Мърморя

Grouse е малка дивечова птица от порядъка на пилето, тежаща 300-500 грама. Мъжките и женските имат почти еднакъв, пъстър цвят, с черни, сиви и червени петна. Очевидно, поради своето "осеяно" оперение, птицата получи името си. Грасето води заседнал начин на живот, се установява в тъмни влажни гори, главно в черни гори и иглолистни дървета.

Месото от ряза е леко, с розов нюанс, необичайно нежно, сочно и ароматно.

Калорийни глутевици

Калоричното съдържание на лешник е 254 kcal на 100 грама продукт.

Състав на лешника от рапица

Химичният състав на месото от лешници е: холин, витамини A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, E, H и PP, както и минерали, необходими за човешкия организъм: калий, калций, магнезий, цинк, селен, мед и манган, желязо, хлор и сяра, йод, хром, флуор, молибден, калай, кобалт, никел, фосфор и натрий.

Леска ряза в готвенето

За да се запази сочността на месото, се препоръчва лешниците да се пекат при висока температура, за да не се пресуши нежното месо при продължително готвене. Понякога преди основното приготвяне месото от лешници се поставя в студено мляко, довежда се до кипене и веднага се изважда трупа на домашни птици.

Месото от ряза винаги се е смятало за деликатес. В допълнение към вратовите раци, рецептата за класическата салата Оливие трябваше да включва месо от варено леска. Можете да приготвите месо от лешници от ряза по почти всякакъв начин, включително термична обработка на продукта, приготвя се много бързо, достатъчно е 20 минути.

Ароматните бульони се приготвят от месо от лешници, птичи трупове се пекат и пържат цели, яхниите се приготвят и задушават със зеленчуци (калоризатор). Често се пълнят лешници, пълнят се парчета сланина или труповете се обвиват с ивици бекон. Гъби, задушени зеленчуци и кисели горски плодове са подходящи като гарнитура..

Как да готвя лешник: най-вкусните рецепти

Лешниковият глухар е много желан трофей за всеки любител на лов, също и заради голямата си кулинарна стойност. Тъй като лешниковият труп избира само незамърсени, екологично чисти гори за своето местообитание и гнездене, месото на тази птица се счита за много полезно.

Ястието от лешник от глухар е наистина кралска украса за маса. Правилно приготвен, лешник глухар ще удиви дори и най-изискания гурме.

Това е малка птица с тегло на труп около 400 грама. Месото е много нежно и вкусно. Не е чудно, че тази високопланински птица е по-ценна от яребица, фазан, цецерук или глухарче.

Готвенето на всяка дивеч има свои собствени характеристики поради специфичния вкус на месото. Как правилно да готвите лешник, така че да се превърне в подпис на всяка маса, ще ви разкажем в тази статия.

Характеристики на лешниково месо

Леко забележимата горчивина придава на месото изящна пикантност. Има и лек орехов вкус.

Grouse принадлежи към реда на пилетата и той готви като домашни птици. Въпреки факта, че това е дива птица, месото е много меко и деликатно на вкус, бяло и розово на цвят..

Според своите качества месото от лешници е изключително полезно, то е с ниско съдържание на мазнини и се счита за диетично. Калорийното му съдържание е 25 калории на 100 грама. Той е високо ценен заради високото си съдържание на фосфор, калий и натрий, както и витамини от група В. Освен това той е богат на протеини, което го прави хранителен лидер сред високопланинския дивеч.

Готварски тайни

Много е важно по време на кулинарната обработка на месото на тази ценна птица да се запазват хранителните вещества..

За да направите това, трябва да знаете правилата за това как да готвите лешник:

  1. Непосредствено преди готвене трупът трябва да се постави в съд със студена вода и да се остави да легне за 1 час. Още по-добре, изсипете мляко, доведете до кипене. След това бързо го извадете от тигана с мляко, няма нужда да го варите. Предварително обработвайки трупа, ще получите по-сочно месо, без да вредите на хранителната му стойност и вкус..
  2. За да предотвратите изсъхването на птицата, напълнете трупа с прясна свинска мас. Мазнината трябва да бъде нарязана на доста големи парчета..
  3. Ако месото е тъмно, тогава птицата е застояла или са нарушени правилата за съхранение.
  4. Трябва да готвите тази птица, като включите високата температура. Трябва да готвите бързо, за да не изсъхне месото. Ястието е готово след половин час. Можете да проверите готовността с готварска игла (иглата пробива месо лесно, а също така излиза лесно).
  5. Грасесът може да бъде подложен на всяко кулинарно лечение. Може да бъде задушено, варено, печено, пържено. Важно е да запомните, че тази птица не е маринована..
  6. За приготвянето на дивеч се използват подправки и сол в минимални количества.

Как се готви на открито

Ловците често готвят птицата веднага след плячка. Какво може да бъде по-вкусно от дивеч, пържен на шишчета или шиш? В полеви условия трупът може да се изпече в глина.

Опитните ловци обаче знаят, че лебедът глухар прави прекрасна яхния на огън. Миризмите на дим и заобикалящата го гора придават неповторим вкус на това ястие на къмпинг.

За да приготвите супа от лешници от лешници в полеви условия, трябва:

  1. Трупът се изкормява, нарязва се на парчета (оптимално 4) и се вари на огън. Водата се налива в такова количество, че да е два пъти повече от месото. За да направите бульона богат, трябва да вземете 2 или 3 птици.
  2. На следващо място, пригответе дресинг за чаша: ситно нарязайте картофите, сол и добавете черен пипер на вкус (подправките и солта трябва да се използват до минимум).
  3. Добавете пържен лук.
  4. Играта се вари половин час, след което се добавя измит ориз.

След полагане на ориза, супата от лешници от лешници се готви на слаб огън, докато се свари.

Можете да добавите гъби, намерени по време на пътуването, към супата. Те трябва да бъдат пържени с лук. Гъбите ще придадат на играта неописуем вкус.

Най-добрите рецепти

В домашното готвене има огромно разнообразие от рецепти за това как да се готви лешник.

Тази птица, удивителна на вкуса си, върви добре със зеленчуците. Изборът на гъби или горски плодове (особено горски плодове) като сос за диетично дивечово месо ще бъде успешен.

Французите, например, много обичат баничките с лешници. Тези пайове се пекат от бутер тесто. Освен това има известна рецепта за салата Оливие, в която се използват филета на тази дива птица..

Когато има избор от кои ястия от лешници, които да готвите, не е чудно, че се обърквате. Има ги много: диетични и пикантни салати, печени (със сирене и ананас), печени на фурна, задушени в сос или със зеленчуци. Сега тази птица се готви дори в бавна готварска печка. Най-вкусните и ароматни ястия са бульони и супи, приготвени на негова основа.

Помислете за най-интересните и прости начини за приготвяне на лешник.

Най-лесната рецепта

  • труп лешников
  • свинска мас - 150 г;
  • сол и черен пипер на вкус.
  • сметана (или заквасена сметана) - 200 мл;
  • бульон - 200 мл.

Първо, трупът (целият) е изкормен. След това го разтрийте със сол и черен пипер. Преработеното месо трябва да се пълни със свинска мас. След това птицата се пържи на силен огън в продължение на половин час. Сервирайте със зеленчуци.

Основният сос за тази птица се приготвя на базата на маслото, използвано при пърженето. Трябва да добавите сметана (или заквасена сметана) към маслото, можете да добавите бульон. Тогава всичко се вари. Оказва се много вкусен дресинг.

Вкусни кюфтета

  • лешници-ранички -2 бр.;
  • мляко - 200 мл;
  • хляб (или бял хляб);
  • бульон - 200 мл.

Трябва да направите мляно месо от филе от домашни птици, добавете към него хляб, напоен с мляко (бял хляб). След това се добавят сол и черен пипер на вкус. Цялата маса се омесва и се оформят малки топчета.

Задушете кюфтетата в дълбока тенджера за около 15 минути. В долната част на яхния се слага малко масло, налива се бульон, в който се задушават кюфтетата.

Оризът, поръсен с всякакъв сос, е идеално гарнитура за най-нежните кюфтета.

