Колко години живее глухарят

1. Черните раци са част от реда за пилета в семейството на фазаните

Черногушите са заседнали индивиди от фазановото семейство.

2. Черен глухар получи името си поради способността си да издава характерни звуци, подобни на клъч.

3. Черен глухар се превежда от различни езици като „шарлатан“, „пиле“. Много от навиците му са подобни на обикновените домашни птици..

4. Рабът живее почти навсякъде: обитава територията на Европа, Северна Африка, Азия, живее в скандинавските страни. Черногушите живеят главно в брезови насаждения, горички, гори, но някои видове предпочитат и смесени гори.

5. Тази птица прекарва значителна част от живота си на земята. Въпреки това, през зимата, черните глупости почти навсякъде се хранят с дървета..

Женска черупка

6.Външно хетеросексуалните индивиди са напълно различни един от друг. Женската е сравнително малка, тежи до един килограм и има кафяв цвят с червеникав оттенък и черни пулсации. Опашката е права с бяло подбел. Често глухарче може да бъде объркано с дървесница, но по време на полет, когато женската разпере крила, става възможно да се видят белезникави подкоси, което я отличава от другите видове птици.

7. Птиците от този вид са внимателни и предпазливи, имат отличен слух и зрение, когато опасността наближи, излитат рязко и се скриват по върховете на дърветата.

8. Въпреки своя клек начин на живот, през зимата чернокопият се катери по дървета, за да се угощава на пъпки, брезови котки и друга клонка храна.

9. В по-топъл период основата на диетата му са горски плодове, върбови пъпки, трепетлика, листа от детелина, шипка.

10. През целия живот, заедно с основната храна, възрастните птици поглъщат малки камъчета, които допринасят за активно храносмилане и смилане на груба храна вътре в стомаха.

Мъжки черен глухар

11. Благородната мъжка черупка има големи, яркочервени вежди и силен клюн, боядисана е главно в черен цвят и блести със син или зеленикав оттенък. Широко разпространената лировидна опашка е отделена от бяло бельо. Сексуално зрелите индивиди достигат 58 сантиметра и тежат до 1,5 килограма.

12. Въпреки своята масивност, черният глухар, в търсене на изискани деликатеси, е в състояние да виси с главата надолу дълго, след като хване клонче, посягайки към горски плод или млада пъпка.

Кавказки чернокоп

13. Чернокопците предпочитат да се заселват в горската степ или в горската зона. Те избират територии, където има открито пространство, и в същото време има много храсти. Също така понякога се среща в обширни поляни или в планината.

14. Черен глухар се движи бързо по земната повърхност. Когато се движат, тези птици протягат врата си напред..

15. Докато черният глупост седи на клон, тялото му е в хоризонтално положение..

16. Чернокопия е единствената птица, която използва снежни камери като убежище в студения сезон. В плитки изкопани дупки те се скриват от студ и лошо време и излизат от тях само за ядене.

17. Рафият е полуседнала птица и на моменти мигрира. Тези миграции обаче са сезонни и незначителни по отношение на изминатото разстояние..

18. Понякога черните глупости правят масови миграции. Такива премествания най-вероятно са свързани с лоша реколта от фураж в местообитанието..

19. През периода на гнездене тази птица предпочита брезови горички, които се пресичат със зърнени полета..

20. Често глухарче прави гнезда във варовикови и трепетливи гори, особено ако в близост до тях има обширни сечища, рядък подраст или горски ръбове. Незаменим условие за гнездене в този случай е наличието на плодове и сухи места..

21. Черен рак е социална птица, те се събират в малки групи. През пролетта започва периодът на чифтосване. Мъжките наричат ​​женски за чифтосване с характерни звуци и особен танц. Мъжките индивиди са полигамни и имат способността да оплождат повече от дузина глупости.

22. Тези птици остаряват гнездо право на земята, обикновено то е покрито с дърво или храст. Понякога малка дупка в почвата служи като гнездо..

23. Броят на яйцата в съединителя може да варира от 4 до 14. Само женската инкубира яйца и само тя отглежда потомството. Новородените пилета са покрити с гъста пух.

24. Седмица след раждането рабчето вече може да прелита от едно място на друго. Следват мама и са послушни. Те стават на крилото на възраст от един месец.

25. След раждането пилетата трябва да консумират животинска храна, така че женските първо ги хранят с малки насекоми и червеи. Докато пилетата растат, те консумират главно храна от растителен произход..

26. Чернокопия е способен на бърз полет. Нещо повече - той го прави с лекота. По време на полет птиците често махат с крила (които, между другото, са силно извити).

27. Черен глухар лесно излита както от дърветата, така и от земната повърхност. Има само една разлика. Черният глутец излита от дървото почти безшумно. Но тази птица слиза от земята доста силно.

28. Женската защитава пилетата, като отклонява вниманието на хищника към себе си, тя се преструва на ранена и го отвежда далеч от породата, докато пилетата се крият в приюти, разпръсквайки се в различни посоки.

29. Подарък черни глупости остава до есента, а след това мъжките го напускат и прилепват към стадото възрастни. Женските остават при майка си.

30. Оцветяването на оперението на младите чернокопитни е подобно на това на женските.

31. През зимата почти всички птици от този вид отглеждат възбудени ресни по страните на пръстите на краката, които увеличават площта на лапите им и осигуряват лесно движение в снега..

32. Черен глухар се събира на стада веднага след разпадането на метлите. Стадата, които се запазват през целия зимен период, включват както стари индивиди, така и млади женски и мъжки чернокопитни.

Тетерев - Косач

33. За всяко стадо чернокопие е характерно да остане на определена територия, докато се изчерпа снабдяването с храна или падне голямо количество сняг.

34. Като цяло с настъпването на зимата птиците преминават към дървесна храна, тъй като наземната храна под слой от дълбок сняг става недостъпна. С оглед на това чернокопките често могат да бъдат наблюдавани през зимата, седнали на клони на дърво..

35. На дърветата черният рафи се чувства спокойно, лесно се движи дори по най-тънките клонки, въпреки че мъжката птица може да тежи до един и половина килограма.

