Щраусов ему

Австралийският ему е много подобен на африканския щраус. Именно поради поразителното си сходство емусът отдавна се приписва на видовете щраус.

Това мнение обаче е погрешно, тъй като вече е доказано, че тази птица е по-близо до казуера и е един от видовете от семейство ему в реда на казуарите.

По този начин, с изключение на лека външна прилика, австралийският ему няма нищо общо с африканския щраус. Това е съвсем различна птица.

Описание и начин на живот

Ему не е обикновена птица. Въпреки, че е пернат от реда на казуера и се възпроизвежда чрез яйца, неговият начин на живот и навици са като всяко животно. Емус живее в полупустинни и гористи райони на Австралия, яде растителни храни и е напълно неспособен да лети. Ему се движи само с помощта на краката, ходене или бягане. По принцип тя има крила, но като много нелетящи птици, крилата на ему са недостатъчно развити. Крилата са дълги около 25 сантиметра, а в края на всяко крило има малък нокът.

Но ему има много развити крака, които са лишени от оперение и имат три нокътни пръста на всеки. Остри нокти му позволяват да се бори със съперници по време на сезона на чифтосване, както и да отблъскват враговете. Но тъй като сред сухопътните животни на Австралия няма хищници, с изключение на кучето Динго, тази разхождаща се птица не е застрашена от нищо, освен от хората. Но е почти невъзможно човек да навакса ему. Докато работи, ему може да направи само гигантски стъпки - повече от 2,5 метра и развива скорост до 50 км / ч. Въпреки че обикновено Емус върви бавно със скорост от около 5 км / ч, минавайки до 25 км на ден

Номадският начин на живот на емуса им позволява да изминават много дълги разстояния за един ден в търсене на храна. Методът на хранене е доста любопитен: за смилане на храна, ему, като африканския щраус, поглъща камъчета, стъкло и дори малки парчета метал. Птиците пият доста рядко, но ако е възможно, тогава те не си отказват удоволствието да се напият и да седят във водата.

Ему има отлично зрение и отличен слух. Те могат да забележат приближаваща опасност от няколкостотин метра и да предотвратят приближаването на опасни хищници, както и хора. Ако сблъсъкът не може да бъде избегнат, като защита се използват много силни лапи.

Емус винаги държат в малки групи, 5-6 индивида. Но има и птици, които предпочитат уединения начин на живот. Женските и мъжките не се различават лесно. Те имат същото оперение, което има тенденция да се променя в зависимост от диапазона на температурите на въздуха. Специалната структура на перата предпазва от прегряване, така че емулните щрауси лесно понасят дори и най-интензивната топлина.

Основните задължения на женската са само в снасянето на яйца. След това мъжката независимо оборудва гнездото, което го прави уютно за бъдещите пилета.

Ему гнездата са разположени в вдлъбнатина в ясно видима област. В даден момент женската снася 7-9 доста големи яйца, тежащи от 800 до 1000 грама. Мъжката ему инкубира и защитава яйцата в продължение на 65 дни, без да се разделят с тях буквално за минута..

През целия период на инкубация той практически не се храни и оцелява поради запаса от мазнини, който се забавя предварително. След дългоочакваното излюпване на пиленцата, мъжката ему внимателно ги води и ги защитава по всякакъв възможен начин. Надолу, което покрива пиленцата, е райе. Пилетата достигат пълно развитие с почти две години. По това време мъжките са доста агресивни и ако човек или животно се появи наблизо, те могат лесно да ритят „недоброжелателя” с ритник на силен крак.

Щраусите като цяло са готини птици, ако ги гледате в интернет ток, а не на живо, на живо - това е лоша птица, може да рита или кълве малко няма да изглежда.

да, в селото просто не се качих на пуйката, добре, че е далеч)))

Щраусов ему

Щраусовите ферми не губят своята популярност от няколко години. Те съществуват не само като вид развлекателен център за тези, които се интересуват от птици, но и като индустриално предприятие с пълен производствен цикъл. От щраусите се получават вкусно месо, огромни яйца и изобилие от пух. Надолу и яйца се използват не само по предназначение. Често правят специфични сувенири, които се продават в магазините близо до щраусовата ферма и носят допълнителни приходи.

Какво трябва да знаете за ему, колко е етично използването на щраусово месо и трудно ли е екзотичните птицеферми да се справят с конкурентите?

Общи характеристики на животното

Ему е най-голямата австралийска птица (втората по големина птица след австралийския щраус). Животното принадлежи към реда на казуера. Тази поръчка включва и казуари - големи птици без полет и миниатюрно киви.

Ему не принадлежи към семейството на щраусите. През 80-те години тази класификация е призната за погрешна и ему е причислена към различен отряд. Единственият представител на щраусовото семейство е австралийският щраус.

Естественото местообитание на животното е Австралия. Голяма част от континента е осеяна с масивни птици, които избягват гъсто населените райони.

Външен вид

Външните данни на ему и неговия близък роднина, казуера, са много сходни. Основната разлика е отсъствието на ярки кожени израстъци на шията и специфичен шлем, който се издига над главата на казуера. Животното достига средна дължина 180 сантиметра и тежи от 30 до 55 килограма (в зависимост от пола и възрастта).

Птицата развива скорост до 50 км / ч, а дългите крайници ви позволяват да направите стъпка с дължина 275 cm.

Цветът на оперението зависи от условията на околната среда. Специалната структура на перото предпазва животните от прегряване, така че те спокойно фролират в обедната жега и не изпитват най-малък дискомфорт. Женските и мъжките са почти идентични и е много трудно да ги различим по външния им вид. За да разберете пола на щраус - слушайте звуците, които издава.

Средната възраст на ему е 15 години (в дивата природа). Само най-здравите и най-здравите индивиди живеят до 20 години.

Всеки крак на животното има три пръста с три фаланга. За сравнение австралийският щраус има само 2 пръста на всеки крайник. Ему запазва остатъчни крила, които не се използват по предназначение. Дължината им е около 20 сантиметра. Всяко крило е увенчано с малък остър нокът, който се използва и за борба с врага. Шията на животното е боядисана в бледосин нюанс и е осеяна с редки сивкави пера. Именно тези пера минимизират излагането на ултравиолетова светлина и предпазват тялото от прегряване..

Характеристики на поведението

Големите птици са номадски. Всеки ден изминават колосални разстояния, за да намерят храна и подслон за себе си. Ему, подобно на австралийския щраус, няма силни зъби. За да смекчи този естествен дефект, животното нарочно поглъща камъни, стъклени парченца и малки парчета метал, за да започне изкуствено процеса на смилане на храната в храносмилателния тракт..

Животното практически не пие вода, но ако наблизо има безопасен, уютен резервоар, няма да откаже част от охлаждащата течност. Едно от любимите забавления на птицата е безгрижното време във водата. Животното плува добре и обича просто да седи спокойно в реки или езера.

За защита птицата използва нокти с лапи и масивни крака. Силните крака на щраусите често развалят оградите и металните проводници на гражданите. Сред най-важните предимства на съществото са отличното зрение и слух. Те помагат на животното да усети хищници, анализира критични ситуации и осигурява висококачествена жизненоважна дейност. Ему се ловува от няколко хищници, включително орли, ястреби и динго. Друга опасност са лисиците. Самите щрауси за тях не представляват малък интерес, истински шкембе за лисиците са яйцата. За да се пребори с хищниците, животното прави рязък скок нагоре, след което размахва крила / крака, за да удари врага и да му попречи да се приближи.

Кратък исторически фон

Животното е открито от европейски изследователи през 1696 г., докато пътува до западния бряг на Австралия. До 1788 г. емусът превзема източния бряг веднага след формирането на европейски селища. Първото описание на щрауса принадлежи на Артур Филип в книгата „Пътешествие до залива на ботаника“ (1789 г.).

Името на вида се е образувало с леката ръка на орнитолога Джон Латъм. Ученият взе за основа името на близките селища. Що се отнася до етимологията на името "ему", учените все още не могат да намерят логично обяснение. Има няколко неофициални версии. Според един от тях, преведен от арабски език, терминът означава "голяма птица". Друга версия е свързана със специфичен португалски диалект, което също означава огромна птица, която много прилича на австралийския щраус.

Икономическото значение на животното

Преди това емусът се смяташе за най-важната храна за австралийските аборигени. Животните са били използвани не само като хранителен продукт, но и като лекарство и източник на пух. Щраусовата мазнина се счита за ценно лекарство. Той се втрива в кожата или се консумира орално, за да се насочи към възпалението. Освен това мазнините са били използвани за смазване на различни механизми и на нейната основа са приготвяни специални церемониални бои. Мазнината се смесваше с елша и други растителни компоненти с ярко оцветяване, за да се получи желаната гама от нюанси..

Търговското развъждане на птици започва през 1987 г. в западните райони на Австралия. Първото клане е извършено през 1990 година. Щраусовите ферми все още съществуват. Сега тяхната дейност е строго регламентирана със закон. Всяко търговско предприятие трябва да получи специален лиценз и ясно да регулира бъдещата съдба на ему, за да не застраши населението. Извън австралийския континент са регистрирани големи ферми за щрауси в Китай, Перу и Северна Америка.

Основната цел на индустриалното развъждане е добив на месо, кожа, пух, яйца и масло. Щраусовото месо се счита за истински диетичен деликатес. Съдържанието на мазнини в продукта не надвишава 1,5%, а нивото на холестерола е само 85 милиграма / 100 грама месо. Мазнините, разтопени от ему, се използват за производство на козметика, хранителни добавки и фармацевтични продукти. Мазнините съдържат висока концентрация на полиненаситени мастни киселини, които подобряват състоянието на кожата / лигавиците, насърчават регенерацията и висококачествената функционалност на живите организми.

Щраусова кожа се използва за производството на обувки, дрехи, декоративни елементи и др. Основното предимство на такива кожени изделия е структурата. В областта на перата при щраусите се отбелязва специфичен модел фоликули, което прави кожата твърда и текстурирана. Перата и яйцата се използват най-често в занаятите или изкуствата и занаятите.

Ползите и вредите от продукта

Външният вид на щраусово месо е идентичен с този на говеждо месо - наситен червен оттенък, висока сочност и минимално количество мастни слоеве. Едно от най-важните предимства на продукта е ниското му съдържание на калории - 100 грама съдържа не повече от 98 калории. По отношение на калориите само пуешкото и младото телешко месо могат да се конкурират с щраусово месо, които също се считат за диетични продукти..

Най-ценният и полезен разрез е филето (разположено по протежение на гръбначния стълб в лумбалната част). Препоръчва се за диабетици, пациенти със заболявания на стомашно-чревния тракт, в зависимост от етиологията, и хора с високи нива на холестерол..