Фурна печена лешник с ананас и бяло вино

Как да готвя лешник на фурна вкусно и необичайно?

За тази рецепта ще ви трябва:

  • труп за домашни птици;
  • половин ананас;
  • малко зехтин (или растително) масло;
  • 100 мл бяло вино;
  • сол, подправки на вкус.

Домашните птици трябва да бъдат нарязани по дължина, поръсени със сол и черен пипер, след което се запържват. Екзотичните плодове трябва да бъдат обелени. Ананасът, нарязан на малки парчета, също трябва да се запържи.

Поставете пържения ананас на първия слой във формата, отгоре - подготвения труп. Налейте вино над всичко, поръсете с подправки. Грус се пече във фурната за най-малко 20 минути. Когато сервирате такова ястие за празничен празник или за да добавите още повече пикантност, можете да излеете ананасов сок върху ястието.

Пържени лешници с кисел сметанов сос

Този метод на готвене ще се хареса на тези, които обичат необичайни комбинации от храни..

  • труп за домашни птици - 3-4 бр.;
  • мляко - 1,5 л;
  • заквасена сметана - 200 мл;
  • печени лешници - шепа;
  • зелени (по избор);
  • сол и черен пипер на вкус.

Измитите и изкормени трупове се подреждат в тенджера. Изсипете там мляко и донесете до кипене. След като заври, веднага извадете птицата и поставете върху хартиена кърпа.

Трябва да настържете изсушените домашни птици със сол и подправки и да изпържите в тиган до златисто кафяво.

Натрошете зелените и комбинирайте с нарязани лешници. Напълнете с тази смес лешници и поставете птицата в тавичка, предварително намазана със заквасена сметана.

Във фурна, загрята до 180 градуса, ястието трябва да престои поне половин час. По време на готвенето е необходимо периодично да поливате глухарчето със заквасена сметана и освободения сок. Когато лешникът е готов във фурната, покрийте съда с фолио, след 10-15 минути можете да се насладите на страхотен вкус.

Пържен лешник с червени боровинки

Удивително вкусен начин на готвене на игра - пържен лешник, рецепта с червени боровинки. Тази рецепта е подходяща за празнична трапеза, червената боровинка перфектно откроява специфичния вкус на играта и придава на ястието уникален аромат.

  • цял труп;
  • пресни червени боровинки (в крайни случаи можете да използвате качествени замразени такива) - 200-300 г;
  • масло - 50 г;
  • бучка захар - 1-2 броя;
  • заквасена сметана - 200 мл.

Измийте и изкормете глухарчето, напълнете го прясно или замразено (първо трябва да го размразите). Сложете захар и масло вътре в трупа.

Птицата трябва да бъде покрита със заквасена сметана и да я запържи до златисто кафяво. След това добавете заквасена сметана в тигана, сложете пържените лешници и оставете да къкри 20 минути на слаб огън.

Кралското ястие е готово! Никой гост няма да остане безразличен към такъв вкус.

Салата от рязан със зеленчуци и макаронени изделия

Необходими съставки на порция - 4 порции:

  • пържено дивечово филе - 300 г;
  • суха паста - 100 г;
  • моркови - 100 г;
  • домати - 100 г;
  • гъби - 100 г;
  • яйце - 1 брой;
  • сирене - 50 г;
  • корен от целина - 50 г;
  • лимон - 1 брой;
  • сол и черен пипер на вкус.

Пригответе паста, предварително солена вода, изплакнете в студена вода, когато сте готови, и оставете в гевгир. Обелете морковите и целината. Нарежете гъбите на малки кубчета. Сварете моркови, гъби, целина в подсолена вода и след това охладете.
Посолете пърженото месо и нарежете на кубчета. Изцедете лимонов сок в майонезен сос. Комбинирайте варени зеленчуци, месо и тестени изделия. Подправете със сос. Поръсете отгоре с настърган кашкавал.

Допълнете салатата с украса от домати и варени яйца.

Видео

Гледайки нашето видео, ще научите как да приготвите вкусен печен лешник с домати.

Телешко желе

Модератор: Модератори

Телешко желе

Елена Юриевна 23-07-08, 09:18

Опитайте моето желе!

За желирано месо в тенджера от 7,5 литра се нуждаете от:

Телешка опашка - 1 брой (котлет в магазин или пазар),
Грусово говеждо месо - 3 бр с общо тегло 1,5-2 кг.,
Лък - 2 глави,
Дафинов лист - 4 бр,
Около 10 подправки от черен пипер и черен пипер, сол на вкус.

Накиснете опашката в студена вода за 1,5-2 часа, изплакнете добре.
Поставете опашката и месото в тенджера, налейте студена вода, оставете да заври добре, съберете пяната с нарязана лъжица, оставете да заври отново, съберете отново пяната с нарязана лъжица.
Намалете газа / котлона до минимум, сложете лук в люспа, подрязване на опашки и мустаци, дафинов лист, черен пипер и гответе най-малко 6 часа.
Добавете сол, вари още тридесет минути - час. Обикновено започвам да приготвяме желирано месо през нощта, колкото по-дълго кипи, толкова повече желатин се извлича.
Оставете желираното месо да се охлади с месото. Внимателно отстранете цялата мазнина от повърхността. Отделете месото от костите, разглобете на влакна, подредете във форми. За любителите на чесъна - накълцайте и сложете под месото.
Прецедете бульона през двоен тензух, залейте с месото, поръсете със смлян черен пипер. Покрийте формите с капаци и ги поставете в хладилника или друго студено място, което да поставите..
Преди да сервирате, поставете формата в гореща вода за няколко секунди и я обърнете върху чиния.

Рецепти за всички вкусове

Груш - Бонаска бонасия (Линей, 1758)

Hasel grose (англ.). Syn. (лат.): Tetrao bonasia Linnaeus, 1758; Tetrao anus Spanman, 1784; Tetrastes bonasia Keyserling et Blausius, 1840.

Статус. Гнездящи заседнали видове.

Общи характеристики и полеви знаци. Една малка пилешка птица, малко по-голяма от гълъб, с пъстър цвят с преобладаване на сиво, кафяво и бяло. При спокойно седнал мъж, цветът на гърдите е напречно райе, горната част изглежда пепелявосива. Изпъква черно петно ​​в гърлото, граничещо с контрастираща бяла ивица. При женските това петно ​​едва се очертава и цветът на птицата изглежда равномерно пъстър. Алармираните птици, мъжки и женски, имат малък гребен на главата си.

Рафите обикновено са горски птици и водят потаен живот, прекарвайки по-голямата част от времето си на земята. Обикновено чуват човек да се приближава отдалеч или да тръгне пеша, или да се скрие в дървета или на земята, изведнъж да отлети пред наблюдателя..

Полетът на лешника е бърз и шумен, като всички птичи птици. След излитане той лети по права линия за известно време и, набирайки скорост, е в състояние да прави остри завои, плъзгайки се върху разперени крила между дърветата. Лешояд, който е излетял в гората, веднага изчезва от очите, въпреки че лети не повече от 40-80 м. Обикновено седи на височина поне 5-7 м над земята, по-близо до багажника, където в случай на опасност се скрива и седи неподвижно, само леко се обръща глава. За укриване обикновено се избират иглолистни дървета, главно смърч или ела, но където лешниковият глухар е малко запознат с човек, той може да се скрие и върху гола бреза. Там, където се преследват лешници, те се държат много внимателно: крият се плътно в гъсти смърчови дървета, а уплашените летят на разстояние от 100 и повече метра. Те тичат по земята лесно и свободно, движейки се бързо сред вятърни гъсталаци и гъсталаци. В движение те хълчат леко, протягайки главата и шията си напред. В студения сезон лешниците се хранят обикновено с дървета - бреза, елша, върба, топола - с котки и пъпки, като се движат свободно дори по най-тънките клони. През зимата те почти не се забелязват, прекарвайки по-голямата част от времето под снега.

