Какво ядат зайци в гората? Какво ядат зайци в гората? Кора и т.н. Моля, избройте!

Хранене на RUSAK HARE:
През лятото заекът се храни с растения и млади издънки на дървета и храсти. Най-често яде листа и стъбла, но може да изкопае корени; през втората половина на лятото изяжда семена (допринася за разпространението им, тъй като не всички семена се усвояват). Съставът на лятната диета е много разнообразен - различни диви (глухарче, цикория, вратига, птичи хайлайф, рапица, детелина, люцерна) и култивирани (слънчоглед, елда, зърнени култури) растения. Лесно яде зеленчуци и пъпеши.
През зимата, за разлика от заека, той продължава да се храни със семена и парцали от треви, зимни култури и останки от градински култури, изкопавайки ги изпод снега. С дълбока снежна покривка преминава към хранене с дървесна и храстова растителност (издънки, кора). Най-нетърпеливо яде клен, дъб, леска, метла, както и ябълка и круша; аспен и върба, обичана от белия заек, консумира по-рядко.

Хранене на БЯЛАТА КАРА:
Белият заек е тревопасно животно с ясно изразена сезонност на храната. През пролетта и лятото се храни със зелени части на растенията; в различни части на гамата, като се дава предпочитание на детелина, глухарче, мишки грах, бял равнец, златород, спално бельо, осока, зърнени култури. С нетърпение се храни с овес и детелина в нивите. В северозападната част на ареала изяжда в големи количества издънки и плодове на боровинки. На места тя яде хвощ и гъби, по-специално еленския трюфел, който се изкопава от земята.
През есента, докато тревата изсъхне, зайците започват да ядат малки клонки от храсти. С установяването на снежна покривка, храненето с груб фураж става все по-важно. През зимата заекът се храни с издънки и кора на различни дървета и храсти. Различни върби и трепетлика са почти навсякъде в диетата му. Те не ядат бреза и лиственица толкова лесно, но поради наличието си те служат като важен хранителен източник, особено в северните и източните райони. На юг белият заек често се храни с издънки от широколистни видове - дъб, клен, леска. На някои места ролята на планинска пепел, птица череша, елша, хвойна, кучешка роза е голяма в храненето. Ако е възможно, копае и изяжда тревисти растения и плодове през зимата; храни сено на купчини. В планините на Далечния Изток той изкопава кедрови джудже-шишарки изпод снега.

През пролетта зайци се събират на тревни площи с млада трева на стада от 10-30 глави и алчно го изяждат. През това време понякога са толкова пристрастени към храненето, че губят обичайната си предпазливост. Както всички тревопасни животни, белият заек има недостиг на минерални соли. Затова той периодично изяжда почвата и поглъща малки камъни. С охота посещава солница, гризе кости на мъртви животни и рога, изхвърлени от лос.

заек

Белият заек е доста често срещан вид зайци в северната част на планетата. Основната му особеност е, както подсказва името, уникалната способност да променя цвета на козината си в бял с настъпването на зимата. Въпреки широкото им разпространение в някои райони, на някои места тези животни на практика са унищожени и дори са включени в Червената книга на някои страни, например Украйна.

Произход на вида и описание

Белият заек е бозайник от рода на зайци, от порядъка на лагоморфите. Сега той е често срещан в северните части на повечето континенти. Белият заек с право се счита за един от най-древните видове бозайници на континента. Учените са открили палеонтологични материали, с помощта на които е установено, че местообитанието на предците на тези животни е било на територията на горската степ на Европа. В онези дни горите бяха изместени на юг. Тогава този заек би могъл да бъде намерен на територията на съвременен Крим и Кавказ.

Малки острови от ареала на зайци в части от Източна Полша, Англия и Монголия са живо доказателство за това научно откритие. Краят на ледниковия период, а с него и началото на обезлесяването от хората и намаляването на ледниците принуждават този вид да се пресели в северните райони, където гори все още са останали и те не са застрашени от заплахата от разширяване.

До 10 подвида на тези зайци са изолирани само на територията на Русия. Всички подвидове се различават един от друг в района на пребиваване, хранителните навици, теглото, размера и други характеристики. Въпреки тези различия, те представляват един вид - белият заек. Както подсказва името, отличителна черта на този вид е промяната на козината им в момента на разтопяване до чисто бял цвят..

Външен вид и характеристики

Белият заек е доста голям представител на лагоморфите. Има гъста, мека козина, която променя цвета си в зависимост от сезона. През зимата заекът става собственик на бяла козина, въпреки че върховете на ушите остават черни. През останалата част от годината козината му е оцветена от сиво до кафяво..

Размери на бял заек:

  • дължина на тялото - от 40 до 65 см;
  • телесно тегло - от 1,5 до 4 кг;
  • уши - 7-10 см;
  • опашка - до 7 cm.

Размерите на животните варират в зависимост от подвида и местообитанието. До десет подвида на тези животни са изолирани само на територията на Русия. Женските са с около една трета по-големи от мъжете. Трябва да се отбележи, че белите може да не променят цвета си в райони, където има малко сняг. Те също могат да останат бели през цялата година на места, където снегът постоянно лежи..

Лапите са доста широки, което им позволява лесно да се движат по снега като на ски. На краката има гъста четка за коса. Задните крака са много дълги, което определя метода на движение на заека - дълги скокове. Поради разликата в дължината на задните и предните бели зайци, можете да ги разпознаете по характерните им следи в снега..

През зимата белият заек променя цвета си на бял на по-голямата територия на пребиваване. И само в онези райони, където няма много сняг, това не променя цвета си. Моленето заема специално място в живота на заека, което се извършва 2 пъти в годината. Началото му е пряко свързано с околната температура и променящите се дневни часове..

Има обаче случаи, когато в началото на зимата животните вече са променили цвета си, но снегът не е паднал. Тогава заекът става много забележим на черния фон на земята, не покрит със сняг. Зайците са надарени с много запален слух, но зрението и миризмата им са много по-слаби..

Къде живее белият заек?

Белият заек може да се среща главно в тундрата, горите и горско-степните райони на северната част на европейския континент в северната част на Америка. Включително на островите Скандинавия, Полша, Монголия, Казахстан, Япония и Мексико.

Преди това те са живели много по-на юг и дори са били представени на територията на Крим и Кавказ, но поради затоплящия климат и експанзивните дейности на хората, е трябвало да променят обичайното си местообитание в по-северните райони на планетата.

Белият заек, който живее в Америка, е много по-малък от неговите събратя. Често поради необичайната си козина тя се превръща в мишена на ловците в тази област. Те се наричат ​​капанджии. Заекът предпочита да живее на места, където лесно можете да намерите храна. Миграцията се случва само в крайни случаи, когато заекът не може да намери храна. Това обикновено се случва в районите на тундрата по време на особено снежни зими. Джуджетата брези и аспени са напълно покрити със сняг.

Така белият заек живее предимно в северните части на планетата. Реликтните райони на местообитанието му обаче останаха. Това животно предпочита да води заседнал начин на живот, но трудните условия могат да го принудят да мигрира..

Какво яде белият заек??

Намирайки се в пряка зависимост от района на пребиваване и времето на годината, зайците ядат най-различни храни. С настъпването на пролетта зайци се сгушват в малки стада и заедно ядат млада трева на ниви и тревни площи. След зимата на животните липсват витамини и минерални соли. Поради това те могат да ядат почва, да поглъщат малки камъни. Зайците с охота прегризват костите на мъртви животни и рогата, изхвърлени от лос.

През лятото диетата им се състои предимно от сочни билки. На места заекът се храни с гъби и плодове. На практика е имало случаи, когато заек копае трюфели и се храни с удоволствие. С наближаването на есента тревата започва да изсъхва. Зайците трябва да се справят с по-грубата храна, като клони на храсти, сухи листа и гъби.