Отглеждане на черни точки

36. Есенното чифтосване е характерно за глухаря. Към момента на нейното начало тя пада в края на лятото или началото на есента; интензивното чифтосване продължава до края на октомври. Въпреки това, дори през декември-януари, можете да чуете мърморенето на отделни плитки. Нещо повече, почти само стари мъжки черни глупости участват в есенното чифтосване. Те излитат към течението на чернокопия, дори преди изгрев; мъжките остават на земята. Черногушите живеят през целия ден.

37. Интересен факт е, че младите женски черни глупости започват да гнездят по-късно от старите.

38. Ако по някаква причина първият съединител на яйцата умре, тогава женската може да положи втория съединител. Това обстоятелство е причината за удължаването на периода, когато в гнездата могат да се видят положени яйца от черен глухар..

39. Ако студовете са много силни, тогава птиците прекарват по-голямата част от деня в снега. Сънят на черните глупости под снега е много чувствителен, чуват всички звуци на гората.

40. Когато хищникът се приближи, черният глухар бързо излита изпод снега и се изкачва на дървото. Ако птицата е много уплашена, тогава може да отлети далеч, в продължение на няколко километра. Черен глухар лети добре.

41. Чернокопия е птица на дивеча. Това се улеснява от широкото разпространение на чернокопките и големия брой на тези птици..

42. Използвани са най-различни методи за улов на чернокоп. Например, през есента те ловуват препарирани животни. През зимата тези птици намират убежище. През пролетта те ловуват на лек, а през лятото разплодните черни глупости стават плячка за ловците. Методите за лов на пушки обаче не са единствените. Често се използват различни капани (а в миналото този метод доминира).

Черен глухар в снежни камери

43. Сред горските обитатели, които могат да представляват реална опасност за чернокопитни, може да се разграничат лисици, ястреби и кутии.

44. Тези птици се избират за храна на нивите по време на периода на лоша реколта, следователно химически обработените култури също могат да представляват заплаха за тях, използвайки кои птици моментално умират..

45. Много хора знаят, че чернокопият е любима плячка на много ловци. Често тези птици се раздават, излъчвайки „бучещи“ звуци, благодарение на които ловците ги намират..

46. ​​Интересен факт е, че чернокопият винаги избягва от преследването само с помощта на крилете си (тоест той просто отлита). Полетът никога не е средство за бягство.

47. При женски и мъжки чернокопитни, топенето не протича едновременно. Веднага след края на тока започва разтопяване при възрастни мъже. Продължителността му е много дълга и може да надхвърли два месеца и половина във времето - докато краят й често пада на септември или дори октомври. По правило птиците намират относително безопасни места за себе си по време на разтопяване. Обикновено те се играят от гъсти гъсталаци на храсти..

48. Най-напред малки пера се разляха в черни глупости. Тогава редът идва към опашката и летящите пера. В същото време неомъжените женски започват да се проливат с мъжки..

49. Онези женски, които имат пилета, се разтопят заедно с породата си - след време това се случва месец след началото на топенето при мъжете. Приблизително през септември разтопката от женски черен глухар вече е напълно завършена..

50. Черен рак живее в природата около 8-14 години.

Черен глухар

Черен тетерук или черни глупости, или полски черен глухар - обичайна птица от фазановото семейство, ред на пилетата.

Хабитат на чернокопитни

Черен глухар обитава горските степи и горски територии на Евразийския регион, от източните райони на Пиренеите до източната част на Манджурия, поради което може да бъде срещан еднакво често както в Шотландия, така и в Монголия..

На територията на Русия има 8 вида рабчета.

Външен вид на черен глухар

Мъжките достигат дължина от 49 до 58 см, теглото варира от 1 до 1,4 кг. В цвета на оперението на мъжете и жените се наблюдава изразен сексуален диморфизъм.

Мъжките имат лъскаво черно оперение със зеленикав или лилав оттенък на главата и шията. Над очите има широки червени ивици, лапите са тъмни, а клюнът е черен. Оперението на подбедрицата и под крилата е бяло. Коремът на птицата е кафяв. Опашните пера са черни, летателните пера имат тъмнокафяв оттенък. Полетните пера имат бели петна, така наречените „огледала“. Най-външната част на опашните пера е красиво извита отстрани и в резултат опашката на птицата наподобява древна музикална музикална лира.

Женските от този вид се наричат ​​глухарче. Те имат пъстро оперение, червеникаво-кафяв цвят с напречни ивици от черно, кафяво и тъмно жълто. Характерните пръчки над очите не са силно изразени, опашката няма лировидна форма и е по-къса, отколкото при мъжете.

Морските раци имат пъстро оперение, подобно на женското, състоящо се от бели, жълти, кафяви, черни и кафяви петна и ивици.

Черен глухар глас

Вокализацията се различава между мъжете и жените. Женските издават бързи, закачливи звуци "ко-ко-ко", често се простират в края. Мъжките мърморят шумно и дълго време, или в случай на приближаване на опасност излъчват тъп вик "чу-иш". Силното пеене на мъжки се чува най-често по време на чифтосване, което в централна Русия започва в средата на края на март, а на север от ареала в средата на април и продължава до лятото. По време на пика на лятната линья (юли) и в средата на зимата, птиците обикновено мълчат.

Лайфстайл начин на живот и хранене

Черен тетерух е заседнал, но понякога рови. За живота той предпочита горски ръбове, долини на големи реки, горски ръбове и места по пътища. В студения сезон те обикновено остават сред дърветата, тъй като получават храна от тях, но прекарват нощта под снега. Основната храна през зимата са брезовите пъпки. Възрастните птици са изключително тревопасни (семена и пъпки на растения, трева, плодове, зърнени култури).

Те консумират животинска храна в ранна възраст, пилета, но с течение на времето тя престава да бъде от голямо значение за тях..

Специално разнообразие във фуражите се отбелязва през пролетта и лятото. Тогава чернокопито в големи обеми изяжда семена, цветя, пъпки, съцветия, листа от многобройни храсти и тревисти растения, които варират в зависимост от географския регион..

Черният рак тече бързо по повърхността на земята и неговото движение е подобно на това на домашно пиле. Излита почти вертикално. Тетерев са добри листовки и могат да покрият няколко десетки километра наведнъж, без да кацат.

Черен рак се разтопява два пъти: веднъж в средата на лятото, друг път в средата на зимата. В този момент те мълчат, тъй като губят способността да летят..