Лешниковият глухар е доста безшумна птица. Най-честото повикване е свиркане. Песента за чифтосване на мъжкия и възвръщащият призив на женската се състои от няколко тънки свиркащи нотки. Чрез опростена версия на песента за чифтосване, характерната свирка на лешника се чува както през лятото, така и през зимата по време на размразяване, но звучи особено често през пролетта и есента. Когато се изплаши, птицата излъчва къса звучна тръба, наподобяваща бучене. Едни и същи трели се излъчват от нещо, алармирано от птица, и често, като повтори няколко такива, той излита, издавайки друг трел в движение.

Лешниковата раковина лесно се отличава от другите горски птици от малкия размер и само в Далечния Изток може да бъде объркана с дивата раковина. Въпреки това лесно се различава от последния по по-светъл цвят и отсъствие на тъмна широка ивица на гърдите..

Описание. оцветяване. Възрастен мъж. Горната част на главата, шията и предната част на гърба носят напречен модел от чести и тънки кафяви ивици върху сив, понякога с червеникав оттенък, фон. Останалата част на гърба, ръба и горната опашка са едноцветни сиви, с неясен, често само очертан напречен модел от светли ивици и редки, но отчетливи надлъжни тъмнокафяви ивици. Пластирът на гърлото е черен, покрива брадичката и предната част на горната част на шията. Граничи с бяла ивица, която тече от челото под окото и по-надолу. В центъра на челото тази ивица е прекъсната, тя рязко отделя черните ноздри от сивата глава. Зад очите има 2 малки бели петна. Друга бяла ивица е разположена отстрани на шията в основата й - изглежда, че свързва бялата рамка на гърлото с бялата ивица на крилото, но не се свързва с тях (с изключение на подвида Kolyma). Сегашният мъж, променяйки положението на перата, може забележимо да промени размера и конфигурацията на тези ивици и петна. Долната част на тялото е по-пъстра. Гушата има най-тъмен цвят: сиво-кафяв фон е изпъстрен с редовен напречен модел от полукръгли бели ивици. По-нататък тези ивици стават по-широки, сливайки се в плътен бял фон, по който тъмно закръглените петна са равномерно разпръснати. Полетните пера са кафеникаво-сиви с леки напречни ивици по външните паяжини. Перата на вторичните полети имат бели апикални граници, образуващи лека ивица върху сгънатото крило. При външните първични полетни пера външните паяжини са леки, напречният модел върху тях е почти напълно намален. Покривките на крилото са сиво-кафяви с асиметричен кръстосан райета, много от тях имат бели апикални петна. Белезникавите върхове на вътрешните тъкани на плещите на плешката образуват широка светла ивица. Опашката носи кръстосано райе с широк черен апикален и тесни белезникави апикални ивици. Централната двойка (понякога две) опашни пера е боядисана по-равномерно, за да съответства на цвета на гърба, а върху сгънатата опашка напълно скрива пъстрото оцветяване на останалите опашни пера.

Първото облекло за възрастни от мъжкия се различава от окончателното оцветяване на външните паяжини на 9-ти и 10-ти първичен полетен пух, върху които е развит ясен напречен модел от 7-11 белезникави ивици, както и фактът, че 1-ва няма бялата апикална граница, характерна за старите птици

(Stenman, Helminen, 1974; Гайдар, Житков, 1974). През лятото отстрани на главата и около петно ​​на гърлото расте ред малки пъстри пера от лятна рокля, почти скриващи бялата рамка на гърлото.

Женски пол. Различава се от мъжкия в по-голяма пъстрота на цвета. Петното в гърлото е само очертано и белезникавият му кант е едва забележим. Цветът на горната страна на тялото е доминиран от тъмнокафяви петна, разпръснати върху червеникаво-кафяв фон, а само в долната част на гърба се развива по-редовен набразден модел. Първото облекло за възрастни от женската се различава от крайното, също както при мъжете, по наличието на многобройни напречни ивици по външните паяжини на 9-ти и 10-ти първичен летателен пух.

Детско облекло (мъже и жени). Горната част на тялото от върха до плешките е оцветена червеникаво кафява и тъмно кафява, на фона на която надлъжните бели ивици се открояват рязко. Задната част, поясницата и горната опашка са боядисани по-равномерно в сивкаво-пухкав цвят. На главата зад окото има малка светлинна ивица. Долната страна на тялото е лека, монотонна, с изключение на по-тъмната и пъстра зона на гушата.

Пухка мацка. Горната част на главата и шията, гърба, поясницата и горната опашка са кафяви, понякога с охра оттенък. Челото е жълтеникаво-червено. Страните на главата и долната част на тялото са сивкаво-жълти, понякога на охра оттенък. Отстрани на главата има образец на супраорбиталните, посторбиталните и мандибуларните ивици (последният често отсъства или е представен от няколко петна) и петно ​​по френума. Някои екземпляри също имат петна по ноздрите и в основата на билото на клюна.

Структура и размери Рулеви пера 16. Размери на номиналния подвид (колона ZIN AN SSSR). Мъжки (

n = 28): крило 167,6 (162 - 180), опашка 113,5 (104-122), дължина на клюна от предния ръб на ноздра 10.4 (9.3-12.1), метатарзус 33.5 (28-36). Женски (n = 18): крило 166.6 (162-171), опашка 107.2 (100-115), дължина на сметката 10.9 (10.0-12.3), метатарзус 33.3 (32-35). Размери на подвид B. b. septentrionalis (col. ZIN AN SSSR). Мъжките (n = 83): крило 174.1 (163-186), опашка 111.0 (97-121), дължина на сметката 10.4 (9.2-11.8), метатарзус 33.9 (31-36). Женски (n = 48): крило 169,8 (162 - 181), опашка 104,0 (96-115), дължина на сметката 10,3 (9,8. - 11,3), метатарзус 33,5 (30,5—35,5). В най-големия подвид V. b. schiebeli (планини на Балканския полуостров) дължината на крилото достига 189 при мъжете (Bauer, 1960). Масата се колебае значително със сезоните, като е максимална в края на есента и началото на зимата. До пролетта постепенно намалява и при мъжете, след леко увеличение през април, достига минималната си стойност в началото на лятото. При жените теглото се увеличава по време на периода на яйцето и намалява до минимум до края на инкубацията. Масата на мъжките варира от 327-580, женските - 305.5-560.

Крилото е заоблено, тъпо. Върхът му се формира от 7-ми или 7-ми и 6-ти първични полетни пера, формулата 7> 6> 8> 5> 9> 4. Опашката е леко заоблена, а външните опашни пера са с 7-9% по-къси от централните. Метатарзусът е осеян с 2/3 дължина, в североизточните популации - с 3/4 или (в някои екземпляри) до самата основа

. Палавите зъбни зъби с дължина до 3,5 мм растат по страните на пръстите за зимата. Така наречената вежда над окото при мъжкия, толкова характерна за птиците глухари, е много малка и е напълно невидима извън периода на чифтосване. Цветът на краката е сив, клюнът е черен.

Сънна. Последователността на смяна на тоалети: надолу

- мацка - първи възрастен - първа година - втори възрастен (окончателен). Първото облекло е изцяло пухено и едва на крилата още в първия ден от живота се появяват пискюлите от 7 първични и 10 вторични летателни пера. Първата разтопена е следродилна, пълна; пухътните пера се заменят с млади, които се появяват първо по гърба и страните на тялото, след това по корема, а след това по главата и шията. Всички летателни пера растат на крилото, с изключение на 9-тия и 10-тия първични полетни пера. Първата есенна разтопка също е пълна, тя започва с промяна на полетните пера, а първичните полетни пера се заменят от първата навън, а вторичната - от третата навътре. По-късно се разтопяват 1-ви и 2-ри малки полетни пера, първо 2-ри, а след това 1-ви. Последните, които растат, са 9-ти и 10-ти първични пера от първо поколение, носещи цвета на юношеския тип. Опашните пера се променят от външни към вътрешни. Следващата пълна разтопка, когато птицата облече второто (окончателно) облекло за възрастни, започва следващото лято със смяната на 1-во първично полетно перо и завършва през октомври със смяната на 10-ия първичен полетен пернат. През този период се променя и цялото контурно оперение, като най-интензивното топене се наблюдава през юли - началото на август. Тази цялостна разтопка се наслагва на частична лятна, която заема главно предната част на тялото, по време на която редица контурни пера се заменят с летни, които имат силно намален допълнителен вентилатор (може да не съществува изобщо) и са оцветени като млади пера. В северните популации тази молитка е много слабо изразена и само на главата и шията. При жените началната разтопяване се прекъсва по време на инкубацията..