Протеинът, с който ему изобилства, действа като катализатор за целия метаболитен процес. Правилно приготвеното месо ще помогне за ускоряване на метаболизма, по-лесно и по-ефективно е усвояването на полезни витамини / хранителни вещества. Продуктът съдържа целия набор от жизненоважни минерали. Разрезите са богати на витамини от група В, токоферол, никотинова киселина, желязо, фосфор, цинк, мед, селен, калций, калий и магнезий. Концентрациите на полезни хранителни вещества са толкова високи, че една порция щраусово месо в 150-200 грама помага да се попълни половината от дневния хранителен баланс.

Диетолозите казват, че просто не може да има вредни ефекти от консумацията на прясно и добре сварено щраусово месо. Ограничете употребата на продукта трябва да бъде само в случай на индивидуална непоносимост.

Използване на съставката при готвене

Ему е много специфична птица. Първите секунди месото му наподобява говеждо месо, но след това, опитвайки и поставяйки акценти, вкусовите рецептори усещат специална смес от олио и щраусов послевкус.

Възрастно животно тежи в диапазона от 100-150 килограма. От тези 150 килограма можете да получите само 50 килограма филе - най-ценното и вкусно месо. Не по-малко вкусни разфасовки - гръбни и бедрени. Останалите гарнитури могат да се използват например за кайма или бульон. Щраусовото месо има минимален процент мазнини, оскъдно количество холестерол (по-ниско от пуешкото месо), изобилие от протеини и здравословни хранителни вещества. Освен това тя се усвоява много по-лесно от организма в сравнение със същото говеждо или еленско месо.

Колкото по-лесно се приготвя щраусово месо, толкова е по-вкусно и богато. Месото не обича изобилието от подправки и подправки, които прекъсват естествения вкус и аромат на ястието. Съставката попива добре миризми и нови акценти, така че основното е да не прекалявате с маринатата. Перфектна марината за емус щраус - няколко супени лъжици зехтин.

Когато готвите месо, трябва внимателно да следите степента на печене. Неопитен готвач може лесно да пресуши продукт, да го направи застояло, сухо парче, което е напълно невъзможно да се дъвче. Средно печено, така че сочното розово месо остава вътре.

Но щраусовите разфасовки не са само пържени или печени. На базата на филета и дори кости можете да приготвите отличен богат бульон за всяка супа или сос. Също така от филето се приготвя паста: разрезът се прекарва през месомелачка, добавя се капка масло и се разбърква старателно. Можете да готвите от щраус:

  • котлети;
  • пържола;
  • всяко ястие, използващо мляно месо;
  • горещи ястия като пилаф;
  • супа;
  • предястие;
  • салата.

Защо щраусовото месо е по-скъпо от пилешкото или говеждото

Жизненият цикъл на пилешко или говеждо месо се различава в много отношения от този на щраус. Освен това те принадлежат към традиционния добитък, който се отглежда на всяка земя от древни времена. Има много индустриални корпорации, които доставят най-добрите пържоли и пилешки бедра на рафтовете на супермаркетите..

Ситуацията със щраусите е съвсем различна. На практика няма конкуренти в бранша и конкретно търговско предприятие се занимава с основно производство. Намирането на щраус на рафтовете на супермаркета е невъзможно. Ако искате да получите вкусно месо за вечеря, ще трябва да се договаряте директно с доставчика, да отидете до фермата или да организирате целенасочена доставка. Такъв бизнес има едно очевидно предимство - увереност в качеството, за което потребителят е готов да плати повече..

Друга причина за високата цена на месото е особеността на растежа и размножаването на птиците. Животното набира необходимото тегло за 1-1,5 години. Периодът на оплождане при мъжете започва само с 5 години. През последните 5 години, ему просто е живял спокойно във ферма, контакти с хора и други животни, без изобщо да мисли за размножаване.

Освен това малките щрауси изискват постоянна внимателна грижа и внимание. Те трябва да бъдат хранени, лекувани, патерици трябва да се поставят, ако има проблеми с крайниците. Периодът на свръхзащита трае около месец - тогава птицата започва да придобива независимост. Всичко това прави крайния продукт много скъп. В противен случай екзотичната ему обикновено понася резки промени в температурата, измръзване, обикновена храна, приготвена от пшеница, овес, билки и витамини.

Щраусовото месо е забранена храна

Библията създава ясни правила за последователите на християнството и определя списъка на приемливи и неприемливи храни. Няколко вида птици попадат в списъка на забранените, сред които имаше ему щрауси. Освен щрауси, Библията забранява яденето на орли, лешояди и косми. Човечеството е отказало използването на тези хищни птици самостоятелно, но с щраусите нещата са малко по-различни. Популярността на щраусовите ферми очевидно противоречи на религиозните вярвания, но правото на избор винаги остава на самия човек.

Танахът, свещените текстове на юдаизма, също нарича щраусите "нечисти животни". Смята се, че заедно с месото на "нечисти животни" човек се прехвърля към своята хищна природа и агресивни черти на характера. Последователите също разглеждат забраната като хигиенни и естетически причини. "Нечистите" пиперки включват влечуги, скакалци, гризачи, прилепи, хищни птици, риболовни птици, врани и мащабни водни животни..

Кои са ему

Ему е австралийска безкрила птица, втората по големина от всички живи птици. Размерът и външният вид на емус донякъде напомнят на щрауси. Въпреки размера, крилата на ему са по-къси от тези на врани, така че плътен слой от кафеникави пера напълно ги скрива. Главата и шията на птиците са тъмносиви. Ему има две двойки клепачи: единият за мигане, а другият за предпазване от прах.

Подобно на щраусите, емус са много бързи птици. Правейки почти триметрови стъпки, те покриват големи разстояния. Емус са защитени от голяма лапа с три пръста: на всяка лапа има голям нокът, с който птица лесно може да убие човек.

Женските снасят до двадесет тъмнозелени яйца с гранулирани черупки, а мъжките излюпват потомство за около два месеца. Пилетата се раждат с надлъжни ивици на гърба, които изчезват, когато ему достигне петмесечна възраст.

Докато емусът може да се адаптира към различни условия, те предпочитат да избягват сурови пустини и дълбоки гори. Емус не консумират вода, но трябва да я консумират всеки ден. В много горещи дни дишат бързо, използвайки дробовете си като изпарителни охладители. Широките им носни канали имат сложни гънки, които се използват в студено време за рециклиране на въздух и създаване на влага за повторна употреба..

Събирайки се в големи стада, емус често унищожаваше посевите и пасищата, поради което фермерите ги използваха за лов. Сега ему е защитен от закона.

Описание на ему птицата, нейната разлика от щрауса

Ему е птица, която изобщо не е щраус. Според актуализираната класификация той принадлежи към рода ему от семейството на ему от ред казуария. По този начин, това е единственият представител не само на рода, но и на цялото семейство.

Ему е птица, която изобщо не е щраус

Основната характеристика на вида

Цялата Австралия може да се счита за място, където живее нелетяща птица, с изключение на някои пустинни райони, където ему не може да живее. Освен това птицата избягва гъсти гори и места, където има твърде много хора..

Ему прилича на казуера. Тази птица обаче няма характерните "шлем" и кожени израстъци отстрани на шията. Не е за нищо, че от толкова години учените вярват, че ему е просто австралийски щраус. Всъщност тази птица също е подобна на щраусите. Тя беше просто най-малкият вид от породата щрауси, или по-скоро онези птици, които след това бяха приписани на това семейство..

Основните характеристики на този вид са следните отличителни черти.

  1. Бившата ему е най-голямата австралийска птица. Дължината на тялото му варира от 150 до 195 см, теглото достига 50 кг.
  2. Този австралийски щраус работи почти толкова бързо, колкото бившите си „роднини” в Африка. Африканският щраус ускорява до 70 км / ч, а ему само до 50 км / ч. Тази разлика е разбираема - австралийската птица е много по-малка.
  3. На всеки крак ему има три пръста с три фаланга, което не е така за истински щраус, чиито крака завършват само на два пръста.
  4. Тези животни не могат да летят, но все още имат крила. Дълги са само 20 см, но при бягане крилата могат да се използват като кормило, за да ви помогнат да правите тесни завои. Тези крила имат и интересна особеност - на краищата им са разположени малки нокти. Целта на такива нокти все още не е напълно ясна. С тяхна помощ, Емус, разбира се, може да се защити от хищни животни, въпреки че мощните крака на тази птица са по-страхотно оръжие. Смята се, че сега ему в Австралия няма естествени врагове, но се появиха кучета, както диви, така и домашни..
  5. Шията и краката на ему са приблизително толкова дълги спрямо тялото, колкото тези на щраусите. Краката са голи, напълно лишени от пера. Пръстите завършват с остри нокти, които са много по-страхотни оръжия от ноктите на крилата..
  6. Шията на ему е бледо синя и покрита с рядко кафяви до сиво-кафяви пера. Те са добри в усвояването на слънчевата радиация.
  7. Ему перата са боядисани в сиви и кафяви нюанси. Главата и шията са забележимо по-тъмни от останалата част на тялото. Шия, украсена с пера в по-светли нюанси.

Прилича на бивша щраусовидна, а сега на австралийска птица, наподобяваща касовари.

Ему изобщо не е щраус!

Съвсем наскоро ему се наричаше австралийските щрауси. Но науката не стои неподвижна и днес тя нареди по различен начин.

Сега съвременните учени са доказали, че ему изобщо не са дори щрауси, въпреки че мнозина продължават да ги наричат ​​така. Ему птиците са по-близки по родство с касоварския отряд. Тези безлетни, дългокраки птици са единственият вид от рода ему, съществуващ на планетата..

Ему (Dromaius novaehollandiae).

Как изглежда ему

Това са много едри птици, външно много приличат на щрауси. Дължината на тялото на Ему достига 150 - 180 сантиметра.

Масата на ему за възрастни е около 40 - 50 килограма. Тези птици не могат да летят.

Ему - австралийски абориген.

За разлика от представителите на щраусите, емусът има по-хлабава покривка от пера, с други думи, оперението на тези птици прилича повече на вълна. Цветът на перата е главно кафяво-черен. Главата и шията са боядисани в черно. Крайниците са дълги.

Какви територии обитава ему?

Това са изключително австралийски птици. Те живеят както на континента на самата Австралия, така и на остров Тасмания...

Емус живее на малки групи.

Начин на живот и поведение в природата, както и емулно хранене

Емус предпочитат открити сухи зони. Те са привлечени от храстови и тревисти савани. Понякога ему се пася в покрайнините на пустините, но не отивайте в центъра на пустинята.

