Интересни факти за заека: сортове и начин на живот на ушите джъмпери

Зайците са може би най-често срещаните животни у нас. Въпреки факта, че са любим трофей на много ловци, броят им практически не се променя, тъй като поради своята плодовитост тези животни се възпроизвеждат много активно.

Общо има около 30 вида, всички видове зайци се различават донякъде по външен вид и навици.

Външен вид

Ако вземем общо описание на заека (бозайник, семеен заек), тогава трябва да се отбележи, че всички видове имат сходни черти:

  • дълги уши;
  • недоразвити ключици;
  • дълги и силни задни крака;
  • къса пухкава опашка.

Женските са по-големи от мъжете, размерът на животните варира от 25 до 74 см, а теглото достига 10 кг.

Благодарение на дългите си задни крака, това животно е в състояние да тича бързо и да се движи, като скача. Скоростта на бягане на заек, например, може да достигне 70 км / ч.

сменяне на перата

Тези животни се леят два пъти годишно, през есента и пролетта. Началото и срокът на топене са свързани с външни условия. Разтопяването започва, когато продължителността на дневните часове се променя, а продължителността му се определя от температурата на въздуха.

Пролетната моли при повечето видове започва в края на зимата - началото на пролетта и продължава средно 75-80 дни. Животното започва да се хвърля от главата към долните крайници.

Есенната мол, напротив, започва от задната част на тялото и преминава към главата. Обикновено започва през септември, а разтопяването завършва до края на ноември. Зимната козина става все по-гъста и дебела, тя предпазва животното от студа.

сортове

В Русия са широко разпространени четири вида: манджу, пясъчен заек, бял заек и кафяв заек. Нека ги разгледаме по-подробно.

Манджурският

Този вид има много общо с дивия заек, но все още е трудно да ги объркаме, тъй като заекът от Манджу изглежда малко по-различно.

Това малко животно е дълго не повече от 55 см и тежи до 2,5 кг. Дължината на ушите е около 8 см. Козината е твърда и плътна, кафеникаво-буферирана на цвят. Коремът и страните са по-леки от тялото, има няколко тъмни ивици на гърба.

Местообитание на този вид са Далечният Изток, Корейският полуостров и Североизточен Китай. В студено време този вид има сезонна миграция на къси разстояния, по време на която животните се придвижват до места, където има по-малко сняг.

В природата видът не е много разпространен и няма търговска стойност.

пясъчник

Този вид се нарича още толай или талай. Тя е доста малка в сравнение с заека. Дължина 40-55 см, тегло до 2,5 кг. Но опашката и ушите са по-дълги: дължината на опашката достига 11,5 см, дължината на ушите - до 12 см. Тесните лапи не са пригодени за ходене по снега. През лятото този вид има сивокафява козина, бяла на гърлото и корема и винаги остава тъмна на останалата част от тялото. Периодът на разтопяване до голяма степен зависи от местообитанието и метеорологичните условия..

Толей избира за цял живот равнини, пустини и полупустини, но понякога се изкачва високо в планината. В Централна Азия може да се намери на надморска височина от 3000 м. Често този заек живее в дупка, изоставена от други животни, самият той рядко копае дупки.

Толай води заседнал живот и мигрира само в случай на силно влошаване на метеорологичните условия или при остра липса на храна.

Този вид се размножава по-рядко от другите - 1-2 пъти годишно, но тъй като рядко се ловува, не се наблюдава намаляване на числеността.

Толей е широко разпространен в Централна Азия. Среща се също в Забайкалия, Монголия, Южен Сибир и някои провинции на Китай. В Русия толайът живее в Алтай, в района на Астрахан, в Бурятия и в степта Чуя..

Belyak

Описание на белия заек: това е доста голям представител на семейството на зайци. Колко тежи един заек? Средното тегло на заек е 2-3 кг, може да достигне до 4,5 кг. Дължината на тялото е от 45 до 70 см, ушите - 8-10 см, опашката - 5-10 см. Този вид има широки лапи. Благодарение на стъпалата, покрити с гъста вълна, заекът лесно се придвижва през зимата дори и върху насипен сняг. Цветът зависи от сезона. През лятото кожата е сива - тъмна или с червеникав оттенък, с кафяви петна. Главата е по-тъмна от тялото, коремът е бял. През зимата кожата на зайците става чисто бяла. Навеси два пъти годишно, през есента и пролетта.

Къде живее белият заек? В Русия белият заек обитава по-голямата част от територията от Западна Забайкалия и горния Дон до тундрата. Също така големи популации от този вид живеят в Китай, Япония, Монголия, Южна Америка и Северна Европа..

За цял живот те избират малки гори, разположени в близост до водни тела, земеделски земи и открити пространства, места, богати на тревисти растения и плодове. Те водят заседнал начин на живот, заемат площ от 3 до 30 хектара, мигрират само в случай на тежко лошо време и липса на хранителни ресурси. Дълготрайни и масови миграции на заек се наблюдават само в тундра зона, където снежната покривка през зимата е толкова висока, че храната за заека (нискорастящи растения) става недостъпна.

Размножават се 2-3 пъти годишно, в постелята има до 11 зайчета. Продължителността на живота на заек в дивата природа е от 7 до 17 години.

заек

Заекът е по-голям от белия заек. С дължина на тялото 57-68 см, тежи от 4 до 7 кг. Дължината на ушите е 9-14 см, опашката на заека е 7-14 см. Заекът има по-дълги и тесни крака от заека.

Този заек е сив през лятото с охра, кафеникав или червеникав оттенък. През зимата сивият заек, живеещ в средната лента, практически не променя цвета си, а става само малко по-светъл. Животните, обитаващи северните райони, стават почти бели, остава само тъмна ивица на гърба.

Къде живее заекът? В Русия зайците обитават цялата европейска част, региона на Уралските планини, в Южен Сибир, Хабаровската територия и територията до Казахстан, в Закавказието, в Кавказ и в Крим.

Също така популациите на зайци обитават Европа, САЩ, Канада, Мала Азия и Мала Азия..

Какво яде заекът? Тъй като принадлежи към тревопасните, диетата се състои от зелени части от растения: детелина, глухарче, мишки грах, равнец, зърнени култури.

Русакът е степен заек, той избира открити пространства за живот, рядко живее в горски райони и в планината. Животните са заседнали, заемат площ от 30 до 50 хектара. Сезонните миграции се случват само в планинските зайци. Заекът се спуска от планината през зимата, а през лятото се изкачва обратно нагоре по хълма.

Те се размножават, в зависимост от местообитанието и метеорологичните условия, от 1 до 5 пъти годишно. В потомство от 1 до 9 зайчета. Колко години живее заек? Средната продължителност на живота на един заек е 6-7 години.

Среда на живот

Зайци се срещат почти навсякъде. Популациите им са многобройни и обитават всички континенти. Антарктида е единственото място на земята, където тези животни не живеят.

Начин на живот и навици

Това ухо животно води начин на живот в здрач и нощно време. През деня животното почива през деня. Вярно е, че на места, където има голям брой коси, навиците на заека се променят и често той е активен през деня.

За разлика от зайците, косата не копае дълбоки дупки. Дупка на заек е малка депресия в земята, под храстите или корените на дърветата. Тези животни избират легнали места в зависимост от терена и метеорологичните условия. При топло, ясно време те могат да легнат почти навсякъде, ако наблизо има поне малко убежище. През зимата намирането на места за лежане изобщо не е проблем, тъй като зайците спят право в снега.

Косата работи много бързо, докато работи, често прави дълги скокове и може рязко да промени посоката на движение. Този метод на движение помага на животното да избяга от хищниците, които го преследват. Ушите лукави са чудесни в затъмняващите песни. При най-малката заплаха животното замръзва неподвижно, докато не сметне, че нищо друго не го заплашва.

Много хора се чудят дали зайците могат да плуват. Въпреки че не обичат водата и се опитват да стоят далеч от нея, те плуват добре.

Това е практически безгласно животно, дори в сезона на чифтосване се държат безшумно, само от време на време дават глас. И само раненият заек прави силен вик, напомнящ вика на бебе.

хранене

Диетата на косата е много разнообразна. Какво яде един заек зависи от сезона, метеорологичните условия и местообитанието.