Размножаване на чернокоп

Подобно на останалите членове на семейството, чернокожите са многоженни - има няколко женски за един мъжки. С началото на пролетта мъжките се събират на т. Нар. "Tokischi" - открити места, заобиколени от гори или гъсталаци от храсти, където kosach "ток" - се държат оживено, мърморят, чукат и се гонят един друг. По правило тези двубои не завършват с контузии..

Участък от повдигнато блато, ливада, горна полянка или дори езеро, покрито с лед на първия етап на зимата, може да служи като ток. Броят на птиците на лек обикновено е 10-15 мъжки, някои от които се преместват в съседни райони през сезона. В началото на пролетта, когато топлото време отстъпи място на студове, токът може да бъде прекъснат поради лошото време и да се възобнови със затоплянето..

Периодът на активно чифтосване пада през втората половина на април - първата половина на май и продължава приблизително две седмици. На течението всеки мъжки има свой сайт, внимателно го пазейки от други птици; най-силните косачи заемат централната част на поляната. Някои мъже нощуват на площадката, други пристигат там през нощта. Около час преди разсъмване мъжките започват да се чуят - да издават силни свистящи звуци, след което продължават да мърморят. Обикновено птиците се движат по земята, но някои индивиди могат да се изкачат на клон на дърво. Няколко минути след мъжките, женските пристигат на мястото, като първо се задържат малко встрани и след това летят до центъра на тока, избират половинка за себе си.

След чифтосване по течението, ролята на мъжките в процеса на размножаване напълно приключва - те не участват в подреждането на гнездото, нито в инкубацията на яйца, нито в по-нататъшното образование на потомството. Женската урежда гнездо недалеч от текущата площадка, обикновено на разстояние не повече от километър. Самото гнездо представлява малка депресия в земята, рядко облицована с миналогодишна трева, листа, клонки и пера.

Най-често гнездото е разположено на ръба на гората под покрива на бреза, хвойна, коприва гъсталаци и др. Понякога обаче гнездото е напълно отворено на поляна или поляна. Яйцата обикновено се слагат в средата на май, а първите пиленца се излюпват в средата до края на юни..

Съединителят се състои от 5-13 яйца със светъл буен цвят с кафяви или кафяви петна. Инкубацията продължава 24-25 дни.

След излюпването пилетата се покриват с гъст пух и след няколко часа напускат гнездото, следвайки женската.

Първите 10 дни са най-опасният период за глупости. По това време женската е неразделно близо до потомството и постоянно слуша чужди звуци - в случай, че хищник се приближи, тя се опитва да го отведе встрани, като се преструва на „ранен“ - бяга, разперила крилете си, прескача се и се клати силно. Чувайки тревожния вик на майката, пиленцата се разпръскват в различни посоки и седят спокойно в тревата, докато опасността не отмине..

На възраст от 10 дни глухарчетата започват да прелитат и започват да летят след месец..

Черен рак: описание, навици, местообитания

Церебрият обитава значителна част от нашата Родина и сред многото видове диви руски пилешки птици, подобно на лешника, е един от най-добрите обекти както за спорта, така и за търговския лов. Оттук и голямото икономическо значение на тази красива птица. Ловът на черни глупости е много разнообразен и вълнуващ, което го направи много популярен сред ловците у нас..

Руски имена:

  • Петел - черен, нива, бреза, церебрица, полник
  • Рабче - полиушка, рабче, кит, маракушка, лебедник, полнюшка

Черен рак е средно голяма птица, достигаща размерите на домашно пиле. Мъжът обикновено е по-голям от женския; средното тегло на петела е 1200 - 1500 г, глухарчето - 800 - 1000 г. Възрастната коса има черно оперение със син блясък, червени вежди над очите, черен клюн, тъмнокафяви пръсти, имат странична роговидна гребенка като ресни. Подмишниците и бельото са бели. Хвощ със силен разрез; крайните опашни пера са красиво извити встрани, наподобявайки лира.

При възрастен глухар горната част на тялото е буферо-червеникаво райе с черно-кафяви оттенъци. В средата на корема е черно-буфет с бял модел. Опашката е отрязана по-малко от тази на мъжкия и няма лировидно извиване на опашните пера. Младите мъжки приличат на женска преди първата мол.

Черен глухар се издига шумно от земята, лети бързо, често размахвайки къси извити крила.

Половата зрялост при чернокопките настъпва, както изглежда, на възраст от една година. Бидейки като пилета, полигамни, те не се разделят на двойки: по време на сезона на чифтосване един мъж опложда няколко женски; от своя страна, глухарите с няколко мъжки.

Границите на разпространението на чернокопките от запад на изток са горската и лесостепната зона на европейската и азиатската част на Русия до района на Усури. На север тя достига 67-69 ° северна ширина, в Сибир - до 66-68 °, на юг - до Карпатите, Волинско Полесе, Чернигов, Курск, Воронеж и северната част на Саратовската област; често срещан в района на реките Урал и Илек до 51 ° северна ширина, Тургай - до 49 ° северна ширина, до Тишкан (Семиречие), Тиен Шан, Чжунгарски Алатау, Южна Даурия и Южен Уссурийский край. Тази птица изобщо не се среща в Камчатка, Сахалин и Крим. В Кавказ живее специален вид - кавказкият чернокоп.

В южната част на страната разораването на степните райони постепенно причинява намаляване на броя на чернокопите. Обратната картина се наблюдава на север, където благодарение на планираното обезлесяване чернокопият се разпространява все по-широко и по-широко..

Цецерукът е заседнала птица, която живее в Русия през цялата година. Придвижванията от район в район са редки и обикновено са причинени от местната зимна липса на храна.

Къде живее чернокопия

Най-типичните местообитания на чернокопия са широколистни и смесени островни гори с сечища, сечища и залеси; в големите непрекъснати гори, както и в тайгата, той е много по-рядък.

Черният рак най-охотно се съхранява в средно големи брезови гори, редувайки се със зърнени полета, често много близо до селата. Хранят се с черен глухар, главно с растителна храна и само до малка степен използват храна за животни.