По начин на живот това са заседнали птици. И защо да мигрират някъде, ако имат достатъчно храна през цялата година, нямат врагове и не могат да летят. Вярно е, че понякога се наблюдават частични сезонни миграции, но това се отнася само за населението, живеещо в Западна Австралия.

Ему птицата не може да лети.

Ему не образува големи стада. Най-често те могат да се видят в малки групи: 3 - 5 индивида.

Възрастните емуси имат способността да бягат бързо - те могат да достигнат скорост до 50 км / ч. Ако тези птици не са обезпокоени, тогава те са доста безобидни и дружелюбни..

Основата на храната за ему са всякакви растения, както и малки животни: насекоми, гущери. Птиците не се нуждаят от постоянно пиене. Защото тялото им използва влагата много рационално. Пийте се само по повод.

Външно, ему просто не могат да бъдат разграничени от щрауси..

Емус много обичат водните процедури: плуват с удоволствие.

Ему развъждане

Развъждането се счита за друга характеристика на тези птици. В началото всичко изглежда върви както обикновено. Но след снасянето на яйцата, не женската, а мъжката ги инкубира. Бъдещата майка показва абсолютно безразличие към съединителя си. Докато мъжкият седи на гнездото, женската може да отиде и вече да започне да се чифтосва с друг мъжки..

Ему женските са безотговорни кокошки.

Един разплод се състои от 7 - 8 яйца, които тежат 700 - 900 грама. Цветът на черупката варира от зеленикаво синьо до тъмно синьо. Инкубацията на съединителя продължава около 55-60 дни. Малък емус се ражда с райе надолу палто. Те стават напълно възрастни до двегодишна възраст..

Емус живеят в природата от 10 - 20 години.

Враговете на ему

При възрастните почти няма противници в природата, но гущери, лисици, кучета динго, както и диви свине ловуват млади животни..

Ему, или австралийски щраус (Dromaius novaehollandiae) Ему

Ему пасе в волиера на зоопарка.

Преди това хората също хванаха ему. За хората мазнината и месото от птици бяха ценни. В момента броят на ему на планетата все още не е застрашен..

Ако откриете грешка, моля, изберете текст и натиснете Ctrl + Enter.

Описание и характеристики на щрауса Ему

Описание на вида

В докладите на европейски изследователи, щраусът Ему се споменава в края на 16 век. Преводът на името му от португалски и арабски звучи като "голяма птица". За първи път описание на вида се появява в книгата на орнитолога Джон Латъм „Пътешествие до залива на Ботани“, която е публикувана през 1789 г..

Роднини на Ему са австралийският щраус и други видове, както и казуари. Емусът достига височина от 150 - 180 см и тежи около 35 - 55 кг. Тя е лишена от такива структурни особености, характерни за африканския щраус като пикочния мехур и двуногите лапи. Има плътно тяло и малка глава, разположена на дълга шия. Без зъби, розов клюн с извит край. Очите са кръгли. Крилата достигат 25 см дължина, слабо са развити, по върховете има израстъци, подобни на ноктите. Ему има много силни развити крайници, меки на пипане, кафяви пера. Женските са много по-големи от мъжете, а сянката на оперението е идентична и при двата пола.

Птиците не са склонни да се стичат заедно. Ходят сами, като са на групи от 7 - 10 индивида само в периода на скитане и търсене на храна. Те общуват помежду си, издавайки резки и силни звуци, които са подобни на ударно и грухтене едновременно. Те са заседнали по време на гнездене. Те си лягат при залез слънце. Те сядат на лапите си и след 20 минути заспиват, което обикновено трае 7 часа. Освен това, на всеки няколко часа птицата се събужда. Благодарение на отличния слух и зрение, птицата усеща опасност отдалеч.

Мъжките и женските могат да бъдат разграничени по поведението им - в сезона на чифтосване мъжът призовава приятелката си да се чифтосва с характерни звуци. Особеностите на поведението на птиците включват и факта, че женската напуска гнездото след полагане, а мъжката се грижи за всички инкубации и отглеждане на потомство..

Много фермери отглеждат тези птици във фермата заради ценните им мазнини. Тъй като мазнините от Emu щраус са намерили приложение в такива области като медицина и козметология, стана много изгодно да се размножават птици..

Ему маслото е естествен овлажнител, който помага на кожата да заздравее и подмлади. Използването му в медицината е доста широко - използва се за предотвратяване на язви под налягане, при ставни заболявания, има терапевтичен ефект в случай на увреждане на кръвоносните съдове, използва се под формата на мехлем за заздравяване на следоперативни белези, помага при разширени вени, предпазва кожата от измръзване и излагане на ултравиолетова радиация, укрепва ноктите. В спортната медицина Emu щраусовите мазнини са незаменими при стрии. Тя намери своето приложение в областта на козметологията - като част от серуми, спрейове, кремове помага за подмладяване на кожата, намаляване на появата на нови бръчки, отърване от екземи и акне, акне, бързо заздравява белези, намалява появата на целулит.

Къде живее

Щраусът Ему живее на континенталната част на Австралия. Не обича да се заселва в гъсто населени и шумни райони, райони със сух климат и горски насаждения. Дивите птици също са често срещани по пътищата. Стопаните ги наблюдават на нивите - щраусите вредят на културите. Обезлесяването в Австралия разшири местообитанието на птиците, като им осигури добри условия за живот и размножаване.

Средно Емус живеят до 20 години, но някои могат да живеят не повече от 10. Основните врагове на птиците са орли, ястреби и кучета Динго. От атаките на хищни птици Емус обикновено избяга, като бяга. А масивните крайници с нокти им помагат да се защитят от кучета..

Ему се среща и на остров Тасмания. Те предпочитат да се заселят в гъсталаци от храсти и тревисти савани и могат да се появяват в покрайнините на пустините. В западната част на острова птиците извършват сезонни миграции - през лятото Ему живее на север, а през зимата на юг..

Какво яде

Щраусът Ему яде растителна храна. Той много обича да използва корените, семената и пъпките на растенията, както и всички видове плодове. Дори с идването на зимата птицата няма да яде сухи клони или трева. Обича зърнените култури, заради които тя е изтребена от първите заселници. Земеделските производители, намирайки неканени гости на територията на своите ниви, ги прогонвали или дори ги унищожавали.

За да подобрят процеса на храносмилане, птиците поглъщат малки камъчета и пясък. Тези компоненти допринасят за бързото и ефикасно нарязване на храната в стомаха. Пилетата изискват гризачи, гущери, насекоми като основна храна. Младите животни с отличен апетит и питателна храна натрупват добре теглото си и след една година трудно се отличават от възрастните.

Развъждане на емулски щрауси

Сексуалното съзряване при такива птици настъпва на възраст от 2 години. Размножителният сезон пада през декември - януари. Мъжът традиционно има повече от един избран. Той подготвя гнездото, където довежда женската да снася след ухажване.

Гнездо е вдлъбнатина, която се прави в земята. Тревата и сухата листна маса обикновено се намират на дъното. В съединителя има до 25 яйца. Всеки от тях тежи около 700 - 900 грама, тоест равен на 10 - 12 пиле. Яйцата Emu са различни от тези на австралийския им колега. Цветът на яйцата варира от тъмно син, почти черен, до зеленикаво син. Яйцата на Emu са подобни на сянка с яйцата от казуера.

Само мъжкият се занимава с инкубация за 56-66 дни. Той прекарва по 17 часа на ден с бъдещи потомства в гнездото, отсъства само за храна. В процеса на инкубация мъжката значително губи тегло - загубата може да бъде до 15 кг, а повърхността на покривалото на перата става по-бледа. С появата на потомството мъжката докосване се грижи за бебетата, защитавайки ги от хищници и проявява агресия в случай на опасност. Намира храна за пилета. Бащата трябва да се грижи за тях около 5 - 7 месеца. Щраусите се раждат райета.

Ако в природата Емус живее 10 - 20 години, то в плен - до 28.

При естествени условия половината от младите не доживяват до зряла възраст. Лисици, наблюдават гущери, кучетата Динго обичат да ловуват щрауси, дивите свине унищожават гнездата си.

Ему се отглежда в стопанства в САЩ, Китай, Канада, Перу. В допълнение към мазнините, тяхното диетично месо е високо ценено; кожата се използва за направата на галантерийни изделия. Използват се и пера, мигли, нокти, яйца. Красиви сувенири се правят от изхвърлени избелени яйца, необичайни бижута се правят от полирани нокти.

Интересни факти

Хората винаги са се интересували от тези необичайни птици. Благодарение на наблюденията, днес знаем много интересни факти за Emu щраусите:

  • Птиците са високи - до 170 см, тежат до 55 кг.
  • Емус може да лети, тъй като им липсва кил.
  • Бягайте бързо, достигайки изумителни скорости до 50 км в час.
  • Размерът на стъпката достига 3 метра.
  • Мозъците и очите на птиците са със същия размер.
  • Птиците нямат зъби, така че просто поглъщат камъни, стъкло и други остри предмети, които допринасят за правилното храносмилане.
  • В случай на опасност Ему не крие главата си в пясъка, но започва да бяга.
  • Перфектно се адаптира към температури от -5 до +45 градуса.
  • Не се къпе, а сякаш плава в пясъка.
  • Женските и мъжките имат еднакъв нюанс на пера, наистина е възможно да ги различим по характерните звуци, с които мъжът нарича женската по време на сезона на чифтосване.
  • Яйцата имат интересни нюанси - могат да бъдат почти черни, тоест тъмносини или тъмнозелени, всяка с тегло до 900 грама.
  • Мъжът винаги се занимава с излюпване и отглеждане на потомството..

Видео "Emu щраусова ферма"

Искате ли да посетите истинска ферма за щрауси? Благодарение на това видео имате възможност да наблюдавате поведението на Ему във фермата, без да напускате компютъра си..

Ему: описание, местообитание, условия на задържане

Повечето хора са чували за ему още от училище, а някой дори е виждал това същество в зоологическата градина. От екзотично любопитство обаче тази необичайна птица може да се превърне в познато домашно говедо - дори у нас вече има специализирани ферми, които отглеждат тези птици за месо и яйца. С една дума, днес вече не е достатъчно само да знаем, че съществуват такива животни - време е да го опознаем малко по-отблизо.

