Протеин

Протеини - лат. Sciurinae, подсемейство и род от малки гръбначни животни, членове на класа на бозайниците, принадлежат към ордена на гризачите. Родът на протеините има същите характеристики като подсемейството.

Протеиновата подсемейство включва 48 рода бозайници:

- Бурундуците (tamias) са род гризачи, дължината на тялото на възрастен може да достигне 30 cm.

- Земните катерици (цителус) са род на средни по размер гризачи, дължина на тялото до 22 см.

- Мармотите (marmota) са род на големи гризачи, дължината на тялото може да достигне 60 cm.

- Катерици (sciurus) - род на малки гръбначни.

Класификация:

Клас - бозайници (бозайници)

Поръчка - гризачи (rodentia)

Подарък - подобен на катерица (Sciuromorpha)

Семейство - катерици (sciuridae)

Подсемейство - катерици (Sciurinae)

Протеинови храни: пълен списък на протеинови храни

Време за четене: 7 минути

Протеиновата храна е необходима за поддържане здравето на органите и формирането на мускулите. Протеинът е основният "строителен материал" в организма, затова е необходим на всеки човек, независимо от възрастта, пола и здравословното състояние. Липсата на аминокиселини води до развитие на сериозни заболявания. Достатъчното количество храни с високо съдържание на протеини в диетата ще помогне да се избегне затлъстяването, да се направи фигурата красива.

Характеристики на протеиновите храни и нормата в диетата

Протеинова молекула се събира от 20 основни аминокиселини, 12 от които се синтезират директно в тялото.

Нормата на протеини за съвременния човек е 1 g на килограм тегло. Силно трениращите хора и спортисти трябва да получават 2 грама протеин на килограм телесно тегло.

Една трета от консумираните калории човек трябва да получава от протеинови храни от животински и растителен произход..

В природата няма протеини, които биха били идеални за човешкото тяло, но определени видове се усвояват по-пълно..

Степен на асимилация на протеин:

  • мляко -1,0;
  • соев изолат -1.0;
  • яйца -1,0;
  • говеждо месо - 0,92;
  • грах - 0,69;
  • боб - 0,68;
  • овес - 0,57;
  • фъстъци - 0,52.

Важна характеристика на аминокиселините е тяхната незаменима. Тялото не може да произвежда повечето от тези съединения самостоятелно, те трябва да идват отвън.

Само 8 аминокиселини са незаменими за възрастен. Те се намират в протеиновите храни:

Възможни източници на протеин

Протеините се намират в храни от растителен и животински произход. Всеки протеин - растителен и животински - се усвоява по-лесно след термична обработка.

Диетата на вегетарианците съдържа само аминокиселини, които се намират в леща, боб и други бобови растения. Тези съединения имат сериозен недостатък - ниска смилаемост, така че не са толкова полезни, колкото тези, получени от животински продукти..

Но животинските продукти съдържат много мазнини, следователно допринасят за отлагането на холестерола по стените на кръвоносните съдове. Когато избирате протеинови храни, трябва да предпочитате нискомаслени сортове: постно месо, пилешко филе, млечни напитки с ниско съдържание на мазнини.

Трябва да внимавате за продукт като яйца. Те са изключително богати на протеини и в същото време съдържат жълтъка, който се състои от голямо количество мазнини..

Ако трябва да увеличите съдържанието на високо смилаеми аминокиселини в диетата, без да наддавате на тегло, се препоръчва да не ядете жълтъка. Това правят спортистите на етапа на натрупване на мускулна маса..

Млечни продукти

Млечните продукти са по-ниски в концентрацията на протеини спрямо месото, но съдържат калций. Този елемент е необходим на тялото на всяка възраст..

Ферментиралите млечни продукти не само снабдяват организма с калций и аминокиселини, но и подобряват чревната микрофлора. Те могат да бъдат включени в диетата като протеинова храна, особено с ниско съдържание на мазнини.

Домашни птици, зайци и говеда са идеални високопротеинови храни, ако са приготвени по друг начин, освен печене.

Свинското е спорен вид месо. Съдържа много мазнини. Ако обаче намалите свинската мас, останалото месо е достатъчно безопасно, за да се включи в менюто. Свинското филе съдържа малко по-малко протеини от говеждото.

Страничните продукти - черен дроб, език и други вътрешни органи - съдържат по-малко протеини, но повече микроелементи. Хората, които следят здравето, не трябва да ги заобикалят. Те трябва да бъдат включени в диетата като източник на протеини и други хранителни вещества..

Много аминокиселини се намират в рибата и особено в хайвера. В допълнение, те имат достатъчно полезен фосфор..

Хайверът от евтини сортове риба, като капелин, е почти толкова добър, колкото есетрата. Той е евтин източник на лесно смилаеми незаменими аминокиселини.

Бобовите растения

Грахът и бобът съдържат достатъчно протеини, така че човек, който не се занимава със спорт или тежък физически труд, който яде 100-200 г зърна дневно, да не изпитва дефицит. Ако са необходими повече аминокиселини, соевият изолат може да бъде включен в диетата - специално обработен продукт, съдържащ рекорден процент протеини за растителни храни - до 35.

Соевият протеинов изолат се използва като спортно хранене. Този растителен протеин се усвоява по-бързо от млякото или месото.

Зърнени храни

В тази група елдата е „шампион“ по отношение на съдържанието на протеини. Зърнените култури са ценни, тъй като се усвояват добре от организма - с 50-60%.

Същото количество протеин се намира в овесената каша и ечемика. Оризът, който често се използва като диетичен продукт, е почти три пъти по-нисък от елдата по съдържание на протеини.

плодове

Плодовете и зеленчуците са на последно място по отношение на количеството протеин. Те не са протеинови храни, но някои съдържат малко повече аминокиселини от други..

Списък на протеинови храни

Почти всеки натурален продукт съдържа аминокиселини в една или друга степен. Но белтъчната храна се нарича само тази, в която тези съединения се съдържат в големи количества - повече от 20% от общия химичен състав. Изключение правят говеждото и телешкото месо. Тези видове месо съдържат по-малко от 20% протеин, но поради пълния си състав, той се усвоява от 100%. Поради високата си смилаемост, експертите класифицират месото от едър рогат добитък като протеинова храна.

Списъкът с храни с високо съдържание на протеини е представен в таблицата:

продукт

Съдържание на протеин в%

Твърдо сирене

Каква е целта на консумацията на протеинови храни??

Протеиновите храни повече от всички други помагат за поддържане на тънка фигура. Количеството протеин в ежедневната диета е особено важно за тези, които искат да отслабнат или да изградят мощни мускули..

Количеството аминокиселини в диетата се увеличава с придържане към специални диети - спортни или насочени към намаляване на телесното тегло.

отслабване

За да не се изтощавате от глад и да свалите няколко килограма, достатъчно е да увеличите дела на протеиновите храни в ежедневната диета. Отнема много време за смилане, облекчава глада и насърчава ситостта. Протеиновите диети ускоряват метаболизма и намаляват мастния слой и няма чувство на глад - затова те са толкова популярни.

Основата на диетата при протеиновите диети са яйца, варено пилешко месо, риба. Важно е, че в менюто има повече от тези продукти, отколкото мазнини и въглехидрати..

Аминокиселините за отслабване не трябва да идват от месо. Този продукт се консумира 2-3 пъти седмично. Останалото време, което трябва да ядете:

  • нискомаслена риба;
  • ядки;
  • семена;
  • зърна;
  • грах;
  • млечни продукти с ниско съдържание на мазнини;
  • яйца без жълтък.