Отглеждане на черни точки

Сгушени в големи стада за зимата, до края на зимата черните глупости започват да се задържат в районите на бъдещи течения и скоро се разделят на отделни групи: в едната виждаме само мъжки, в другата - женски. Веднага след като мартенското слънце започне да се затопля, чернокопият започва да коси. Времето на появата на течението в решаваща степен зависи от географското разположение на района и климата, както и от навременността на настъпването на пролетта. Следователно те не могат да бъдат еднакви и да се колебаят значително..

И така, в един от изворите бе отбелязано началото на чифтосване на чифтосване: в района на Ярославъл на 7 март; в Псковска на 12 март, а в Калужская на 22 март. Към този момент мъжките са силно подути вежди и се проявява все по-войнствено настроение към другите петели..

Типични места на течения от раковина в средната лента са подовите площи, стърнищата и упадъчните земи, съседни на брезова горичка или смесена гора, горските ръбове, обрасли с редки храсти и дървета и големи поляни сред гората, пясъчни гриви сред заливаните речни заливи и понякога огромно мъхово блато сред големи дървета и пр. През март кошасите пеят по дърветата, но с образуването на размразени петна започват да вървят по земята.

В началото на пролетта чифтосването започва малко преди изгрев, в пет сутринта; през април - около четири часа, до края на месеца - в три часа, а през май - в два часа сутринта. От средата на пролетта чернокопият хвърля хайвер вечер, от около седем часа до залез. В разгара на течението петелът, в хубаво, топло време, пеят до десет часа сутринта, след което летят един по един в гората, за да се хранят.

Обикновено ценителите прекарват нощта недалеч от теченията си. Най-хубавото е, че черноплодът хвърля хайвер при ясно, тихо и леко студено време..

Грус първо пристига в сегашния район само за два до три часа. По-късно, от средата на пролетта, те се появяват в покрайнините на течението в зори, предавайки присъствието си с пляскане. Самият процес на чифтосване протича обикновено в близост до тока, но често извън него..

Периодът на силен ток протича в атмосфера на ожесточени боеве между висящите петели. По правило възрастни, силни плитки пеят в центъра на тока, а младите хора се сгушват в покрайнините на тока. Един от старите петели пристига пръв и започва да коси. Често младите чернокожи предпочитат да пеят сами, далеч от основното течение. Мацният петел, въпреки че губи обичайната си предпазливост в моменти на вълнение (особено по време на бой), продължава да чува и вижда всичко около него перфектно.

Средно продължителността на пролетното чифтосване на черен глухар е шест до седем седмици, но при късните извори често трае два и половина до три месеца. Първите, които напускат тока, са стари и възрастни птици: петелът се сгушва в лигавицата, за да се разтопи, а черният глухар, след като завърши пълния съединител на яйцата, започва да се инкубира. Чифтосването на младите черни глупости може да се наблюдава през юни, а в някои случаи дори и през юли, но с много по-ниска интензивност. Повечето женски седят на яйца в средата на май..

Груб: какъв вид птица е

Той е познат на почти всеки човек още от детството..

Както знаете, черният глухар е много красива птица, има доста ярко оперение. Щом не наричат ​​тази обикновена птица в обикновените хора: чернокожи, полски петел, бреза, косач!

И къде живее чернокопия, как изглежда, колко дълго живее и какво яде?

описание

Черен рак е доста голяма птица. Главата е малка, а клюнът е доста къс. Теглото варира между 0,6 - 1,5 килограма. Тя е доста пъргава и стройна.

Цветът директно зависи от пола му. Мъжкият е лесно разпознаваем по черното оперение със син оттенък. А женската има ръждиво-кафяв цвят с напречни черни, жълти или сиви ивици. За мнозина тя прилича на женски глухар.

Тази подвижна и енергична птица прекарва по-голямата част от живота си на земята, а през зимата, често на дървета. Има следните видове:

Те се държат основно в стада (с изключение на сезона на чифтосване) с популация от около 200 индивида. Те са активни сутрин и по време на залез и предпочитат да седят на слънце през останалата част от деня.

Разпространение и местообитания

Този вид принадлежи към семейството на фазаните и живее главно в горските, лесостепните и отчасти степните зони на Европа и Азия. Черен ракунец често може да се намери в степната зона, тъй като не се нуждае само от затворена зона. Намерен на места като:

  • Северна Корея;
  • Централна Европа;
  • Северна Африка;
  • Скандинавски страни;
  • Китай;
  • Шотландия;
  • Монголия.

Пернатите са доста често срещани у нас..

Важно е да се каже и за начина на живот, а именно: чернокопката е мигрираща птица или не? Не, това е заседнал вид. И през периода на гнездене той строи жилища на открити места, избягвайки мрачни масиви с високи дървета.

Друга важна и интересна особеност е, че това е зимуваща птица. През зимата животът й се променя. По това време тя предпочита да седи сред дърветата и с настъпването на тъмнината се крие под снега, като прави дълбок тунел в снежните платове. А при силни студове на практика не напуска убежището си, с изключение на това, че ще излезе за хранене за няколко часа.

Размножаване и продължителност на живота

Периодът на чифтосване започва в началото на пролетта, когато снегът започва да се топи бавно. Мъжките наричат ​​избраниците си за чифтосване с характерни звуци и особен танц. Боевете много често се случват през сезона на чифтосване.

Те приличат на тези на банкери петли, но в случай на черна глупост, за щастие, всички остават живи. Това е наистина невероятна и несравнима гледка. Можете лично да потвърдите това, като гледате видео или снимка на такъв необичаен процес..

Мъжките харчат максималната си сила, за да спечелят вниманието на женските. Освен това те са толкова многоженни, че по време на размножителния период се оплождат няколко десетки женски. Също така по това време те са доста страшни и мълчаливи. Но има причини за това: чернокопките поради разтопяване не са способни да летят известно време.

След чифтосването „мисията“ на мъжките приключва, а всички останали отговорности за създаване и подреждане на гнездо, инкубиране на яйца, за по-нататъшно хранене и отглеждане на пилета се прехвърлят на женски.

Черногушите живеят около 8-14 години. Но бързата жизненоважна дейност на хората при разширяването на земеделските полета и привлекателността на тези птици за ловци значително намалява техния брой..

Какво яде

По отношение на храненето, той е много разнообразен. Диетата почти се състои от растителни храни. Те също се нуждаят от храна от животински произход, но в самото начало на живота си. По това време те консумират насекоми в много големи количества..