През зимата кората на различни храсти и дървета се превръща в основата на диетата на заека. Конкретният вид дървесина зависи от района на обитаване. Най-лесно заеците ядат кората на трепетлика и върба. Те ядат бреза и лиственица по-малко желателно, но са по-лесно достъпни и широко разпространени. Ако е възможно, заекът може да изкопае трева, плодове и шишарки изпод снега.

В търсене на храна, бял заек може да пробяга повече от десетина километра. Често се случва тези търсения да водят заека до мястото, където живеят хората. Там той може да се храни с останките от сено, зърно и други фуражи..

Характеристики на характера и начина на живот

Белият заек е предимно нощно животно. През деня заекът по правило се скрива или почива, а с настъпването на тъмнината той излиза за хранене. Въпреки това, ако е необходимо, той може да води дневен начин на живот. Такава необходимост се появява например с увеличаване на продължителността на дневната светлина.

По време на един период на угояване един заек обикновено обикаля около 2 км. Ако обаче е бил в търсене на храна, тогава може да измине няколко десетки километра. Струва си да се отбележи, че по време на лошо време заекът може да не излезе изобщо. През зимата зайците копаят доста дълги дупки в снега, достигайки 8 метра. Това е едно от малкото горски животни, които във времена на опасност предпочита да ляга в дупката си и да чака, вместо да скочи от нея и да бяга..

Отивайки да се храни, белият заек предпочита да обърка следите и да се движи в доста дълги скокове. За да обърка потенциалните преследвачи, заекът използва „двойници“, т.е. след определен период от време той се връща по своя път и „бърза“ - дълги скокове встрани от пътеката.

Способността за разплитане на заешки следи е много ценна в ловни среди. Въпреки това, дори горски хищници и ловни кучета го правят трудно. Ако заекът е бил намерен, той ще трябва да разчита само на способността да бяга бързо и на дългите си крака. Беляките са самотни животни. Изключение правят двойките по време на сезона на чифтосване и женските с малки. Всяко животно заема площ от 30 000-300 000 м2.... Обикновено зайците не променят местообитанието си, движенията им са незначителни..

Ако поради снежната покривка е невъзможно да се намери храна, зайците решават за далечна миграция. Дължината му понякога достига няколкостотин километра. По време на масовата миграция белите зайци се стичат в стадо от 10-30 индивида, но понякога броят им може да достигне 70 глави. След пристигането на правилното място, зайците продължават да водят самотен начин на живот..

Социална структура и възпроизводство

Заекът е доста плодовит животински вид. Женските имат по 2-3 еструса годишно. Първото се извършва в края на зимата. Последният е в края на лятото. На възраст от девет месеца тези зайци достигат пубертета. Женските достигат максималната си плодовитост на възраст от 2 до 7 години.

Заекът на майката обикновено не проявява безпокойство за своето потомство. Единственото, което женската прави, е да нахрани зайците няколко пъти. Струва си да се отбележи, че не си струва специално гнездо за раждане. Ражда или в малка, непокрита дупка, или сред трева, малки храсти или в корените на дърво.

В едно котило обикновено се излюпват от 5 до 7 кубчета, тежащи около 100 грама, но понякога има 11-12 зайци. Малките зайци се появяват вече с гъста коса и отворени очи. Няколко часа след раждането, те вече могат да се движат, което ги отличава от другите животни.

През първата седмица малките все още са много слаби и не са адаптирани. По това време те могат да се хранят само с кърма, която има високо съдържание на мазнини около 15%. Тогава те могат да преминат към растителни храни. След две седмици зайците стават напълно независими. Въпреки факта, че има строго установени дати за сезона на чифтосване, в природата понякога има очевидни отклонения..

Естествени врагове на белия заек

Белият заек е безобидно и беззащитно животно. Той има много естествени врагове. И младите, и възрастните зайци са лесна плячка за хищниците. В зависимост от конкретната зона на местообитанието им, те могат да бъдат нападнати от лисици, вълци, рисове, както дневни, така и нощни големи птици ден и нощ. Те обаче не причиняват основните щети на населението си..

Основната причина за масовата смърт на бели зайци са различни заболявания:

  • Заболявания на белите дробове;
  • Хелминтни заболявания;
  • туларемия;
  • Coccidosis;
  • Pasteurells.

Понякога поради масивни заболявания в определен район броят на тези животни пада до почти нула. А за да се възстанови населението до предишния му размер, са необходими няколко години. Отбелязва се, че колкото по-голям е броят на зайци, живеещи в заразената зона, толкова по-често настъпва мор и толкова по-бързо се разпространява болестта. В райони, където популацията на животни е малка, последствията не са толкова изразени, а епизоотиците не се срещат толкова често.

Също така, висока опасност за зайците идва от неблагоприятните климатични условия. Редуващи се размразявания и студове, силен студ и студени дъждове убиват зайци масово и поотделно. Този климат е най-опасен за много млади зайци. През пролетта в долините край водните тела зайци се хващат в капан от високи наводнения и преливащи реки. Водата, заливаща всичко наоколо, кара зайците да се сгушват на стотици на малки острови-хълмове. Там те седят гладни, мокри и студени, напълно отрязани от сушата. Те имат късмет, ако водата изчезне бързо, в противен случай те ще умрат.

Въпреки факта, че зайците са много плодовити животни, те не могат да запълнят всички обитаеми места. Те чакат много опасности, с които животното е трудно да се справи. По този начин годишното увеличение на зайците не е голямо и като правило не е по-високо от първоначалната популация..

Популация и статус на вида

В момента са регистрирани около 9 милиона бели зайци. През последните години броят му леко се увеличи поради мерките за защита на това животно. Така тя беше взета под световна закрила, а в някои страни дори беше включена в Червената книга. Размерът на населението пряко зависи от условията на околната среда. При масивна болест в конкретна област, населението може напълно да умре. И колкото по-многобройно е било в момента на заразяване, толкова по-бързо болестта ще се разпространи..

Плътността на популацията в различните местообитания варира значително. Дори в съседните райони размерът на населението може да варира значително. Най-голямата популация на бели зайци в Русия се намира в Якутия, въпреки че само 30% от цялата територия е призната за подходяща за обитаване на зайци. Търговският лов на тези животни е нещо от миналото. На нейно място дошъл спортен лов. От една страна, може да се използва за поддържане на популацията на бели зайци в приемливи граници. Въпреки че, от друга страна, тази дейност пречи на естествената циркулация на населението, унищожавайки дори и малък брой оцелели животни.

Активната активност на хората да трансформират околната среда чрез изсичане на дървета унищожава естественото местообитание на животните, принуждавайки ги да мигрират по-на север. По този начин дори нетърговският лов пречи на естественото възстановяване на обичайния брой бели зайци. И друга човешка дейност, която нарушава обичайното местообитание, само засилва разрушителния ефект.

Така белият заек доста лесно се адаптира към новите условия на живот и дори може да живее близо до хората. Броят на зайците постоянно се колебае под въздействието на различни фактори. Въпреки всички трудности, с които се сблъскват зайците, в някои райони техният брой се е увеличил значително..

Интересни факти за заека: сортове и начин на живот на ушите джъмпери

Зайците са може би най-често срещаните животни у нас. Въпреки факта, че са любим трофей на много ловци, броят им практически не се променя, тъй като поради своята плодовитост тези животни се възпроизвеждат много активно.

Общо има около 30 вида, всички видове зайци се различават донякъде по външен вид и навици.

Външен вид

Ако вземем общо описание на заека (бозайник, семеен заек), тогава трябва да се отбележи, че всички видове имат сходни черти:

  • дълги уши;
  • недоразвити ключици;
  • дълги и силни задни крака;
  • къса пухкава опашка.

Женските са по-големи от мъжете, размерът на животните варира от 25 до 74 см, а теглото достига 10 кг.