Храните, изброени в списъка, са с високо съдържание на калории, но е невъзможно да отслабнете без тях. Те ускоряват метаболизма, помагат на тялото да изгаря мазнините, а не да разрушава мускулите. Храносмилателната система харчи много енергия за преработка на протеинови продукти. Това означава, че тялото изразходва повече калории, което позволява на човек, който консумира достатъчно протеин, да отслабне бързо..

Правила за приемане на протеинови храни за отслабване:

  • въглехидратите не могат да бъдат напълно изключени от диетата - малко количество от тях е необходимо за нормалното функциониране на организма;
  • диетичните ограничения не трябва да продължават повече от 2 седмици;
  • трябва да се храните на всеки 3 часа;
  • с всяко хранене трябва да ядете протеинови храни;
  • за гарнитура трябва да използвате не картофи и зърнени храни, а зеленчуци с минимално количество нишесте - листни, домати, краставици;
  • въглехидратна храна се разрешава да се яде само до 14:00;
  • всички въглехидрати трябва да бъдат представени от сложни полизахариди (зърнени култури), прости полизахариди (захар, хляб) са забранени.

Диета с ниско съдържание на въглехидрати е противопоказана при чернодробни заболявания, бъбречни заболявания и бременност.

За сушене

Изсушаването на тялото в културизма е процесът на облекчаване на мускулите. По това време те спазват специална диета, насочена към изгаряне на подкожни мазнини..

Сушенето не е обикновена загуба на тегло, а професионална спортна мярка, която изисква спазване на строги правила.

Консумацията на протеин по време на сушене се поддържа на 1,5 g на килограм телесно тегло. Превишаването на тази доза не се препоръчва.

Млечните продукти се избягват при сушене, тъй като съдържат много мазнини. Дори изварата с ниско съдържание на мазнини се счита за твърде високо съдържание на калории и мазнини. Правилното количество протеин се получава от морски дарове, морска риба, постно телешко.

За натрупване на мускулна маса

Натрупването на мускулна маса изисква малко излишен протеин, комбиниран с тренировки за сила. През този период спортистът трябва да консумира 2-2,5 грама протеин на килограм телесно тегло на ден..

Всички продукти трябва да съдържат пълноценни протеини, тоест трябва да са от животински произход. Протеини на растителна основа (с изключение на соев изолат) не насърчават мускулната печалба.

Обикновена катеричка

Обикновената катерица е доста разпространена на цялата територия на страната ни, следователно, обикновената катерица е позната на мнозина още от детството. Това сладко същество много обича ядки и има доста спокоен характер. В момента това животно се среща в града, особено в района на парка..

Обикновена катеричка: описание

Този гризач представлява семейството на катерици и има друго име - векша, въпреки че много малко хора го използват в наше време. В света има до 30 вида от това семейство, разпространени по целия свят, и само обикновената катерица живее в нашите открити пространства.

Външен вид

Катеричката е доста пъргаво животно със стройно пропорционално тяло, в края на което можете да видите доста дълга и пухкава опашка, дълга 13 до 19 см, която достига 2/3 от цялата дължина на тялото. Протеините от всички видове, включително обикновения протеин, имат общи характеристики. Опашката изглежда сплескана поради дълги косми, стърчащи в различни посоки.

Този гризач расте на дължина до максимум 30 см, като същевременно набира тегло не повече от 400 грама. Катерицата има кръгла глава с тъмни мъниста очи и дълги уши, в края на които се стърчат пискюли, които стават по-забележими през зимата.

Vibrissae са силно чувствителни и красят както муцуната, така и предните крака с корема. Коремът на катеричката винаги е по-светъл или има чисто бял нюанс, в сравнение с горната част на животното. Задните крайници на катеричката са много по-дълги от предните, докато всички лапи са въоръжени с доста остри и упорити нокти.

Важно е да знаете! Общият размер на обикновената катерица зависи от местообитанието. Колкото по-на север е регионът, толкова по-малко е животното. Същото може да се каже и за цвета на катеричката, която става по-лека на север..

Преди настъпването на зимата катерицата расте доста висока и гъста козина, което не може да се каже за летния период, когато козината й е къса, оскъдна и твърда.

Естеството на цвета

Цветът на обикновената катерица може да варира в доста широк диапазон, в зависимост от сезона, подвида и дори в зависимост от границите на популацията на отделните видове.

През лятото цветът на козината се отличава с по-тъмни тонове, поддържани в кафяви, червени или тъмнокафяви нюанси. През зимата цветът им е по-скоро като сиви нюанси, а понякога почти черен. Сред катериците има индивиди, чиято вълна се разрежда със светли петна (пиебалд), както и индивиди с почти черна козина (меланисти) или екземпляри, лишени от цвят (албиноси).

Далекоизточният, карпатският и манджурският подвид се отличават с повече кафяви тонове, включително повече черни, особено през зимата. Телецките катерици, които са най-големият подвид на катерици, живеещи на нашата територия, имат сребристосив, бледосив или синкав цвят през зимата..

Телецките катерици също се наричат ​​сиво-опашки катерици поради цвета на опашката им през зимата. В допълнение, катериците се подразделят на "кафяви опашки", "червеноопашки" и "черноопашки".

сменяне на перата

Катеричката, подобно на много други животни с козина, се хвърля 2 пъти годишно, докато опашката сменя козината си само веднъж годишно. По правило процесът на топене се извършва през пролетта, през април / май и през есента, през септември / ноември.

Процесът на топене при животни се контролира от продължителността на дневната светлина, което влияе върху функцията на хипофизата. Хипофизната жлеза започва да произвежда тиротропин, което влияе върху функцията на щитовидната жлеза и тя започва процеса на разтопяване.

Интересни факти! Възрастните мъже винаги започват да се стопят по-рано от възрастните жени, както и непълнолетните, които са родени през текущата година. Молтът през пролетта започва от главата, а есента разтопява - от опашката.

Периодите на разтопяване могат да се колебаят в зависимост от наличието на хранителни ресурси, както и от температурните режими в региона. При наличие на хранителна основа процесът на разтопяване започва по-рано и завършва по-рано и ако има липса на храна, този процес може да се разтегли за неопределено време.

Начин на живот и поведение

Обикновената катерица не маркира своята територия, както някои животни, следователно няколко индивида могат да живеят на една и съща територия. Катеричката предпочита да прекарва по-голямата част от времето си в дърветата, докато този гризач е най-активен в сутрешните и вечерните часове. По това време на деня тя е заета да търси храна за себе си, като прекарва почти цялото си свободно време за нея. В случай на опасност животното се скрива в короната на дърветата.

Катеричката лесно скача от дърво на дърво, преодолявайки до 4 метра по права линия и най-малко 15 метра в низходяща дъга. Опашката й служи като кормило. През зимата се движи повече през дървета, а през сезона на чифтосване, както и когато няма сняг, може да се движи по земята, скачайки с дължина до 1 м.

В пустинята, когато на улицата са студове или обилни снеговалежи с виелици, обикновената катерица е в убежището си, докато може да я остави само в случай на силен глад.

Среда на живот

Почти всички знаят, че катериците живеят на дървета. В същото време те търсят дървета с хралупи, където да оборудват дом за себе си. За целта те пълнят хралупата с лишей, суха трева и листа.

Гнездото може да бъде високо до 15 метра, сред гъсти клони. Диаметърът на гнездото достига повече от 30 сантиметра и е оформен като топка.