лято

През лятото това тревопасно животно изяжда повече от 500 вида растения, предпочитайки зелените им части. Той също обича да пирува с пъпеши, зеленчуци и плодове. Животните често пътуват до ниви и нападат зеленчукови градини и овощни градини. През есента все повече и по-твърди храни се включват в диетата им. Мъртвата трева, корените и клоните на храстите стават основната им храна.

През зимата

И какво хапват зайци през зимата, когато няма зеленина??

Колкото по-голям е слоят сняг, толкова по-трудно е ушите да получат храна. Високите нива на сняг могат да скрият почти всичко, което ханците ядат през зимата. Животните се спасяват от глад, придвижвайки се по-близо до населени места. Стопки, замразени плодове на храсти и плодове на падан, които животните изкопават изпод снега, им помагат в сурови зими.

Кората съставлява голяма част от диетата през студения сезон. Обикновено косата избира меки дървета: трепетлика, бреза, върба и други..

През пролетта

През пролетта диетата става значително по-разнообразна поради пъпки, млади издънки и прясна трева. За да компенсира дефицита на хранителни вещества, ушите ядат камъчета, пръст и дори животински кости.

репродукция

Метеорологичните условия пряко зависят от това кога започва чифтосването на зайци. В топлите зими колекцията може да започне през януари, а след мразовитите зими - в началото на март.

Тези животни общуват по време на сезона на чифтосване, докосвайки определен ритъм с предните си лапи по земята. Мъжките се състезават за вниманието на женските, сближавайки се в ефектни двубои.

Младите индивиди са готови за размножаване вече след година. Повечето видове произвеждат потомство няколко до пет пъти годишно, средно 2-5 кубика на постеля. Въпреки факта, че зайците се раждат развити и зряли, през първите дни те практически не се движат, криейки се в дупка.

Женската напуска породата почти веднага след раждането и само от време на време се връща, за да нахрани малките. Тъй като потомството на женските се появява едновременно, всеки заек, препънал гладни малчугани, със сигурност ще ги храни. Това поведение е лесно обяснимо. Зайците са без мирис, за разлика от възрастните и колкото по-рядко женската е близо до тях, толкова по-малко са шансовете малките да станат плячка на хищник.

На лов

Ловът на зайци е популярен у нас. Това животно е обект на търговия с козина и спортен лов. Голям брой от тези животни се добиват за козина и вкусно, питателно месо..

Ловът започва през октомври преди снеговалежи и продължава през цялата зима. Има много начини за лов: проследяване, седене, на прах, с кучета и "в капана".

Косото има много врагове в природата освен ловци. Ловува се от хищни птици, вълци, рисове, койоти и лисици. Високата плодовитост помага за поддържане на броя на тези животни..

Видео

Препоръчваме да гледате интересен видеоклип за "бърз" и "ушен".

Диета от зайци

През дългите години на своето съществуване заекът не е бил опитомен от човека. Но понякога се случва див, беззащитен заек да попадне в домовете на хората и човек трябва да го нахрани. Храната, която заеците ядат в гората и у дома, се различават значително..

Диета от зайци

Описание на животни

Обикновено диво животно от семейство зайци придобива потомство в последния месец на зимата. След появата на малки зайци, женската първо ги храни, след което напуска гнездото, за да не привлича хищни животни с миризмата си. След известно време тя се връща отново с намерението да ги нахрани и да си тръгне отново. Така се държи женската, докато зайците имат зъби..

Дивите зайци правят примитивни гнезда от сено и листа или копаят малки дупки. Зайците, за разлика от домашните зайци, се раждат с коса и зрящи, така че те могат да оцелеят в такава открита зона. Няколко дни след раждането те започват да се движат независимо и да се скрият недалеч от гнездото - в храстите, под дърветата.

Първите зъби при младите животни започват да изригват на възраст от една седмица. Тогава майката влачи трева за младите до гнездото. Първото хранене започва от десетия ден от живота.

Младите зайци се хранят с трева и след един месец възраст вече не се нуждаят от помощта на майката.

сортове

Няколко вида от това пухкаво тревопасно животно живеят в дивата природа. Всички те се различават по козината, размера и поведението си. На територията на Русия ще бъде възможно да се срещнат представители на всяка от породите.

Belyak

Това животно живее в лесостепната зона на страната ни, в южната част на САЩ и Монголия. За камуфлаж през зимата животното променя естествената си сива козина в бяла козина. Само ушите в края остават черни. През лятото диво животно, което живее в гората, яде гъби, зърнени култури, глухарчета, рапични плодове, боровинки и билки. На полето зелето става храна за диви гризачи; в градината животните изсипват лука, върховете моркови и кореноплодните зеленчуци. През есента белият заек оцелява, като яде млади клонки от храсти. През зимата, когато храната е стегната, гладно животно се храни с кората на трепетлика, върба и бреза.

заек

Това е едър заек с кафява козина с бели, черни и сиви косми по цялата козина. Животното живее в Далечния Изток, Казахстан, Иран и Турция. Зайците се хранят с глухарчета, цикория и зърнени храни. Тези горски животни причиняват голяма вреда на пъпешите, зеленчуците и плодовите насаждения. През зимата звярът гризе кората на дърветата, стъблата на младите разсад и храстите. Предпочита да яде клен, дъбова кора, да измъква семена от плодове и растения изпод снежните платове.

Да положи

Представители на този вид, които са средно големи с дълги крака и уши, живеят в Русия главно в степната зона, както и в териториите на Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан. В природата зелената растителност е основата на диетата им. В началото на пролетта индивидите ядат грудки и корени на тревисти растения. През лятото се хранят със зърнени храни и осота, през есента - ечемик, пшеница и царевица. През зимата, при липса на зелена храна, заекът изяжда кора по дървета и храсти, млади издънки.

Манджурският

Най-голямото население живее в Далечния Изток, на брега на Амур и в северната част на Корейския полуостров. Външно сортът прилича на див заек - тежи около 2,5 кг, има късо тяло, къса и твърда коса. С идването на друг сезон козината не се променя. Тези зайци ядат същото нещо като белите зайци, в студения сезон се хранят с кората на дърветата, младите стъбла на растенията и храстите. През пролетно-есенния период ядат плодове и плодове.

Хранене в природата

Храненето на зайци в природата зависи от сезона. През лятото, в гората, животното се храни с млади клонки от овошки. Животните обичат да гризат стъбла и листа, понякога ядат корени, но само млади.

Ушите се хранят главно с растителна храна - корени и кора на дървета, листа и стъбла на растенията, с удоволствие ядат млади издънки на храсти

През втората половина на лятото дивите зайци се хранят със семената на тревистите растения. Любимите са съцветия от глухарче и леторасти, детелина, цикория, люцерна, вратига и рапица. От култивираните растения предпочитание се дава на зърнени култури и слънчогледи. Младите животни и възрастните зайци обичат диня, пъпеш.

През зимата, сред природата, зайците се хранят със семена от зърнени култури, ливадни и степни растения, ядат градински култури (плодове, кореноплоди), изкопавайки ги изпод снега.

В сурови зими диво животно не е в състояние да извлича храна за себе си и семейството си изпод гъстата снежна покривка, поради което се храни с дървесна растителност - кора и дървесни издънки. Любими дървета: дъб, ябълка, клен, круша, върба и трепетлика.

През зимата зайците изяждат сутрешните си изпражнения. Факт е, че сутрешните изхвърляния са богати на полезна микрофлора и някои хранителни вещества, които животните липсват в суровото зимно време.

С липса на минерали и хранителни вещества животното изяжда дори почва или малки камъни. Растителноядни са, но имаше изолирани случаи, когато гладен заек ядеше месото на яребици, забити в ловни мрежи или капани.

Правила за хранене

Проблемно е да се приведе храненето на зайци вкъщи до естествено хранене. Струва си да се хранят у дома поне два пъти на ден и на малки порции, за да се изключат нарушения на стомашно-чревната система. Единична порция за малко заек е 5-10 мл.

Едномесечен заек започва да се храни сам. Листата на плодово дърво (череши, сладки череши, сливи), горски плодове, зеленчуци (зеле, моркови, цвекло) се ядат с охота от млад заек, а ябълките са предпочитани от плодове. Сочната храна е основата на храненето през лятото. На млади и възрастни индивиди се дават изсушени ливадни и степни треви.