История за произхода

Emu е една от визитните карти на Австралия, тъй като първоначално не е била намерена никъде другаде. Като се има предвид отдалечеността на този континент от Европа, австралийският щраус не беше познат на световната общност отдавна, защото дори откривателите го срещнаха едва през 17 век. Като се има предвид по-нататъшната съдба на Австралия, която в началото беше място на изгнание за опасни престъпници, не е изненадващо, че местните ресурси не започнаха незабавно да се изнасят в чужбина, въпреки че изгнаните и мирните колонисти бързо приеха обичая на коренното население да ловува тези птици..

Според съвременната класификация обикновено е неправилно да се нарича emu щраус. Външно ему и африканският щраус, считани за единствените „истински“, наистина са много сходни, но през 80-те години на миналия век учените стигнаха до извода, че разликите са твърде значителни, за да смятат тези два вида свързани. В резултат на това днес е обичайно да се класира ему като казуария..

За коренните австралийци ему е бил обект на лов и източник на ценни продукти от древни времена, но никога не е имало развита цивилизация на континента преди пристигането на европейците, следователно никога не се е говорило за опитомяване. Дори съвременното име им е дадено от нови заселници, въпреки че всъщност не се знае откъде е произлязло: или от характерния вик на съществото през размножителния сезон, или от нещо друго.

Известно е само, че африканските щрауси започнаха да се опитомяват преди век и половина и с течение на времето австралийците започнаха да мислят защо са по-зле с емуса си.

Много източници пишат, че първата ферма за ему се появява в Австралия не толкова отдавна, през 1987 г., а само 3 години по-късно започва да произвежда продукти. Не е известно дали тази ферма наистина е пионер, но фактът, че тези птици са били опитомени едва наскоро, е факт. Фактът, че за толкова кратко време развъждането на австралийски щрауси (или казуари) придоби такава популярност, говори много за осъществимостта и рентабилността на такова предприятие..

описание

Ему е голяма птица без полет, с право се класира на второ място по размер след същия африкански щраус. Растежът на възрастен мъж може да достигне два метра, докато женските са малко по-малки - те не растат повече от един и половина метра височина. С този растеж австралийският щраус тежи сравнително малко - 55 кг се счита за почти рекорд за него. В същото време теглото на новородено пиле е доста малко - обикновено то не надвишава половин килограм.

Ему наистина прилича на щраус - плътното му удължено тяло се движи, опирайки се на два силни долни крайника с по три пръста на всеки. Това същество има крила, но те са малки и недоразвити, притиснати към тялото. Малка глава се опира на дълъг, удължен напред и нагоре врат, увенчан е с беззъбен розов клюн. Цялото тяло е покрито с разрошени пера, чийто цвят може да се определи като мръсно сиво или сиво-кафяво. Мъжките и женските по отношение на цвета не се различават по никакъв начин, но учените разграничават три подвида според интензивността на сянката: Woodward emu (блед, живее в северната част на континента), Rothschild (по-тъмно, живее в югозападната част на Австралия) и нови холандски щрауси (сиво- черно оцветяване, югоизток от страната).

Органите на зрение на австралийските щрауси са защитени от специална мембрана и украсени с мигли със значителна дължина. Тези птици определено не се оплакват от зрението си - те са в състояние да получат цялата необходима информация за движещ се обект на разстояние 100 метра, благодарение на което успяват своевременно да се оттеглят от всяка нежелана компания. Между другото, тези същества се движат с доста добра скорост - около 50 км / ч, защото долните им крайници са перфектно напомпани.

Подобно на друг известен австралиец - кенгуру, в битка с врага, ему активно използва долните крайници за ефективна атака и с един удар може да счупи костите на човек.

„Гласът“ на такива живи същества не е много приятен - за разлика от много други птици, ему изобщо не пеят, но излъчват странно грухтене, почукване и щракване. Австралийски щраус, който желае да общува със своите близки, може да бъде чут на разстояние до 2 километра, особено интензивна социална активност се наблюдава, разбира се, през размножителния сезон.

Какво е различно от щраус?

Дори от старата биологична класификация можем да заключим, че емусът и щраусите са в много отношения сходни - един невеж човек, най-вероятно, няма да разбере кого вижда. Подобен външен вид, походка, маниеризъм и много други малки характеристики говорят за общото. Опитните биолози обаче твърдят, че външно ему е нещо средно между африканския щраус и казуера и по отношение на различни дребни неща е много по-подобно на последното. Въпреки това австралийските птици все още често се наричат ​​щрауси..

Основната разлика, която веднага хваща окото на специалист, е, че ему е твърде скромно в сравнение с африканския щраус. На първо място, „австралиецът“ така или иначе има удължен врат, много по-къс от „африканеца“, което се отразява на растежа: ако средната ему е приблизително сравнима с мъж, тогава истинският щраус обикновено е забележимо по-висок от нас. В същото време по отношение на теглото разликата е още по-значителна, защото ему с неговите 35-50 килограма е просто бебе срещу африкански щраус, което се заколва за месо с тегло около 95 кг, а в зоологическите градини старите угоени индивиди могат да тежат 1,5-2 пъти Повече ▼.

И двете птици вървят добре, следователно имат силни и силни долни крайници и дори тук, местен жител на Африка е в състояние да даде забележим начален старт на австралийския си колега - 70 км / ч срещу 50. В същото време можем да кажем, че долните крайници на ему са все още малко по-добре развити - поне имат 3 пръста, а не 2, като техния далечен братовчед-рекордьор.

Разликата, разбира се, се забелязва в яйцата. За непривикнал човек дори австралийските яйца изглеждат гигантски с теглото си от 700-900 грама, но африканският щраус е в състояние да осигури два пъти по-голям продукт. Когато говорят за много дебела яйчена черупка, те имат предвид африканския щраус, в който може да достигне 6 мм, докато ему дават доста скромен индикатор с дебелина само 1 мм.

В същото време, ему яйцата имат красив тъмносин оттенък, който отново напомня за семейните връзки с казуарите.

Къде живее?

Първоначално емусът е бил открит изключително в Австралия, където все още живеят в дивата природа. Този континент се отличава с внушителните си размери, сравними с цяла Европа, но населението тук е само в Москва и московския регион, следователно местообитанието на австралийските щрауси остава до голяма степен незасегнато от хората. Можете да ги срещнете в слабо населени райони на континента, където няма гъста растителност, но в същото време няма липса на вода. По отношение на климата, тези същества не са придирчиви, за тях и 45 градуса топлина и 5 градуса студ могат да се считат за нормална температура за тях, следователно, в рамките на родината си, те живеят във всякакви климатични зони.

В дивата природа емус не се среща никъде извън Австралия, но човешкото желание да укроти тази необичайна птица доведе до факта, че тя все още напуска границите на родната си страна. Специализираните стопанства са най-разпространени в западните страни, Китай не изостава, някои селскостопански предприятия се занимават с развъждане на ему дори и у нас. В същото време такива домашни любимци не се адаптират толкова лесно към новите условия, както техните африкански колеги - те се чувстват напълно комфортно не на север от субтропиците, а в умерен климат размножаването е възможно само с допълнително отопление.

Австралийските щрауси са близки до номадския живот - в търсене на храна групите им от 7-10 индивида постоянно мигрират, спирайки за известно време само за периода на гнездене на място, където няма проблеми с храната и водата. В своите скитания тези птици, получили славата на тези, които не обичат непознати, често нарушават границите на необитаеми човешки земи, дори не са спрени от телената ограда, която емусът чупи със силните си крака.

Тази масивна птица не може да лети по редица причини, но плуването за нея е едно от любимите й занимания, защото австралийските щрауси често предпочитат да се установят някъде близо до голям резервоар.

Любовта към плуването не е любов към водата в обичайния смисъл, защото тези птици пият само веднъж на ден. През повечето време те предпочитат просто да си почиват и търсят храна само около 7 часа на ден..

продуктивност

Съвременната популярност на ему като домашни любимци се дължи главно на нуждите на човека от месо и яйца..

Ему месото е високо ценено поради факта, че по своя вкус наподобява телешко, много популярно в цял свят, но в същото време съдържа минимум мазнини, поради което се счита за диетично. Отлична характеристика на австралийския щраус е и високият добив на месо от труп, надминавайки повечето конкуренти - с щраус с тегло 50 кг, можете да разчитате на около 30 кг полезен продукт. В същото време ранната зрялост на тези птици не предизвиква никакви оплаквания - има смисъл да колят млади животни вече на възраст от една година, въпреки че повечето стопани предпочитат да изчакат още 2-3 месеца. Ему месото е много популярно в Австралия, където от него се приготвят колбаси и много други месни ястия..

При правилно хранене и отлежаване на индивид до 15-месечна възраст, от трупа му могат да се получат до 7 килограма мазнини. У нас подобен продукт ще бъде трудно да се продава, но в други страни подобни суровини могат да представляват интерес както за фармацевтичните, така и за козметичните компании..

Щраусовите пера, получени от един труп, могат да имат общо тегло до 2,5 килограма. Те не са толкова популярни, колкото тези, предоставени от африканския щраус, но все пак могат да се използват в модата или за декорация. Те се получават и от жива птица, периодично внимателно отрязваща отделни пера.

С правилната процедура за подстригване един труп може да осигури и около 2 квадратни метра от този ценен материал, широко използван за шиене на колани и чанти, както и за различни цели за декориране..

За много фермери яйцата на ему са много по-ценни от комбинираните мазнини, пера и кожа. През годината една женска е в състояние да снася около 20-50 яйца, които, припомняме, тежат от 700 до 900 грама. Ако таткото се заеме с люпенето (в ему, тази функция е възложена на мъжкия), 85% от снасяните яйца в крайна сметка се превръщат в възрастни. При женската първият съединител се очаква на възраст 2-4 години, в зависимост от условията (в домашния комфорт това се случва по-рано), докато първата партида обикновено е с 15% по-малка от „нормата“. Женският щраус не губи способността си да носи до смъртта си, тоест 10-15 години.

За разлика от пилешките яйца, ему яйцата трудно могат да се считат за напълно развалени при никакви обстоятелства. Необичайният външен вид на черупката им ги кара да използват такъв материал за целите на декорацията. Поради тази причина дори счупените и изтекли яйца не се изхвърлят - от фрагменти от черупката често се правят интересни сувенири и дори бижута..

съдържание

Бързият растеж на популярността на емуса като домашни любимци по света до голяма степен се дължи не само на ценните свойства на тяхното месо и яйца, но и на относителната простота и ниската цена на грижите. Някои земеделски производители твърдят, че с правилната организация на процеса, рентабилността на такова птицевъдство е по-висока от например свиневъдството..

На първо място, австралийските щрауси, като бездомните птици, се нуждаят от много свободно пространство, затова е изключително важно да им осигурите просторна разходка. Когато изграждате корал, неговата площ обикновено се изчислява с оглед да се гарантира, че всеки индивид има около 10 квадратни метра територия.