Интересно да се знае! Катериците често обитават гнездата на различни птици, за да не губят време за изграждане на гнездото си. Мъжките, още повече, не се занимават с този отговорен бизнес, а се заселват в гнездата, оставени от женските, както и в гнездата, оставени от различни птици..

Специалистите забелязали, че всяка катерица има няколко гнезда, като се премества от едно гнездо в друго на всеки няколко дни. Женската влачи потомството си в зъбите. През зимата няколко индивида могат да живеят в едно гнездо, въпреки че предпочитат да водят уединен начин на живот.

миграции

Фактът, че протеините често извършват дългосрочни миграции отдавна е известен. Като правило, този процес започва в края на лятото, началото на есента и е свързан с различни природни бедствия, като пожари, суши, както и постни години, свързани с наличието на основна храна за катерици..

Естествено, те не се движат на разстояние повече от 200 километра, а движението им е ограничено до горите наблизо..

Движенията се характеризират с това, че миграционният фронт на катериците се простира на стотици километри, въпреки факта, че катериците се движат почти една по една. Освен това те могат да се отклонят в стада при наличие на естествени препятствия..

По време на миграцията протеините са в състояние да преодолеят:

  • степ.
  • Тундра и гора-тундра.
  • Различни острови.
  • Реки и морски заливи.
  • Планините.
  • Селища.

Миграцията на катерици има по-скоро отрицателни последици, тъй като катериците умират от глад, от студа, а също и от факта, че различни хищници ги ловуват.

Има и сезонни миграции, които са свързани с факта, че младите животни започват самостоятелен живот, а хранителните обекти не узряват за една нощ. В същото време сезонните миграции през мършавите години могат да се развият в мащабни движения.

През август / септември се провежда мащабно преселване на млади животни, докато индивидите напускат родните си гнезда и се отдалечават от тях на разстояние до 70-300 км.

Някои възрастни остават, но трябва да преминат към хранене с нискокалорична растителност. Например:

  • Хранят се с лишеи.
  • Пъпки на различни растения.
  • Кора от млади издънки.
  • Игли.

Останалите непълнолетни по-късно ще се окажат основа за попълване на местното население на катерици.

Продължителност на протеина

Намирайки се в естествени условия, само 10 процента от индивидите оцеляват до 4-годишна възраст. Когато се държат в плен, тези гризачи могат да живеят най-малко 10 години..

Естествени местообитания

Обхватът на обикновената катерица, която е един от 40 подвида, се разпространява над бореалната зона на Евразия, започвайки от бреговете на Атлантическия океан и завършвайки с Камчатка, Сахалин и около. Хокайдо. Катерицата се среща в Сибир, Далечния Изток, както и в европейската част на Русия. В Камчатка първите катерици се появяват някъде в началото на миналия век. Този вид гризачи се чувства добре в Тиен Шан, Кавказ и Крим, където катерици се срещат както в лозя, така и в градини..

Обикновената катерица е типичен горски обитател, който живее в смесени иглолистно-широколистни насаждения, където има достатъчно храна под формата на семена на различни дървесни видове.

В допълнение, катерицата се настанява с голямо удоволствие:

  • В кедровите гори.
  • В гъсталаците на джудже кедър.
  • В смърчови гори.
  • В гъсталаци от широколистни дървета.
  • В еловите гори.
  • В боровите гори.

Учените са определили, че популациите на катерици забележимо намаляват по-близо до северните територии, където са открити борови и широколистни гори..

Общо протеиново хранене

Протеиновата диета включва до 130 вида хранителни продукти, въпреки че това животно предпочита семена от иглолистни дървета като бор, смърч, сибирски кедър, лиственица и ела. В горите, доминирани от дъб с гъсталаци от леска, катерицата щастливо гриза ядки и жълъди.

Когато годината е постна, катеричката трябва да яде предимно неосновна храна, така че унищожава пъпките и издънките на младите дървета, корените и грудките, лишеите, плодовете, билките и гъбите, като дава предпочитание на елените трюфели..

В случай на липса на фураж, протеинът лесно може да се превърне в вредител, унищожавайки цветните пъпки на елхи. Когато започне сезонът на чифтосване, катеричката се превръща в хищник, яде различни ларви, яйца, пилета и малки безгръбначни.

Катеричката, подобно на други видове гризачи, благоразумно се запасява за зимата с храна под формата на ядки, жълъди, шишарки и др., Като ги натъпква в хралупи или ги скрива сред корените. Освен това тя суши гъби, като ги окачва на клони на дърво. За съжаление тя не помни местата, където крие запасите си за зимата, които се използват от други горски обитатели, като мечки, птици и т.н..

Важен факт! Въпреки факта, че доставките за зимата, които катерицата е съхранявала, често се изяждат от други животни и птици, катерицата не остава в дългове и лесно получава доставки от под метър слой сняг, съхраняван за зимата от мишки, бурундуци и орехове.

След зимуването силният глад принуждава това животно да яде костите на мъртви малки животни. През деня това животно изяжда до 80 г храна през лятото, а през зимата - не повече от 35 грама..

Размножителен процес и потомство

Протеините се различават по това, че могат да се размножават до 2 пъти годишно, а в по-топлите райони до 3 пъти. Единственото изключение е якутската катерица, която се възпроизвежда само веднъж годишно. Сезонът на чифтосване за катерици започва в зависимост от условията на местообитание и е обвързан с конкретна зона. Началото на размножителния сезон се характеризира с настъпването на януари-март и завършва през юли-август.

По правило женските имат достатъчен брой гаджета и тя трябва да избира от половин дузина мъжки, които по това време излъчват характерни звуци, привличайки женската, а също така се гонят и активно чукат по клоните на дърветата с лапите си. След като избра за себе си мъжки, женската се опложда, след което тя пристъпва към изграждането на просторно и кокетно гнездо, а понякога и няколко гнезда. След около 40 дни потомството се ражда максимално.

Интересно да се знае! След като катеричката нахрани първото си потомство, тя отново възстановява организма си с хранителни вещества и партньори. Интервалът между разплодите е около 13 седмици. С идването на есента популацията на катериците се състои главно от индивиди, родени през текущата година.

Първото раждане се състои от 3-10 катерици, които са напълно безпомощни, голи и слепи. Теглото им е не повече от 8 грама всяка. Във втората постеля винаги има по-малко малчета. След няколко седмици непълнолетните започват да се покриват с вълна и след месец очите им се отварят. През този период те вече могат да пълзят от гнездото..

Почти 2 месеца женската ги храни с мляко, след което бебетата вече могат да напуснат майка си. Катеричките стават полово зрели след около година..

Естествени врагове на протеини

Обикновената катерица е атакувана от различни хищници. Например:

  • Борова мартеница.
  • ястреб кокошар.
  • лисица.
  • Owls.
  • самур.
  • Kharzy.
  • Диви котки.

Според учените естествените врагове на катерица не са в състояние да навредят на нейното население. Далеч по-опасно е липсата на фураж, както и различни заболявания. По правило болестите се появяват в края на есента, но най-често се появяват през пролетта. Катеричките паразитизират от различни вредители като кърлежи, бълхи и червеи. В тази връзка протеинът умира много от туларемия, кокцидиоза, както и от хеморагична септицемия..

Търговска стойност

Обикновената катерица е ценно животно с козина, следователно е ключов обект в търговията с козина. Ловува се в горите на европейската част на територията на страната ни, в Урал, Якутия, Сибир и Далечния Изток.

Съвсем наскоро, около петдесет години, катеричката беше на второ място по сабъл по обем на препаратите с козина. Това доведе до факта, че в наши дни приемането на кожите на това животно рязко е спаднало и от 2009 г. насам кожите на катерици дори не са пуснати за продажба на търгове с козина..