Подвидове. Преразглеждането на географската променливост на лешника, предприето от мен, потвърди реалността на разпределението на 11 подвида.

1. Bonasa bonasia bonasia (Линей),

1758). Оцветяването на мъжките се отличава с лек червеникав цъфтеж от горната страна на тялото, най-силно изразен при югозападните популации. Белите полета по върховете на външните паяжини на плещите на плешката образуват прекъсната ивица. Обитава Fennoscandia, северната Прибалтика и западната част на RSFSR североизточно до водораздела между Изма и Печора (A.A.Estafiev, устна комуникация).

Б. б. rhenana (Kleinschmidt, 1917). Общото оцветяване на горната част на мъжките е червеникаво-кафяво с ясно изразен кръстосан райета. Цветът на долната страна на тялото е доминиран от бял, цветът на гърдите е ръждивожълт (Bauer, 1960). Обитава северозападната част на ареала в Централна Европа (Вогези, Пфалцервалд, Хунсрюк, Айфел, Таунус, Вестервалд, Зауерланд).

Б. б. rupestris (Брем, 1831). Общото оцветяване на горната част на тялото на мъжете е кафяво, тъмният модел на корема е по-слабо развит, отколкото при номинативния подвид (по-бял). Върху гърдите и страните на тялото преобладава ръждиво кафяв цвят. Подвидът е разпространен на запад до горния Рейн (райони Wetterau, Омрунд и Касел), на юг до южното подножие на Черната гора и по-нататък по долината на Дунав до Пасау. Източната граница не е точно дефинирана: от Пасау тя преминава на североизток до масива Krkonosze включително.

Б. б. styriacus (Jordans et Schiebel, 1944). Голям подвид с добре очертано червено оцветяване на горната част на тялото и гуша. Обитава планински гори на Алпите и Карпатите. В рамките на СССР той живее само в Карпатите.

Б. б. schiebeli (Kreinschmidt, 1941). Най-големият подвид. Оцветяването на горната част на тялото на мъжете е подобно на това на B. b. реана, въпреки че ръждиво-червеникавият нюанс е по-малко интензивен. Цветът на долната страна се отличава с остър голям модел от тъмнокафяви петна. Оцветяването на гърдата е ръждиво жълто. Обитава планински гори на Балканите. На север граничи с алпийския подвид, преходната зона между тях в планините Караванке (Бауер, 1960).

Б. б. uolgensis Buturlin, 1916 г. Червеникавият тон на горната част на мъжките е по-отчетлив от този на номинативния подвид. Гушата е с червеникав цвят. Обитава района на Волга, басейните на Сура, Ока, долните реки на Кама, центъра на европейската част на РСФСР, Беларус, Украйна, южната част на Балтийския регион на юг до границата на видовия обхват, както и Полша (с изключение на Krkonosze). На изток границата със сибирския подвид е в Цис-Урал.

Б. б. septentrionalis Seebohm, 1890. Оцветяването на горната част на тялото на мъжете е пепеляво-сиво, понякога с лек кафеникав оттенък, особено забележимо при някои южносибирски популации (Алтай, депресия Минусинск). Преапикалните бели ивици по перата на гърдите и гърдите са чисто бели, вътрешните ръбове на плещите на плешката са по-светли, отколкото в предишните форми. Особено силно развитие на бялото на крилото и корема се отличава с лешникови групи от северна Монголия (Кентей) и южния Урал. Той обитава североизточната част на европейската част на СССР, Урал, Урал, Западен и Източен Сибир, с изключение на Североизток на СССР, и стига до крайбрежието на Охотск, близо до устието на Амур. Южната граница на разпространението на тази форма в Далечния Изток не е изяснена.

Б. б. kolymensis Buturlin, 1916. Добре диференцирана форма със силно развитие на бяло. Върху върховете на плещите на бедрото, бялата зона се развива не само по вътрешната, но и върху външната паяжина, както и по вътрешния ръб и на върха на вътрешните платна на последните вторични полетни пера. Върховете на всички тези пера образуват широка бяла ивица. Бялата ивица отстрани на основата на шията също е широка и се слива отпред с белия кант на петна в гърлото. Белите апикални ивици по перата на гърдите са по-широки, отколкото при други подвидове, а апикалните бели ръбове на перата от долната страна на тялото са толкова широки, че образуват почти изцяло бяла повърхност на корема. Цветът на горната част на мъжките е доминиран от чисто сив нюанс. За В. б. kolymensis също се характеризира с къси пръсти и перушина на метатарзуса почти до основата. Подвидът обитава североизточната част на видовия обхват, достигайки на югозапад до централните части на Якутия. По крайбрежието на Охотск на юг се достига долината на реката. Oud.

Б. б. ямашинай (Момияма, 1928). По общия цвят на горната част на тялото на мъжете тази форма е близка до предишната, но в оперението има по-малко бяло, по-специално, бялата ивица отстрани на шията е много по-тясна и не достига до бялото, граничещо с мястото на гърлото. Сред южните популации се срещат индивиди с червеникав оттенък на върха. Подвидът обитава остров Сахалин.

Б. б. amurensis Riley, 1916. Горната окраска на мъжките има значителна добавка на червени тонове. Червеникав цъфтеж присъства и по апикалните и вътрешните граници на вторичните летящи пера; белите петна по върховете на плетените пера са малки. Гушата също има охра оттенък с различна интензивност. Червените и кафяви тонове на гушата и гърба са особено добре изразени при птици от юг на региона Усури. Това е доста голям подвид, обитаващ района на Усури на север до около 52 ° с.ш. ш. (екземпляри от село Богородское в долния Амур вече принадлежат към подвида на Сибир), Корея и североизточната част на Манджурия (КНР).

Б. б. vicinltas Riley, 1916. Добре изолиран подвид. Мъжките са сходни на цвят с подвида Kolyma, белият цвят от долната страна на тялото също е добре развит. На широките бели върхове на раменните пера има окров цвят. Обитава планински гори на остров Хокайдо (Япония).

Бележки за таксономията. В обширната зона променливостта в размера и цвета на птиците е сравнително малка и е предимно от клиничен характер, като в същото време дава редица тясно-локални вариации. Като цяло може да се каже, че сивият тип оцветяване на горната част на тялото доминира в цялата северна и централна част на обхвата. Сравнителната плътност на горското покритие на тези територии и еднородността на климата със сурова и дълга зима напълно обясняват липсата на ясно изразени подвидови форми. В посока югозапад и югоизток основният тон на горното тяло на мъжките става по-груб, а набразденият модел на гърба е по-груб и остър, така че лешниковите групи на Балканите и в Корея имат най-интензивно кафеникаво-червеникаво (но не е идентично! ) оцветяване. Приблизително по същия начин на югозапад и югоизток се увеличава масата на лешникови групи и техните размери. В най-континенталните райони на азиатската част на гамата, лешници са много бели на цвят, особено на корема, на рамото и вътрешните вторични пера. Тези характеристики на оцветяване са характерни и за птиците от островите Сахалин и Хокайдо. Цветът на женските не се променя географски толкова забележимо като този на мъжете, но по подобен начин.