Благодарение на дългите си задни крака, това животно е в състояние да тича бързо и да се движи, като скача. Скоростта на бягане на заек, например, може да достигне 70 км / ч.

сменяне на перата

Тези животни се леят два пъти годишно, през есента и пролетта. Началото и срокът на топене са свързани с външни условия. Разтопяването започва, когато продължителността на дневните часове се променя, а продължителността му се определя от температурата на въздуха.

Пролетната моли при повечето видове започва в края на зимата - началото на пролетта и продължава средно 75-80 дни. Животното започва да се хвърля от главата към долните крайници.

Есенната мол, напротив, започва от задната част на тялото и преминава към главата. Обикновено започва през септември, а разтопяването завършва до края на ноември. Зимната козина става все по-гъста и дебела, тя предпазва животното от студа.

сортове

В Русия са широко разпространени четири вида: манджу, пясъчен заек, бял заек и кафяв заек. Нека ги разгледаме по-подробно.

Манджурският

Този вид има много общо с дивия заек, но все още е трудно да ги объркаме, тъй като заекът от Манджу изглежда малко по-различно.

Това малко животно е дълго не повече от 55 см и тежи до 2,5 кг. Дължината на ушите е около 8 см. Козината е твърда и плътна, кафеникаво-буферирана на цвят. Коремът и страните са по-леки от тялото, има няколко тъмни ивици на гърба.

Местообитание на този вид са Далечният Изток, Корейският полуостров и Североизточен Китай. В студено време този вид има сезонна миграция на къси разстояния, по време на която животните се придвижват до места, където има по-малко сняг.

В природата видът не е много разпространен и няма търговска стойност.

пясъчник

Този вид се нарича още толай или талай. Тя е доста малка в сравнение с заека. Дължина 40-55 см, тегло до 2,5 кг. Но опашката и ушите са по-дълги: дължината на опашката достига 11,5 см, дължината на ушите - до 12 см. Тесните лапи не са пригодени за ходене по снега. През лятото този вид има сивокафява козина, бяла на гърлото и корема и винаги остава тъмна на останалата част от тялото. Периодът на разтопяване до голяма степен зависи от местообитанието и метеорологичните условия..

Толей избира за цял живот равнини, пустини и полупустини, но понякога се изкачва високо в планината. В Централна Азия може да се намери на надморска височина от 3000 м. Често този заек живее в дупка, изоставена от други животни, самият той рядко копае дупки.

Толай води заседнал живот и мигрира само в случай на силно влошаване на метеорологичните условия или при остра липса на храна.

Този вид се размножава по-рядко от другите - 1-2 пъти годишно, но тъй като рядко се ловува, не се наблюдава намаляване на числеността.

Толей е широко разпространен в Централна Азия. Среща се също в Забайкалия, Монголия, Южен Сибир и някои провинции на Китай. В Русия толайът живее в Алтай, в района на Астрахан, в Бурятия и в степта Чуя..

Belyak

Описание на белия заек: това е доста голям представител на семейството на зайци. Колко тежи един заек? Средното тегло на заек е 2-3 кг, може да достигне до 4,5 кг. Дължината на тялото е от 45 до 70 см, ушите - 8-10 см, опашката - 5-10 см. Този вид има широки лапи. Благодарение на стъпалата, покрити с гъста вълна, заекът лесно се придвижва през зимата дори и върху насипен сняг. Цветът зависи от сезона. През лятото кожата е сива - тъмна или с червеникав оттенък, с кафяви петна. Главата е по-тъмна от тялото, коремът е бял. През зимата кожата на зайците става чисто бяла. Навеси два пъти годишно, през есента и пролетта.

Къде живее белият заек? В Русия белият заек обитава по-голямата част от територията от Западна Забайкалия и горния Дон до тундрата. Също така големи популации от този вид живеят в Китай, Япония, Монголия, Южна Америка и Северна Европа..

За цял живот те избират малки гори, разположени в близост до водни тела, земеделски земи и открити пространства, места, богати на тревисти растения и плодове. Те водят заседнал начин на живот, заемат площ от 3 до 30 хектара, мигрират само в случай на тежко лошо време и липса на хранителни ресурси. Дълготрайни и масови миграции на заек се наблюдават само в тундра зона, където снежната покривка през зимата е толкова висока, че храната за заека (нискорастящи растения) става недостъпна.

Размножават се 2-3 пъти годишно, в постелята има до 11 зайчета. Продължителността на живота на заек в дивата природа е от 7 до 17 години.

заек

Заекът е по-голям от белия заек. С дължина на тялото 57-68 см, тежи от 4 до 7 кг. Дължината на ушите е 9-14 см, опашката на заека е 7-14 см. Заекът има по-дълги и тесни крака от заека.

Този заек е сив през лятото с охра, кафеникав или червеникав оттенък. През зимата сивият заек, живеещ в средната лента, практически не променя цвета си, а става само малко по-светъл. Животните, обитаващи северните райони, стават почти бели, остава само тъмна ивица на гърба.

Къде живее заекът? В Русия зайците обитават цялата европейска част, региона на Уралските планини, в Южен Сибир, Хабаровската територия и територията до Казахстан, в Закавказието, в Кавказ и в Крим.

Също така популациите на зайци обитават Европа, САЩ, Канада, Мала Азия и Мала Азия..

Какво яде заекът? Тъй като принадлежи към тревопасните, диетата се състои от зелени части от растения: детелина, глухарче, мишки грах, равнец, зърнени култури.

Русакът е степен заек, той избира открити пространства за живот, рядко живее в горски райони и в планината. Животните са заседнали, заемат площ от 30 до 50 хектара. Сезонните миграции се случват само в планинските зайци. Заекът се спуска от планината през зимата, а през лятото се изкачва обратно нагоре по хълма.

Те се размножават, в зависимост от местообитанието и метеорологичните условия, от 1 до 5 пъти годишно. В потомство от 1 до 9 зайчета. Колко години живее заек? Средната продължителност на живота на един заек е 6-7 години.

Среда на живот

Зайци се срещат почти навсякъде. Популациите им са многобройни и обитават всички континенти. Антарктида е единственото място на земята, където тези животни не живеят.

Начин на живот и навици

Това ухо животно води начин на живот в здрач и нощно време. През деня животното почива през деня. Вярно е, че на места, където има голям брой коси, навиците на заека се променят и често той е активен през деня.

За разлика от зайците, косата не копае дълбоки дупки. Дупка на заек е малка депресия в земята, под храстите или корените на дърветата. Тези животни избират легнали места в зависимост от терена и метеорологичните условия. При топло, ясно време те могат да легнат почти навсякъде, ако наблизо има поне малко убежище. През зимата намирането на места за лежане изобщо не е проблем, тъй като зайците спят право в снега.

Косата работи много бързо, докато работи, често прави дълги скокове и може рязко да промени посоката на движение. Този метод на движение помага на животното да избяга от хищниците, които го преследват. Ушите лукави са чудесни в затъмняващите песни. При най-малката заплаха животното замръзва неподвижно, докато не сметне, че нищо друго не го заплашва.

Много хора се чудят дали зайците могат да плуват. Въпреки че не обичат водата и се опитват да стоят далеч от нея, те плуват добре.

Това е практически безгласно животно, дори в сезона на чифтосване се държат безшумно, само от време на време дават глас. И само раненият заек прави силен вик, напомнящ вика на бебе.

хранене

Диетата на косата е много разнообразна. Какво яде един заек зависи от сезона, метеорологичните условия и местообитанието.

лято

През лятото това тревопасно животно изяжда повече от 500 вида растения, предпочитайки зелените им части. Той също обича да пирува с пъпеши, зеленчуци и плодове. Животните често пътуват до ниви и нападат зеленчукови градини и овощни градини. През есента все повече и по-твърди храни се включват в диетата им. Мъртвата трева, корените и клоните на храстите стават основната им храна.

През зимата

И какво хапват зайци през зимата, когато няма зеленина??