Популация и статус на вида

Общото население на катериците е особено повлияно от предлагането на храна. Обикновено след плодородна година плодовитостта на протеините се увеличава значително, почти 400 процента. Но след мършава година, броят на това животно пада десетки пъти..

Броят на катериците на 1000 хектара зависи от много фактори, но основното все пак е наличието на фуражна база. Следователно в района на Москва тази цифра е на нивото от 30-80 катерици на 1000 хектара, докато в Източен Сибир достига стойности от 100 до 290 индивида на 1000 хектара. Най-високата гъстота на популацията се наблюдава в кедрови гори, където до 1 000 хектара на 1000 хектара.

Интересни факти! В Ирландия и Англия сивата катерица, въведена в горите, измества обикновената катерица, заразявайки я с опасния поксивирус. Напротив, в Кавказ внесената обикновена катерица измества персийската катерица, която дълги векове е живяла в тези части..

На места, където се практикува риболов на катерици, броят на това животно се възстановява за максимум 4 години. При същите условия се наблюдава катастрофална смъртност на младите индивиди, 3 четвърти от които не преживяват първата зима..

накрая

Обикновената катерица е доста игриво и бързо животно. Често на неспокойни деца се казва, че се въртят като катеричка в колело. Не всеки знае, че има много разновидности на обикновена катерица, които са често срещани в цялата ни страна. Ако по-рано катерици можеха да се намерят в селата, сега те се чувстват добре в градските паркове, където лесно вземат храна от човешки ръце. Що се отнася до горските катерици, те едва ли ще позволят на човек да се приближи. Някои семейства държат катерици у дома като домашен любимец, тъй като това е интересно и доста подвижно животно. За поддръжката му е необходимо да се закупи специална клетка с колело, така че катеричката да може активно да прекарва времето си. Няма да има проблеми с храната, тъй като тя яде буквално всичко, но много обича ядки и семена от иглолистни дървета. В този случай трябва да се уверите, че катеричката не избяга. Ако това се случи, след избягането е малко вероятно да бъде върнат..

Напоследък много горски животни страдат от човешка дейност, така че изобщо не е изненадващо, че това засегна и катериците. Човек активно унищожава гори, които са естествен дом за много живи същества..

Протеинови сортове

има голяма прилика с обикновената катерица. Единствената разлика между тях са къси уши без пискюли по върховете, които притежава първият вид. Ако сравним козината им, тогава при кавказката катерица купчината на козината е по-къса и по-груба, поради което тялото на това животно изглежда по-стройно.

Размерите на кавказката катерица не надвишават 26 сантиметра, а дължината на опашката е в рамките на 17-19 сантиметра.

Този тип катерица има стабилен цвят на козината, който не се променя нито през лятото, нито през зимата. Гърбът на животното е кафеникаво-сив, а коремът на кавказката катерица е жълтеникаво-оранжев. Предната част на главата до нивото на очите има червеникаво-кафяв или червеникав цвят, но задната част на главата е оцветена с няколко нюанса по-тъмни.

Страните на муцуната на тази катеричка, както и страните на шията и бузите имат лек червеникав оттенък. Гърлото на кавказката катерица се различава по цвят от шията, по-леко е. Опашката на животното е тъмночервена от страни и отгоре, но долната и средната част на опашката е жълтеникаво-сива. Върхът на опашката е украсен с дълга черно-кафява коса.

Този вид катерица живее в горските зони на Кавказ. Същият подвид и близък до него се среща в Сирия, Мала Азия и някои райони на Иран..

За живот тя предпочита буковите гори и се опитва да избягва иглолистни насаждения. Точно като обикновената, кавказката катерица е дневна. Това е доста оживено животно, което е в състояние да се движи по стволовете на дърветата или да скача от клон на клон през целия ден..

Диетата на това животно се състои от ядки, семена и семена от различни храсти и дървесни плодове, но буковите ядки станаха основата на диетата на кавказките протеини. Месести плодове, като узрели кайсии и много други от този вид, не привличат протеини, откъсвайки пулпата, животното ловко извлича само съдържанието на костилката. Освен това кавказката катерица може да се угощава с пилета и птичи яйца, както и с насекоми.

Кавказката катерица, подобно на много други видове, прави резерви за зимата. Тя се запасява с ядки и семена. Това животно не изгражда външни гнезда, но предпочита да се задоволява с хралупи от широколистни дървета (кестен, орех, липа, бряст, клен и др.).

Кавказките катерици живеят по двойки. Чифтосването на тези животни се случва в края на последния зимен месец и в началото на пролетта. През месец април женската вече носи потомство в размер на 3-7 кубчета

Троха катерица (латински Sciurillus pusillus)


е южноамерикански вид катерици, единственият член на род Sciurillus, семейство катерици.

Бебешката катеричка е най-малкият тип катеричка, дължината на тялото й включително главата е само 10 см, а опашката достига 11 см дължина. Възрастен индивид тежи от 30 до 50 г. Козината има сивкаво-сив цвят по цялото тяло, по корема цветът е по-блед, но не контрастен. Главата е леко червеникава, с ясно изразени бели белези зад ушите, които са по-закръглени от повечето други катерици. Крайниците са остри, предните са по-дълги, което им позволява по-сръчно да се катерят по стволовете на дърветата.

Разпространение и местообитание.

Бебешката катерица живее в поне четири отдалечени региона, разположени в северната част на Южна Америка, Френска Гвиана, Суренам, централна Бразилия, северно Перу и южна Колумбия. В тези региони те са се заселили в низински дъждовни гори..

Бебешките катерици са дневни и прекарват деня в горски навес, обикновено на около 9 м над земята. Те подреждат гнезда в изоставени гнезда на дървесни термити. Хранят се с кората на дърветата, главно от рода Parkia, ядки и плодове. Гъстотата на тяхната популация е ниска и не надвишава три индивида на квадратен километър, въпреки че в райони с местна концентрация на храна се отбелязват групи, включващи повече от един възрастен и млад..

Катеричките от троха се движат около дърветата доста бързо и са много внимателни, в случай на опасност дават алармен сигнал. Полетът им наброява една или две катерици, те се раждат през юни.

Двуцветна катеричка (лат. Ratufa bicolor)

е член на рода гигантски катерици от семейство катерици, който живее в горите на Северен Бангладеш, Източен Непал, Бутан, Южен Китай, Мианмар, Лаос, Тайланд, Малайзия, Камбоджа, Виетнам и Западна Индонезия.

Дължината на тялото и главата варира от 35 до 58 см, а опашката достига 60 см дължина. Горната част на главата, ушите, гърба и опашката са с тъмнокафяв до черен цвят, а долната част на тялото е с тъмно жълтеникав цвят..

Двуцветната катерица живее в различни биорегиони, което дава възможност да се срещат представители на този вид в различни гори. Среща се на височина до 1400 м надморска височина, в доста недостъпни райони. Въпреки това през последните десетилетия местообитанието на двуцветната катерица постоянно се асимилира от хора, дърводобив и селско стопанство, а също и под влияние на лова, популацията на този вид е намаляла с 30% през последните десет години. Трябва да се отбележи, че на места този вид е защитен от закона, забраняващ лов..

В Южна Азия двуцветните катерици живеят в тропически и субтропични иглолистни и широколистни гори. В Югоизточна Азия те живеят в тропически широколистни вечнозелени гори и рядко се срещат в иглолистни гори. В тропическите гори на Малака и Индонезия популацията на двуцветната катерица не е толкова голяма, колкото в други региони. Отчасти това се дължи на доста силната конкуренция с други видове дървесни животни (особено примати) за храна.