Разпространение. Обхватът на вида обхваща почти целия горски пояс на Палаарктика. Северната граница на района се определя от границата на разпространение на непрекъснати гори. В Скандинавия тя върви по южните склонове на скандинавския хребет и само в най-ниската си точка обхватът се отправя към морския бряг по протежение на смърчовите гори. На полуостров Кола е разпространен най-отдалечено на север по долината на реката. Тулома (до 68 ° 45 ′ с.ш.), но по-нататък границата завива рязко на юг, заобикаляйки Хибините. На изток от Бяло море лешниковият глухар прониква най-далеч на север, минавайки отвъд Арктическия кръг, по долината на реката. Шапкин в басейна на Печора (колона ZIN на Академията на науките на СССР), по долината на Енисей до 68 ° 4

0 ′ c. ш. (с. Потапово, Кол. ZIN AN SSSR), по долината на Лена до горите на реката. Джарджан, 69 ° с.ш. ш. и в междуречието на Яна и Индигирка - до 68 ° с.ш. ш. на реката Адиче и до селото. Hospostoch, 69 ° 3 ° С ш. (Перфилиев, 1975). Североизточната част на диапазона представлява поредица от изолирани райони по долините на големи реки на североизток от върховете Верхоянск. Източната граница на района се определя от Охотския бряг, както и от островите Сахалин и Хокайдо. В източната част на ареала видът прониква на юг към планините на КНДР (37 ° 3 0 ′ с.ш.). Оттук южната граница на диапазона преминава на запад, превземайки планинската верига Джангуангтсайлин в североизточен Китай, се огъва около депресията на реката от север. Сунгари, улавя Малкия Хинган и се спуска на юг по планините на Големия Хинган до 47 ° с.ш. ш. Оттук границата отново навлиза в СССР (в горното течение на р. Борзи), завои около стените на Борзински от север, отива в Монголия, където лешниковият обител обитава планинските гори на Кентей и Хангай, минава по билото. Тану-Ола, обхваща горите на Алтай (изолирана зона на левия бряг на река Иртиш в Калбински Алтай) и се издига на север по западния склон на рида Салаир до горите на Васюганя. Освен това южната граница е много криволичеща и не е точно позната навсякъде. Лешниковата група е разпространена на юг до южните граници на горската зона, прониквайки на места в лесостепа, особено по дървесно-храстовата растителност по речните корита. В западната част на СССР южната граница постепенно се измества на север под влияние на човешката икономическа дейност, унищожавайки или променяйки горите. Това важи особено за цяла Западна Европа. Непрекъснатият ареал на вида не се простира на запад по-далеч от горските райони на Източна Полша, като е представен на запад от изолирани райони, основно ограничени до по-добре запазени планински гори. Най-големите площи са в Карпатите, в Алпите, Динаридите, Родопите, Стара планина, Юра, Арден, Вогезите, Черната гора. Заслужава да се отбележи липсата на лешникова група в изолираните гори на Кавказ, Тиен Шан и Камчатка. Що се отнася до уж скорошното изчезване на лешникова група в Пиренеите, можем да кажем, че съобщенията за скорошни срещи с нея тук (Hartert, 1922) не са подкрепени от никакъв документален материал. Нито в Британския музей, нито в Природонаучния музей в Париж има нито един екземпляр от лешникови групи от Пиренеите. Доколкото знам, в други орнитологични колекции няма такива екземпляри. Само находките от вкаменелости на Мадлен от този вид в Пиренеите са надеждни (Couturier, 1964).

Като чисто горна птица, лешниковият глухар може да обитава голямо разнообразие от горски видове, но има специално предпочитание към гъстите смесени гори по речни долини, потоци, по склоновете на долините и планините. Най-предпочитани са гори, където брезата, смърчът и елшата преобладават в стойката, а почвата е добре овлажнена и покрита с мъртва дървесина. В юрската грапава лешникова група се прилепва към реки и потоци, а по северните покрайнини на тайгата и в лесо-тундра леките гори живее само в заливни гъсталаци. Явно се избягват чисти монокултурни оскъдни гори (паркови площи, борови или лиственични гори), както и борови гори сфагнум в повдигнати блата. Само в южната част на ареала, лешниковият гъби понякога живее в борови гори, където има гъсти гъсталаци от папрати. Има ясно прилепване на лешникови групи по ръбовете, ръбовете на поляните или горските пътеки, както и към местата за контакт на различни видове гори, особено смърчови и борови гори. Тясната връзка на лешниковият ряб с смърч (Формозов, 1934; Донауров, 1947) не се наблюдава навсякъде. В Карпатите те живеят на редица места в букови гори (Портенко, 1950 г.), в Южния Урал - в птичи череши (Кириков, 1952 г.), в Усурийския край - в заливни гъсталаци на череша и диво грозде (Белополски, 1955 г.). Североизточната част на видовия обхват обикновено се намира извън разпространението на смърчове и ели, а на Омолон, например, лешниковият глухар живее в залива на върби, елша, кучешка роза и лиственица (Krechmar et al., 1978).

При оптимални условия броят им може да достигне 120 птици на 1 км 2 през есента, въпреки че навсякъде е подложен на силни колебания. Последните понякога дори придобиват цикличен характер, въпреки че тези цикли в различни части на обхвата може да не съвпадат. Големият брой лешникови групи, причинен от комбинация от благоприятни обстоятелства, поради дисперсията на младите индивиди, активността на хищници и болести, продължава не повече от година или 2 години, след което бавно намалява в продължение на няколко години (Романов, 1975). Случва се също така, че броят на лешниковите групички рязко спада през първата зима след огнище.

Най-оптималните за гнездене на глушица са централните части на ареала в подзоната на южната тайга, които имат умерен континентален климат. Нормалното ниво на изобилие съответства през пролетта на 10-15 двойки на 1 км

2, а през есента - 35-50 птици на една и съща площ. С ниско изобилие през пролетта, една двойка често попада на 5-6 км 2 подходящи местообитания.

Възпроизвеждането. Лешниците са еднородни. Всяка двойка гнезди в определен район, който е избран, заловен и охраняван от мъжкия, често наесен. Активността на чифтосване на птиците достига своя максимум, когато последните петна от сняг започват да изчезват в горите на средната зона. Докато се топи, мъжките започват да се чифтосват все по-активно и защитават местата си и в разгара на чифтосване (средата на април за южната част на ареала, края на април

- началото на май - за средата и края на май - за северната) непрекъснато възникват схватки между съседни мъжки, а мъжкият, който нахлува в чужда територия, обикновено се прогонва. Женската обикновено е близо до мъжкия и е заета да се храни през повечето време, обикновено на земята. На моменти тя отговаря на свирката на мъжкия и следи отблизо схватките на последния. Мъжкият не напада извънземна женска, която се появява в района, но я наблюдава, докато не напусне района (Ивантер, 1962). В разгара на чифтосването се случва и чифтосването.

Лешниковите раци достигат зрялост през първата година от живота. Началото на развитието на половите жлези при мъжете не зависи от времето, тъй като е изцяло под фотопериодичен контрол. И така, в района на Ленинград. тя започва, след като продължителността на дневните часове достигне 13 часа (Родионов, 19636). Времето за максимално развитие на тестисите зависи от хода на пролетта и може да се колебае в рамките на 30 дни. Степента на развитие на половите жлези при женските зависи в по-голяма степен от метеорологичните условия и на първо място от появата на достатъчно големи площи безснежна земя - именно в този момент започва чифтосването. Ако обаче снегът се стопи твърде рано (ранна и топла пролет след зима с малко сняг), женските не се провокират от това и започват да снасят приблизително по същото време, както обикновено. Известни са обаче някои случаи, когато при много топли ранни извори женските могат да започнат да снасят 2 седмици по-рано от обикновено. През целия период на интензивно чифтосване мъжката е много активна. Придружаващ

хранейки женска, той от време на време излъчва характерна свирка, извършва ритуали за ухажване (виж по-долу), извършва демонстрационни полети и в състояние на особена възбуда - текущи възходи и бурно реагира на проникването на външни мъже в неговата зона. В такава ситуация мъжкият домакин първо заема предпазлива поза (виж фиг.), При която гребена е повдигнат и бялото петно ​​по шията е максимално разширено, след това той свирка един или повече пъти и, като получи отговор, се втурва към противника през въздуха или на земята... По време на конфронтация рядко се стига до сбиване, тъй като по правило външен мъж напуска мястото при първото нападение на собственика.