Колкото по-голям е слоят сняг, толкова по-трудно е ушите да получат храна. Високите нива на сняг могат да скрият почти всичко, което ханците ядат през зимата. Животните се спасяват от глад, придвижвайки се по-близо до населени места. Стопки, замразени плодове на храсти и плодове на падан, които животните изкопават изпод снега, им помагат в сурови зими.

Кората съставлява голяма част от диетата през студения сезон. Обикновено косата избира меки дървета: трепетлика, бреза, върба и други..

През пролетта

През пролетта диетата става значително по-разнообразна поради пъпки, млади издънки и прясна трева. За да компенсира дефицита на хранителни вещества, ушите ядат камъчета, пръст и дори животински кости.

репродукция

Метеорологичните условия пряко зависят от това кога започва чифтосването на зайци. В топлите зими колекцията може да започне през януари, а след мразовитите зими - в началото на март.

Тези животни общуват по време на сезона на чифтосване, докосвайки определен ритъм с предните си лапи по земята. Мъжките се състезават за вниманието на женските, сближавайки се в ефектни двубои.

Младите индивиди са готови за размножаване вече след година. Повечето видове произвеждат потомство няколко до пет пъти годишно, средно 2-5 кубика на постеля. Въпреки факта, че зайците се раждат развити и зряли, през първите дни те практически не се движат, криейки се в дупка.

Женската напуска породата почти веднага след раждането и само от време на време се връща, за да нахрани малките. Тъй като потомството на женските се появява едновременно, всеки заек, препънал гладни малчугани, със сигурност ще ги храни. Това поведение е лесно обяснимо. Зайците са без мирис, за разлика от възрастните и колкото по-рядко женската е близо до тях, толкова по-малко са шансовете малките да станат плячка на хищник.

На лов

Ловът на зайци е популярен у нас. Това животно е обект на търговия с козина и спортен лов. Голям брой от тези животни се добиват за козина и вкусно, питателно месо..

Ловът започва през октомври преди снеговалежи и продължава през цялата зима. Има много начини за лов: проследяване, седене, на прах, с кучета и "в капана".

Косото има много врагове в природата освен ловци. Ловува се от хищни птици, вълци, рисове, койоти и лисици. Високата плодовитост помага за поддържане на броя на тези животни..

Видео

Препоръчваме да гледате интересен видеоклип за "бърз" и "ушен".

Какво харесват ханците в природата - какви зайци ядат в гората

Какво ядат зайци

Как изглежда един заек е известно на всеки човек от ранна детска възраст. Зайчета - дрънкалки висят в люлки, плюшени зайци се дават на всички деца без изключение, шоколадово зайче е пожелат деликатес за всяко дете. Карикатури, книги, песни за зайци, репликираното изображение на животното постоянно се намира в логата на различни компании.

Откъде идва тази популярност? Отговорът се подсказва, само ако погледнете очарователното пухкаво създание с дълги уши и помпозна опашка. Въпреки това, малко хора се замислят как любимите на обществеността живеят в природата, какво ядат зайци, особено през зимата, на равнини и гори, покрити със снежни валове? Интересен въпрос, а отговорът се крие в начина на живот на дългооките.

Харе яде трева.

Какъв вид звяр е заек?

Зайците са представители от ордена на Лагоморфите и семейството на зайците. Интересно е, че до известно време зайците бяха класирани сред подреждането на гризачи, но разделени поради напълно различна структура на зъбите. За разлика от гризачите (катерици, мишки, бомбета, хамстери), зайците имат не един, а два чифта резци на горната челюст, които са разположени един след друг.

Освен това растителната храна - това, което ядат зайци, не привлича особено гризачи, някои от тях са напълно месоядни, повечето ядат насекоми, риба, птичи яйца. А зайците са абсолютни вегетарианци, това е знак за съвсем различна еволюционна линия, която ни позволява да ги разглеждаме като независим ред.

Зайците формират едноименния род, който включва около 32 вида животни, които живеят на всички континенти, с изключение на Антарктида и Австралия. На територията на Русия има 4 вида зайци: добре познатият заек и белият заек, както и толайският заек и малко проучваният, най-потайният вид - манчжурският заек. Тези животни обитават различни биотопи и имат външни характеристики и навици, характерни за вида..

Как изглеждат руските зайци

Русакът е най-големият заек на територията на страната ни, размерът на възрастните варира от 57 до 68 см, а теглото може да достигне 7 кг. Лятната зайчева козина е кафява, кафеникава, сивкава, червеникава с добре видими тъмни ивици и характерна вълнообразност, само коремът е бял. След есенната молинка заекът обрасъл с буйна зимна козина и става малко по-лек. В диетата на заека преобладават надземните части на растенията.

Белият заек е малко по-нисък от заека по размер: зайците растат до 44-65 см и тежат от 1,6 до 4,5 кг, изключително рядко до 5,5 кг. Ушите и опашката на заека са забележимо по-къси, а цветът се променя в зависимост от сезона. През лятото белият заек е червеникавосив или тъмносив с кафяви ивици, а през есента става снежнобял, само върховете на ушите са черни. За разлика от зайците, тези животни копаят земята все повече и по-често се хранят с луковици и коренища на растенията.

Толайският заек е по-малко копие на заек със същите удължени уши и сравнително дълга опашка. Дължината на тялото на възрастен толай е 39-55 см, а животното тежи не повече от 1,5-2,8 кг. Цветът на кожената козина е същият като този на лекия заек, но без вълнистост и също се озарява през зимата. Но диетата на толията е много подобна на тази на заек..

Заекът от Манджу е малък колкото толай, но с къси уши и опашка като заек. За разлика от роднините, козината на манджурския заек е твърда и настръхнала, а този заек носи облекло от същия цвят през цялата година. Гърбът и главата на животното са кафеникави с черни ивици, страните са по-светли, коремът е почти бял, бузите са осеяни със светли петна. Характерна особеност на вида е ивица от тъмна козина, движеща се по билото.

В южната популация на манджурски зайци има меланистични екземпляри, напълно черни отгоре, снежнобяла отдолу с гърло на гърба. Интересно е, че сред това, което хапват зайци от този вид, има леспедески бобови растения и гамата от животни не надхвърля територията на разпространение на тази култура.

Харе яде трева.

Къде живеят зайци?

Русакът е типично степно животно, широко разпространено в Евразия и Северна Африка. В Русия се среща от брега на Ладожското езеро до Хабаровския и Приморския край. Тези животни предпочитат открити пространства - равнини, степи и полупустини и дори в горите избират ръбове, изгорели места и гори.

Беляки живеят в тундра, гори и горски степи от Скандинавия до Монголия, Китай и Япония. На територията на Русия се среща почти навсякъде, особено през лятото, с изобилие от фураж. Това е типично горско животно, но заекът избягва гъстите гори, но е обичайно в блатистите райони с гъсталаци на върба и тръстика, в храстови тундри, в търсене на богата фуражна площ, често се озовава в земеделски земи, в близост до села и села..

Заяцът от толай е невероятно създание, което не се нуждае от гори и ниви. Любимите местообитания на животните са пустините и полупустините на Централна Азия. В Русия обхватът на толаите е фрагментарно разпръснат в сухите степи и планинските райони на Южен Сибир от Алтайските планини до южната част на Астраханска област. Какво ядат зайци, когато са избрали такова странно местообитание? Животните хапят на рядка млада трева, пелин, хамиш, тамариск, клони от пясъчна акация и копаят растителни грудки. В диетата на толай винаги присъстват ефемери и, което е интересно, груби издънки на саксаул.

Манчжурският заек се среща в Далечния изток на Русия, в китайската Манджурия и в северната част на Корея. Тези животни обичат гори с гъст подраст, леска, бреза, влажни низини и рядко се появяват на открити площи. В допълнение към гореспоменатия дървояд, двуцветното животно с радост изяжда зелените части на всякакъв вид растителност. Подобно на всички роднини, диетата на манчуския заек е силно зависима от сезона..