Трябва да се помни, че в Австралия възрастните нямат отпаднали врагове, сблъсъците с хищници са по-скоро епизодични, поради което домашните индивиди трябва да бъдат надеждно защитени от външния свят, за да се избегне контакт със същите кучета, което, между другото, може да съжалява и за смелостта си.

Това, което определено не съществува в Австралия, са нашите горчиви студове, затова през зимата е необходимо да осигурим на австралийските щрауси комфортен живот в домашната птица. Сериозно предизвикателство за фермера е площта на такава стая - в идеалния случай тя не трябва да бъде по-малка от откритата зона, където птиците са били отглеждани през лятото. Във всички останали аспекти няма специфични изисквания към домашните птици за ему - очевидно самото човечество все още не е разбрало напълно как правилно да съдържа тези странни същества. Поради тази причина, когато подреждате навес, човек трябва да се ръководи от логични изводи: входът трябва да е просторен, вътре трябва да е топло и сухо, вентилацията е добре дошла, но без чернови, препоръчително е да използвате само естествени материали.

Дори най-старите и опитни стопани от Австралия обикновено предпочитат да не се намесват в естествения начин на живот на емус - всъщност те живеят точно по същия начин, както биха останали в природата, просто не напускат оградената зона. Не се практикува създаване на семейства с човешко участие - птиците получават възможност самостоятелно да определят семейните връзки. Тези животновъди, които се интересуват от най-бързото увеличаване (или възстановяване) на популацията, трябва да си купят специален инкубатор, за да увеличат оцеляването, но ако имате много свободно пространство и наличният добитък е напълно достатъчен, можете да оставите природата да реши всички въпроси самостоятелно..

Както при повечето други видове птици и животни, младите животни са все по-взискателни към условията, отколкото възрастните. Те имат голяма нужда от постоянно висока температура, поддържана на 30 градуса, поради което в нашите условия все още доста често се отбиват от родителите си и се държат в специално оборудван хамбар. Младите емуси бързо растат, те могат да настигнат родителите си на ръст и тегло в рамките на една година след раждането, така че територията за тях е разпределена със значителен запас. Ако навън вече е топло, бебетата могат да се държат във волиера, обаче твърде яркото слънце може да повлияе негативно на благосъстоянието им, затова се изисква навес на територията.

хранене

Дивият ему е всеяден - харесва плодовете, тревата и насекомите. Домашните австралийски щрауси обикновено се хранят с комбиниран фураж, тъй като осигурява балансирана диета и помага на птиците да наддават на тегло възможно най-бързо. Експертите съветват да не се прекалява с количеството храна за домашни любимци, тъй като прехранването е изпълнено с образуването на мастни тъкани и тогава месото вече няма да бъде толкова вкусно и диетично.

В същото време постоянният достъп до питейна вода за тези птици е абсолютно задължителен..

За ему за възрастни 1,5-2,5 килограма храна се счита за нормална дневна дажба, но въпросът какво точно да се даде на такъв домашен любимец остава спорен. Една от популярните опции за менюто у нас предполага, че основното „ястие“ ще бъде обикновеният ръжен хляб - той се дава от 200 грама през зимата до 400 грама през зимата и лятото. Овесът и ечемикът заедно образуват още 150-300 грама, докато последният трябва да е само една трета от общата маса на зърното, в противен случай не може да се избегне затлъстяването. Овесената каша в количество от 100-150 грама е друг зърнен продукт.

Сред зелената маса лидерът е тревата, която се нуждае от 500 грама до 1 килограм дневно. Не е необходимо да го търсите през цялата година - достатъчно е да подхранвате ему с пролетта и лятото, когато е буквално под краката. От кореновите зеленчуци най-ценните са морковите (200-300 грама, именно върху тях основният акцент е, когато няма трева), не забравяйте за зелето, цвеклото и картофите.

Интересното е, че австралийският щраус също няма да се откаже от месото - нужни са му само 50-150 грама..

Прясното мляко не се дава на птици, но птица може да получи ценните си компоненти, като се храни с ферментирали млечни продукти. Храненето с рибни отпадъци също е разрешено, но само във варена и нарязана на кубчета форма, затова у нас често се използва готово рибено брашно. В допълнение, комбинираните фуражи, приготвени за обикновени пилета и други домашни птици, могат успешно да заменят всички горепосочени менюта..

Подходът към младите хора е различен - в първите дни те все още се хранят с остатъците от жълтъка, но имат остра нужда от вода. Между другото, до 4-месечна възраст пилетата могат да се хранят и с мляко - за разлика от възрастните, те нормално го усвояват. През първия месец бебетата се хранят с протеинови комбинирани фуражи, както и извара, варени яйца и детелина или люцерна. След достигане на възраст от един месец, фибрите трябва да бъдат изключени от менюто на "децата" до максимум, в идеалния случай - да хранят малките само с насекоми, но това едва ли е реалистично. Едва на възраст от шест месеца младите хора преминават към диета за възрастни..

Ему - Ему

Научна класификацияЦарство:AnimaliaТип:Chordatesклас:AvesПоръчка:CasuariiformesСемейство:CasuariidaeРод:ЕмутаВидове:Биномиално име Dromaius novaehollandiae
подвид
  • Д. п. Novaehollandiae(Latham, 1790)
  • Д. п. Woodwardi(Mathews, 1912) (противоречиво)
  • † D. n. DiemenensisЛьо Суф, 1907г
  • † Д. п. НезначителнаСпенсър, 1906
Ему обитава избледнелата червена зона.Синоними
  • Casuarius novaehollandiaeЛатъм, 1790г
  • Dromiceius novaehollandiae(Latham, 1790)
  • Казуарий юженШоу, 1792г
  • Dromaius AteraVieillot, 1817г
  • Dromiceius емуStephens, 1826
  • Casuarius diemenianusДженингс, 1827г
  • Dromiceius majorБрукс, 1830г
  • Dromeeus irroratusBartlett, 1859
  • Дромей Атера(Блайт, 1862)

Ему (Dromaius novaehollandiae) е втората по големина жива птица по височина, след своя роднински роднина, щрауса. Ендемичен е за Австралия, където е най-големият род птици и единственият оцелял член от рода Dromaius. Обхватът на ИПС обхваща по-голямата част от континенталната част на Австралия, но подвидът на Тасмания, Кенгуру и остров Кинг изчезна след европейското заселване в Австралия през 1788 г. Птицата е достатъчно често срещана, за да бъде оценена като най-малко третиран вид от Международния съюз за опазване на природата.

Емус са меки пера, кафяви, нелетящи птици с дълги шии и крака и могат да нараснат до 1,9 м височина. Emus може да измине дълги разстояния и при необходимост може да ускори с 50 km / h (31 mph); те са храна за различни растения и насекоми, но се знае, че продължават няколко седмици без храна. Те рядко пият, но приемат много вода, когато се появи възможност..

Размножаването се осъществява през май и юни, а борбата сред женските братя и сестри е често срещана. Женските могат да се чифтосват няколко пъти и да снасят няколко съединения яйца за един сезон. Мъжкият прави инкубация; По време на този процес той е малко вероятно да яде или пие и губи значително количество тегло. Яйцата се излюпват след около осем седмици и младите се отглеждат от бащите си. Те достигат пълен размер за около шест месеца, но не могат да останат като семейна единица до следващия размножителен сезон. Ему е важен културен символ на Австралия, появяващ се на герба и различни монети. Птицата се откроява в местната австралийска митология.

съдържание

таксономия

история

За първи път се съобщава, че Ему е бил видян от европейците, когато изследователи посетили западния бряг на Австралия през 1696 г. по време на експедиция, ръководена от холандския капитан Вилем де Вламинк, който търсел оцелял кораб, изчезнал преди две години. Птиците са били известни на източното крайбрежие до 1788 г., когато там са се заселили първите европейци. Птиците са споменати за първи път под името "New Holland Cassowary" в "Пътешествието на Артур Филип в залива Ботани", публикувано през 1789 г. със следното описание:

Това е един от видовете, различни в много случаи от това, което е общоизвестно и много повече - на птица, която стои по-висока, на краката си и има по-дълга шия от обикновено. Общата дължина е седем фута два инча. Законопроектът не се различава много от общия Cassowary; но роговицата, или шлемът в горната част на главата, при този вид е напълно пернат: цялата глава и шия също са покрити с пера, с изключение на гърлото и предната част на шията около половината път, което не е толкова пернато като останалите; докато в общия Касоуар главата и шията са голи и карункулирани, както в Турция.

Оперението обикновено се състои от смес от кафяво и сиво, а перата са малко извити или огънати в краищата в естественото си състояние: крилата са толкова къси, че са напълно безполезни за полет и всъщност едва ли биха се различавали от останалата част от оперението, ако без те да се открояват малко. Дългите шипове, които се виждат в крилата на общ изглед, не се наблюдават при това, - нито има вид на опашка. Краката са дебели, оформени силно, както в Галисановия казуарий, като добавянето им е назъбено или изрязване по цялата дължина отзад.

Видът е кръстен от наблюдателя на птици Джон Латъм през 1790 г. въз основа на екземпляр от района на Сидни в Австралия, страна, известна като Нова Холандия по онова време. Той работи върху книгата на Филип и предостави първите описания и имена на много австралийски видове птици; Dromaius произлиза от гръцката дума за „състезател“, а novaehollandiae е латинският термин за New Holland, така че името може да бъде представено като „бърз крак на Новия Холандер“. В своето първоначално описание на ему от 1816 г. френският орнитолог Луи Жан Пиер Вейлот използва две родови имена, първо Дромицей и по-късно Дромей. Оттогава е въпрос на спор за това, кое име трябва да се използва; последното е по-правилно оформено, но конвенцията в таксономията е, че първото име, дадено на организма, стои, освен ако не е ясно печатна. Повечето съвременни публикации, включително австралийското правителство, използват Dromaius с Dromiceius, споменат като алтернативен правопис.

Етимологията на често срещаните имена "ему" е несигурна, но се смята, че произлиза от арабската дума за голяма птица, която по-късно е използвана от португалски изследователи за описване на свързани казуари в Австралия и Нова Гвинея. Друга теория е, че тя идва от думата "EMA", която се използва на португалски за означаване на голяма птица, като щраус или кран. Във Виктория някои термини за ему са били Barrimal в Jah Jah Wurrung, myoure в Gunay и cun в Jardwadjali. Птиците са били известни като murawung или birabayin от местните Еора и Даруг от жителите на басейна на Сидни.