Естествено, храната зависи от местообитанието и времето на годината. През пролетта и лятото храната на тези птици е много разнообразна. По това време се храни с пъпки от бреза, върба, трепетлика, лиственица, съцветия от памучна трева, плодове и различни плодове. В тежко студено време те предпочитат борови иглички, шишарки, плодове от хвойна.

И с настъпването на есента, ако чернокопият живее близо до нивите, тогава той без никакво колебание или страх пирува с посеви от градини и ниви. Те понякога хапят както малки камъчета, така и гастролити (твърди семена). Това допринася за нормалното им храносмилане, тоест улеснява смилането на постъпващата храна. Тези камъчета са особено важни в началото на пролетта..

  • Тази сръчна птица с тегло около един и половина килограма в търсене на храна може да виси на клон с главата надолу дълго време, посягайки към горски плод или пъпка, която харесва.
  • Когато настъпи зима, площта на гъбените лапи се увеличава поради растежа на възбудени ресни по страните на пръстите на краката. Той помага да се движите по-добре в снега..

Teterev. Описание, навици, методи за пролетен лов

Руски имена:

  • Петел - черен, нива, бреза, церебрица, полник
  • Рабче - полиушка, рабче, кит, маракушка, лебедник, полнюшка

Обитава значителна част от нашата Родина и сред множеството видове диви пилешки птици на Русия, като лешниковия церебец, е един от най-добрите обекти както за спорта, така и за търговския лов. Оттук и голямото икономическо значение на тази красива птица. Ловът на раци е много разнообразен и вълнуващ, което го прави много популярен сред ловците у нас..

Границите на разпространението на чернокопките от запад на изток са горската и лесостепната зона на европейската и азиатската част на Русия до района на Усури. На север тя достига 67-69 ° северна ширина, в Сибир - до 66-68 °, на юг - до Карпатите, Волинско Полесе, Чернигов, Курск, Воронеж и северната част на Саратовската област; често срещан в района на реките Урал и Илек до 51 ° северна ширина, Тургай - до 49 ° северна ширина, до Тишкан (Семиречие), Тиен Шан, Чжунгарски Алатау, Южна Даурия и Южен Уссурийский край. Тази птица изобщо не се среща в Камчатка, Сахалин и Крим. В Кавказ живее специален вид - кавказкият чернокоп.

В южната част на страната разораването на степните райони постепенно причинява намаляване на броя на чернокопите. Обратната картина се наблюдава на север, където благодарение на планираното обезлесяване чернокопият се разпространява все по-широко. Цецерукът е заседнала птица, която живее в Русия през цялата година. Придвижванията от район в район са редки и обикновено са причинени от местната зимна липса на храна.

Най-типичните местообитания на чернокопитни са широколистни и смесени островни гори с поляни, поляни и прелести; в големите непрекъснати гори, както и в тайгата, той е много по-рядък.

Черният рак най-охотно се съхранява в средно големи брезови гори, редувайки се със зърнени полета, често много близо до селата. Хранят се с черен глухар, главно с растителна храна и само до малка степен използват храна за животни.

Черен рак е средно голяма птица, достигаща размерите на домашно пиле. Мъжът обикновено е по-голям от женския; средното тегло на петела е 1200 - 1500 г, глухарчето - 800 - 1000 г. Възрастната коса има черно оперение със син блясък, червени вежди над очите, черен клюн, тъмнокафяви пръсти, имат странична роговидна гребенка като ресни. Подмишниците и бельото са бели. Хвощ със силен разрез; крайните опашни пера са красиво извити встрани, наподобявайки лира.

При възрастен глухар горната част на тялото е буферо-червеникаво райе с черно-кафяви оттенъци. В средата на корема е черно-буфет с бял модел. Опашката е отрязана по-малко от тази на мъжкия и няма лировидно извиване на опашните пера. Младите мъжки приличат на женска преди първата мол.

Черен глухар се издига шумно от земята, лети бързо, често размахвайки къси извити крила.

Половата зрялост при чернокопките настъпва, както изглежда, на възраст от една година. Бидейки като пилета, полигамни, те не се разделят на двойки: по време на сезона на чифтосване един мъж опложда няколко женски; от своя страна, глухарите с няколко мъжки.

Сгушени в големи стада за зимата, до края на зимата черните глупости започват да се задържат в районите на бъдещи течения и скоро се разделят на отделни групи: в едната виждаме само мъжки, в другата - женски. Веднага след като мартенското слънце започне да се затопля, чернокопият започва да коси. Времето на появата на течението в решаваща степен зависи от географското разположение на района и климата, както и от навременността на настъпването на пролетта. Следователно те не могат да бъдат еднакви и да се колебаят значително. И така, в един от изворите бе отбелязано началото на чифтосването: в района на Ярославъл на 7 март; в Псковска на 12 март, а в Калужская на 22 март. Към този момент мъжките са силно подути вежди и се проявява все по-войнствено настроение към другите петели..

Типични места на течения от раковина в средната лента са подовите площи, стърнищата и упадъчните земи, съседни на брезова горичка или смесена гора, горските ръбове, обрасли с редки храсти и дървета и големи поляни сред гората, пясъчни гриви сред заливаните речни заливи и понякога огромно мъхово блато сред големи дървета и пр. През март кошасите пеят по дърветата, но с образуването на размразени петна започват да вървят по земята.

В началото на пролетта чифтосването започва малко преди изгрев, в пет сутринта; през април - около четири часа, до края на месеца - в три часа, а през май - в два часа сутринта. От средата на пролетта черните също се обръщат вечер, от около седем часа до залез. В разгара на течението петелът, в хубаво, топло време, пеят до десет часа сутринта, след което летят един по един в гората, за да се хранят.

Обикновено ценителите прекарват нощта недалеч от теченията си. Най-хубавото е, че черноплодът хвърля хайвер при ясно, тихо и леко студено време..

Грус първо пристига в сегашния район само за два до три часа. По-късно, от средата на пролетта, те се появяват в покрайнините на течението в зори, предавайки присъствието си с пляскане. Самият процес на чифтосване протича обикновено в близост до тока, но често извън него..