Храната за храни се въвежда в диетата на възраст от два месеца. С по-ранно хранене такава храна може да провокира проблеми със стомашно-чревния тракт. С идването на зимата хората се хранят със сено от ливадни треви и клонки от овощни дървета. Прибирането на фураж за зимата се извършва през лятото.

Поддръжка и обслужване

Заек, който живее в гора или в степна зона, изминава стотици хиляди километри през целия си живот, така че държането на такова животно у дома е противопоказано. Просторна стая или волиера е подходяща за временната й поддръжка. Някои животновъди поддържат животните на свободна възраст в техните жилищни помещения. Но си струва да вземете предвид факта, че хората ще оставят екскрементите си навсякъде, ще трябва периодично да събирате изхвърлянията им.

Младите зайци се нуждаят от топлина, трябва да масажират корема и избършете под опашката с памучен тампон, потопен в топла вода

Младите зайци се нуждаят от грижи:

  • оптималният топлинен режим за млади животни е 20 ° С;
  • след всяко хранене животните масажират корема, за да подобрят процеса на храносмилане;
  • с памучна подложка, потопена в топла вода, се изисква да избършете под опашката.

Интересни факти

Тези диви представители на ордена Лагоморф имат уникални характеристики:

  1. Зайците имат повишена издръжливост и са в състояние да покрият дълги разстояния за един ден, развивайки висока скорост (около 50 км в час). Преследването на заек по време на лов изисква много енергия от ловните кучета.
  2. Ушите на животното са един вид регулатор на температурата - излишната топлина излиза през тях.
  3. По време на сезона на валежите звярът притиска ушите си към главата, така че водата да не попадне вътре и да не причини болести.
  4. Средният живот на жените е 9 години, на мъжете - 5 години. В къща или апартамент с подходящи грижи човек живее около 13 години. Това се дължи на факта, че в дивата природа много хищници ловуват за зайци - вълци, почти всички видове хищни птици, които са в състояние да се справят с такава плячка. Индивидът не е в състояние да доживее до 13 години.
  5. Като се има предвид, че заекът постоянно гризе кората на дърветата, клоните, зъбите му бързо се смилат, но на тяхно място растат нови резци.
  6. Бягайки от хищници, индивидът никога не напуска своята територия.

заключение

Дивите животни изискват условия, максимално близки до естествените. Ако човек трябваше сам да отглежда малки зайци, той им е осигурен с всичко необходимо за пълен растеж и развитие..

Какво яде заекът в гората

Белият заек, както и всичките му братя с дълги уши, е много плодотворно животно. Сезонът на чифтосване обикновено настъпва през пролетните и летните месеци. При жените пикът на плодовитостта настъпва на възраст от 2 до 7 години. Бременността продължава от 47 до 55 дни, скоро след раждането зайците отново се чифтосват. В един сезон женската е в състояние да излюпи от 2 до 4 разплода, в зависимост от възрастта и храненето си. Ламинирането става на уединено място на повърхността на земята. Първите зайци се раждат през април-май, вторите през юни-юли, а третите през август-септември. Рядко първите бебета се появяват през март, а последните през ноември, но такива разплоди обикновено умират.

За едно котило се раждат средно 5–7 зайчета, но понякога достига 11. Бебетата се раждат покрити с гъста козина, виждащи се, за разлика от много други животни, и способни на независимо движение. Теглото на новородените е само 100-130 грама.

Първите 8 дни зайците се хранят изключително с майчино мляко, след което започват да опитат тревата. Тъй като заешкото мляко е много мазно и питателно, бебетата се хранят не повече от веднъж на ден. След 15 дни, малките вече се отдалечават от майката и водят независим живот Белите достигат пубертета на възраст от десет месеца.

Продължителността на живота на този заек е 17 години, но, за съжаление, повечето от тях дори не живеят до 5 години - това е по вина на хищници, бракониерство и инфекции.

Броят на белите кочове, както и неговите братя, се променя от година на година.

Заек - описание, характеристики, външен вид. Как изглежда един заек?

Тялото на заек е стройно, леко сгъстено отстрани, дължината му при някои видове достига 68-70 см. Теглото на заек може да надвишава 7 кг. Характерна особеност на лагоморфите са ушите с клиновидна форма, достигащи дължина от 9 до 15 см. Благодарение на ушите слухът на зайците е много по-добре развит от обонянието и зрението. Задните крайници на тези бозайници имат дълги крака и са по-развити от предните. Когато възникне заплаха, скоростта на заека може да достигне 80 км / ч. А способността внезапно да промени посоката на бягане и рязко да скочи встрани позволява на тези животни да се отърват от преследването на врагове: и т.н. Зайците тичат добре нагоре по склоновете, но трябва да се спуснете с главата над петите.

Цветът на заека зависи от сезона. През лятото козината на животното има червеникаво-сив, кафяв или кафяв оттенък. Поради тъмния цвят на подкосъмът цветът е неравномерен с големи и малки "ивици". Козината на корема е бяла. Зайците променят цвета си през зимата, козината им се изсветлява, но само белият заек става напълно снежнобял. Ушните съвети на всички представители на рода остават черни през цялата година..

> Колко време живее един заек?

Средната продължителност на живота на мъжете не надвишава 5 години, на женските - 9 години, но има регистрирани случаи на по-дълъг период на живот на заек - около 12-14 години.

Видове зайци, имена и снимки.

Родът на зайци е разнообразен и включва 10 подгенера, разделени на няколко вида. По-долу са представени няколко вида зайци:

Заек - бял заек (на латински Lepus timidus)

Най-често срещаният представител на рода зайци, обитаващи почти цялата територия на Русия, в Северна Европа, Ирландия, Монголия, Южна Америка и в много други страни по света. Този вид заек се отличава с характерен сезонен диморфизъм - в райони със стабилна снежна покривка цветът на козината става чисто бял, с изключение на върховете на ушите. Лятното зайче сиво.

Европейски заек (латински Lepus europaeus)

Голям вид зайци, някои от които растат до 68 см дължина и тежат до 7 кг. Козината на зайците е лъскава, копринена, с характерна вълнообразна форма, с различни нюанси на кафяви, бели пръстени около очите. Местообитанието на заека обхваща Европейската горска степ, Турция, Иран, северната част на африканския континент и Казахстан.

Заяц от антилопа (на латински Lepus alleni)

Представителите на вида се отличават с много големи и дълги уши, нарастващи до 20 см. Аурикулите са подредени по такъв начин, че дават възможност на животното да регулира топлообмена при твърде висока температура на околната среда. Заяцът на антилопа живее в щата Аризона в САЩ и 4 щата Мексико.

Китайски заек (на латински Lepus sinensis)

Видът се характеризира с малък размер на тялото (до 45 см) и тегло до 2 кг. Късата, жилава козина е оцветена в много нюанси на кафяво, от кестен до тухла. На върховете на ушите се откроява характерен черен триъгълен модел. Този вид заек се среща в хълмистите райони на Китай, Виетнам и Тайван..

Заяц от толай (на латински Lepus tola i)

Дребните индивиди външно приличат на заек, но се различават по по-дълги уши и крака, както и отсъствие на обвити козина. Този заек е типичен представител на пустини и полупустини, той живее в Узбекистан, Туркменистан, Казахстан, Китай, Монголия и в руските степи - от Алтайския край на юг от Астраханска област.

Жълтеникав заек (латински Lepus flavigularis)

Единствената популация от жълтеникави зайци обитава ливадите и крайбрежните дюни на Мексиканския залив Техуантепек, откъдето и второто име - заек Техуантепек. Големите индивиди, дълги до 60 см и тегло 3,5-4 кг, е трудно да се объркат с други видове зайци поради двете черни ивици, минаващи от ушите до задната част на главата и по белите страни.

Метла заек (на латински Lepus castroviejoi)

Местообитанието на този вид заек е ограничено до храстовидните отпадъци от северозападната част на Кантабрийските планини на Испания. Във външния вид и навиците има сходство с заек. Поради унищожаване, хищничество и нарушаване на естествената екосистема видът е на прага на изчезване и е вписан в Червената книга на Испания.