Двуцветната катерица е дневна и дървесна, но понякога се спуска към земята в търсене на храна. Рядко влиза в селскостопански насаждения или човешки селища, като предпочита дивата гора..

Диетата на двуцветните катерици се състои от семена, борови дървета, плодове и листа. Те водят самотен начин на живот и имат носилка от 1 до 2 катерици, които се раждат в кухина или гнездо, често разположени вътре в кухото пространство на дърво..

принадлежи към семейството на катерици, ред на гризачи и род на катерици. Този вид катерица принадлежи на горски обитатели, те са перфектно адаптирани за живот по дърветата в зони със студен и умерен климат..

Дължината на тялото на обикновена катеричка варира от 16 до 28 сантиметра, а теглото му е не повече от един килограм. Опашката на катеричката може да се нарече главна атракция - тя е необичайно лека, дълга и широка. Дължината на опашката не надвишава тридесет сантиметра маркировка и е почти равна на тялото на катеричката. С помощта на опашката катеричката е способна да извършва невероятни скокове, които могат да достигнат до 15 метра (отгоре надолу по диагонал или от дърво до дърво).

Цветът на козината на този тип катерица зависи изцяло от географското местообитание, както и от сезона на годината. През лятото и зимата коремът на катеричката е бял, а през есента и пролетта започва да се пролива..

Обикновените протеини се хранят с борови ядки и семена от шишарки. Освен това катериците обичат да пируват с различни гъби и плодове, плодове и цветни пъпки. Те няма да се откажат от бръмбари, пеперуди и различни насекоми, които седят на дърво до дома им. Може да посещава птичи гнезда, да яде пилета или да пие яйца.

През зимата катериците нямат проблеми с храната, тъй като освен собствените си резерви, те са в състояние да намерят храна дори дълбоко под снега, тъй като имат отлично обоняние.

Природата на обикновената катерица е доста кокетна, тя може лесно да спечели място за себе си, например, да вземе гнездо на соро. Истинска находка за катерички са старите гнезда на врани. Тя ще направи само малки промени в тях, ще добави покрив и ще може да живее в мир. Ако такава възможност не се представи, тогава катеричката може самостоятелно да тъче отлична къща от клонки в ствола на дърво на височина от 5 до 14 метра.

В студения сезон катериците предпочитат да се крият в хралупи, които са били издълбани от кълвач.

Обикновената катерица е позната на всички и на всички и след като се срещне с човешка катерица, тя може да „щрака“ дълго и възмутено, но не и през зимата, тъй като усеща началото на ловния сезон. През този период тя се скрива сред иглите и много рядко можете да я видите..

През лятото обикновената катерица по правило е червена, по-рядко кафява или напълно черна (някои райони на Сибир). През зимата катеричката сменя козината си на по-светла (кафява със сивкаво-сребрист оттенък).

Западна сива катеричка (латински Sciurus griseus)

е член на рода на катериците, семейството на катериците, среща се по западния бряг на САЩ и Канада. Този вид е известен и като сребристо сива катерица на места..

Западните сиви катерици по правило се крият в дървета и предупреждават своите събратя за опасността, като издават дрезгави звуци. Теглото на възрастен човек варира от 0,4 до 1 кг, а дължината с опашка е от 45 до 60 см. Те са най-големите представители на рода на катериците в западните Съединени щати. Козината на гърба е сребристосива, а коремът - бял. На опашката могат да присъстват черни петна. Ушите са големи, но без пискюли. През зимата задната част на ушите придобива червеникавокафяв оттенък. Опашката е дълга и пухкава. Западните сиви катерици се проливат напълно през пролетта, а през есента козината не се подновява само на опашката..

Поведение и диета.

Западната сива катерица е горски обитател. Основно предпочитат да се движат през дървета, въпреки че периодично се спускат на земята, за да търсят храна. Те са дневни и се хранят главно със семена и ядки, докато диетата им включва също горски плодове, гъби и насекоми. Боровите ядки и жълъдите играят голяма роля в диетата им, тъй като са богати на масла и съдържат умерено количество въглехидрати, което дава възможност за съхранение на мазнини. По правило те се хранят сутрин и късен следобед. По време на хранителни периоди западните сиви катерици правят многобройни кешови храни. През зимния сезон протеините са по-малко активни, но все още не зимуват. Западната сива катерица е заплашена от хищници като рисове, ястреби, орли, планински лъвове, койоти, котки, както и хора..

Западните сиви катерици изграждат гнездата си в дървета с пръчки и листа, увити в дълга права трева. Тези гнезда са от два вида. Първата е големи, кръгли, покрити гнезда, предназначени за зимуване, раждане и отглеждане на млади животни. Вторият е предназначен за сезонна или временна употреба, те са по-прости и не са толкова просторни. Размерът на гнездото варира от 43 до 91 см в диаметър и обикновено се намира в горната трета на дървото. Младите или пътуващи катерици спят на клони на дърво, когато времето позволява.

Индийска гигантска катеричка (Ratufa indica)

е голяма дървесна катерица от рода гигантски катерици от семейството на катериците, родом от Индия.

Индийската гигантска катеричка има двуцветно оцветяване. Горната част на тялото е тъмнокафява, а коремът и предните крака са бежови, червеникави или кремави на цвят, главата може да бъде кафява или бежова, с характерно бяло петно ​​между ушите. Дължината на тялото заедно с главата на възрастен индивид достига 36 см, а дължината на опашката е около 60 см, теглото е около 2 кг.

Индийската гигантска катерица прекарва по-голямата част от времето си в дървета, рядко се спуска към земята. За подобряване на гнездата се нуждаят от изобилно разклонено дърво. Придвижвайки се от дърво на дърво, те прескачат на разстояние до 6 м. Когато възникне опасност, индийската гигантска катерица често предпочита да се скрие, притиснала се към ствола на дървото, а не да бяга. Основната заплаха за деня са хищни птици и леопарди. Индийските гигантски катерици са активни предимно по време на изгрев и залез часове, почивайки през деня. Те са срамежливи, бдителни животни, които трудно се забелязват. Индийските гигантски катерици живеят сами или по двойки. Те изграждат големи кълбовидни гнезда от клони и листа, поставяйки ги на тънки клони, където големите хищници не могат да ги достигнат. Тези гнезда стават видими в широколистни гори след падане на листата..

Този вид е ендемичен за широколистни, смесени широколистни и влажни вечнозелени гори на Индийския субконтинент. Индийските гигантски катерици живеят в отделни територии, разположени далеч една от друга, като по този начин създават благоприятни условия за видовете. Протеините, открити на всяка отделна територия, имат свой характерен цвят, което улеснява определянето в коя зона живее даден протеин.

Капска земна катерица (лат. Xerus inauris)

е един от представителите на рода африкански наземни катерици от семейството на катериците. Те живеят в Южна Африка в Южна Африка, Ботсвана и Намибия.

Каменната земна катерица има черна кожа, покрита с къса, груба коса без подкосъм. На гърба козината е кафява, а на муцуната, подбедрицата, шията и от вентралната страна на крайника е бяла. Отстрани има бели ивици от рамото до бедрата. Очите са доста големи с бели линии около тях. Опашката е плоска, покрита със смес от бяла и черна коса. Мъжките обикновено са с 8-12% по-тежки от жените. Мъжките тежат от 420 до 650 грама, а женските от 400 до 600. Общата дължина варира от 42 до 48 см. Молото се извършва от август до септември и от март до април.