Ритуалът на чифтосване на мъжкия се състои от песен, текущ полет, текущо излитане и специални пози, придружени от специфични вокални сигнали. Песента на лешниковия рак е доста специална и, с изключение на втория вид от рода, лешниковият глухар Северцов, няма аналози в други видове от семейството. Това е удължена тънка свирка, която продължава около 3 s и се състои от прекъснати сигнали: два дълги (вторият е малко по-къс от първия) и последващи къси, които бързо следвайки един след друг се сливат в прекъсващ сигнал. Честота на свистене около 7000 kHz

(Hjorth, 1970). Чувността му при добри условия е около 100 м. Обикновено свирката на всеки мъж има индивидуални характеристики (главно в ритъм), докато всеки мъж може да даде различни вариации. Сонограмите на свирката на мъжете от различни области на обхвата показват значителни различия в начина на изпълнение, които в някои случаи (Франция) са явно базирани на популация (Bergmann et al., 1975). Свирката на лешниковата тръба е придружена от остър шумолящ звук, чуващ се само на най-близко разстояние.

Свирещият лебедов глупак седи на клон или стои неподвижно на земята, дълбоко всмуквайки шията си и отваряйки човката си (виж фиг.

. ), въпреки че все още има мнение, че лебедът глухар свисте, протягайки шията си. По време на свирката мъжката леко отваря опашката си и притиска крилата си към тялото, като само леко оставя връхчетата им настрани. Клюнът се отваря широко с всеки звук, а опашката трепте в синхрон с ритъма на свирката (Punnonen, 1954). Женската свирка е по-къса и се състои от 3 нотки: първата и последната от които са с еднакъв тоналност и продължителност като първата част от мъжката песен, втората е малко по-дълга и понякога става, сякаш, двусричка.

В началото текущият полет на мъжкия прилича на обичайно движение от дърво към дърво, но когато свършва, птицата забавя скоростта на клатене и крилата произвеждат особено силни клапи. Опашката е отворена при 125 °. Текущите излитания се извършват рядко и по различен начин за различни подвидове. Така във Финландия мъжкият излита с силни ръкопляскания до 1-2 м, каца на приблизително едно и също място и много рядко прави серия от такива плескачи, като не излита, а само леко се издига на краката си

(Пунонен, 1954). В Западна Европа мъжете рядко излитат, но често отбелязват това излитане на място, а в някои случаи изскачанията с такова „фалшиво“ излитане следват с гръмкост и честота, подобни на барабанирането на кълвач (Fuschlberger, 1956; Teidoff, 1952), т.е. излъчва същата барабанна тръба като северноамериканската леска глухарка, Bonasa umbellus. По време на излитането във волиерата мъжът също излетя на височина 0,5–1,5 m, но в същото време лети 2–4 m (Scherzinger, 1978). Понякога мъжките издават свистящ звук като черен глухар. В западноевропейските лешникови групи, той е тих, публикуван е в изправено положение, обикновено във връзка с текущото излитане (Scherzinger, 1978), а в източните (Kolyma), той е силен, публикуван от мъж в подобно положение, но след завършване на настоящия полет (Krechmar et al., 1978)... При среща с опонент, обикновено на

Фиг. Настоящи пози на лешников

1 - стойка на предупреждение, 2 - поза при „пеене“, 3 - поза „място“, 4 - атака, 5 - поза пред женската.

границата на мястото, мъжкият все още излъчва един вид бучене, започвайки с поредица от резки звуци, сливащи се в бучене на тръпката, която завършва с тъпа свирка, рязко променя своя тон. Авторът чул такова бучене във височината на тока на долния Амур, но не го чул сред лешникови групи в европейската част на СССР. Основната актуална поза на мъжкия е повдигната шия и напълно отворена опашка, крилата са донякъде отместени и спуснати, перата на гърдите, корема и особено отстрани на тялото са малко повдигнати, което забележимо се увеличава

размери на птиците На шията перата се издигат почти вертикално, в рязък контраст с гладкото, сплескано, перо на главата, което изглежда невероятно малко. В агресивна поза мъжката също повдига пера, леко повдига полуотворената си опашка и протяга врата и главата си напред, а перата на брадичката му стоят изправени, като на "брадата" на глухар, когато ходи.

"Позата на седалката", както я наричат ​​А. В. Андреев, се приема след приключване на полета за чифтосване или бягане. Птицата се прегъва, като огъва врата си в дъга и държи главата си успоредна на земята (виж фиг.). Подобна поза е описана от наблюдения във волиери

(Scherzinger, 1978) и много прилича на стойката на глухар по време на „грухтене“. Последният автор описа още една много важна част от ритуала, която все още не е наблюдавана в природата - активното и силно тъпчене на мъжкия на място, като в американския степ. При ухажване мъжката напълно отваря опашката си, леко обръщайки равнината си към женската, като същевременно обръща главата си в другата посока. Непосредствено преди чифтосването птиците обръщат гръб една към друга, притискат се към земята и започват рязко да обръщат главите си отстрани, синхронно, но в различни посоки.

Гнездо - дупка с диаметър 20-22 см, дълбочина около 5 см, с оскъдна лигавица от сухи стъбла и листа, с малко примес на потънали птичи пера. След снасяне на всяко следващо яйце женската добавя материал към постелята. Гнездото е разположено на сухо закътано място, най-често между корените в самия ствол на дърво, в купчина мъртва дървесина под надвиснал клон, в изгнилата сърцевина на стари пънове. Гнездото е много добре камуфлирано. В изключителни условия женската прави гнездо в дърветата, като използва стари гнездови сгради от дървени кори или хищни птици (

Пунонен, 1954; Дементьев, 1958; Zabolotny, 1979) и е известен случай на успешно излюпване на пилета в такива условия.

Черупката на яйцата е гладка, жълтеникаво-сива с редки кафяви точки и петна, с диаметър до 5 мм. Броят на петната варира значително, както и цветът на основния фон, който понякога е тъмен, почти кафяв, понякога напълно светъл. Цветът на яйцата избледнява по време на инкубацията. Размери на яйцата: в Карелия (n = 103) 37-43

X 26-30 (Ивантер, 1962); във вливането на Вятка-Кама (n = 156) 37,9–42,5 X 26–29,8 (Гайдар, 1974). Броят на яйцата в един съединител е 3-14, като най-често срещаните съединители са 7-9 яйца. Има съобщения за съединения на 15, 18, 19 и 20 яйца (Menzbier, 1902; Punnonen, 1954), но в такива случаи вероятно две женски са били положени в едно и също гнездо. Зависимостта на размера на съединителя от географската ширина на района не се проследява.

Скоростта на яйцепозицията е различна и зависи както от възрастта на женската, така и от степента на нейното състояние. Дори в едно и също гнездо, интервалите между яйцекладките варираха от 26 до 39 часа (Семенов-Тян-Шански, 1959 г.).

Времето на началото на полагане варира значително в зависимост от географската ширина на района и хода на пролетта. Като цяло в северната част на ареала се среща през последното десетилетие на май, в южната част - в средата на май, а в западната част (Беларус, балтийските държави) почти месец по-рано.

Инкубацията започва с полагането на последното яйце. Продължителността му очевидно зависи от това колко гъсто се инкубира женската и варира от 21 до 27 дни: 25,4 (Семенов-Тян-Шански, 1959), 21-23 (Гайдар, 1974), 25 и 27 дни

(Пунонен, 1954). Обикновено женската седи плътно на гнездото, излиза да храни 2-3, по-рядко 4 пъти на ден и с напредване на инкубацията броят на отсъствията намалява. Продължителност на отсъствия 15-25, по-рядко до 35 минути.