Черен опашки (калифорнийски) заек (латински Lepus californicus)

Видът се характеризира с дълги уши, мощни задни крака, тъмна ивица, движеща се по гърба, и черна опашка. Счита се за най-често срещания вид заек в Мексико и САЩ..

Манчжурски заек (на латински Lepus mandshuricus)

Малките представители на този вид зайци растат до 55 см и тежат не повече от 2,5 кг. Ушите, опашката и задните крака са доста къси, поради което има ясна прилика с див заек. Козината е твърда и къса, кафява на цвят с черни пулсации. Типичен представител на широколистни гори и храстови равнини може да се намери в Далечния Изток, Приморие, както и в Североизточен Китай и Корея..

Къдрав заек (тибетски къдрав заек) (латински Lepus oiostolus)

Видът се отличава с малкия си размер (40 - 58 см) и тегло малко над 2 кг. Характерна особеност е жълтеникавата вълнообразна козина на гърба. Живее в Индия, Непал и Китай, включително планинските степи на тибетските планини, откъдето получи второто си име - тибетският къдрав заек.

Как изглежда един заек е известно на всеки човек от ранна детска възраст. Зайчета - дрънкалки висят в люлки, плюшени зайци се дават на всички деца без изключение, шоколадово зайче е пожелат деликатес за всяко дете. Карикатури, книги, песни за зайци, репликираното изображение на животното постоянно се намира в логата на различни компании.

Откъде идва тази популярност? Отговорът се подсказва, само ако погледнете очарователното пухкаво създание с дълги уши и помпозна опашка. Въпреки това, малко хора се замислят как любимите на обществеността живеят в природата, какво ядат зайци, особено през зимата, на равнини и гори, покрити със снежни валове? Интересен въпрос, а отговорът се крие в начина на живот на дългооките.

Харе яде трева.

Какъв вид звяр е заек?

Зайците са представители от ордена на Лагоморфите и семейството на зайците. Интересно е, че до известно време зайците бяха класирани сред подреждането на гризачи, но разделени поради напълно различна структура на зъбите. За разлика от гризачите (катерици, мишки, бомбета, хамстери), зайците имат не един, а два чифта резци на горната челюст, които са разположени един след друг.

Освен това растителната храна - това, което ядат зайци, не привлича особено гризачи, някои от тях са напълно месоядни, повечето ядат насекоми, риба, птичи яйца. А зайците са абсолютни вегетарианци, това е знак за съвсем различна еволюционна линия, която ни позволява да ги разглеждаме като независим ред.

Зайците формират едноименния род, който включва около 32 вида животни, които живеят на всички континенти, с изключение на Антарктида и Австралия. На територията на Русия има 4 вида зайци: добре познатият заек и белият заек, както и толайският заек и малко проучваният, най-потайният вид - манчжурският заек. Тези животни обитават различни биотопи и имат външни характеристики и навици, характерни за вида..

Как изглеждат руските зайци

Русакът е най-големият заек на територията на страната ни, размерът на възрастните варира от 57 до 68 см, а теглото може да достигне 7 кг. Лятната зайчева козина е кафява, кафеникава, сивкава, червеникава с добре видими тъмни ивици и характерна вълнообразност, само коремът е бял. След есенната молинка заекът обрасъл с буйна зимна козина и става малко по-лек. В диетата на заека преобладават надземните части на растенията.

Белият заек е малко по-нисък от заека по размер: зайците растат до 44-65 см и тежат от 1,6 до 4,5 кг, изключително рядко до 5,5 кг. Ушите и опашката на заека са забележимо по-къси, а цветът се променя в зависимост от сезона. През лятото белият заек е червеникавосив или тъмносив с кафяви ивици, а през есента става снежнобял, само върховете на ушите са черни. За разлика от зайците, тези животни копаят земята все повече и по-често се хранят с луковици и коренища на растенията.

Толайският заек е по-малко копие на заек със същите удължени уши и сравнително дълга опашка. Дължината на тялото на възрастен толай е 39-55 см, а животното тежи не повече от 1,5-2,8 кг. Цветът на кожената козина е същият като този на лекия заек, но без вълнистост и също се озарява през зимата. Но диетата на толията е много подобна на тази на заек..

Заекът от Манджу е малък колкото толай, но с къси уши и опашка като заек. За разлика от роднините, козината на манджурския заек е твърда и настръхнала, а този заек носи облекло от същия цвят през цялата година. Гърбът и главата на животното са кафеникави с черни ивици, страните са по-светли, коремът е почти бял, бузите са осеяни със светли петна. Характерна особеност на вида е ивица от тъмна козина, движеща се по билото.

В южната популация на манджурски зайци има меланистични екземпляри, напълно черни отгоре, снежнобяла отдолу с гърло на гърба. Интересно е, че сред това, което хапват зайци от този вид, има леспедески бобови растения и гамата от животни не надхвърля територията на разпространение на тази култура.

Харе яде трева.

Къде живеят зайци?

Русакът е типично степно животно, широко разпространено в Евразия и Северна Африка. В Русия се среща от брега на Ладожското езеро до Хабаровския и Приморския край. Тези животни предпочитат открити пространства - равнини, степи и полупустини и дори в горите избират ръбове, изгорели места и гори.

Беляки живеят в тундра, гори и горски степи от Скандинавия до Монголия, Китай и Япония. На територията на Русия се среща почти навсякъде, особено през лятото, с изобилие от фураж. Това е типично горско животно, но заекът избягва гъстите гори, но е обичайно в блатистите райони с гъсталаци на върба и тръстика, в храстови тундри, в търсене на богата фуражна площ, често се озовава в земеделски земи, в близост до села и села..

Заяцът от толай е невероятно създание, което не се нуждае от гори и ниви. Любимите местообитания на животните са пустините и полупустините на Централна Азия. В Русия обхватът на толаите е фрагментарно разпръснат в сухите степи и планинските райони на Южен Сибир от Алтайските планини до южната част на Астраханска област. Какво ядат зайци, когато са избрали такова странно местообитание? Животните хапят на рядка млада трева, пелин, хамиш, тамариск, клони от пясъчна акация и копаят растителни грудки. В диетата на толай винаги присъстват ефемери и, което е интересно, груби издънки на саксаул.

Манчжурският заек се среща в Далечния изток на Русия, в китайската Манджурия и в северната част на Корея. Тези животни обичат гори с гъст подраст, леска, бреза, влажни низини и рядко се появяват на открити площи. В допълнение към гореспоменатия дървояд, двуцветното животно с радост изяжда зелените части на всякакъв вид растителност. Подобно на всички роднини, диетата на манчуския заек е силно зависима от сезона..

Какво харесват зайци през лятото

Зайците са беззащитни срещу хищници и хора, поради което са активни привечер и през нощта, но по време на сезона на каране те често се забелязват през деня. Зайците са териториални самотници, отделните им парцели заемат площ до 50 хектара. През деня зайци седят на усамотени места: в храстите, гъста трева, празни лисици и язове за язовци, а през нощта излизат в търсене на храна.

През лятото зайците имат достатъчно храна в рамките на личната си територия. Сред това, което ядат зайци, на първо място са най-разнообразните части от зелени растения. Белият заек с удоволствие изяжда златород и покривка, храни се с мишки грах и равнец. Витамини и микроелементи, необходими за здравето, се получават от глухарчета и детелина.

В лятната диета на заека се доминира от детелина и глухарче, люцерна, рапица, много полезна цикория, вратига, богата на етерични масла. В търсене на деликатеси зайци често посещават места, където се отглеждат култивирани растения, където се хранят с всякакви зърнени култури, елда и млади слънчогледи. Те особено предпочитат пъпешите, но няма да се откажат от зеленчуците..

Зайците се размножават по време на обилни фуражи - от март до септември. Тези животни са изключително плодородни и една женска може да даде потомство 5 пъти на сезон, а в пчела има до 9 зайци. С настъпването на есента и преди замръзване зайците започват активно да ядат боровинки от издънки, хвощ, изкопават специален деликатес от земята - еленови трюфели. В диетата се появяват клонки от млади дървета и храсти, а с настъпването на замръзване зайците преминават към твърд фураж.