Капските земни катерици са често срещани в Южна Африка: Южна Африка, Ботсвана и Намибия. Те обитават по-голямата част от Намибия, но не се срещат в крайбрежните райони и на северозапад. В Ботсвана те се срещат в централната и югозападната част на Калахари. В Южна Африка носовите катерици са често срещани в централните и северните райони.

Капските земни катерици живеят главно в засушени или полусухи райони. Те предпочитат да живеят на платото Уелд и тревите с твърда земя. Капските земни катерици обикновено са активни през целия ден и не зимуват. Те живеят в бразди, които средно са около 700 кв. м, и може да има до 100 входа. Буровете служат като подслон от палещото слънце и хищници. Независимо от това, те прекарват по-голямата част от деня на повърхността в търсене на храна..

Капските земни катери се хранят с луковици, плодове, треви, насекоми и храсти. Те не се запасяват с храна, тъй като храната може да се намери през цялата година. Капските земни катерици нямат спешна нужда от водоизточник, тъй като имат достатъчно вода в храната..

Каролинова катерица (латинска Sciurus carolinensis) или сива катерица

е член на рода на катериците, семейство на катерици.

Катеринската катеричка има предимно сива козина, но може да бъде кафеникава, козината на корема е бяла. Опашката е голяма и пухкава. На места, където опасността от хищници не е голяма, често е възможно да се намерят катерици Каролин, които са почти напълно черни. Най-често се срещат в югоизточна Канада..

Възрастна катерина Каролайн има дължина на тялото с глава от 23 до 30 см, дължина на опашката от 19 до 25 см и тегло от 0,4 до 0,6 кг. Както всички катерици, Каролин катерицата има четири пръста на предните си крака и пет на задните си крака..

Катеринската катерица е родом от източната и средния запад на САЩ, както и от югоизточната част на Канада. Местообитанието му се припокрива с местообитанието на лисицата, доста често тези два вида се бъркат. Плодовитостта и приспособимостта на катеричката Каролайн му е позволила да населява райони от западните Съединени щати. Те също бяха внесени във Великобритания, където се разпространиха по цялата територия..

Каролиновият протеин се храни с различни храни, като дървесна кора, пъпки, горски плодове, семена и жълъди, орехи и други ядки, както и някои видове гъби, отглеждащи гората, включително аманита. Те третират всички видове хранилки, студено напълнени със семена от просо, царевица, слънчоглед и др. В много редки случаи, когато основната храна не е достатъчна, Катерин катериците ще ловуват насекоми, жаби, малки гризачи, включително други катерици, малки птици и др. и също яжте яйца и пилета.

Червена катеричка (латински Tamiasciurus hudsonicus)

е един от представителите на дървесни катерици, принадлежащи към рода на червените катерици от семейството на катериците. Те често се наричат ​​борови катерици..

Червените катерици са лесно разпознаваеми сред другите северноамерикански дървесни катерици по следните черти: малък размер, териториално поведение, червеникава козина на гърба и бяла по корема. Дугласовата катерица е морфологично подобна на червената катерица, но коремната й козина има червеникав нюанс и обхватите на разпространение на тези два вида не се припокриват..

Червените катерици са широко разпространени в по-голямата част от Северна Америка. Те живеят в Канада и САЩ, разположени източно от Скалистите планини. Популацията на червени катерици е достатъчно голяма и не предизвиква безпокойство за безопасността на вида на която и да е територия. Въпреки това изолираната популация на червени катерици в Аризона преживява значително намаляване на популацията..

Червените протеини са основно хранене със семена, но ако е необходимо, те могат да включват други храни в диетата си. Наблюденията на червените катерици предполагат, че белите смърчови семена съставляват повече от 50% от диетата, останалата част от диетата включва смърчови пъпки и игли, гъби, върбови пъпки, тополови котки, цветове и плодове от ягоди, както и птичи яйца и дори млади животни от други малки гризачи.... Белите смърчови шишарки узряват в края на юли, а през август и септември червените катерици се запасяват с тях за зимния и пролетния размножителен сезон. Също така червените катерици се запасяват с различни видове гъби, включително такива, които са фатални за хората, като ги окачвате на клони на дърво и ги изсушавате на слънце..

Кремообразна катеричка (лат. Ratufa affinis)

е член на рода гигантски катерици от семейството на катериците, живеещи в Бруней, Индонезия, Малайзия и Тайланд. Този вид вероятно е изчезнал в Сингапур, тъй като последните наблюдения не са регистрирали кремообразни катерици в естественото им местообитание. Също така присъствието на този вид във Виетнам се счита за съмнително..

Големият размер и цветното оцветяване на кремообразната катерица прави този вид доста видим в природата. Цветът на гърба и главата варира от тъмно кафяв до сив, а коремът е тъмно жълт до бял. Ушите са къси и големи. Главата и тялото на възрастен индивид достигат дължина 32-35 см, а опашката 37-44 см, с тегло от 0,9 до 1,5 кг.

Този вид е единственият член на гигантския род катерици в Борнео (в други региони този вид споделя местообитание с двуцветна катеричка). Това е един от видовете бозайници, открити в обширната залесена зона на природния резерват Белум-Теменгор, разположен на Малайския полуостров..

Крем-катерица живее в нископланински и вторични гори. Те рядко посещават селскостопански насаждения и селища, предпочитайки дивата гора. Въпреки че този вид прекарва по-голямата част от времето си в горния балдахин на гората, от време на време се спуска на земята, за да ловува по-малки гризачи или да се премести в съседен дървесен парцел.

Крем протеинът е най-активен сутрин и вечер. Те живеят по двойки или сами. В моменти на тревога издават силен звук, който може да се чуе отдалеч..

Въпреки че кремавите катерици често правят вдлъбнатина в дървото за покритие през размножителния сезон, те все още живеят предимно в големи кълбовидни гнезда, усукани в клоните на дърветата.

Диетата им се състои главно от семена, листа, плодове, ядки, кора, насекоми и яйца. Катериците имат много къс палец, който държат и контролират храната си по време на хранене.

това е малък гризач, принадлежащ към семейството на катериците и е единственият представител на подсемейството на летящата катеричка. Това животно живее на територията на Русия.

Обикновената летяща катеричка има дължина на тялото не повече от 20 сантиметра, а опашката на това животно не надвишава 18 см. Това животно се различава от катериците по това, че има странични кожни гънки между задните и предните крака, както и цвета на козината - като правило, летящата катерица е сива. Гърбът на тези животни е от сиво-жълт до светлосив цвят, а опашката в повечето случаи е сива. Тези животни се характеризират с малки уши без пискюли и големи черни очи..

Обикновената летяща катерица се среща в иглолистните гори на Евразия от Монголия до Финландия. Трябва да се отбележи, че това животно лесно се вкоренява в гори от различни видове, но най-често живее там, където има брези, борове и лиственица.

Летящата катерица е активна през нощта и привечер. Избирайки жилище за себе си, животното внимателно се вглежда в хралупите на стари дървета и избира подходящ вариант за себе си. Води арбореален начин на живот и не зимува.

Обикновената летяща катеричка е доста подвижна и скачаща (скокът може да достигне дължина до 50 м). Заслужава да се отбележи, че това животно е в състояние да промени посоката на полет при скок..

В храната това животно предпочита растителни храни - пъпки, котки от трепетлика, върба, бреза, а също така яде листа. Летящата катеричка няма да откаже плодове, особено червена касис, планинска пепел, обича борови ядки и гъби. В редки случаи яде пилета и яйца, насекоми и дори птици.