Периодът на силен ток протича в атмосфера на ожесточени боеве между висящите петели. По правило възрастни, силни плитки пеят в центъра на тока, а младите хора се сгушват в покрайнините на тока. Един от старите петели пристига пръв и започва да коси. Често младите чернокожи предпочитат да пеят сами, далеч от основното течение. Мацният петел, въпреки че губи обичайната си предпазливост в моменти на вълнение (особено по време на бой), продължава да чува и вижда всичко около него перфектно.

Средно продължителността на пролетното чифтосване на черен глухар е шест до седем седмици, но при късните извори често трае два и половина до три месеца. Първите, които напускат тока, са стари и възрастни птици: петелът се сгушва в лигавицата, за да се разтопи, а черният глухар, след като завърши пълния съединител на яйцата, започва да се инкубира. Чифтосването на младите чернила може да се наблюдава през юни, а в някои случаи дори и през юли, но с много по-ниска интензивност. Повечето женски седят на яйца в средата на май..

Методи за лов на групи

В продължение на няколко века чернокопите, живеещи в повечето части на страната ни, са един от най-популярните обекти на чисто народния лов. Това не е изненадващо. Уловът на черни кончета, особено през пролетта, късната есен и зимата, почти не е свързан с използването на специално оборудване, което гарантира успешен лов. Успехът в този бизнес, като правило, зависи от познанието на ловеца за местообитанията, навиците и навиците на тази птица, което е толкова важно за нашата икономика, и умелото прилагане на ловния опит, натрупан в продължение на много години..

Ловни пролетни течения

Лов от хижа. Както вече беше отбелязано, от средата и към края на март черните глупости спират своя пестелив начин на живот и се връщат на местата си за гнездене. По това време в районите на миналогодишните течения все по-често е възможно да се наблюдава на слънчева сутрин единични петели, разположени сред дърветата по горските краища. В нормалния ход на пролетта, до края на месеца, старите негри започват да мърморят по дървета, най-често по брези. С появата на първите размразени петна по поляните, Косачи се събират на групи и продължават да скърбят, спускайки се все по-често на земята.

Най-типичните места на течения от глупости са места на открито в съседство с брезова гора, големи поляни сред смесени гори, чисти мъховища и понякога стръмен бряг на реката, който не е залят с куха вода. Често сегашният обект представлява огромна обработваема земя, съседна на широколистна гора..

Пролетният лов, като правило, е разрешен изключително за Косач и продължава две до три седмици. По това време снегът по нивите почти изчезна, което съвпада с височината на теченията. Необходимо е обаче да се подготвите за тези лов още преди откриването на сезона. Още в първите дни на април, като са установили места с постоянен ток, ловците през деня, когато чернокопият не държи на тока, монтират скелети за бъдещи колиби в най-вероятните точки на тока. За да направите това, достатъчно е да залепите пет или шест клонки или пръчици в снега или в земята, свързвайки краищата им отгоре. Скелетите на колибите, предварително зададени, няма да привлекат вниманието на настоящите черни точки, които ще свикнат с появата на нови предмети на земята. Най-добрата основа за хижата са храстите и отделните дървета (ела, хвойна), растящи на течението. Препоръчва се да се постави хижа, ако е възможно, в западната част на течението, за да може ловецът, гледайки на изток, по-бързо да огледа косача, който отлетя на течението.

На снимката се вижда хижа в повдигнато блато

По-близо до началото на лова е необходимо да се оборудват колибите, придвижвайки ги, ако е необходимо, до точките, най-близки до центъра на тока. Хижата трябва да бъде направена не твърде висока и тромава, опитвайки се да изглежда като една от съседните храсти.

По правило външното покритие на хижата трябва да се съчетае със заобикалящата растителност. Така, например, в полето една колиба е покрита със сено или кафява слама; сред младите иглолистни растежи трябва да се маскира с клони от смърч, хвойна и др Вътре в колибата е необходимо да се сложи парче дъска, донесено със себе си, а отгоре - висок слой сух сено или слама, особено ако токът е разположен в низина. Още по-добре, използвайте ниско сгъваем стол. Ако почвата не е много влажна, можете да изкопаете малка дупка за краката в колибата, това ще намали височината на колибата, което ще я направи още по-малко забележима.

Трябва да се помни, че долната част на колибата трябва да бъде плътно оплетена с клони, така че черният раб, който върви по течението, да не вижда ловеца, седнал в колибата. Горната и средната част на колибата са леко заети от клонки и клони. В стените, обърнати към тока, е необходимо да се направят няколко малки дупки за наблюдение и стрелба. Полезно е да посочите разстоянията на правилен изстрел с изстрел (35 м и по-близо) с пръчки, залепени в земята или в снега.

Ако в близост до хижата растат отделни храсти, които ви пречат да гледате сегашните петели навреме, по-добре е да ги премахнете предварително, без да променяте, обаче, общия вид на тока.

Отворът за входа на хижата е направен в задната му част и е внимателно маскиран дори между лов. От време на време е необходимо да коригирате външното покритие на хижата, като добавите свежи клони, особено важно е да ги замените в случаите, когато хижата е маскирана от широколистни видове, а през пролетта околните дървета вече са започнали да стават зелени. Трябва да излезете за сутрешния ток през нощта, за да можете да седнете в колибата час преди първите проблясъци на зората. Невъзможно е да се лута по течението дори в тъмното. Факт е, че някои от петела често прекарват нощта близо до тока и се появяват на тока преди други коси. Ако ловецът закъснее и черният глухар вече е започнал да пее, трябва да си тръгнете, без да се разкривате, за да не разпръснете настоящите петели, които често напълно изоставят този ток.

За вечерен лов е необходимо да седнете в колиба през деня, когато, като приключи сутрешното чифтосване, чернокопият се храни на разстояние от тока.

Когато отивате на лов, трябва да се обличате топло, тъй като дългият престой в колибата, особено в мразовитите сутрешни зори, е невъзможен при леки дрехи. Поддържайте топлите крака: това изисква сухи обувки, добри подложки и чорапи. Добре е да имате топла шапка и вълнени ръкавици.

Дори в просторна колиба не се препоръчва да ловувате заедно, тъй като стрелите обикновено пречат една на друга. Разбира се, сядайки в колиба, човек трябва незабавно да заеме най-удобното положение, за да поддържа пълна тишина по време на тока и по възможност да не се обръща. Не бива да пушите в колиба, особено преди разсъмване..