С какво ядат зайци през зимата

Ако лятната диета на зайци в основата си е идентична, то зимната диета на различни видове е забележимо различна. Русак продължава да търси мека храна, копае мъртва трева изпод снега, посещава зеленчукови градини в търсене на култивирани растителни върхове и прибира издънки на зимни култури в нивите.

Когато снегът падне в дебел слой, заекът е принуден да се придвижи към кората и издънките на дървета и храсти. Особено предпочита леска, метла, дъб и клен. По-рядко гризе върху кората на ябълка, круша и върба.

Белите ястреби не обичат тревни парцали, но копаят сняг в търсене на джудже кедър и горски плодове, ядат сено на купчини. Любимата зимна храна на заека е кората и клонките от върба, лиственица, бреза и трепетлика. Шипките, хвойна, издънките от череши, елша и лешник играят важна роля за оцеляването на животните..

Диетата на заека от манджу е подобна на тази на бял заек и животните отдават особено предпочитание на трепетлика и топола. Толайският заек, подобно на заека, копае много сняг в търсене на тревисти растения и особено уважава заека и тамариска от твърда храна.

Зайците не умират от глад и намират достатъчно храна по всяко време на годината. Те живеят средно 10-12 години, белите са дълголетни и могат да живеят 17 години. В естествени условия обаче зайците са беззащитни срещу хищници и хора, следователно в най-добрия случай те живеят около 5 години. Само поради тяхната рядка плодовитост, всичките 4 вида зайци, живеещи в Русия, са доста многобройни и състоянието на популациите им не предизвиква страхове сред учените..

Няколко пъти, като идвах на дачата през есента, наблюдавах накъсаните глави зеле. Ясно е, че зайци са посегнали на реколтата ми. Така се заинтригувах от въпроса, какво още могат да изгризят, освен зелето ми.

Какво се гризат зайци

Диетата на ухите уши е много разнообразна, главно в зависимост от местообитанието. Това е всяка растителност. През лятото - листа, трева, млади издънки на растения, корени, различни зърнени култури, семена, гъби, горски плодове. Заекът също не презира различни бобови растения, пъпеши и тикви, ядки и плодове. Обича да се заселва в близост до полета, където се отглеждат зеленчуци и зърнени култури. През зимата диетата на зайци включва кора на дървета, шишарки, игли от иглолистни дървета, дори рогата, които лосът пролива през зимата. Понякога зайци крадат сено. Те обичат да посещават зеленчукови градини, където се хранят с кората на ябълкови дървета, круши, сливи. Изкопават стара трева изпод снега. Разбира се, специално лечение за заек са зеленчуците (моето зеле, морковите), кората на младата трепетлика, дъб, метла. Като цяло, всичко, което расте, заекът може да яде.

Това трудно животно е заек, не му е лесно да живее в дивата природа. Само поради високата плодовитост, през топло лято женските имат време да дадат потомство до пет пъти, популацията на тези безобидни тревопасни животни не пада.

За да ловува зайче, за да бъде успешен, опитен ловец трябва да проучи навиците им предварително. Намирането на места, където предпочитат да организират угояване и лежане, е изключително вълнуващо занимание, което е ключът към бъдещия ловен успех..

Знаейки какво хапва заек, можете да го ловите по всички известни начини..

Хранене на зайци през пролетта и лятото

Зайците са вегетарианци. Хранят се с трева, млади издънки, плодове, грудки и не заобикалят земеделските ниви. Въпреки това, през лятото, когато има много храна, те предпочитат места, далеч от хората..

Наблюденията показаха, че зайците нямат "любими" видове храна. Те охотно изяждат всичко, което расте в горските и лесостепните зони. По-специално ставрополските зайци дори ядат такива отровни растения като лютици и чучулиги.

От детските книги знаем, че ушните гризачи са лудо влюбени в зелето. Този мит обаче е близък до истории, в които мишките са луди по сиренето, а таралежите обичат ябълки, като ги берат на тръни. По-вероятно е зайците да избират печалба от поле, засадено със зърнени култури, картофи или цвекло..

Местата на ястребите, зайците, толаите се различават в зависимост от местообитанието.

  • Белите предпочитат малки поляни, храсталаци и дерета. Съответно, повечето горски растения са включени в диетата им: от пролетно кисело (известен още като зеле заек), мишки грах, равнец, до горски плодове. Понякога заекът яде хвощ, някои видове гъби.
  • Толай обичат да се хранят на открити места. Основата на лятната им диета е конска киселец, тамариск, осока, пелин, шингил, грудки, луковици от тревисти растения.
  • Русаки са още по-всеядни. Те могат да се хранят както далеч от хората, така и нагло да се приближат към покрайнините на селищата. Те ядат глухарчета, детелина, вратига, цикория и други диви видове. Те лесно се хранят със слънчогледи, зърнени култури, както и всичко, което намерят в градините. Има случаи, когато сиви крадци копаят грудките на младите картофи директно от земята, изгризват издънките на пъпешите.

Какво харесват ханците през есента и зимата

От октомври зайците стават още по-всеядни. Те изяждат кората на дърветата и с настъпването на студеното време те се приближават все по-близо до човешкото обиталище. Най-популярни при тях са пределните полета със зимни култури, които изкопават изпод снега, и далечното сено с готово сено..

При обилни снеговалежи зайци предпочитат да стоят в леглото в продължение на няколко дни, като ядат собствените си сухи отпадъци. Малките зайци се хранят със суха трева, с която майката изобилно облицова гнездото.

  • Бели кочове гризат кора от почти всички дървета: върба, клен, планинска пепел, бреза, хвойна, дъб. Със силни лапи копае зелена трева изпод снега.
  • Толаите мигрират от места с висока снежна покривка към долините, по-близо до населените места. Те се хранят на нивите с остатъци от царевица, зърнени култури, кора на дърветата.
  • Русаките се превръщат в истинска катастрофа за градинарите през зимата, изгризвайки стволовете на овощни дървета до тяхната височина. Хранят се и със семена, сухи съцветия на билки, гризат кората на клени, леска, дъбови дървета.

Зайците (като всички тревопасни) имат недостиг на минерални соли в организма. Следи от зъби от зайци често се откриват върху роговете и костите на мъртви животни, изпуснати от лос..

Затова опитните ловци примамват зайци със солена вода, изсипвайки сняг или почва на местата на бъдещия лов. Според някои рецепти е по-добре да се разтваря сол в отвара от сухи листа от малина..

Примамките включват също тънки клонки от трепетлика, върба (най-добре с пъпки), магданоз (пресен или сух).

Трябва обаче да се помни, че някои видове лов, които изискват стръв, са забранени в райони с нисък брой зайци..

Размножаване и продължителност на живота

Потропването с лапи се използва от женските по време на периода на чифтосване - те примамват мъжете, живеещи наблизо. В битка мъжките трябва да разкрият достоен претендент за лапата и сърцето на дългооката красавица. Периодът на ухажване е дълъг: започва през януари, завършва през август-септември.

Женската ражда потомство за около 2 месеца, около 43 дни. В едно котило, заекът носи 1-9 меда. През зимата се раждат 1-4 зайчета, през лятото броят се увеличава. Зайците се раждат напълно покрити с вълна, с отворени очи. Женската облизва новородени, леко се разклаща, за да стимулира кръвообращението. След това майката ги крие в депресия, оставя да търси храна. В продължение на три седмици заекът храни малките с мляко, след което преминават към самостоятелно хранене с трева. Ако кърмачка срещне непознати зайци, тя със сигурност ще ги храни. Дори ако майката умре, осиротелите бебета ще получат необходимото мляко, те няма да умрат от глад.

Тъй като хиляди зайци не живеят до зрялост и умират от ноктите и зъбите на хищници, животните имат естествена плодовитост. Животните се характеризират с рядка особеност - супер напасване - женска може да бъде бременна с потомство в различни етапи на развитие. Женските достигат сексуално развитие до 6 месеца. По време на игри за чифтосване женската издава звуци, напомнящи човешкото мърморене.

Външно е невъзможно да се разграничи един заек от заек. Когато изследвате гениталиите, можете да видите, че женските имат коремни и гърдни зърна..

В дивата природа зайците живеят 7-8 години.