Това животно не полага много усилия за изграждането на собствено гнездо и не изгражда солидна рамка, а само образува „къща” от мъх и лишеи. Както бе споменато по-рано, това животно може да се засели в кухина и да образува там сферично меко гнездо. Птичи пера често се използват като материал за строителство. Също така, летяща катерица може да се засели в гнездата на обикновени катерици.

В края на февруари - началото на март това животно започва да ръмжи. През този период летящи катерици се спускат на заснежени места и тъпчат цели пътеки. Според много източници, летяща катерица има по една носилка за една година, докато други твърдят, че животното може да произвежда до четири кубика два пъти годишно..

Лисица катерица (lat.Sciurus niger)

това е най-големият вид от семейството на катериците, живеещи в Северна Америка. Въпреки разликата в размера и цвета, те често се бъркат с червената или ориенталска сива катерица в кварталите, в които живеят..

Общата дължина на тялото на лисицата е различна от 45 до 70 см, дължината на опашката е от 20 до 35 см, а теглото варира от 500 до 1000 грама. Те нямат сексуален диморфизъм по размер или външен вид. На запад представителите на лисица катерици по правило са по-малки от колегите им, живеещи в други райони. Има три разновидности на цвета в зависимост от географското местообитание. В повечето райони лисицата е със следния цвят: горната част на тялото варира от кафеникаво-сива до кафеникаво-жълта с типично кафеникаво-оранжево коремче. В източните райони като Appalachians катерицата на лисицата е тъмнокафява и черна на цвят с бели ивици по лицето и опашката. На юг лисичните катерици живеят с изцяло черен цвят. За по-сръчно движение по дърветата имат остри нокти, а също така имат добре развити мускули на предмишниците и корема. Имат добре развито зрение, слух и мирис..

Естественият ареал на лисицата катерица заема източната част на Съединените щати, Южна Канада, както и щатите на центъра на САЩ като Дакота, Колорадо, Тексас. Лисичните катерици са доста универсални в избора си на местообитание, докато най-често те се срещат в горски площи с площ около 40 хектара. Те предпочитат гори, доминирани от дървета като дъб, хикори, орех и бор, чиито плодове са подходящи за консумация дори през зимата..

Диетата на лисица катерици е доста зависима от географското им местообитание. По принцип диетата им включва такива храни като дървесни пъпки, различни ядки, жълъди, насекоми, грудки, корени, луковици, птичи яйца, семена от бор и плодни дървета, гъби, както и култури като царевица, соя, овес и др. пшеница, както и различни плодове.

Магрешка катерица (латинска Atlantoxerus getulus)

е единственият представител на рода Maghrub катерици от семейството на катериците. Ендемично живее в западната част на Сахара, в Алжир и Мароко, а също така са били докарани на Канарските острови. Естествените местообитания на магребските катерици са субтропични и тропически сухи храсти, умерени тревни площи и скалисти райони, където живеят в колонии в бразди. Този вид е описан за първи път от Линей през 1758г.

Магрешката катерица е малък вид, с дължина на тялото от 16 до 22 см с храстовидна опашка, която е приблизително равна на дължината на тялото. Теглото достига 350 грама. Тялото е покрито с къса, груба коса. Общият цвят е сивокафяв или червеникавокафяв. Няколко бели ивици се простират по гърба по тялото. Коремът е по-светъл, опашката има смесена дълга черна и сива коса.

Магребската катерица живее на брега на Западна Сахара, на територията на Мароко и Алжир от брега до планината Атлас, а през 1965 г. е била въведена и на остров Фуертевентура на Канарските острови. Това е единственият член на семейството на катериците, живеещи в Африка на север от Сахара. Те живеят в сухи скалисти райони, както и в планински райони на височина до 4000 m.

Магребските катерици образуват колонии и живеят в семейни групи в бразди в сухи поляни, земеделски земи и скалисти райони. Те се нуждаят от достъпен източник на вода, но не са били наблюдавани в напоявани полета. Периодът на хранене, като правило, настъпва рано сутрин и вечер, а през горещ ден те се скриват с бразди..

Магрешката катерица се състои от растителна храна, която е доминирана от плодовете и семената на аргановото дърво. Ако на колонията липсва храна, тогава тя може да мигрира. Магребските катерици се размножават два пъти годишно, раждайки до четири кубчета.

Мексиканско прерийно куче (lat.Cynomys mexicanus)


е дневен ровещ гризач от семейство катерици от Мексико. Поради предприетите мерки за контрол на вредителите, популацията на мексиканските прерийни кучета е значително намалена и достигна нивото на заплаха от изчезване. Те имат много общо с катерици, бучици и мармоти..

Зрелите мексикански прерийни кучета тежат около 1 кг и имат дължина на тялото от 14 до 17 см, докато мъжките са по-големи от женските. Те са с жълтеникав цвят, с тъмни уши и по-светло коремче..

Местообитание и диета.

Мексиканските прерийни кучета предпочитат скалистата почва на равнините на надморска височина от 1600-2200 метра. Срещат се в южна Коауила и северна Сан Луис Потоси. Диетата на мексиканските прерийни кучета се състои главно от треви, които растат в равнините, където живеят. Също така насекомите са включени в диетата им и доста рядко могат да се хранят взаимно. Хищници, които представляват заплаха за мексиканските прерийни кучета са невестулки, язовци, змии, рисове, койоти, орли и ястреби.

При мексиканските прерийни кучета сезонът на чифтосване продължава от януари до април. След гестация, продължила около месец, женската има средно 4 кубчета. Женските произвеждат едно котило годишно. Кубчетата се раждат слепи и се движат с допир в продължение на 40 дни, докато очите им се отворят. Отбиването се случва между края на май и юни, когато подлезите могат да напуснат кланицата. Кученцата напускат майките си в началото на есента. Те достигат пубертета на възраст от една година. Продължителността на живота при мексиканските прерийни кучета достига 3-5 години.

Палмова катерица (Funambulus palmarum)

е един от видовете гризачи от катерици, открити в Индия и Шри Ланка. В края на 19 век палмовата катерица е въведена в Западна Австралия, където населението достига заплашителни размери за селското стопанство, поради липсата на естествени хищници..

Палмовата катерица е с приблизително същия размер като големия бурундук, с храстовидна опашка, която е малко по-къса от тялото. Цветът на гърба е сив или сиво-кафяв с три бели ивици, които се простират от главата до опашката. Коремът и опашката й са кремаво бели. Опашката също има дълги смесени черни и бели косми. Ушите са малки, триъгълна форма. Младите катерици са много по-светли на цвят, които с времето стават по-тъмни..

Диета и поведение.

Палмовата катерица се храни основно с ядки и плодове. Те се справят доста добре в градска среда и са лесни за укротяване и трениране. Палмовите катерици са доста активни в защитата на хранителните си източници от птици и други катерици. Те са особено активни през сезона на чифтосване..

Сезонът на чифтосване продължава през есента. Гестационният период е около 34 дни. Потомството се ражда в гнезда, направени от трева. Котилото има две или три кубчета. В продължение на 10 седмици женската кърми своето потомство и на възраст от 9 месеца достигат пубертета

Черно опало прерийно куче

е член на семейството на катериците и принадлежи към рода на прерийните кучета.

Прерийното куче е подобно на външен вид с жълти или големи наземни катерици, които преди това също са били приписвани на този род..