Какво харесват зайци през лятото

Зайците са беззащитни срещу хищници и хора, поради което са активни привечер и през нощта, но по време на сезона на каране те често се забелязват през деня. Зайците са териториални самотници, отделните им парцели заемат площ до 50 хектара. През деня зайци седят на усамотени места: в храстите, гъста трева, празни лисици и язове за язовци, а през нощта излизат в търсене на храна.

През лятото зайците имат достатъчно храна в рамките на личната си територия. Сред това, което ядат зайци, на първо място са най-разнообразните части от зелени растения. Белият заек с удоволствие изяжда златород и покривка, храни се с мишки грах и равнец. Витамини и микроелементи, необходими за здравето, се получават от глухарчета и детелина.

В лятната диета на заека се доминира от детелина и глухарче, люцерна, рапица, много полезна цикория, вратига, богата на етерични масла. В търсене на деликатеси зайци често посещават места, където се отглеждат култивирани растения, където се хранят с всякакви зърнени култури, елда и млади слънчогледи. Те особено предпочитат пъпешите, но няма да се откажат от зеленчуците..

Зайците се размножават по време на обилни фуражи - от март до септември. Тези животни са изключително плодородни и една женска може да даде потомство 5 пъти на сезон, а в пчела има до 9 зайци. С настъпването на есента и преди замръзване зайците започват активно да ядат боровинки от издънки, хвощ, изкопават специален деликатес от земята - еленови трюфели. В диетата се появяват клонки от млади дървета и храсти, а с настъпването на замръзване зайците преминават към твърд фураж.

С какво ядат зайци през зимата

Ако лятната диета на зайци в основата си е идентична, то зимната диета на различни видове е забележимо различна. Русак продължава да търси мека храна, копае мъртва трева изпод снега, посещава зеленчукови градини в търсене на култивирани растителни върхове и прибира издънки на зимни култури в нивите.

Когато снегът падне в дебел слой, заекът е принуден да се придвижи към кората и издънките на дървета и храсти. Особено предпочита леска, метла, дъб и клен. По-рядко гризе върху кората на ябълка, круша и върба.

Белите ястреби не обичат тревни парцали, но копаят сняг в търсене на джудже кедър и горски плодове, ядат сено на купчини. Любимата зимна храна на заека е кората и клонките от върба, лиственица, бреза и трепетлика. Шипките, хвойна, издънките от череши, елша и лешник играят важна роля за оцеляването на животните..

Диетата на заека от манджу е подобна на тази на бял заек и животните отдават особено предпочитание на трепетлика и топола. Толайският заек, подобно на заека, копае много сняг в търсене на тревисти растения и особено уважава заека и тамариска от твърда храна.

Зайците не умират от глад и намират достатъчно храна по всяко време на годината. Те живеят средно 10-12 години, белите са дълголетни и могат да живеят 17 години. В естествени условия обаче зайците са беззащитни срещу хищници и хора, следователно в най-добрия случай те живеят около 5 години. Само поради тяхната рядка плодовитост, всичките 4 вида зайци, живеещи в Русия, са доста многобройни и състоянието на популациите им не предизвиква страхове сред учените..

Какво яде един заек в природата?

Лагоморфите са представители от реда на плацентарните бозайници. Животните имат плацента, поради която младите се раждат доста развити, силни. Женските хранят потомството с мляко.

Кратко описание на зайци

Характерната отличителна черта е ушите - дълги, тръбни, не съизмерими с тялото. Ползата от ушите е, че помагат на животните да оцелеят в опасни условия на дивата природа..

Структурата на храносмилателния тракт

Животното се храни с растения, корени, кора на дърво. Те се хранят с тежка храна, така че природата е предоставила на животното голям цекум, постоянно растящи зъби. Няма кучета, има празно пространство между резците и кътниците, наречено диастема. Десният и левият ред молари са свързани с тънък мост, който образува твърдо костеливо небце. Горната челюст на животните има 2 чифта резци: големи отпред, малки с малки резци отзад. Зъбите непрекъснато растат, за да се смила резците, животното е принудено да гризе.

Стомахът се състои от 2 секции, отговарящи за определени функции:

  • фундал - ферментация на храната;
  • пилорна - разпад на храната.

Къде живеят зайци?

Зайците живеят навсякъде: в тундрата, тайгата, степ. По природа са самотници. Те са нощни. В търсене на храна животните излизат в тъмното, така че здрачът ги скрива от естествените врагове. След освежаване животните се връщат у дома преди изгрев. Така че никой не знае за бърлогата, звярът се качва в нея назад, като предварително е объркал следите.

Леговището е избрано внимателно, щателно. Тя трябва да е топла и защитена от вятъра. Животните не обичат влагата и шума. Животните не копаят дупки, те избират готово място: храст, обработваема земя, висока трева. Поради оцветяването животното не може да се види.

Те са дивани картофи, не променят местообитанието си. Ако хората или животните го принудят да се откъсне от познатото си място, животното не отива далеч. Максималното разстояние от мястото на пребиваване е 2-3 км, когато опасността премине, животното ще се върне у дома.

С настъпването на студеното време зайци, живеещи на хълмове, се спускат към низините, за да изчакат зимата.

Трябва да се отбележи чистотата на животните. Често седят и почистват: гребете, оближете козината си.

Какво яде заекът

Зайците са тревопасни. Диетата на животните е разнообразна, в зависимост от времето на годината и региона, в който животното живее. През пролетта животното се храни с млади издънки.

Какво яде един заек през зимата

Зимата е труден период за дивите животни. В студове животните изкопават снега, търсейки суха трева. Те могат да бъдат намерени в зимните полета, където изяждат колони и корени, останали след прибиране на реколтата. Животните гризат кората на дърветата, храстите в гората. Това причинява много проблеми на градинарите, тъй като зайците развалят ценни сортове овощни дървета..

Лятната диета е широка. Животните се хранят с растения, активно наддават на тегло. Предпочитайте горната част на тревата: листа, цветя. Те ядат глухарчета, пиканси, вратига, ягоди, боровинки.

Докато се хранят, животните скачат нагоре, за да оценят заобикалящата ги среда. Ако животното забележи или почувства опасност, то започва силно да чука по земята с лапите си. Чук - предупреждение за опасност.

Размножаване и продължителност на живота

Потропването с лапи се използва от женските по време на периода на чифтосване - те примамват мъжете, живеещи наблизо. В битка мъжките трябва да разкрият достоен претендент за лапата и сърцето на дългооката красавица. Периодът на ухажване е дълъг: започва през януари, завършва през август-септември.

Женската ражда потомство за около 2 месеца, около 43 дни. В едно котило, заекът носи 1-9 меда. През зимата се раждат 1-4 зайчета, през лятото броят се увеличава. Зайците се раждат напълно покрити с вълна, с отворени очи. Женската облизва новородени, леко се разклаща, за да стимулира кръвообращението. След това майката ги крие в депресия, оставя да търси храна. В продължение на три седмици заекът храни малките с мляко, след което преминават към самостоятелно хранене с трева. Ако кърмачка срещне непознати зайци, тя със сигурност ще ги храни. Дори ако майката умре, осиротелите бебета ще получат необходимото мляко, те няма да умрат от глад.

Тъй като хиляди зайци не живеят до зрялост и умират от ноктите и зъбите на хищници, животните имат естествена плодовитост. Животните се характеризират с рядка особеност - супер напасване - женска може да бъде бременна с потомство в различни етапи на развитие. Женските достигат сексуално развитие до 6 месеца. По време на игри за чифтосване женската издава звуци, напомнящи човешкото мърморене.

Външно е невъзможно да се разграничи един заек от заек. Когато изследвате гениталиите, можете да видите, че женските имат коремни и гърдни зърна..