сортове

Известни са общо 32 породи зайци, но учените настояват за включване на зайци и зайци в породата, които наброяват около 45.

заек

Това е доста голямо животно, тежащо приблизително 1,5-5 кг. Ушите на животното могат да достигнат 10 см дължина. Кратката малка опашка винаги е снежнобяла, размерите варират от 5-10 см. Лапите на заека са широки и дебели, което му помага да скочи по дълбок, рохкав сняг.

Цветът на заека през лятото зависи от района: от сив с червени ивици до тъмносив. Коремът на звяра е бял. Зайците са по-големи и по-тежки, но не се различават по цвят. През зимата заекът носи снежнобяла козина, заради която получи своето име.

Белият заек може да се намери дори в Аржентина. В Русия той живее навсякъде, е обект на лов, тъй като месото на зайци се слави със своята нежност.

заек

Животното тежи около 6-7 кг, цветът е тъмносив с петънца, очите са тъмнокафяви. Ушите на заека са дълги, могат да достигнат 14 см. Опашката е удължена, дължината й е около 8-14 см. Тъй като този вид живее на места с малко сняг, лапите му са тесни и плътни. Звярът предпочита степ.

Русакът беше въведен в Австралия, където се превърна в национално бедствие. Безконтролното размножаване доведе до смъртта на местната фауна, загубата на огромно количество зърнени култури. Упражнението провежда изследвания, насочени към елиминиране на звяра от Австралия.

Толайски заек

Пустинно животно, свикнало да живее в топла среда. Размерите на звяра са малки. Тегло - 1,5-3 кг. Краката са дълги и тесни. Различава се в дълги уши, опашка. Козината е сива с жълтеникава или кафява омраза. Черни, светли цветове се редуват, заекът изглежда пъстро. Опашката на животното е тъмна, но има отличителна черта - в края на четката на бялата груба коса.

Манджурския заек

Миниатюрно крехко животно с тегло до 3 килограма. Има къси уши и опашка. Козината е пъстра, в центъра на гърба се вижда ивица с черна коса. Понякога има меланисти - зайци с черен цвят на козината.

Заек от антилопа

Не се среща в Русия. Хабитат - Мексико, Аризона в САЩ. Ушите на звяра достигат 20,5 см и служат не само за слуха. Предвид горещия климат, ушите са вид топлообменник, помага за понижаване на телесната температура.

Китайски заек

Миниатюрно животно с тегло до 2 кг, живее главно в Китай и Виетнам. Обича хълмове, ливади с ниска трева.

Къдрав заек

Порода в Тибет, Китай. Животното е с малки размери, тежи около 2 кг. Цветова палитра от черно до почти жълто.

Разнообразието от зайци е невероятно, но навиците им са почти идентични. Животните се ловуват заради нежното си месо и гъстата козина. Често уловено животно умира от страх с разрушено сърце.

Сортове зайци

За нас това са малки безобидни пухкави животни, които живеят в гората и бързо изчезват от погледа, когато наближава опасността..

От февруари зайците започват да имат потомство. Веднага след като животното се роди, майката храни малкия заек и бяга от нората, за да не привлича хищници с миризмата си. След няколко дни тя се връща, отново храни гладното потомство и бяга. Това гъсто мляко е достатъчно за бебета за няколко часа. В рамките на една седмица зайците имат зъби..

Преди това заекът очертава тревата в норката, с която зайците започват да се хранят след около 10 дни. До около месец порасналото потомство вече няма нужда от майка си и започва да живее независимо.

В Русия можете да намерите 4 вида зайци:

В природата има само 32 вида в една версия, според научните спорове, като към този вид се добавят и зайци, и пика, 45 вида. Нека се запознаем с някои от тях.

Заяц - заек

Живее в горите на Русия, Южна Америка, Монголия и много други страни. През зимата, за да бъде по-малко забележим в снега, той променя цвета си на бял, а само на върховете на ушите остава черен. Лятно джъмпер сиво.

Какво яде един заек в гората? Диетата през лятото съдържа растителни храни: билки, глухарчета, зърнени култури, планинска пепел, боровинки, гъби. По нивите ушите се хранят със зеле, в градината животните могат дори да грижат лук и моркови. През есента белите зайци се хранят с клоните на храсти, а през зимата в гората е по-трудно да се хранят, така че те изяждат кората на дърветата, като върба, трепетлика и бреза.

Все още уша от този вид може да се храни с рога на лос, изпуснат в гората. Ако е възможно, копаят плодове изпод снега, хранят сено, получено от сено в близост до селата. През пролетта, когато на тревните площи се появи прясна трева, белите зайци ядат този деликатес на стада.

Това животно е нощно, затова през деня лежи по-често, а през нощта получава храната си, бягайки на дълги разстояния.

Заяц - заек

Нека се запознаем с този заек. Русаки са големи индивиди с кафяв цвят с вълна от различни нюанси. Живеете в Казахстан, Турция, Иран.

Русаки нетърпеливо ядат зърнени храни, цикория, глухарчета. Ако кафявите зайци се заселят в селскостопански полета, те навредят на реколтата, като ядат плодове, зеленчуци и пъпеши. В Австралия например зайците са обявени за вредители, които представляват сериозна заплаха..

През зимата заекът гризе кората на дървета и храсти. За разлика от белия заек, този вид се празнува на кората на дъб, клен, метла, периодично с лапите си изкопават семена от растения и плодове изпод снега. През пролетта те често увреждат корените на храсти, ядат листа, млади издънки и стъбла на растенията.

Заек - игра

Зайците не са с големи размери, краката и ушите са по-дълги от тези на други индивиди. Представител на този вид живее в пустините и в руските степи, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан.

Какво ядат зайци в природата? През зимата се придвижват по-близо до населени места. В планините те се спускат в долини, където няма снежна покривка. Основната храна са зелените части на растенията. През пролетта диетата се състои от корените и грудките на тревистите растения (те се хранят с удоволствие и млада трева).

Ефемера расте в пустинята - тревисти едногодишни растения - един от деликатесите на зайци. През лятото храната е зърнени храни и осота, през есента царевица на нивите, пшеница и ечемик. През зимата няма добро хранене, така че те се задоволяват с кората на дърветата и храстите.

Разпространен на юг от Далечния Изток, в долината на река Амур, в Китай, на север от Корейския полуостров. Външно - почти като див заек, малък на дължина и тегло до 2,5 кг. Задните крака са къси, козината е твърда и настръхнала, цветът не се променя с промяната на сезона.

Тези животни са същите горски обитатели като белите зайци. Те се хранят със стъблата на храстовидни и дървесни растения, плодове и плодове. През зимата - кора и издънки на топола и трепетлика.

Поради местообитанието на горещи места като щата Аризона в САЩ, поради твърде високата температура, зайците имат много дълги и големи уши. Това не само спомага за по-добрия слух, но и за регулирането на топлопредаването.

През деня те се крият от горещото слънце в храстите, но от вечер до сутрин водят активен начин на живот. Те ядат главно кактуси, трева.

Този вид заек се среща в хълмовете на Китай, живее във Виетнам и дори е включен в „Червената книга“. Индивидите са с малки размери, с къса твърда козина с кафяв цвят с много нюанси, има черни триъгълници в краищата на ушите.

В диетата: широколистни растения, клони, издънки.

Живее в Китай, Индия, е с малки размери и тежи около 2 кг.

Предимно нощни и се хранят главно с треви и тревисти растения.

Някои интересни факти:

  • Това животно е много издръжливо. Той може да достигне скорост до 50 км / ч, покривайки огромни разстояния за ден.
  • Чрез дълги уши топлината напуска тялото, като по този начин спасява животното от прегряване на тялото. По време на дъждове, заек притиска ушите си и водата не попада там, което би провокирало заболяване на животно.
  • Женските живеят около 9 години, мъжете - 5. У дома, с добри и правилни грижи, те могат да живеят до 13 години, но в дивата природа често умират от лапите на хищници, преди да достигнат зряла възраст.
  • Поради честото изяждане на кората зъбите им се износват, но нови растат, за да ги заменят.
  • Дори бягайки от хищници, заекът никога не бяга на чужда територия..

При естествени условия животните получават собствена храна, но какво да правите със заек, който се появява във вашата къща? Разбирайте се какво ядат зайците, разбира се.?