Излюпването на пилета продължава около 8 часа (Dolbik, 1961), а женската веднага, веднага след като пилетата изсъхнат, ги извежда от гнездото. През първите дни породата се пасе на оскъдни горски площи с ниска тревна стойка, добре загрята от слънцето. Пиленцата се излюпват със 7 първични и 10 вторични летателни пера (8-ми под формата на коноп), както и големи покривни крила, които вече започват да се отварят. На втория ден те вече са образували непрекъсната носеща повърхност на крилото, която се образува от отворените летателни пера и големи покривни крила, както и от дебели и дълги натални надолу, припокриващи основите на тези пера. Масата на пилетата през първия ден е 10-14. На втория ден те вече могат да летят до височина от 1 м. Според наблюденията в загражденията пилетата от лешникови тръпки са по-термофилни от дървесница и дори при топло време, след 5-6 минути хранене, започват да търсят топло място, изкачват се под женската. През първите 3 дни от живота те не знаят как да кълват храна от земята, но кълват само от растения, по-високи от растежа им, движенията им при кълване са насочени под ъгъл отдолу нагоре (Данилов, 1975). Дневното наддаване на тегло през първите 10 дни е 1,8–1,9, докато дължината на първичните полетни пера се увеличава с 2,6–3 мм на ден (Родионов, 1963а).

Разплодите се появяват на север в средата - края на юни, в средната и южната част на ареала - през първата половина на юни. В западните райони метлиците се появяват от последното десетилетие на май.

С узряването на горските плодове метлите се придвижват до плодовете на плодовете, където остават до късна есен. Всеки разплод, подобно на възрастни самотни птици, има специално място през лятото - бански костюм или т. Нар. Трептене - суха гола почва на слънце, където птиците се „къпят” ежедневно в прах, пясък или сух дървесен прах, почиствайки от пера от паразити. Тук пиленцата вземат слънчеви бани. На такъв трептене има 1-2, понякога до 5 дупки, нокаутирани от птици, диаметър 13-15 см и дълбочина до 6 см. Тези места се посещават от началото на май до края на август (Фетисов, 1976 г.).

Мъжкият по време на инкубацията от първите дни от живота на породата се държи близо до гнездото. Понякога той ходи по време на разплод с женската, а в редки случаи, когато последната умира, той я замества (Данилов, 1975). Размерът на породата до есента постепенно намалява поради смъртта на пилета (хищници, болести, лошо време). Заминаването на пиленцата през лятото варира от 20

- 60% и 12,5% пилета умират през юни (Гайдар, 1974). През септември метлите постепенно се разпадат, като младите мъжки напускат първо. Късните разплоди могат да се държат заедно до октомври. Често няколко разплода, събиращи се на места за хранене, образуват струпвания до 30-40 птици. Есенното чифтосване на мъжките започва от края на август и продължава в северните райони до октомври включително, в южните райони - до началото на зимата, а в Монголия до януари (Козлова, 1930). При мъжете това чифтосване е много по-слабо активно, отколкото през пролетта, при женските, напротив, и свирката им през септември-октомври се чува по-често, отколкото през пролетта. По това време женските търсят мъже с парцели и като са намерили, се стремят да останат тук. В същото време младите мъжки търсят свободни територии. Това се отнася за популациите, обитаващи западната част на ареала. На изток, особено на изток от реката. Лена, лешникови групи от есента пазят стада от 15-20 птици.

Зимен сезон. В източната част на ареала лешниковата птица зимува в малки стада, които са с доста постоянен състав: птиците се хранят заедно и пренощуват (Gassovsky, 1927;

Така-Цукаса, 1932 г.; Снигиревски, 1946;

Воронов и др., 1975). Училищният начин на живот на лешниковите групи през зимата се отбелязва както в Северния Урал (Донауров, 1947), така и в Алтай (Dulkeit, 1964), но степента на постоянство на училищата там е неизвестна. В западната част на ареала, лешниковият козунак зимува поединично, по двойки, рядко в групи от 3 птици. Зимната площадка на птица заема около 3 хектара, разстоянието между отделните площадки варира от 120 до 580 м, но на благоприятни места те могат да се прилепват една до друга (Волков, 1968). Зимният живот на лешниковите глупости е доста монотонен. В началото и в края на зимата, а на юг от ареала през цялата зима, птиците се хранят два пъти на ден, прекарвайки средата на деня и цяла нощ в снежна камера, но при ясно и не много мразовито време те могат да почиват през деня в плитка дупка в снега или върху дърво. В средата на зимата и на север от ареала птиците се хранят само веднъж на ден през цялата зима, а останалата част от времето прекарват под снега. Има сведения, че при температури под -35 ° С лешникови групички изобщо не напускат своите убежища (Dulkeit, 1964), но наблюденията на А. В. Андреев върху Колима не потвърждават това. Снежната камера разполага с устройство, типично за птици-глухари. В зависимост от плътността и дълбочината на снега, той е разположен на различна дълбочина, но винаги по такъв начин, че птицата, стояща на краката си, да може да залепи главата си към повърхността. Следователно дъното на камерата се намира на разстояние 14-25 см от снежната повърхност, а дебелината на снежния покрив варира от 3 до 12 см, с височина на камерата 11-15 см и дължина 18-19 см. Птицата потъва под снега, работейки първо с лапите си и отиване по-дълбоко - също с човката и крилата, правейки ги кратки странични движения. В насипния свеж сняг птицата просто прави ход в нея. Попадайки в хлабав сняг от лятото, лешник ще може веднага да се потопи в него, но след това

започва отново да копае. Заровила се в снега, птицата прави тунел, дълъг 0,5 до 4,0 м, завъртащ се на 90 ° преди да влезе в камерата, но този завой не винаги се прави. Пробивайки се през тунела, птицата стърчи главата си 2-3 пъти за ориентация. Откъсвайки камерата, лешниковият труп запушва входа на тунела със сняг и камерата е напълно изолирана от външния въздух. Температурата на въздуха в камерата се поддържа в рамките на -4.... - 5 ° C, но ако започне да се повишава, лешниковият глухар прави дупка на тавана и температурата спада (Андреев, 19776). Повишаването на температурата в камерата над 0 ° C създава заплаха от намокряне на оперението, което е изключително опасно за птицата. През цялата зима лешници се хранят с дървета, но по-близо до пролетта, а също и при наличието на добра запарка обичат да се разхождат в снега, събирайки значителна част от дневната дажба от ниски клони или хапещи боровинки стъбла, стърчащи изпод снега.

Ежедневна дейност, социално поведение. През топлия сезон както възрастните птици, така и пиленцата са особено активни в зори и преди залез слънце. През деня птиците обикновено почиват или проявяват слаба фуражна активност, бавно се движат в гъсталаците и събират храна. Те нощуват на дървета, сгушени в гъстите клони на иглолистни дървета, по-близо до багажника. Бюджет на времето в бели нощни условия

не е проучен. През зимата, в зависимост от температурата на въздуха и продължителността на дневните часове, активността на хранене продължава от 4 часа до 40 минути. Колкото по-топло, толкова по-дълго и по-спокойно е храненето. В средата на зимата, при силни студове, лешникови трупове прекарват под снега до 23 часа на ден, като имат само едно сутрешно хранене, а полетните разходи са минимални и отнемат около 3 минути на ден (полет за захранване до 100 м и обратно). Например, средният дневен бюджет на лешникова раница при зимни условия с умерена тежест близо до Ленинград изглежда така: спи в снежна камера - 19.48 часа, почивка извън камерата - 1.49, ниска активност, готов за излитане поза - 0,77, хранене на дърво - 1,79, ходене в снега, частично с хранене - 0,44, полет - 0,05 ч.

Хранене. Характеризира се с тревопасни и рязка промяна на основните хранителни продукти според сезоните: през пролетта и лятото - зеленина, цветя, семена на тревисти и дървесно-храстови растения, насекоми; края на лятото и есента - горски плодове; късна есен, зима, ранна пролет - т. нар. клон

храна (котки, пъпки и крайни издънки на широколистни дървета и храсти).