В дивата природа зайците живеят 7-8 години.

сортове

Известни са общо 32 породи зайци, но учените настояват за включване на зайци и зайци в породата, които наброяват около 45.

Това е доста голямо животно, тежащо приблизително 1,5-5 кг. Ушите на животното могат да достигнат 10 см дължина. Кратката малка опашка винаги е снежнобяла, размерите варират от 5-10 см. Лапите на заека са широки и дебели, което му помага да скочи по дълбок, рохкав сняг.

Цветът на заека през лятото зависи от района: от сив с червени ивици до тъмносив. Коремът на звяра е бял. Зайците са по-големи и по-тежки, но не се различават по цвят. През зимата заекът носи снежнобяла козина, заради която получи своето име.

Белият заек може да се намери дори в Аржентина. В Русия той живее навсякъде, е обект на лов, тъй като месото на зайци се слави със своята нежност.

Животното тежи около 6-7 кг, цветът е тъмносив с петънца, очите са тъмнокафяви. Ушите на заека са дълги, могат да достигнат 14 см. Опашката е удължена, дължината й е около 8-14 см. Тъй като този вид живее на места с малко сняг, лапите му са тесни и плътни. Звярът предпочита степ.

Русакът беше въведен в Австралия, където се превърна в национално бедствие. Безконтролното размножаване доведе до смъртта на местната фауна, загубата на огромно количество зърнени култури. Упражнението провежда изследвания, насочени към елиминиране на звяра от Австралия.

Пустинно животно, свикнало да живее в топла среда. Размерите на звяра са малки. Тегло - 1,5-3 кг. Краката са дълги и тесни. Различава се в дълги уши, опашка. Козината е сива с жълтеникава или кафява омраза. Черни, светли цветове се редуват, заекът изглежда пъстро. Опашката на животното е тъмна, но има отличителна черта - в края на четката на бялата груба коса.

Манджурския заек

Миниатюрно крехко животно с тегло до 3 килограма. Има къси уши и опашка. Козината е пъстра, в центъра на гърба се вижда ивица с черна коса. Понякога има меланисти - зайци с черен цвят на козината.

Заек от антилопа

Не се среща в Русия. Хабитат - Мексико, Аризона в САЩ. Ушите на звяра достигат 20,5 см и служат не само за слуха. Предвид горещия климат, ушите са вид топлообменник, помага за понижаване на телесната температура.

Китайски заек

Миниатюрно животно с тегло до 2 кг, живее главно в Китай и Виетнам. Обича хълмове, ливади с ниска трева.

Къдрав заек

Порода в Тибет, Китай. Животното е с малки размери, тежи около 2 кг. Цветова палитра от черно до почти жълто.

Разнообразието от зайци е невероятно, но навиците им са почти идентични. Животните се ловуват заради нежното си месо и гъстата козина. Често уловено животно умира от страх с разрушено сърце.

Какво харесват зайци в природата

Заекът е тревопасен бозайник с косъм, който принадлежи към ордена Лагоморфи и живее на почти всички континенти. Тези представители могат да бъдат намерени дори в степите и пустините. И естествено, всеки вид се адаптира към условията, в които съществува. Как оцеляват в природата? Какви зайци от различни породи ядат у дома и в естественото им местообитание?

Какво ядат зайци

Какво ядат зайци

Диетата на зайци е разнообразна, особено през лятото, въпреки че всичко зависи от това къде живее това диво животно. Хранят се с ушни предимно растителни храни - корени и кора на дървета, листа и стъбла на растения, зеленчуци и плодове, с удоволствие ядат млади издънки на храсти. През пролетта, с недостиг на минерални соли, заекът може да изяде почвата и дори да погълне камъни.

Най-вече зайци се считат за вегетарианци, но има случаи, когато са яли месото на яребици, уловени в ловни капани..

Сортове зайци

За нас това са малки безобидни пухкави животни, които живеят в гората и бързо изчезват от погледа, когато наближава опасността..

От февруари зайците започват да имат потомство. Веднага след като животното се роди, майката храни малкия заек и бяга от нората, за да не привлича хищници с миризмата си. След няколко дни тя се връща, отново храни гладното потомство и бяга. Това гъсто мляко е достатъчно за бебета за няколко часа. В рамките на една седмица зайците имат зъби..

Преди това заекът очертава тревата в норката, с която зайците започват да се хранят след около 10 дни. До около месец порасналото потомство вече няма нужда от майка си и започва да живее независимо.

В Русия можете да намерите 4 вида зайци:

В природата има само 32 вида в една версия, според научните спорове, като към този вид се добавят и зайци, и пика, 45 вида. Нека се запознаем с някои от тях.

Заяц - заек

Живее в горите на Русия, Южна Америка, Монголия и много други страни. През зимата, за да бъде по-малко забележим в снега, той променя цвета си на бял, а само на върховете на ушите остава черен. Лятно джъмпер сиво.

Какво яде един заек в гората? Диетата през лятото съдържа растителни храни: билки, глухарчета, зърнени култури, планинска пепел, боровинки, гъби. По нивите ушите се хранят със зеле, в градината животните могат дори да грижат лук и моркови. През есента белите зайци се хранят с клоните на храсти, а през зимата в гората е по-трудно да се хранят, така че те изяждат кората на дърветата, като върба, трепетлика и бреза.

Все още уша от този вид може да се храни с рога на лос, изпуснат в гората. Ако е възможно, копаят плодове изпод снега, хранят сено, получено от сено в близост до селата. През пролетта, когато на тревните площи се появи прясна трева, белите зайци ядат този деликатес на стада.

Това животно е нощно, затова през деня лежи по-често, а през нощта получава храната си, бягайки на дълги разстояния.

Заяц - заек

Нека се запознаем с този заек. Русаки са големи индивиди с кафяв цвят с вълна от различни нюанси. Живеете в Казахстан, Турция, Иран.

Русаки нетърпеливо ядат зърнени храни, цикория, глухарчета. Ако кафявите зайци се заселят в селскостопански полета, те навредят на реколтата, като ядат плодове, зеленчуци и пъпеши. В Австралия например зайците са обявени за вредители, които представляват сериозна заплаха..

През зимата заекът гризе кората на дървета и храсти. За разлика от белия заек, този вид се празнува на кората на дъб, клен, метла, периодично с лапите си изкопават семена от растения и плодове изпод снега. През пролетта те често увреждат корените на храсти, ядат листа, млади издънки и стъбла на растенията.

Заек - игра

Зайците не са с големи размери, краката и ушите са по-дълги от тези на други индивиди. Представител на този вид живее в пустините и в руските степи, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан.

Какво ядат зайци в природата? През зимата се придвижват по-близо до населени места. В планините те се спускат в долини, където няма снежна покривка. Основната храна са зелените части на растенията. През пролетта диетата се състои от корените и грудките на тревистите растения (те се хранят с удоволствие и млада трева).

Ефемера расте в пустинята - тревисти едногодишни растения - един от деликатесите на зайци. През лятото храната е зърнени храни и осота, през есента царевица на нивите, пшеница и ечемик. През зимата няма добро хранене, така че те се задоволяват с кората на дърветата и храстите.

Манджурския заек

Разпространен на юг от Далечния Изток, в долината на река Амур, в Китай, на север от Корейския полуостров. Външно - почти като див заек, малък на дължина и тегло до 2,5 кг. Задните крака са къси, козината е твърда и настръхнала, цветът не се променя с промяната на сезона.

Тези животни са същите горски обитатели като белите зайци. Те се хранят със стъблата на храстовидни и дървесни растения, плодове и плодове. През зимата - кора и издънки на топола и трепетлика.

Заек от антилопа

Поради местообитанието на горещи места като щата Аризона в САЩ, поради твърде високата температура, зайците имат много дълги и големи уши. Това не само спомага за по-добрия слух, но и за регулирането на топлопредаването.