Поддръжка и грижи за заек у дома

При естествени условия заек изминава много голямо разстояние. Ето защо е по-добре да държите домашните любимци, с изключение на малките, в апартамент на свободна възраст или в клетки на открито, където е просторно, а не в клетки. Но трябва да се има предвид, че те оставят екскрементите си навсякъде и ще трябва да почиствате отпадъците след тях..

Младите зайци се нуждаят от топлина, трябва да масажират корема и да избършат с памучен тампон, потопен в топла вода под опашката.

Колкото и да се опитвате да обичате домашните си любимци, не забравяйте, че това са диви животни и трябва да доближите тяхното съдържание възможно най-близо до естественото. Сега имате представа как диетата се избира от заека и в какви условия трябва да се спазва..

Заекът е малък бозайник, който наскоро е принадлежал към ордена Лагоморфи и семейството на зайци. Преди това те са били считани за вид гризачи. Международното научно наименование за рода на зайци е Lepus (лат.). Зайците само на пръв поглед изглеждат безобидни животни. Благодарение на мощните крака и дългите нокти, те са в състояние да издържат на опасност. От древни времена това пухкаво животно е било желана плячка за ловците заради диетичното си месо и рядката козина..

Видове зайци

Родът на зайци се състои от дузина подгенера, всяка от които е разделена на видове.

заек

Бял заек (на латински Lepus timidus). Дължина на тялото около 44-65 см; тегло 1,6-4,5 кг. Отличителна черта на този бял заек е умението му в камуфлаж. Заекът има бяла козина през зимата, през лятото козината става сива. Белият заек е целта на много спортни ловци. Местообитание: Русия (включително Арктика); Китай, Монголия, Северна Европа, Южна Америка.

Европейски заек (латински Lepus europaeus). Най-големият представител на лагоморфите има кафява козина. Дължина на тялото е 68 см, тегло до седем килограма. Козината е лъскава, къдря малко. Опашката и ушите са по-големи от тези на заека. Заекът, може да се каже, е степски заек. Местообитание: Европа, Казахстан, Турция, Закавказие, Арабски полуостров, Северна Африка.

Заяц от антилопа (на латински Lepus alleni). Дължината на тялото е 45-60 см. Отличителна черта на антилопския заек са неговите впечатляващи размери уши, до 20 см. Те помагат за нормализиране на топлообмена на животното в горещ климат. Този вид живее в северозападно Мексико и американска Аризона.

Китайският заек (на латински Lepus sinensis) се отличава със своя миниатюрен размер. Дължината на тялото е 30-45 см, теглото е в рамките на 2 кг. Цветът на козината варира от кестен до червен. Козината е къса, твърда по структура. Местообитание: Китай, Тайван и Виетнам; обитава главно високопланински райони.

Толайски заек (на латински Lepus tolai). Външно той има подобни характеристики с заек, само забележимо по-компактен по размер. Дължина на тялото 39-55 см, тегло 1,5-2,8 кг. Хулиганският заек има по-големи крайници и уши от този на заека. Живее в Централна Азия, Казахстан, Североизточен Китай и Монголия. Почти навсякъде в Русия.

Жълтеникав заек

Жълтеникав заек (на латински Lepus flavigularis). Дължина на тялото 60 см, тегло 4 кг. Ушите и краката са големи. Жълтеникавият заек има оригиналния цвят на ушите. От основата им до задната част на главата има две черни ивици, страните са бели. Хабитат: крайбрежие на залива Техуантепек в Мексико. Терен: крайбрежни тревисти дюни и открити поляни. Остава буден в тъмното.

Метла заек

Метла заек (на латински Lepus castroviejoi). Дължината на тялото на заек от този вид е 45-65 см, теглото е от 2,6 до 3,2 кг. Цветът на заека е черно-кафяв, с малки бели петна. Живее в Испания, фигурира в Червената книга на тази страна. Видът е широко разпространен в райони с малко растителност. В много отношения заекът на метлата е подобен на заека.

Черен опашен заек

Черен опашки (калифорнийски) заек (латински Lepus californicus). Дължина на тялото 47-63 см, тегло 1,5-3 кг. Отличителна черта на вида са дългите уши и масивните задни крака. Козината в горната част на тялото е сиво-кафява на цвят. Гърбът на животното е украсен с черна ивица. Населението на тези лагоморфи е най-впечатляващо в западните Съединени щати и в Мексико. Заекът с черни опашки е самотник.

Манчжурски заек (на латински Lepus mandshuricus). Размерът на тялото на манджурския заек е 40-55 см, тегло 1,3-2,5 кг. Краката, опашката и ушите са сравнително къси, което придава на манджурския заек подобни характеристики на дивия (европейски) заек. Козината е твърда, настръхнала. Цветът на козината е кафяв, неравномерен, със сиви петна. На гърба има лента с по-тъмен цвят на по-дълга коса. Намерен в южната част на руския Далечен изток, в китайския регион Манджурия и в северната част на Корея. Можем да кажем, че това е горски заек, предпочитайки широколистни гори с гъсти храсти..

Тибетски къдрав заек

Тибетски къдрав заек (латински Lepus oiostolus). Дължината на тялото е 40-58 см. Теглото е 2,3 кг. Козината на това животно има жълтеникав нюанс, козината на гърба е леко вълнообразна. Местообитание: Китай, Индия, Непал. Терен: високопланински район на Тибет.

Южноамерикански златен заек

Агути (латински Dasyprocta) или южноамерикански златен заек (гърбичен заек). Това животно принадлежи към реда на гризачите, е роднина на морски свинчета. Сред хората, агути също се нарича златен (или златен) заек. Това животно има дължина на тялото 50 см и тегло около 4 кг. Получи второто си име поради златния си цвят. Горбатият заек е широко разпространен в Централна и Южна Америка, от Мексико до Бразилия. Агути плува много добре.

Домашен заек

Заекът, за разлика от заека, който е бурно животно, се нуждае от пространство и много движение. При силно желание зайците могат да бъдат развъждани у дома, спазвайки определени правила.

Характеристики на отглеждането на заек у дома:

  • Заекът се нуждае от просторна клетка или волиера.
  • Разхождайки се из апартамента. До 1-месечна възраст под строг надзор, от 1 месец свободен обхват.
  • Заекът трябва да бъде ваксиниран и да се отърве от глисти.
  • Заекът трябва да бъде научен да ходи до тоалетната веднага, използвайки памперси или суха трева като пълнител за поднос. Не трябва да се използва гранулиран пълнител.

Зайците са много общителни животни, живеят в апартамент, имат нужда от постоянно взаимодействие с човек, игри, внимание. Но тези животни не трябва да се държат постоянно в ръцете ви, те не обичат прегръдките.

Характеристики на хранене на заек у дома:

  • Млякото от заека е с много мазнини състав, до 20%, поради което е невъзможно да се хранят зайците с краве мляко или човешка кърмаческа формула. Препоръчва се да давате заместители на кърмата за котки и котки на всеки 3-4 часа.
  • Не можете да подслаждате мляко за зайци.
  • От навършване на две седмици, в допълнение към млякото, трябва да давате зелена трева, листа и клонки.
  • От месец и половина е необходимо напълно да се прехвърли тийнейджъра на твърда храна: зелена трева, клонки, плодове, плодове.
  • От два месеца добавете готови фуражи без зърно в диетата на зайците.

Изпълнявайки всички препоръки, дивото животно ще се вкорени в човешко жилище и ще стане пълноправен член на семейството. Забавен домашен любимец може да бъде приятел на децата.

Не можеш да пуснеш опитомен заек, той няма да оцелее.

Заешки гигант (Flandre)

Един от най-невероятните представители на лагоморфа е Фландрия, или белгийският гигант. Това е индустриална порода зайци. Дължината на тялото на възрастните е 67 см, тегло 7-10 кг. Козината е гъста, цветът е сиво-заек, жълто-сив, тъмносив, желязо сив. Породата започва да се размножава през 1952 г..