Зимната диета е много равномерна в целия си обхват. Спектърът на зимната храна е практически еднакъв навсякъде и основните разлики се проявяват в съотношението на един или друг предмет. Основата на диетата се състои от котки, пъпки и крайни издънки на бреза, елша, върба, планинска пепел, топола, леска. В по-голямата част от района основните фуражни дървета са една и съща бреза и елша, но източно от Урал делът на върба и топола бързо се увеличава, излизайки на върха в подвида Колима. В югозападните и югоизточните части на ареала (Западна Европа, Усурийски край) лешникът заема важно място, а в Алпите - боровинките, които съставляват 49% от дневната диета. Дневната дажба в средата на зимата според нашите данни е 47,97 g (сухо тегло), което дава обща енергия от 1189,3 kJ. 847 kJ се екскретира с екскременти (включително 548,9 kJ с твърди екскременти на тънките черва и 298,1 kJ с течни екскременти на сляпото черво), така че

че метаболизираната енергия (енергия на съществуване) е 339,9 kJ / ден и като се вземе предвид загубата на тегло през зимата (средно 60 g за 4 зимни месеца) 352 kJ / ден. При изключително тежки условия в североизточната част на района енергията на съществуване е 397,8 kJ / ден и тук птиците повишават ефективността на храносмилането, което се отразява на първо място на намаляването на количеството екскременти в слепото черво, което може дори да не се отделя всеки ден (Андреев, 19776).

Преходът към зимните клонови фуражи от есенни плодове се довежда до намаляване на температурата на въздуха под 0 ° C и удължаване на периода на хранене през деня - нощта. В по-голямата част от обхвата този преход започва много преди създаването на снежна покривка, в средната ширина - вече през септември. Колкото по-студена е есента, толкова по-бърз става този преход, който може да бъде ускорен и от лоша реколта от горски плодове (Vladyshevsky, 1975). Авторът наблюдава завършването на такъв преход през 1974 г. в Подполярния Урал, при 65 ° с.ш. ш. (река Вой-Вож). В началото на октомври все още беше топло

времето (около + 3 ° С) и лешници, хранени главно с боровинки, където имаше обилна реколта от плодове (на тези места боровинките не узряват всяка година), делът на брезовите котки в гуша не надвишава 40%. На 8 октомври температурата спадна до -3 ° C и започна да се понижава ден след ден. Сняг започна да пада всеки ден. Към 11 октомври лешниковите групировки са преминали изцяло към хранене с клонки, въпреки че боровинките все още се предлагаха на снежни петна под големи смърчови дървета. Мазнините и теглото на птиците започнаха бързо да се увеличават и от 22 октомври все повече мастни натрупвания бяха открити в уловените птици по червата, стомаха, в основата на шията и опашката. Дълбочината на снега стана достатъчна за снежни нощи и от 20 октомври тези нощи станаха редовни.

През пролетта специфичната гравитация на клоновите фуражи започва да намалява забележимо с установяването на положителни температури и постепенно изчезва към края на пролетта, въпреки че често до май, фуражният кран съставлява 66% от съдържанието на културите (Oliger, 1973). Със затоплянето и топенето на снега в диетата са включени различни смлени храни - издънки, пъпки, презимули плодове от боровинки, боровинки, червени боровинки, семена, плодове, цветя и листа от различни билки (особено издънки и цветя на анемона), понякога пресни игли от ела. В началото на пролетта, при прибирането на смърч, когато, когато се нагрява от слънцето, шишарките започват да се отварят и семената в маса падат върху снега, лешникови гъшици охотно се хранят с тях, докато снегът се стопи.

Лятната храна е най-разнообразна, особено при южното население. Основната му особеност е забележима част от храната на животните: насекоми (бръмбари, мравки, скакалци, гъсеници и ларви от различни видове), паяци и мекотели (главно плужеци). Въпреки това, дори през лятото, фуражът на животните съставлява не повече от 5% от диетата по обем (Oliger, 1973). От юли, а на юг и по-рано, лешниковите групи започват да се хранят със зрели плодове,

които стават основна храна през есента. В северните части на гамата са особено важни боровинките, боровинките и боровинките; на юг съставът на горските храни е много по-разнообразен. В редица региони горските плодове са от голямо значение в есенното хранене. В източната част на гамата, в зависимост от наличието и добива на кедровия бор, боровите ядки се превръщат в един от най-важните есенни фуражи. Те се поглъщат цели от птицата и се смачкват в стомаха..

Първите една и половина - две седмици, пилетата се хранят изключително с животинска храна - малки паяци, ларви на трици и цикади, комари, мравки, гъсеници от молец, лъжички и други. Тогава диетата се разнообразява с дребни тревни семена (оксалис, пеперуда, виолетово) и пресни нежни билки. Пилетата започват да се хранят с горски плодове, докато узряват, но до края на август делът на животинската храна остава доста висок, до 20%. Разликата в храненето между млади и стари птици изчезва през втората половина на септември.

Количеството гастролити в стомаха (камъчета, семена от горски плодове) варира значително от сезон на сезон. Той е минимален през август, когато птиците се хранят с лесно смилаема диета с горски плодове, и се увеличава бързо през есента, достигайки максимум през ноември, когато настъпва краят на преминаването от есенна храна към зимна храна. Тогава броят на датите на турне пада и отново леко се увеличава през пролетта..

Врагове, неблагоприятни фактори. Сред хищниците, които оказват влияние върху броя на лешниковия гъб, е необходимо да се споменат ястреби (гошак и врабче), лисица, върколак, куница, сабле, горностай. Лешниковият глухар може да стане плячка на почти всички доста големи хищници, живеещи в района. Но, естествено, такива редки видове като златния орел или белоопашкият орел не могат да окажат осезаемо влияние върху числеността му. Активността на невестулките се усеща най-силно. И така, според Юдаков (1968), в горното течение на реката. Селемджи през зимата 80% от смъртта на птиците пада върху сабола - едно животно изяжда до 25 лешникови групи през зимния сезон. От друга страна, в някои години процентът на поява на гъбични останки в изпражненията на този хищник не надвишава 1,7% (регион Байкал, - Измайлов, Павлов, 1975 г.

). Лешниковата треска е също толкова важна за храненето на куницата. В горното течение на Западна Двина, например, многократно са намерени дори запаси от лешникови групи, направени от това животно (Волков, 1975).

Климатът и по-специално метеорологичните условия по време на масовото излюпване на пилета и през първите три седмици от живота им оказват решаващо влияние върху броя. По това време продължителните студени щрихи с дъждове могат напълно да унищожат всички разплоди. По този начин, коефициентът на корелация между есенното изобилие от лешникова група и средните дневни температури през май

- Юни в Средния Урал беше най-висок за втората и третата десетилетия на юни, когато се случва масово излюпване на пилета (Данилов, 1975). Зимите с много ниски температури при липса на достатъчно снежна покривка, както и зимите с чести промени на студ и размразяване са неблагоприятни. Високият брой на птиците през есента сам по себе си става причина за опустошителните епизоотици, отбелязани в Усурийския край и Урал, а също така увеличава отрицателното въздействие на хищниците и накрая причинява увеличена дисперсия на индивиди от пренаселените райони..

Икономическа стойност, сигурност. Като широко разпространен заседнал вид от горските зони на Палеарктика, редовно давайки високи нараствания, лешникът е важен компонент на тайговите екосистеми, чиято консумация и производствена активност са забележима връзка в структурата на трофичните връзки. Като производител, лешникът е важен хранителен продукт за ценни животни с косъм - невестулки и лисици. Следователно в риболовните зони той се използва широко от риболовците като стръв, особено при риболов на куница и сабо. Притежавайки отличното качество на месото, лешниковите церемонии навремето бяха широко изнасяни от страната ни, а също така навлязоха на вътрешните пазари. Възможността за риболов на лешник се е запазила и до днес в някои слабо населени райони и само по време на нарастването на броя на тези птици, но е необходимо утвърдено ловно стопанство с квалифицирана ловна служба за извършване на реколтата. В по-голямата част от ареала, особено в южната част, лешника е любим обект на спортен лов и не се нуждае от специални мерки за защита, които надхвърлят стриктното спазване на правилата за лов. На редица места по южната граница на ареала, където изкуствените насаждения от монокултури (например борове) заменят отсечените естествени гори, са необходими специални биотехнически мерки, за да обитават лешниковият труп (засаждане на фуражни дървета и храсти по ръбовете, поляните и покрай пътищата).

Защо жените трябва да ядат леща

Какво можете да ядете с алергии: правилната диета