Тялото на това животно е доста масивно с къси крака. Опашката на ливадното куче е покрита с къса коса и всъщност се различава от останалите по своя цвят, поради което е получила това име. Цветът на козината отстрани и отзад е бледокафяв, въпреки че доста често те се срещат и с наситено кафяв цвят. Дъното на животното е по-леко. Младите прерийни кучета с черни опашки са по-светли на цвят от възрастните животни.

Прерийните кучета тежат до 1,3 килограма, но женските тежат много по-малко от мъжете.

Можете да срещнете това животно от южната част на Аризона до щатите Северна Дакота и Монтана, както и в Тексас и Ню Мексико.

Обикновено животните се заселват на прерийни ниски треви и техните селища изобщо не се забелязват трудно, тъй като доста високи могили (височина - 60 см) са поразителни..

През есента прерийните кучета наддават много на тегло и има предположение, че зимуват, но в същото време, в топла зима, тяхната активност често може да се види на повърхността.

Интересен факт, който беше забелязан от изследователите. Прерийните кучета, в количество от 32 парчета, са в състояние да изядат ежедневната диета на овца, а 256 броя такива животни ще надделят над дневната диета на крава.

Кучетата с черни опашки се сплотяват в периода от февруари до април, а бременността им продължава не повече от 33 дни (но не по-малко от 27). Старите женски носят от 2 до 10 кубчета, но младите женски в първото котило могат да донесат само 2-3.

Кубчетата се раждат слепи и без коса, но след 26 дни кожата на животните започва да се покрива с косми. Очите на малките на кучето с черно опала прерия се отварят едва на 33-ия - 37-ия ден, през същия период те вече започват да "лаят". Когато малките достигнат шестседмична възраст, те са в състояние да консумират зелена храна, но в същото време не отказват да ядат мляко..

Диетата на тези животни се основава на разнообразие от тревисти растения, а в редки случаи - насекоми..

Северна летяща катеричка (лат. Gaucomys sabrinus)

е един от двамата членове на американския летящ род катерици, семейството на катериците. Северните и южните летящи катерици са единствените летящи катерици, открити в Северна Америка..

Северната летяща катерица е нощна, дървесна гризачка с гъста светлокафява козина на гърба, сивкава отстрани и белезникава по корема. Имат големи очи и плоска опашка. Те имат дълги мустаци, характерни за нощните бозайници. Възрастна северна летяща катерица е с дължина от 25 до 37 см, а теглото варира от 110 до 230 g.

Северните летящи катерици имат патагия, която представлява мембрана между крайниците и тялото, благодарение на която могат да се плъзгат от дърво на дърво. Те могат да започнат своето планиране, както от стартиране на бягане, така и от неподвижно положение, като групират и направят скок. След скока те се разгръщат, поставяйки крайниците си във форма "X", което позволява на лентата да се разгъва и да се плъзга под ъгъл от 30 до 40 градуса. Те са доста добри в маневрирането сред препятствията по пътя си. При кацане, с помощта на плоска опашка, те рязко променят положението на тялото, изпъват крайниците напред, като по този начин създават ефекта на парашут, което прави възможно омекотяването на кацането. Разстоянието на плъзгане е обикновено в диапазона от 5 до 25 метра, въпреки че наблюденията са записали разстояния на плъзгане до 45 метра. Средно женските се плъзгат с 5 метра по-малко от мъжете.

Северните летящи катерици обитават иглолистни и смесени гори в горната част на Северна Америка, от Аляска до Нова Скотия, по-на юг до планините на Северна Каролина и на запад до Калифорния.

Основният хранителен източник на северните летящи катерици са гъби (трюфели) от различни видове, въпреки че те се хранят и с лишеи, дървесни семена и сок, насекоми, мърша, птичи яйца и техните пиленца, пъпки и цветя. Северните летящи катерици намират трюфели благодарение на доброто си обоняние, както и на добрата памет, запомняща места, в които вече са открити гъби. Северните летящи катерици, подобно на други катерици, запасени с храна за зимата, правят скривалища в кухините на дърветата, както и в гнездото ви.

Северните летящи катерици обикновено гнездят в хралупи на дърветата, като предпочитат стволове с голям диаметър и мъртви дървета, въпреки че могат да гнездят и сред дървесни клони от сухи клони и листа. През зимата северните летящи катерици често образуват съвместни гнезда, в които могат да живеят от 4 до 10 индивида. Този вид асоциация им позволява да се стоплят взаимно през особено студени периоди на зимата..

Южна летяща катерица (lat.Gaucomys volans)

е един от двамата членове на американския летящ род катерици, семейството на катериците. Южните и северните летящи катерици са единствените летящи катерици, открити в Северна Америка..

Южните летящи катерици имат сиво-кафява козина на гърба с по-тъмни нюанси отстрани и крем върху корема и гърдите. Имат големи тъмни очи и плоска опашка. Между торса, предните и задните крака е покрита с козина мембрана, наречена патагиум, която позволява на южните летящи катерици да се плъзгат..

Южните летящи катерици обитават широколистните и смесени гори на източна Северна Америка, от югоизточна Канада до Флорида, САЩ. Отделни популации от южни летящи катерици също се срещат в Мексико, Гватемала и Хондурас.

Най-предпочитаното местообитание за южните летящи катерици са горите, в които преобладават хикори, бук и дъб, както и клени и тополи. Местообитанието им зависи от изобилието на храна и може да варира от 2,5 до 16 хектара за мъже и от 2 до 7 хектара за жени..

Южните летящи катерици се хранят с плодове и ядки от такива дървета като червен и бял дъб, хикори, бук и др. Те съхраняват храна за зимата, значителна част от тези резерви са жълъди. Също така, диетата им включва насекоми, бъбреци, гъби, микориза, мърша, птичи яйца и пилета. Хищници, които представляват опасност за южните летящи катерици, са змии, сови, ястреби, миещи мечки и др..

Южните летящи катерици могат да дадат потомство два пъти годишно (от 2 до 7 кубика на носилка). Гестационният период е около 40 дни. Младите се раждат напълно голи и безпомощни. Ушите им се отварят за 2-6 дни, а козината започва да расте на 7-ия ден. Очите им се отварят само за 24-30 дни. Родителите започват да оставят малките си без надзор на 65 дни, а на 120 дни стават напълно независими.

Японска летяща катеричка (лат. Promerom momonga)

е един от представителите на рода на семейство Евразийски летящи катерици.

Описание. Дължината на тялото на възрастна японска летяща катеричка варира от 14 до 20 см, а дължината на опашката е от 10 до 14 см, тежи от 150 до 220 г. Задната част е покрита със сиво-кестенява коса, а коремът - бял. Той има големи очи и плоска опашка..

Японска летяща катерица живее в субалпийските гори на Япония.

Този вид е нощно, а през деня се крие в дупки в дърветата. Японските летящи катерици, подобно на други летящи катерици, могат да се плъзгат от дърво на дърво благодарение на мембрана, наречена патагиум. Те оборудват гнездата си в кухини на дървесни стволове, като по-голямо предпочитание се дава на иглолистни дървета пред широколистни дървета.

Японската летяща катерица се храни със семена, плодове, листа, пъпки и кора на дърветата. За да стигнат до храна, растяща на тънък клон, японските летящи катерици се простират по нея и бавно пълзят към заветната цел. Това им позволява да разпределят теглото, така че клонката да не се огъва. Достигайки до храна, те я скубят с предните лапи и се връщат към по-дебелата част на клона.

Списък на храни, които са най-полезни за сърдечно-съдовата система

Пийте за вашето здраве! 6 важни факта за содата и минералната вода