Токът е първият, който излита нагоре след тъмно. След като седи известно време в мълчание, той започва да бръмчи, извиква към най-близките петели и скоро, пеейки, отваря тока. Черен глухар лети на течението много рано, понякога дори след тъмно. Въпреки това, трябва да стреляте само когато зората е толкова висока, че ще бъде възможно ясно да се разграничи настоящ черен глухар: изстрелите в птица, които не се виждат ясно, дават много ранени животни, което не трябва да се допуска.

Не можете да стреляте на групировки; също е невъзможно да се изстреля ток, т.е. чернокопият, който пристигна пръв, в противен случай целият ток ще се разстрои. Най-успешната е стрелба по ясно видими петели, ходещи на разстояние от тези, които седят в средата на течението. Нормалното разстояние за стрелба по ток от хижа е 35 м. Преди края на тока никога не трябва да напускате колибата. Ранените животни трябва да бъдат завършени незабавно, за да не се загубят. Изстрелът за този лов се използва в зависимост от битката на пистолета от №5 до №3.

Човек трябва да избягва лов всяка зора от една и съща колиба. Честото снимане на едно и също място бързо ще изплаши птицата и ще разстрои този ток, в резултат на което петелът обикновено започва да пее в района на бившите течения един по един. Най-добре е, ако има няколко течения наблизо, да ги посетите последователно.

В редица населени места, където чернокопките живеят на открити, открити места и са малко преследвани от хората, местните ловци използват ниски преносими колиби, с помощта на които стрелецът може постепенно да се приближи до черните, които се разхождат извън изстрела.

Можете да го купите (на снимката), или да го направите сами.

Материалът за скелета на такава колиба най-често е гъста, гъвкава лоза, от която се правят три обръча: долният - с диаметър до 1 м; среден - до 60 - 70 см и отгоре - до 30 см. Обръчите се закрепват заедно с помощта на пет до шест силни сухи пръчки до 1 - 1, 2 м всеки, завързани за обръчите с тънка жица.

Дебела пръчка е здраво прикрепена към средния обръч отвътре, който минава през колибата, малко над раменете на седящия в хижата ловец. След това рамката се сплита с лоза, а външната й част се маскира под околния фон със сено, клони от иглолистни дървета и др. След това се правят вратички и преносимата колиба е готова.

Сеейки в колиба, ловецът, изчакал зори, определя разстоянието до настоящите птици. Ако черният глупост пее извън изстрела, той чака бой. Избрал подходящия момент, ловецът, леко повдигнал се, вдига кръстна пръчка на раменете си, а с нея и цялата колиба и прави няколко крачки напред. След като изчака поредната проява на вълнение от страна на черните, той постепенно се приближава до тях в далечината на сигурен изстрел. Трябва да се придвижите не до самия център на тока, а, сякаш, донякъде отстрани от него.

Познаването на навиците на чернокопките и умелото движение на хижата - със спирки и без шум - правят този интересен лов, все още малко описан в литературата, доста успешен..

Къде живеят черни глупости?

В началото на пролетта, когато снегът започне да се топи и се появяват размразени петна, глухарите започват да косят. Бягат бързо, мърморят и скачат. Така протича конкуренцията им между мъжете. Такива звуци и движения преминават след 15 минути, след това се чуват меки звуци и първата част от изпълнението е приключила. Но минава кратък период и всичко започва наново. Всички птици в естествената среда са уникални по свой начин. Тази птица е интересна за всички, от външния вид до мястото, където живее чернокопият..

Тя е голяма птица от семейство фазани. Местообитанието му е много широко: това е степ, лесостеп, а също и горна зона. В Русия чернокопият живее в много региони. Той провежда заседнало местообитание, понякога може да се скита в търсене на храна. Живее най-често в долината на големи реки, по краищата на гората.

Видове черни глупости

Има няколко вида на тази птица:

Някои от тези видове са достигнали до изчезване и понастоящем са защитени от закона..

Региони на местообитание на глухари на Земята

Най-вече тази птица е често срещана в ивицата от Алпите и Британските острови до региона Усури и Корейския полуостров. В центъра на Европа и на запад черните глупости живеят в планини и гори. Те могат да се видят на север по крайбрежието на Холандия, Белгия, Дания. В Азия тези птици често се срещат в Северна Корея, Монголия, Китай, Казахстан. В някои региони птиците са напълно унищожени от хората.

В Русия чернокопият се е разпространил широко в много региони. В северната част на страната те могат да се видят на следните места:

  1. Тюменска област.
  2. Република Коми.
  3. Архангелска област.
  4. Полуостров Кола.

В южните райони, където живее чернокопият, може да се намери:

  1. В долините на реките Самар и Урал.
  2. В района на Воронеж.
  3. Волгоградска и Курска области.

В източната част на страната тази птица може да се намери близо до река Усури, в долините на реките Аргун и Горин, както и в северната част на езерото Байкал.

Черен глухар често може да се види и в Германия, Полша, Украйна или Прибалтика. От това се вижда, че местообитанието на чернокопия е много често срещано. За да търси храна, чернокопият може да лети до други места, разширявайки зоните на разпространение.

Голям индивид от кавказкия чернокоп, има ограничено местообитание. Това са Кавказ, Турция, Грузия, Армения, Азербайджан. Най-често обитава и гнезди на голяма надморска височина, повече от 2,5 км над морското равнище и се храни на надморска височина над 3 км. В Северна Америка, където живее чернокопия, видът градински чай предпочита този регион. През зимата той живее в близост до спомагателни парцели, намира много храна там, а по време на косенето се мести в гъста трева.

Видовете пелин на тази птица обичат да създават гнезда в Туркменистан в близост до скалисти планини, в гъсталаците на див пелин. В иглолистните гори живее основно глухарчето.

Къде живеят черни глупости?

Косачи обичат да живеят в гори, които имат открити пространства: обикновено малки горички, рядка гора. Те често обитават покрайнините на наводнените ливади и селските земи, на поляните и изгорелите райони. Гробецът не обича гъсти тъмни гори, с удоволствие се заселва в брезови гори, блата и пустини. Най-доброто място за черен глухар е брезова горичка. Поради това предпочитание в Германия черните глупости се наричат ​​брезови птици..