Тюлен морски заек

Морският заек, или брадат тюлен, принадлежи към семейството на истинските тюлени. Дължината на тялото е 2,5 метра. През зимата теглото е 360 кг. Морският заек живее в плитките води на Северния ледовит океан и в прилежащите води на Атлантическия и Тихия океан. Представителите на северните народи правят домакински предмети от кожата на печат. Бременността на женска брада уплътнение трае една година, ражда се едно кубче с дължина на тялото 120 см. Способността за възпроизвеждане се появява на възраст от пет години.

Описание на животни

Обикновено диво животно от семейство зайци придобива потомство в последния месец на зимата. След появата на малки зайци, женската първо ги храни, след което напуска дупката, за да не привлича хищни животни с миризмата си. След известно време тя се връща отново с намерението да ги нахрани и да си тръгне отново. Така се държи женската, докато зайците имат зъби. Първите зъби при младите животни започват да изригват на възраст от една седмица. Тогава майката влачи трева в дупката за младите. Първото хранене започва от десетия ден от живота.

Младите зайци се хранят с трева и след един месец възраст вече не се нуждаят от помощта на майката.

Няколко вида от това пухкаво тревопасно животно живеят в дивата природа. Всички те се различават по козината, размера и поведението си. На територията на Русия ще бъде възможно да се срещнат представители на всяка от породите.

Belyak

Това животно живее в лесостепната зона на страната ни, в южната част на САЩ и Монголия. За камуфлаж през зимата животното променя естествената си сива козина в бяла козина. Само ушите в края остават черни. През лятото диво животно, което живее в гората, яде гъби, зърнени култури, глухарчета, рапични плодове, боровинки и билки. На полето зелето става храна за диви гризачи; в градината животните изсипват лука, върховете моркови и кореноплодните зеленчуци. През есента белият заек оцелява, като яде млади клонки от храсти. През зимата, когато храната е стегната, гладно животно се храни с кората на трепетлика, върба и бреза.

заек

Това е едър заек с кафява козина с бели, черни и сиви косми по цялата козина. Животното живее в Далечния Изток, Казахстан, Иран и Турция. Зайците се хранят с глухарчета, цикория и зърнени храни. Тези горски животни причиняват голяма вреда на пъпешите, зеленчуците и плодовите насаждения. През зимата звярът гризе кората на дърветата, стъблата на младите разсад и храстите. Предпочита да яде клен, дъбова кора, да измъква семена от плодове и растения изпод снежните платове.

Да положи

Представители на този вид, които са средно големи с дълги крака и уши, живеят в Русия главно в степната зона, както и в териториите на Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан. В природата зелената растителност е основата на диетата им. В началото на пролетта индивидите ядат грудки и корени на тревисти растения. През лятото се хранят със зърнени храни и осота, през есента - ечемик, пшеница и царевица. През зимата, при липса на зелена храна, заекът изяжда кора по дървета и храсти, млади издънки.

Манджурският

Най-голямото население живее в Далечния Изток, на брега на Амур и в северната част на Корейския полуостров. Външно сортът прилича на див заек - тежи около 2,5 кг, има късо тяло, къса и твърда коса. С идването на друг сезон козината не се променя. Тези зайци ядат същото нещо като белите зайци, в студения сезон се хранят с кората на дърветата, младите стъбла на растенията и храстите. През пролетно-есенния период ядат плодове и плодове.

Хранене в природата

Храненето на зайци в природата зависи от сезона. През лятото заекът се храни с млади клонки от овошки в гората. Животните обичат да гризат стъбла и листа, понякога ядат корени, но само млади.

Ушите се хранят главно с растителна храна - корени и кора на дървета, листа и стъбла на растенията, с удоволствие ядат млади издънки на храсти

През втората половина на лятото див заек се храни със семената на тревистите растения. Любимите са съцветия от глухарче и леторасти, детелина, цикория, люцерна, вратига и рапица. От култивираните растения предпочитание се дава на зърнени култури и слънчогледи. Младите и зрели зайци обичат диня, пъпеш.

През зимата, сред природата, зайците се хранят със семена от зърнени култури, ливадни и степни растения, ядат градински култури (плодове, кореноплоди), изкопавайки ги изпод снега.

В сурови зими диво животно не е в състояние да извлича храна за себе си и семейството си изпод гъстата снежна покривка, поради което се храни с дървесна растителност - кора и дървесни издънки. Любими дървета: дъб, ябълка, клен, круша, върба и трепетлика.

С липса на минерали и хранителни вещества животното изяжда дори почва или малки камъни. Растителноядни са, но имаше изолирани случаи, когато гладен заек ядеше месото на яребици, забити в ловни мрежи или капани.

Правила за хранене

Проблемно е да се приведе храненето на зайци вкъщи до естествено хранене. Струва си да ги храните вкъщи поне два пъти на ден и на малки порции, за да премахнете риска от лошо храносмилане. Единична порция за малко заек е 5-10 мл.

Едномесечен заек започва да се храни сам. Листата на плодово дърво (череши, сладки череши, сливи), горски плодове, зеленчуци (зеле, моркови, цвекло) се ядат с охота от млад заек, а ябълките са предпочитани от плодове. Сочната храна е основата на храненето през лятото. На млади и възрастни индивиди се дават изсушени ливадни и степни треви.

Храната за храни се въвежда в диетата на възраст от два месеца. С по-ранно хранене такава храна може да провокира проблеми със стомашно-чревния тракт. С идването на зимата хората се хранят със сено от ливадни треви и клонки от овощни дървета. Прибирането на фураж за зимата се извършва през лятото.

Заек, който живее в гора или в степна зона, изминава стотици хиляди километри през целия си живот, така че държането на такова животно у дома е противопоказано. Просторна стая е подходяща за временната й поддръжка - волиер или клетка. Някои животновъди поддържат животните на свободна възраст в техните жилищни помещения. Но си струва да вземете предвид факта, че хората ще оставят екскрементите си навсякъде, ще трябва периодично да събирате изхвърлянията им.

Младите зайци се нуждаят от топлина, трябва да масажират корема и избършете под опашката с памучен тампон, потопен в топла вода

Младите зайци се нуждаят от грижи:

  • оптималният топлинен режим за млади животни е 20 ° С;
  • след всяко хранене животните масажират корема, за да подобрят процеса на храносмилане;
  • с памучен тампон, потопен в топла вода, се изисква да избършете под опашката.

Интересни факти

Тези диви представители на ордена Лагоморф имат уникални характеристики:

  1. Зайците имат повишена издръжливост и са в състояние да покрият дълги разстояния за един ден, развивайки висока скорост (около 50 км в час). Преследването на заек по време на лов изисква много енергия от ловните кучета.
  2. Ушите на животното са един вид регулатор на температурата - излишната топлина излиза през тях.
  3. По време на сезона на валежите звярът притиска ушите си към главата, така че водата да не попадне вътре и да не причини болести.
  4. Средният живот на жените е 9 години, на мъжете - 5 години. В къща или апартамент с подходящи грижи човек живее около 13 години. Това се дължи на факта, че в дивата природа много хищници ловуват за зайци - вълци, почти всички видове хищни птици, които са в състояние да се справят с такава плячка. Индивидът не е в състояние да доживее до 13 години.
  5. Имайки предвид, че заекът постоянно гризе кората на дърветата, клоните, зъбите му бързо се смилат, влошават се и изпадат, но на тяхно място растат нови резци.
  6. Бягайки от хищници, индивидът никога не напуска своята територия.

Дивите животни изискват условия, максимално близки до естествените. Ако човек трябваше сам да отглежда малки зайци, той им е осигурен с всичко необходимо за пълен растеж и развитие..

Популярни теми:

Какво хранят крокодили в природата? В много ранна възраст основата на храната им са малки насекоми и...

Всеки любител на автомобилите със сигурност ще се съгласи, че държавният регистрационен номер на автомобил е вид документ, удостоверяващ...

Как да си обясниш себе си, без да знаеш езика - психологията на общуването Без да знаеш местния език, на практика можеш да се ориентираш...

Новини Област Ямал От 10 октомври възобновяването на хеликоптер на пътници до отдалечени населени места на Ямал-Ненец...

Произход на вида и описание Снимка: Мартен Въпросът за произхода на мартените е сложен и загадъчен. За това трябваше да похарча...

Храни, съдържащи витамин В

Сладък плод - сладък грейпфрут за отслабване и укрепване на имунната система