таксономия

Емус отдавна е класифициран, с най-близките си роднини Cassowaries, в семейство Casuariidae, част от щраусите от отряд Struthioniformes. Въпреки това, алтернативна класификация беше предложена през 2014 г. от Mitchell et al., Базирана на митохондриалния ДНК анализ. Разделя се от Casuariidae по свой ред, Casuariformes и включва само Cassowary в семейство Casuariidae, поставяйки емата в собственото си семейство, Dromaiidae. Кладограмата е показана по-долу от тяхното проучване.

Последни палеогнати

Два различни вида Dromaius присъстваха в Австралия по време на европейското заселване, а един допълнителен вид е известен от вкаменелости. Вътрешно джудже ему, D.N. baudinianus и D. n. minor, първоначално присъстващи на остров Кенгуру и остров Кинг, и двамата изчезнали малко след пристигането на европейците. D. n. Diemenensis, друг островен емул на джудже от Тасмания, изчезна около 1865 г. Въпреки това, подвидът на континенталната част D. n. novaehollandiae остава чест. Популацията на тези птици варира от десетилетие до десетилетие, до голяма степен зависи от количеството на валежите; през 2009 г. беше изчислено, че има между 630 000 и 725 000 птици. Ему са въведени от Марая край Тасмания, а остров Кенгуру край бреговете на Южна Австралия през 20 век. Населението на Марая умира в средата на 90-те години. Птиците на остров Кенгуру успешно са установили гнездова популация.

През 1912 г. австралийският орнитолог Грегъри М. Матюс разпознава три живи подвида от ему, D. n. Novaehollandiae (Latham, 1790), D. n. Woodwardi Mathews, 1912, и D. n. Rothschildi Mathews, 1912. Наръчникът. птицата на света твърди, че последните два от тези подвида са невалидни; естествени изменения в цвета на оперението и номадския характер на вида вероятността да има единична раса в континенталната част на Австралия. ДНК изследвания на ему на King Island показват, че тази птица е тясно свързана с континенталната ему и затова най-добре се разглежда като подвид.

описание

Ему е втората най-висока птица в света, само на върха от щрауса; най-големите индивиди могат да нараснат до 150 до 190 см (59 до 75 инча) във височина. Измерва се от броя до опашката, диапазон на ему в дължина от 139 до 164 см (55 до 65 инча), като мъжките са средно 148,5 см (58,5 инча), а жените средно 156,8 см (61,7 инча)... Емус е четвъртата или петата най-тежка жива птица след два вида щрауси и два големи вида казуари, тежащи малко повече от средния императорски пингвин. Емата за възрастни тежи между 18 и 60 кг (40 и 132 фунта), със средно 31,5 и 37 кг (69 и 82 фунта) при мъжете и жените съответно. Жените са склонни да са малко по-големи от мъжете и значително по-широки по крупа..

Въпреки че без крила, emus имат вестигиални крила, акордите на крилото са с размер около 20 см (8 инча), а всяко крило има малка шина в края. Емус маха с криле, когато работи, вероятно като средство за стабилизиране при бързо движение. Те имат дълги шии и крака и могат да бягат със скорост от 48 км / ч (30 мили / ч) поради високо специализираните мускули на тазовите крайници. Краката им имат само три пръста на краката, а също и намален брой кости и свързаните мускули на стъпалата; Емус са уникални сред птиците по това, че мускулите на прасеца в задната част на подбедрицата имат четири корема, вместо обичайните три. Мускулите на тазовите крайници на електрическите влакове допринасят за сходна част от общото тегло на тялото, както и мускулите при полета на летящи птици. При ходене ему подхваща стъпки от около 100 см (3,3 фута), но при пълен галоп големите крачки могат да бъдат дълги до 275 см (9 фута). Краката му са лишени от пера, а под краката му са дебели, подложки. Като касоуар, ему има остри нокти на пръстите на краката си, които са основният му защитен атрибут и се използва в битката за нанасяне на рани на противниците на удари. Ходилата и ноктите са дълги само 15 см (6 инча). Сметката е достатъчно малка, с размери 5,6 до 6,7 см (2,2 до 2,6 инча) и мека, подходяща за паша. Емус имат добро зрение и слух, което им позволява да откриват заплахи на известно разстояние.

Шията на ему е бледо синя и се вижда през оскъдните й пера. Те имат сиво-кафяв рошав вид; шахтите и върховете на перата са черни. Слънчевата радиация се абсорбира от връхчетата, а вътрешното оперение изолира кожата. Това предпазва птиците от прегряване, което им позволява да бъдат активни по време на високата температура на деня. Уникална особеност на перата ема са двойните рахии, излизащи от един вал. И двете рахизи са с еднаква дължина и текстурата е променлива; зоната в близост до кожата е доста пухкава, но по-отдалечените краища приличат на трева. Половете са сходни на външен вид, въпреки че пенисът на мъжа може да стане видим, когато уринира и дефектира. Оперението се променя в цвета поради фактори на околната среда, придавайки на птицата естествен камуфлаж. Ема перата в по-сухите райони с червени почви имат тенденция да имат червеникав оттенък, докато птиците, живеещи с по-висока влажност, имат по-тъмен нюанс. Юношеското оперение се развива за около три месеца и е черно-плитко забранено с кафяво, като главата и шията са особено тъмни. Лицевите пера постепенно тънки, за да разкрият синкава кожа. Оперението на възрастни се развива на около петнадесет месеца.

Очите на Ему са защитени от мигаща мембрана. Това са полупрозрачни, вторични клепачи, които се движат хоризонтално от вътрешния ръб на окото до външния ръб. Те функционират като козирки, за да предпазят очите от прах, което е често срещано във ветровитите, сухи райони. Емус имат трахеална торбичка, която става по-изявена през сезона на чифтосване. С дължина над 30 см (12 инча), тя е доста просторна; тя има тънка стена и дупка с дължина 8 см (3 инча).

Разпространение и местообитание

Някога разпространени на източния бряг на Австралия, ему сега са рядкост; напротив, развитието на селското стопанство и осигуряването на вода за резервати във вътрешността увеличиха обхвата на ему в сухите региони. Емус живее в различни местообитания в цяла Австралия, както във вътрешността, така и в морето. Те са най-често срещани в райони на савански гори и склерофитни гори, а най-малко се срещат в гъсто населени райони и засушливи райони с годишни валежи под 600 mm (24 in). Ема пътува предимно в двойки и макар да могат да образуват големи стада, това е нетипично социално поведение, което възниква от общата необходимост от преместване към нов източник на храна. Ему е показано, че изминава дълги разстояния, за да достигне до изобилната зона за хранене. В Западна Австралия движенията на ему следват ясно изразена сезонност - на север през лятото и на юг през зимата. На източното крайбрежие скитанията им изглеждат по-случайни и не изглежда да следват даден модел..

Поведение и екология

Емус са дневни птици и прекарват деня си във фураж, четкайки оперението си с човките си, запрашавайки плуване и почивка. Те са склонни да бъдат пестеливи птици, освен размножителния сезон, и докато някои се хранят, други остават бдителни за взаимна изгода. Те са в състояние да плуват, когато е необходимо, въпреки че рядко го правят, освен ако районът е наводнен или трябва да преминат река.

Емус започва да потъва по залез слънце и да спи през нощта. Те не спят постоянно, но се събуждат няколко пъти през нощта. Когато заспиват, те първо клякат на лапите си и влизат в сънливо състояние, по време на което са достатъчно бдителни, за да реагират на стимули и бързо да се върнат в напълно събудено състояние, ако са нарушени. Когато изпадат в дълбок сън, вратовете им висят по-близо до телата им и клепачите им започват да се затварят. Ако няма смущения, те изпадат в дълбок сън след около двадесет минути. По време на тази фаза тялото постепенно се спуска, докато не докосне земята с отстранени подпори. Клюнът е обърнат надолу, така че целият врат става S-образна и сгъната към себе си. Перата насочват всеки дъжд към земята. Предполага се, че позицията за сън е вид камуфлаж, който имитира малък слайд. Ему обикновено се събужда от дълбок сън на всеки деветдесет минути или така и стои изправен, за да се храни или дефектира за кратко. Този период на будност продължава между десет и двадесет минути, след което те се връщат в сън. Като цяло, ему спи около седем часа на всеки двадесет до четири часа период. Младите емуси обикновено спят с вратни плоски и изпънати напред по протежение на земята.

Вокализациите на влаковете за пътуване предимно се състоят от различни процъфтяващи и стенещи звуци. Грубо създадено от надуваема торба за гърло; стъпката може да се регулира от птици и зависи от размера на отвора. Повечето от проспериращите се правят от жени; тя е част от ритуал за чифтосване, използван за обявяване на държането на територия и издаден като заплаха за съперниците. Високоинтензивният бум се чува на разстояние от 2 км (1,2 мили) встрани, докато по-нисък, по-резонансен разговор, произведен през размножителния сезон, може първо да привлече половинката и върховете, докато мъжкият инкубира яйцата. По-голямата част от грухтенето се извършва от мъже. Използва се главно през размножителния период в териториалната защита, като заплаха за други мъжки, по време на ухажване и докато женската снася. И двата пола от време на време бумват или бучат, когато дисплеите заплашват или срещат странни предмети.

В много горещи дни чорапогащният емус действа като изпарителни охладители, за да поддържа телесната си температура, дробовете им действат като изпарителни охладители и за разлика от някои други видове, получените ниски нива на въглероден диоксид в кръвта не изглежда да причиняват алкалоза. За нормално дишане в хладно време имат големи, многократно носни канали. Студеният въздух се загрява, докато преминава през белите дробове, като извлича топлина от носната област. Докато издишвате, студената турбина EMU кондензира обратно влагата от въздуха и я абсорбира за повторна употреба. Както при други щраусови птици, ему има голяма топлокръвна способност и може да поддържа този статус от -5 до 45 ° C (23 до 113 ° F). Термично неутралната зона на ему е между 10 и 30 ° C (50 и 86 ° F).

Както при другите щраусови птици, емусът има сравнително ниска базална метаболитна скорост в сравнение с други видове птици. При температури между -5 ° C (23 ° F) метаболизмът на седналата ему е около 60%, което при стоене, отчасти защото отсъствието на пера под стомаха води до по-висока скорост на загуба на топлина при изправяне от излагане на долната част на корема.