Преди това птиците са живели дори в степите, но с напредъка на селското стопанство, тези райони преминават при хора, които притискат големи птици. Чернокопият изгражда гнездата си на земята, специално подбирайки безопасни зони в гъсталаци или гъсти храсти. Те могат да избират да живеят в малка дупка в земята. Работата на женската е да изгради гнездо, а мъжкият никога не участва в това събитие. Женската изолира готовото гнездо със суха трева и пера.

Женската дава не повече от 8 яйца, след което инкубира потомство, което ще се излюпи само след 3-4 седмици. В началото насекомите и ларвите стават тяхна храна. Но възрастните черни глупости обичат растителната храна: семена и цветя, хвойна шишарки, горски плодове, листа, пъпки.

Кавказкият вид на тези птици обича да се заселва в гъсталаци от дива роза и рододендрон. Те живеят в малки хвойнови горички и правят гнездата си в ниски брезови гори. Гнездата са разположени в храсти или по склоновете на ливадите.

Кавказките черни глупости, като обикновените косачи, предпочитат да създават стада. През зимата женските се държат близо до мъжете. През пролетта птиците са на дърветата, за да се угощават на издънки или пресни пъпки. Те могат да висят с главата надолу дълго време, хващайки лапите си за дърво. Гробецът не обича да сменя местообитанието си често, което е причината за тяхното унищожаване: ловците лесно намират гнездата си.

Прери пиле

Този вид птици също принадлежи към семейството на фазаните. Ливадният глухар се среща в Северна Америка. През зимата, когато стане студено, птиците се хранят във фермите. Там можете да преживеете суровата зима и да не търсите храна дълго време. Ливадната черупка живее в орехови гори, брезови гори и шипки. В началото на брачния сезон те сменят местоположението си и летят до поляни с голяма трева.

За да построи гнездо, чернокопият избира място близо до вода с малка трева. Водата е предпоставка за нормалния живот на тази птица в естествената среда. Този вид черен глухар е включен в Червената книга през 1967 г. и все още се счита за застрашен вид..

Острият глухар

Регионите на островидния вид са се променили значително през последния век. В началото той живееше във вътрешността, достигайки морския бряг само в близост до залива Хъдсън. На север той навсякъде достигаше северната граница на горските земи, навлизайки в горската тундра. Западната граница течеше на изток по склоновете на Кордилерите, а районите на тяхното местообитание не достигаха до Тихия океан. Разпространението на този вид черен глухар на изток е станало в широколистни гъсти гори, които по-рано са покривали големи площи от Флорида до Големите езера..

На юг границата на ареала му беше полупустинни и сухи степи, които бяха заменени от прерии от кукли в района на 39 градуса северна ширина. Популациите от чернокопитни, обитаващи голяма депресия в Аляска, наречена Юконска депресия, бяха изолирани от основното им местообитание. Промени в регионите за местообитания на острокопия, причинени от развитието на селското стопанство. Чрез селскостопански пейзажи черният глухар прониква далеч в източната част, след което отново напуска тези територии.

В това объркване хибридните и чистокръвни женски черни глухарчета от двата вида не можеха да изберат правилните мъжки, избирайки непознати за брак. В същото време те не гледаха различни цветове и различно поведение. Местообитанията на заострените опашки са съвсем един и същи тип. Обикновено това е комбинация от обрасли поляни, храсти с определена височина, за да се скрие гнездото, както и редки дървета: бреза и трепетлика. На прериите заостреният опашки глухар е склонен да направи гнездо там, където има храсти. И в непрекъснати гори, чернокопият от този вид избира райони с изгорени площи, поляни, обработваеми земи, ливади, блата.

Броят на популациите на този вид птици е много голям, въпреки че нямаше такива огнища, както при яребиците, в чернокопия. Днес средната плътност на чернокопия в благоприятно местообитание е равна на падането на 1 кв. метър до 15 птици.

Характеристики на поведението

Този период започва в началото на пролетта. Птиците се разпръскват по двойки. Женската инкубира потомството до падането, защитава го. В късната есен птиците отново се събират в стада. През този период те често седят на дървета, въпреки че се смятат за сухоземни птици. В полет черните глупости се движат бързо. През деня те търсят храна и се преместват от едно дърво на друго. През нощта птиците се спускат на земята. През зимата, през нощта, те са погребани под снега, криейки се от замръзване. Те могат да седят в снежна борда няколко дни, ако сланата на улицата се засили. Въпреки това, дори и под снега, черният глухар е много внимателен.

Той има отличен слух и зрение, което му помага да почувства опасност предварително. Щом ловецът направи неуспешен ход, стадото чернокоп ще се уплаши и ще отлети. Птиците бързо излитат с шум, алармирайки всичко наоколо. Тази птица е ценна от гледна точка на търговията. Следователно ловът на глупости се е превърнал в любимо занимание на ловците. Масовото унищожаване на птици доведе до изчезване на някои видове.

Какво яде чернокопия

Храната за чернокопия е много разнообразна. Появата му зависи от местообитанието и сезона. По-голямата част от храната му е растителна храна. През лятото се добавя животински компонент. Само в млада възраст чернокопият се нуждае от много насекоми. През зимата те са по-любители на игли, плодове и дървесни пъпки. Цецерукът, който живее директно в близост до нивите, се храни със зърнени култури и не се страхува от нищо, което расте на тези ниви. Това е особено очевидно през есента, по време на реколтата. За да може храната да се усвоява добре, птиците консумират твърди семена и малки костилки..

Как се възпроизвеждат чернокопитни

Човек може да говори за токовете на групата много дълго време. Това е оригинална невероятна гледка, която е трудно да се сравни с нищо. Мъжките правят всичко възможно, за да спечелят женска за себе си. Мъжките по това време стават полигамни и могат да оплождат няколко женски.

След чифтосването и всички ритуали за чифтосване оплоденият глухар започва да оборудва жилищата си. Мъжът не участва в този бизнес. На незабележимо място, за да не се вижда от хищници, женската прави гнездо и снася яйца с цвят на охра с петна в него.

Излюпените пиленца са покрити с дебелина надолу. Те постоянно седят до майка си, вземат пример от нея и изпълняват всички нейни движения. Месец по-късно, пиленцата вече започват да летят. Продължителността на живота на чернокопките може да достигне 14 години..

Речници

Танини, какво е, какви свойства имат тези вещества?