През деня те се крият от горещото слънце в храстите, но от вечер до сутрин водят активен начин на живот. Те ядат главно кактуси, трева.

Китайски заек

Този вид заек се среща в хълмовете на Китай, живее във Виетнам и дори е включен в „Червената книга“. Индивидите са с малки размери, с къса твърда козина с кафяв цвят с много нюанси, има черни триъгълници в краищата на ушите.

В диетата: широколистни растения, клони, издънки.

Къдрав заек

Живее в Китай, Индия, е с малки размери и тежи около 2 кг.

Предимно нощни и се хранят главно с треви и тревисти растения.

Някои интересни факти:

  • Това животно е много издръжливо. Той може да достигне скорост до 50 км / ч, покривайки огромни разстояния за ден.
  • Чрез дълги уши топлината напуска тялото, като по този начин спасява животното от прегряване на тялото. По време на дъждове, заек притиска ушите си и водата не попада там, което би провокирало заболяване на животно.
  • Женските живеят около 9 години, мъжете - 5. У дома, с добри и правилни грижи, те могат да живеят до 13 години, но в дивата природа често умират от лапите на хищници, преди да достигнат зряла възраст.
  • Поради честото изяждане на кората зъбите им се износват, но нови растат, за да ги заменят.
  • Дори бягайки от хищници, заекът никога не бяга на чужда територия..

При естествени условия животните получават собствена храна, но какво да правите със заек, който се появява във вашата къща? Разбирайте се какво ядат зайците, разбира се.?

Хранене у дома

Струва си да се знае, че храненето на зайци, особено у дома, е трудно да се доближи до естественото. Факт е, че заешкото мляко няма аналози. Кравето мляко и бебешката формула нямат същото съдържание на мазнини като тези на зайци. Някои фермери хранят зайците си с краве мляко с яйца или сметана, но тогава вероятността от смърт на ушите се увеличава. Не трябва да използвате кондензирано мляко или поради високото съдържание на захар..

Трябва да подхранвате ушите поне 2 пъти на ден на малки порции от 5-10 мл наведнъж.

Едва месец заек започва да се храни самостоятелно. Младите зайци се хранят добре с прясна трева, зеленчуци и плодове, обичат морковите, листата на дърветата, горските плодове. От 2-ия месец могат да се въвеждат готови фуражи, но не по-рано, тъй като те се абсорбират по-лошо и носят дискомфорт на животното. За зимата можете да се запасите със суха трева, прибрана през лятото.

Поддръжка и грижи за заек у дома

При естествени условия заек изминава много голямо разстояние. Ето защо е по-добре да държите домашните любимци, с изключение на малките, в апартамент на свободна възраст или в клетки на открито, където е просторно, а не в клетки. Но трябва да се има предвид, че те оставят екскрементите си навсякъде и ще трябва да почиствате отпадъците след тях..

Младите зайци се нуждаят от топлина, трябва да масажират корема и да избършат с памучен тампон, потопен в топла вода под опашката.

Колкото и да се опитвате да обичате домашните си любимци, не забравяйте, че това са диви животни и трябва да доближите тяхното съдържание възможно най-близо до естественото. Сега имате представа как диетата се избира от заека и в какви условия трябва да се спазва..

Какво яде един заек в гората? С какво ядат зайци през зимата?

Почти всеки ден се натъкваме на такова животно като заек. Любителите нежно се обаждат взаимно с тази дума, децата получават играчки под формата на това сладко ухо животно, а карикатурите с всякакви зайци често мигат на монитори. Но какво да кажем за истинските животни? Къде и най-важното, как оцеляват? Знаем, че в дивата природа живеят в горички, тайги и степи. Но не всеки знае какво харе яде в гората и какво му помага да оцелее в природата. Затова си струва да разгледаме тази тема по-подробно..

Видове и разлики на "уши"

Още в училище, по време на урок по биология, на децата се казва, че на нашата територия живеят два вида зайци - заек и заек. Въпреки че през лятото тези животни са сходни помежду си, те все още се различават по няколко начина. Дори при горещо време се забелязва разлика в цвета им. Белият заек е малко по-лек от кафявия. От снимката се вижда, че последната има кафяво-сива козина, а опашката е черна с бяло надолу, докато опашката на заека винаги е лека. Също така, възрастните зайци обикновено са по-големи от техните колеги. Те имат по-дълги уши и опашки. С идването на зимата те не променят цвета си, а белите зайци придобиват кожено палто цвета на снега.

Среда на живот

Преди да разберете какво ядат зайци в природата, трябва да разберете къде е техният обхват. Ако говорим за бели хагове, те са по-често срещани в тундровата зона и гори, които са разредени с ливади и реки. Разбира се, ако това са непроницаеми гори, гъсто обрасли с дървета, няма да намерите заек, тъй като той избира места, където растат храсти, или близо до селскостопански площи. В такива земи им е по-лесно да намерят храна, независимо от сезона. Едва ли ще ги намерите в южните части на страната. Но заекът избира открити места - покрайнините на нивите, степите и ливадите. Ако се намери в гората, наблизо има голяма площ. Начинът на живот на тези два вида е различен.

Възрастен индивид достига 50-70 см дължина и тежи средно 6 килограма. Въпреки че този вид не променя цвета си през зимата, през есента те все още се проливат, за да се "обличат" в по-топло палто. Също така в новото облекло страните му имат леко светъл нюанс, но на външен вид остава същият кафяв заек. Снимката по-горе показва, че въпреки пристигането на зимата „ушите“ запазват сиво-кафявия си цвят. Тази устойчивост на цветовете се обяснява с факта, че зайци се намират в райони, където снегът може рязко да бъде заменен от размразяване. В снежни дни тези зайци обикновено седят навън и се опитват да не изтичат дори за храна, за да не трепнат тъмно пред враговете. В допълнение, това животно принадлежи към нощните видове, така че през деня се крие в храсти или на по-дълбоки места..

Какво ядат зайци?

Струва си да се отбележи, че тези животни с дълги уши са истински вегетарианци - те дори не ядат насекоми. В учебниците по биология зайците се наричат ​​тревопасни, но диетата им включва не само различни видове билки, но и

При обилни снеговалежи или дъждове, животните остават в приютите и не излизат в търсене на храна. За да се хранят с протеин в тези моменти, те подбират собствени изхвърляния, които, попадайки в храносмилателния тракт, се усвояват като обикновена храна..

Някои хора смятат, че зелето е любимият деликатес от зайци и дори се чудят: какво хапва заек в гората, ако там няма глави зеле? Всъщност фактът, че „ушите“ имат специална любов към този зеленчук, е мит. По-скоро заекът ще предпочете цвекло, краставици и картофи. Има дори известни случаи, когато „косите“ опустошават ниви с тези култури.

С настъпването на студеното време сезонът на чифтосване започва при зайци, и вече през февруари

Заяц и човек

Някои, гледайки сладки путки, се опитват да ги укротят. Но за да му осигурите правилни грижи, трябва да знаете какво яде заекът в гората на свобода. По-добре е да не давате на животните храна, която е необичайна за природата. Въпреки че е възможно да се тренира заек да яде месо, все още не си струва да се „подигравате“ с тревопасното. Хората, които отглеждат тези животни, са забелязали как хората с дълги уши обичат царевицата. Благодарение на този продукт зайчето расте бързо и не е податливо на болести. Ако държите това животно у дома, през лятото си струва да се запасите с трева, която може да се изсуши на слънце, а през зимата - да подарите на вашия домашен любимец.

Няколко факта за зайците

Научихме за това как живее заекът (заек и бял заек) и какво яде, но мнозина ще го направят

Къде живеят зайци и какво ядат? Видове зайци

Ами животни като зайци? Какво е включено в ежедневната диета на тези животни? Къде живеят зайци? Как се възпроизвеждат? Какви видове зайци има? Отговорите на тези и други въпроси можете да намерите, като прочетете нашата публикация.