Диета

Ема се храни ежедневно и има много местни и въведени растителни видове. Диетата зависи от сезонната наличност, като предпочитани са растенията като акация, казуарина и зърнени култури. Те също така се хранят с насекоми и други членестоноги, включително скакалци и щурци, бръмбари, хлебарки, калинки, болонг и ларви на молци от памук, мравки, паяци и милипеди. Това осигурява повечето от неговите протеинови нужди. В Западна Австралия предпочитанията за храна се наблюдават при пътуване по ему; те изяждат семената на акациевата аневра, докато дойдат дъждовете, след което преминават към свежи издънки от трева и гъсеница; през зимата се хранят с листата и шушулките на касията, а през пролетта консумират скакалци и плодовете на Santalum spiky, един вид quandong. Известно е също, че се хранят с пшеница и всякакви плодове или други култури, до които имат достъп, лесно могат да се изкачат над високи огради, ако е необходимо. Ema служат като важен агент за разпространение на големи жизнеспособни семена, което допринася за цветното биоразнообразие. Един нежелан ефект от това се случи в Куинсланд в началото на ХХ век, когато емусът се хранише с бодливи крушови плодове във вътрешността. Те дефектирали семена на различни места, докато се движели, и това доведе до поредица от кампании за лов на ему и предотвратяване на разпространението на инвазивните семена от кактус. Кактусите в крайна сметка се контролират от въведен молец (огън на кактус), чиито ларви се подават на растението, един от най-ранните примери за биологичен контрол..

Малките камъни се поглъщат, за да помогнат при смилането и усвояването на растителен материал. Отделните камъни могат да тежат 45 грама (1,6 унции), а птиците могат да имат до 745 грама (1,664 фунта) в стомаха си наведнъж. Те също ядат въглища, въпреки че причината за това е неясна. Известно е, че в плен на ему има парчета от стъкло, мрамор, ключове за кола, бижута и гайки и болтове.

Пийте ему рядко, но поглъщайте големи обеми, когато се появи възможност. Обикновено пият веднъж на ден, първото разглеждане на резервоара и околността на групи, преди да коленичат на ръба, за да пият. Те предпочитат да са на твърда земя, вместо да пият, отколкото на скали или кал, но ако чувстват опасност, често стоят, вместо да коленичат. Ако не са нарушени, те могат да пият непрекъснато в продължение на десет минути. Поради липсата на водоизточници понякога емусът трябва да остане без вода в продължение на няколко дни. В дивата природа те често имат водна дупка с кенгуру, други животни и птици; те са внимателни и са склонни да чакат други животни да напуснат преди хранене.

развъждане

Ему образуват размножаващи се двойки през летните месеци декември и януари и могат да останат заедно до пет месеца. През това време те остават в район с диаметър няколко километра и се смята, че могат да намерят и защитят територия в тази зона. И мъжете, и женските наддават на тегло през размножителния сезон, като женските стават малко по-тежки между 45 и 58 кг (99 и 128 фунта). Чифтосването обикновено се случва между април и юни; точното време зависи от климата, тъй като птиците гнездят през по-студената част на годината. По време на размножителния период мъжете изпитват хормонални промени, включително повишаване на нивата на лутеинизиращ хормон и тестостерон, а тестисите им се удвояват по размер.

Мъжките изграждат грубо гнездо в полузащитена депресия на земята, като използват кора, трева, пръчка и листове, за да го подредят. Гнездото почти винаги е равна повърхност, а не сегмент от сфера, въпреки че при студени условия гнездата са по-високи, високи до 7 см (2,8 инча) и по-сферични, за да осигурят допълнително задържане на топлина. Когато не е наличен друг материал, птицата понякога използва бивница на Spinifex на метър или около него, въпреки бодливия характер на зеленината. Гнездото може да бъде поставено на открито или близо до храст или скала. Гнездото обикновено е поставено в зона, където ему има ясна представа за своето обкръжение и може да забележи приближаващ се хищник.

Мъжки ему мъжки съд; Оперението на женската става леко по-тъмно, а малки петна от гола, гола кожа точно под очите и в близост до клюна се превръщат в тюркоаз. Цветът на оперението на мъжа остава непроменен, въпреки факта, че безкосместите участъци от кожата също превръщат светло син цвят. Когато се ухажваше, женската крачеше наоколо, опъвайки врата си назад, докато надуваше перата си и излъчваше ниски, едносърбежни обаждания, които бяха сравнявани с барабани. Това повикване може да се случи, когато мъжете са извън полезрението или на над 50 метра (160 фута) от хотела. След като бъде привлечено вниманието на мъжа, женската обикаля планираната си половинка на разстояние от 10 до 40 метра (30 до 130 фута). Докато го прави, тя го гледа, обръща врата си, като в същото време държи ръба си към него. Ако мъж се интересува от парад на жена, той ще се приближи; женската продължава ухажването, като се разбърква по-нататък, но продължава да го кръжи.

Ако мъжът прояви интерес, той ще протегне врата си и ще изправи перата си, а след това ще се наведе и ще се целуне в земята. Той ще обикаля наоколо и встрани към женската, като ще размахва тялото и шията си отстрани и ще търка гърдите си в ръба на партньора си. Често женската отхвърля ухажването си с агресия, но ако се поддаде, тя сигнализира за приемане, като кляка и повдига гребена си.

Жените са по-агресивни от мъжете по време на ухажване, често се борят за достъп до съдружници, като битките между жените представляват повече от половината от агресивните взаимодействия през този период. Ако женската се съди от мъж, който вече има половинка, актьорството на женската ще се опита да отблъсне състезателя, обикновено гони и крачи. Тези взаимодействия могат да бъдат удължени и да продължат до пет часа, особено ако мъжът се ръководи от несемейната и нито една жена няма реално предимство. В тези случаи жените са склонни да усилват своите обаждания и дисплеи..

Спермата от чифтосването се съхранява от женската и може да е достатъчна за оплождането на около шест яйца. Двойката се чифтосва всеки ден или два, а на всеки втори или трети ден женската снася по едно съединение от пет до петнадесет много големи, дебели черупки, зелени яйца. Черупката е с дебелина около 1 mm (0,04 in), но по-тънка в северните райони според коренните австралийци. Яйцата са средно 13 cm x 9 cm (5.1 x 3.5 in) и тежат между 450 и 650 g (1.0 и 1.4 lb). Инвестицията на майката в яйцето е значителна, а съотношението между жълтъка и бялото, приблизително 50%, е по-голямо, отколкото би било очаквано за яйца за люпене с такъв размер. Това вероятно се дължи на дългия инкубационен период, което означава, че развиващата се мацка трябва да изразходва повече ресурси, преди да се излюпи. Първото проверено появяване на генетично идентични близнаци беше демонстрирано в ему. Яйчните повърхности са зърнести и бледозелени на цвят. По време на инкубационния период яйцето става тъмнозелено, въпреки че ако яйцето никога не се излюпи, то ще побелее от избелващия ефект на слънцето.

Мъжкият става депресиран, след като половинката му започне да снася и може да започне да инкубира яйцата преди завършването на съединителя. Отсега нататък той не яде, не пие и не обезпаразитява, а трябва само да обръща яйцата, което прави около десет пъти на ден. Развива лепенка за разплод, гола петна от набръчкана кожа, която е в пряк контакт с яйцата. По време на инкубационен период от осем седмици тя ще загуби една трета от теглото си и ще оцелее върху натрупаните мазнини и всяка сутрешна роса, която може да достигне от гнездото си. Както при много други австралийски птици, като фино боядисаните миди, изневярата е норма за ема, въпреки първоначалното сдвояване на връзки: след като мъжът започне да мърда, женската обикновено се разсейва и може да се чифтосва с други мъжки и да лежи в множество гнезда; По този начин, повече от половината пилета в разплод не могат да бъдат произведени от инкубационния мъж или дори от един от родителите, а емата също показва паразитизъм в пчела.

Някои женски остават и защитават гнездото, докато пилетата не започнат да се излюпват, но най-пълно оставят мястото за гнездене в гнездото отново; в добър сезон женската ему може да гнезди три пъти. Ако родителите останат заедно по време на инкубационния период, те ще се обръщат, като стоят на стража над яйцата, докато други напитки и канали са в рамките на ушите. Ако той забележи заплаха през този период, той ще лежи на върха на гнездото и ще се опита да се слее с подобни изглеждащи обкръжения и изведнъж да се изправи, за да се изправи и да изплаши от другата страна, ако се приближи.

Инкубацията отнема 56 дни, а мъжката спира да инкубира яйца малко преди излюпването. Температурата на гнездото леко се повишава за осем седмици. Въпреки че яйцата се слагат последователно, те са склонни да се излюпват в рамките на два дни едно след друго, тъй като яйцата, които са слагани по-късно, имат по-високи температури и се развиват с по-бързи темпове. По време на процеса трябва да се развие терморегулаторен капацитет при пилета ему. По време на инкубацията ембрионите се държат при постоянна температура, но пилетата трябва да са в състояние да се справят с различни външни температури от момента на излюпването им..

Новоизлюпените пилета са активни и могат да напуснат гнездото в рамките на няколко дни след излюпването. Те са с височина около 12 сантиметра (5 инча), тежат 0,5 кг (17,6 унции) и имат характерни кафяви и кремави камуфлажни ивици, които избледняват след три месеца или повече. Мъжкият пази отглеждащите пилета до седем месеца, като ги учи как да намират храна. Пилетата растат много бързо и се отглеждат напълно на пет до шест месеца; те могат да останат със семейната си група още шест месеца или повече, преди да прекратят развъждането си през втория си сезон. По време на ранния си живот млад ему се защитава срещу баща си, който заема войнствена позиция към друга ему, включително майка му. Той прави това, като разрошава перата си, излъчва груби хрипове и го рита, за да отблъсне други животни. Той също може да огъва коленете си, за да свие по-малки пиленца, за да ги защити. През нощта го обвива млад с пера. Тъй като младите ему не могат да пътуват далеч, родителите трябва да изберат район с богата диета, в която да се размножават. В плен ему могат да живеят повече от десет години.

хищничество

Има няколко местни естествени хищници от ему все още живи. В началото на своята видова история може да се е сблъсквал с многобройни сухоземни хищници, които вече са изчезнали, включително гигантската мегалания гущер, тилакина и евентуално други месоядни сумчарки, което може да обясни тяхната на пръв поглед добре развита способност да се защитава от сухоземни хищници. Основният хищник на ему днес е дингото, първоначално въведен от аборигените преди хиляди години от запас от полудомашни вълци. Дингос се опитват да убият ему, като атакуват главата. Ему обикновено се опитват да се предпазят от динго

d като скачате във въздуха с ръце и крака или пробивате динго по пътя надолу. Ему скача като динго едва има способността да скача достатъчно високо, за да заплашва шията й, така че правилно преместеният скок, който да съответства на лунга на динго, може да предпази главата и шията от опасност.