Главна информация

Заекът е животно с не много големи размери, което има стройно тяло, донякъде сплескано отстрани. Някои видове достигат размери около 65-70 см. Що се отнася до теглото, зайците са способни да наддават на тегло над 7 кг. Отличителна черта на "външния вид" на такива животни е наличието на дълги уши с характерна клиновидна форма. Благодарение на този развит сетивен орган, слухът при такива животни е много по-добър в сравнение с зрението и миризмата..

Зайците имат дълги задни крака с масивни стъпала. Тази структура на лапите дава възможност на животните да ускорят почти моментално до скорост от около 80 км / ч, когато настъпи първата опасност. В същото време зайците объркват хищници, драстично променяйки посоката на движение. Животните вървят сръчно по равни повърхности и се изкачват по стръмни склонове без никакви проблеми. Те обаче не се чувстват много уверени при спускане. Причината за това са късите, неразвити предни крайници. В такива случаи зайците често трябва да се преобръщат с токчета от хълмовете..

начин на живот

Основната ежедневна дейност на зайци е търсенето на храна. Животните предпочитат да търсят храна през нощта, когато вероятността да попаднат в очите на хищници намалява. С настъпването на зората зайците отиват на усамотени места, където почиват и набират сила. Те избират гъсти храсти и дълбоки бразди в почвата като временни жилища. През зимата животните се скриват в снега и изкопават убежища..

Всеки от нас знае от детството си, че заекът е тревопасно животно. Любимите деликатеси на такива животни са градинските култури, по-специално зелето и морковите. С какво обаче се хранят зайци в природата, живеещи на значително разстояние от земеделските земи? Ще се опитаме да отговорим допълнително на този въпрос..

Диетата на животните се променя в зависимост от сезона. Какво яде един заек в природата? През лятото основната "плячка" на такива животни са издънки от млада растителност. Животните дават предпочитание на сочните, сладки корени. Зайците особено харесват глухарчета, равнец, детелина, осока, люцерна. В плодородния период на годината те не са против да се хранят с издънки и плодове на боровинки, плодове от диви ябълки, круши.

С идването на есента зайците трябва да преминат към поглъщане на кората на дърветата, малки, сочни клонки. През зимата зайците често изкопават всички видове тревисти растения и корени изпод снега..

Видове зайци

Има няколко разновидности на зайци, които се различават донякъде един от друг според структурата на тялото, цвета и начина на живот:

  1. Заекът е най-големите животни. Те се отличават с наличието на лъскава копринена козина. Козината има характерна вълнообразност. Сянката на козината варира от тъмно сиво до кафеникаво.
  2. Арктическият заек е заек, характеризиращ се с така наречения сезонен диморфизъм. Когато почвената покривка е щедро покрита със сняг, представителите на вида придобиват бял нюанс на вълна. През лятото арктическият заек отново променя цвета на козината си в сивкав.
  3. Антилопа - има най-дългите уши, размерът на които при възрастни достига повече от 20 см. Тъй като представителите на вида живеят в сухи, горещи райони, такова устройство на предсърдията им помага да регулират телесната температура.
  4. Китайски - особеност на вида е наличието на малко тяло. Такива зайци растат до максимум 45 см, докато теглото е не повече от 2 кг. Цветът на козината на китайския заек варира от тъмнокафяв до светло кестеняв. Върховете на ушите са украсени с черен триъгълен модел.
  5. Толай са малки животни, които на практика нямат външни разлики от заека. Представителите на вида обаче имат по-дълги уши, както и изключително развити задни крайници..
  6. Жълтеникавият заек е доста едри индивиди, които достигат размер 60 см и маса около 4 кг. Доста е трудно да се обърка вид с други животни. Тъй като по протежение на тялото, както и от задната част на главата до ушите, те имат контрастни черни ивици.
  7. Ракитников - в начина на живот и навиците има прилики с заека. Животните се отличават с наличието на червеникаво кожено палто, както и не твърде дълги уши, краищата на които са украсени с черни ръбове.
  8. Черен опашка - Видът може да бъде разпознат по характерната тъмна ивица, която украсява козината по целия гръбначен стълб. Както може би се досещате от самото определение, тези зайци имат черна опашка..
  9. Манджурски - външно такива животни са изключително подобни на дивите зайци, тъй като имат малък размер и къси задни крайници. Мехът е украсен с редки тъмни пулсации.
  10. Къдрава - особеност на вида е наличието на вълнообразна козина в гръбначния стълб. Козината има жълтеникав оттенък. Такива зайци растат до 50 см и тежат не повече от 2 кг.

Къде живеят зайци??

Нека разгледаме местообитанията на всеки вид заек по ред. Ако говорим за заека, такива животни са обитавали Европейската горска степ от незапомнени времена. Те са често срещани на територията на местните ширини. Често се среща в Казахстан, Турция, северна Африка.

Къде живеят бели зайци? Видът е широко разпространен в северните райони на Русия. Големите популации се наблюдават в пустините на Монголия. Зайци се срещат във високопланинските райони на Южна Америка.

В какви ширини живее къдравият заек? Местообитанията на представителите на вида са предимно горските простори на Индия, горските степи на Непал и Китай. Такива животни са често срещани в тибетското плато.

Толей е типичен представител на полупустинни простори. Намерен в Туркменистан, Китай, Узбекистан, Монголия. Можете също да видите такива зайци в домашните степи, започвайки от младите райони на Астраханска област и завършвайки с просторите на Алтайския край..

Жълтеникавият заек е единственият вид, който се среща изключително в околностите на залива Техуантепек в Мексико..

Къде живеят зайци на метла? Местообитанието на такива животни е ограничено до пустостите в северозападната част на Испания, където са разположени планинските върхове в Кантабрия..

Чернокраките зайци са най-разпространеният вид в Съединените щати. Тези животни са често срещани и в Мексико..

Манчжурският заек е типичен представител на фауната на равнините и горите от Далечния Изток. Големи популации от такива животни се наблюдават в Корея, Китай, Приморие.

репродукция

Повечето зайци са самотни същества. Някои видове обаче образуват двойки. Животните се чифтосват три пъти през годината. Бременността при жените продължава месец и половина. Едно до девет бебета могат да се родят наведнъж..

Потомството на зайци от първите дни се вижда и е в състояние да се движи. Младите индивиди се нуждаят от кърма само през първата седмица. Тогава зайците напълно преминават към растителна храна. Младите растежи стават полово зрели до следващата пролет..

Естествени врагове

Зайците са по-скоро беззащитни животни, които са традиционната плячка на най-многобройните хищници. Особено често младите индивиди, които току-що са загубили майчините грижи и започват самостоятелен живот, стават жертви на месоядството..

Враговете на зайците са преди всичко лисици и вълци. Рисът ги ловува в горски райони. Зайците, които живеят в близост до населени места, често стават плячка за бездомните кучета. Месоядните птици, по-специално орли, ястреби и орлови сови, нямат нищо против да ядат тези животни. Естествено, значителни щети на популацията на зайци на всички континенти са нанесени от хората.

Интересни факти

Има няколко увлекателни факти за зайци:

  1. Хората традиционно наричат ​​животните „наклонени“. Всъщност зайците имат пълен ред с зрението си. Основата за появата на такова определение е навикът на животни да избягват по време на бягане, които в стари времена ловците са свързани със страбизъм.
  2. Странно е, че зайците не винаги са вегетарианци. Тези животни не са против да се хранят с месото на птици и малки животни, които са в беда.
  3. Противно на общоприетото схващане, зайците в никакъв случай не са страхливи създания. Има случаи, когато опитомени зайци агресивно нападат кучета и котки, опитвайки се да ги ухапят.

Салата Afizion

Лечебните свойства на листата от боровинки и всички противопоказания