Въпреки потенциалната връзка между хищници и хищници, изглежда, че наличието на месоядни динги не оказва значително влияние върху числеността на ему, като другите условия на околната среда са също толкова изпълнени със смъртността. Белоопашкият клин е единственият птичи хищник, способен да атакува напълно отгледан емус, въпреки че е вероятно по-вероятно да направи малки или млади индивиди. Орлите атакуват ему, извисявайки се бързо и с висока скорост и се стремят към главата и шията. В този случай методът за скачане на ему, използван срещу динга, не е полезен. Птиците се опитват да се насочат към ему в открито поле, така че да не може да се скрие зад препятствия. При такива обстоятелства ему може да работи само по хаотичен начин и често променя посоката, за да се опита да избегне своя нападател. Други гущери, наблюдават гущери, въведени червени лисици, диви и домашни кучета и диви прасета понякога се хранят с яйца ему или убиват малки пиленца.

Паразити

Емус може да страда от външни и вътрешни паразити, но при фермерски условия са по-свободни от паразити от щрауси или реи. Външните паразити включват въшка Dahlemhornia asymmetrica и различни други въшки, акари, акари и мухи. Пилетата понякога страдат от инфекции на чревния тракт, причинени от протозойни кокцидии и нематоди. Trichostrongylus tenuis заразява ему, както и голямо разнообразие от други птици, причинявайки хеморагична диария. Други нематоди се намират в трахеята и бронхите; Syngamus трахеята причинява хеморагичен трахеит, а Cyathostoma variegatum причинява тежки дихателни проблеми при младежи.

Взаимоотношения с хората

Емус бил използван като хранителен източник от коренните австралийци и ранните европейски заселници. Емус са любопитни птици и се знае, че се доближават до хората, ако видят неочаквано движение на крайник или парче дрехи. В дивата природа те могат да следят и наблюдават хората. Аборигените австралийци използваха различни техники, за да хванат птицата, включително да удрят копие, докато те пият в отвор за поливане, хващат ги в мрежи и ги привличат, имитират техните обаждания или пикират любопитството си с топка от пера и парцали, окачени от дърво. В Thornapple, смолисти (Duboisia hopwoodii) или някакво подобно отровно растение могат да бъдат използвани за заразяване с Waterhole, след което дезориентираната ему лесно се улавя. Друг трик беше ловците да използват кожа като маскировка и птиците могат да бъдат примамвани в камуфлирана яма - хванати с парцал или присмехулни призиви. Родните австралийци убиха само ему

d от необходимост и се намръщи на тези, които ги ловуват по някаква друга причина. Всяка част от талисмана е имала известна употреба; мазнини са били събрани за ценни, многократно използване на масло, костите са оформени в ножове и инструменти, пера са използвани за украса на тялото, а сухожилията са заменени с връв.

Първите европейски заселници убиха емус, за да осигурят храна и използваха мазнини за горивни лампи. Те също се опитаха да им попречат да пречат на селското стопанство или да нахлуят в населени места в търсене на вода по време на суша. Превъзходен пример за това е войната за Ему в Западна Австралия през 1932 г. Ему се стича до районите Чандлър и Валгулан по време на сухия сезон, увреждайки ограждане на зайци и разрушителни култури. Беше направен опит за прогонването им с армия, призована да ги насочи с картечници; ему до голяма степен избягва ловците и печели битката. Ему са големи, мощни птици, а краката им са едни от най-силните на всяко животно и достатъчно мощни, за да съборят метална ограда. Птиците са много защитни в младите си и има два документирани случая на хора, нападнати от ему.

Икономическо значение

В райони, в които е била ендемична, ема е бил важен източник на месо за австралийските аборигени. Използвали мазнината като лекарствен храст и я втривали в кожата. Той служи като ценна смазка, използван е за нефтени дървени инструменти и прибори като Coolamon и се смесва с охра, за да се направи традиционна церемониална боя за тяло..

Пример за приготвянето на ema идва от Arrernte от Централна Австралия, който я кръсти Kere ankerre:

Ема е наоколо през цялото време, в зелено време и в сухо време. Изскубваш перата, след това издърпваш реколтата от корема и слагаш перата, които си извадил, и след това я подпалваш. Увивате млякото от дебелото черво, което сте изтеглили в нещо [като например] евкалиптови листа и ги варите. Когато имате мазнина, нарязвате месото и го готвите върху огън, направен от река от дърво с червена дъвка.

Птиците са били източник на храна и гориво за ранните европейски заселници и сега се отглеждат в Австралия и другаде заради месото, маслото и кожите им. Търговското земеделие започва в Западна Австралия през 1970 г. Търговската индустрия в страната се основава на наличието на развъден в плен и всички щати, с изключение на Тасмания, имат лицензионни изисквания за защита на дивата ему. Извън Австралия емусът се отглежда в голям мащаб в Северна Америка, с около 1 милион в САЩ, Перу и Китай и в по-малка степен в някои други страни. Породата Ема е добра в плен и се държи в големи открити химикалки, за да се избегнат проблеми с краката и храносмилането, които идват от бездействие. Обикновено се сервират на зърно, допълват се от паша и се колят на 15 до 18 месеца.

Районната администрация на Салем в Индия съветва земеделски производител през 2012 г. да не инвестира в ему бизнес, който по това време се рекламира силно; Необходими бяха допълнителни изследвания за оценка на рентабилността на птицевъдството в Индия. В САЩ през 2013 г. беше съобщено, че много фермери са напуснали бизнеса с ему; изчислено е, че броят на производителите е намалял от повече от пет хиляди през 1998 г. на една или две хиляди през 2013 г. Други производители разчитат все повече и повече на продажбите на петрол за печалбата си, въпреки че също се продават кожа, яйца и месо.

Ему се отглеждат основно заради месото, кожата, перата и маслата им и 95% от трупа могат да се използват. Ему месото е продукт с ниско съдържание на мазнини (по-малко от 1,5% мазнини) и е сравнимо с други постно месо. Повечето от използваните части (най-добрите парчета идват от бедрата и големите мускули на барабана или подбедрицата), подобно на други птици, са тъмно месо; месото на ему се счита за готвене в Американската агенция по храните и лекарствата за червено месо, тъй като червеният му цвят и стойността на pH са приблизително тези на говеждото месо, но за целите на тестване се счита за домашни птици. Ему мазнините са били използвани при извличането на масло за козметика, хранителни добавки и терапевтични продукти. Маслото се получава от подкожна и ретроперитонеална мазнина; Мацерираната мастна тъкан се нагрява и втечнената мазнина се филтрира, за да се получи бистро масло. Състои се главно от мастни киселини, от които олеиновата киселина (42%), линоловата киселина и палмитиновата киселина (21% всяка) са най-известните компоненти. Съдържа и различни антиоксиданти като каротеноиди и флавоноиди.

Има някои доказателства, че маслото има противовъзпалителни свойства; обаче все още не са провеждани обширни проучвания и USDA се насочва към чисто масло от ему като нерегистрирано лекарство и го изтъква в статия от 2009 г., озаглавена „Как да насочим здравните измами“. Въпреки това, маслото се свързва с облекчаващо стомашно-чревно възпаление и тестовете при плъхове показват, че има значителен ефект при лечението на артрит и болки в ставите, повече от зехтин или рибено масло. Доказано е научно, че подобрява скоростта на зарастване на рани, но механизмът, отговорен за този ефект, не е разбран. Изследване от 2008 г. твърди, че ему маслото има по-добър антиоксидант и противовъзпалителен потенциал от щраусово масло, поради високия дял на емулационното масло в ненаситените наситени мастни киселини. Въпреки че няма научни изследвания, показващи, че маслото от ему е ефективно при хора, то се продава и промотира като хранителна добавка с голямо разнообразие от заявени ползи за здравето. Търговските добавки за емулационно масло са слабо стандартизирани.

Ema кожата има характерна шаблонна повърхност, поради повдигнатата област около фоликулите на перата в кожата; кожа се използва в предмети като портфейли, чанти, обувки и дрехи, често в комбинация с друга кожа. Перата и яйцата се използват в изкуствата и занаятите и занаятите. По-специално, изпразнените яйца на ему бяха гравирани с портрети и сцени, подобни на камео, от австралийски местни животни..

Културни справки

Ему се откроява в австралийската митология на аборигените, включително създаването на мита за Ювааларай и други групи в Нов Южен Уелс, които казват, че слънцето е направено чрез хвърляне на яйца на ему в небето; характеристики на птиците в многобройни етиологични истории, разказани в редица местни групи. Една история от Западна Австралия вярва, че човек веднъж се дразни от малка птица, която отговори, като хвърли бумеранг, разряза ръце на човека и го превърна в ему без полет. За мъжа Kurdaitcha от Централна Австралия се казва, че носи сандали, изработени от пера на ему, за да скрие стъпките си. Много езикови групи на аборигени в цяла Австралия имат традиция, че тъмните ивици прах в Млечния път представляват гигантска ему в небето. Някои от скалните картини на Сидни изобразяват ему и птици, имитирани в местни танци.

Ема популярно, но неофициално се смята за фаунална емблема - националната птица на Австралия. Той действа като носител на щит на герба на Австралия с червено кенгуру, а като част от оръжието се появява и на австралийската монета от 50 цента. Той е представен на многобройни австралийски пощенски марки, включително 100-годишнината от юбилея на Новия Южен Уелс от 1888 г., която включва 2p синя марка ему, 36 цента, издадена през 1986 г., и марка 1,35 долара, издадена през 1994 г. от Австралийски Шапки Лека кавалерия, украсена с перушини от ему.

В Австралия има около шестстотин декларирани места с „ему“, включително планини, езера, хълмове, равнини, потоци и водни тела. През 19-ти и 20-ти век много австралийски компании и домакински продукти са кръстени на птицата. В Западна Австралия бирата Emu се произвежда от началото на 20-ти век, а пивоварната Swan продължава да произвежда гама бири с етикет "Emu". Тримесечно рецензирано списание на Кралския съюз на австралийското наблюдение на птици, известно още като Птиците на Австралия, е озаглавено Ema: Austral Ornithology.

Комедиантът Род Хъл се представи с марионетка, която се отличаваше в действията си през годините, а птицата се върна на малкия екран в обятията на сина си след смъртта на кукловода през 1999 г..

През 2019 г. американската застрахователна компания Liberty Mutual стартира рекламна кампания, в която са представени Lima Emu и CGI emu.

Аборигени "Ема в небето". В западния астрономически аспект Южният кръст е отдясно, а Скорпий - отляво; главата на ему е въглищата.

Корнелова череша, инфузия, отвара и противопоказания

Най-полезните видове червена риба, техните характеристики и въздействие върху организма