Teterev

Черен глухар е доста голяма пернат игра. В цял свят месото му принадлежи към признатите деликатеси. Има невероятен вкус и богат набор от хранителни вещества. Само яребици и лешници могат да се конкурират с него по популярност сред дивеча..

История на продукта и география

Хората ловували птици, които живеят в дивата природа по всяко време. Родът на Тетереви - птици от пилешкия орден - е един от най-древните. Месото им отдавна се използва за храна и служи като важна ловна търговия. Масовото изтребване на тези птици дори доведе някои от техните видове до ръба на изчезване днес и до включването им в Международната Червена книга.

Обичайният черен глухар, наличен за лов, е широко разпространен в природата и е една от най-популярните дивечови птици. Живее в достатъчни количества в горите, степите и горските степи на Северна Америка, в Евразия от Източните Пиринеи до Сибир, също има много в Шотландия, в северните райони на Монголия и в източната част на Манджурия.

Сезонът на лов на глухари, започващ през август, продължава до дълбока зима. Уловът на тази птица в пролетните течения е не по-малко популярен. Вярно е, че ловът на глупости в някои региони е ограничен, а за някои видове птици е напълно забранен..

Видове и сортове

Разнообразието на тази птица се диктува главно от географския й обхват. Родината на ливадния глухар (T. cupido) е Америка, където се среща върху безлесни равнини и пясъчни полета, обрасли с редки храсти. Разликата между този вид се крие в пъстрата окраска на оперението на горната част на тялото и в кичури тесни пера, висящи от двете страни на шията.

Северните райони на Америка и Евразия бяха избрани от черния рак, наречен Бяла яребица (L. albus) за ослепително бял цвят на тялото, без да брои опашката, през зимата. Шотландският чернокоп (L. scoticus) живее в блатистите райони на Великобритания. Подобно на Бялата яребица, тя се различава от нея по кафявите си крила и по това, че през зимата не побелява.

Планинският чернокоп (L. mutus) се отличава като отделен вид. Има много разновидности, открити в планинските райони на Исландия, Гренландия, Северна Америка, Скандинавия, Северен Сибир, Алпите и Пиренеите. Лятното оперение на тези птици се слива с цвета на скалата в техните местообитания. Популациите на планинските раковини са силно засегнати през зимата от ледени условия, лавини и неправилно хранене. Някои птици от този вид, например кавказкият чернокоп, вече са застрашени и ловът на тях е забранен..

Обикновеният глухар (Lyrurus tetrix) или Kosach се счита за най-разпространеният и популярен вид. Основното му местообитание са смесените гори на Евразия. Населението му се оценява на милиони индивиди, а местообитанието му се простира от западните граници на континента до бреговете на Охотско море. Птиците от този вид по-често от другите попадат на масата, въпреки че не се продават широко и можете да ги купите само от ловци.

Черният глутец е лесно разпознаваем поради лирообразната си опашка, черен цвят с метален блясък от синьо-зелен или лилав оттенък и бели зони под крилата. Женският косач е сиво-кафяв или червеникав с черни ивици по цялото тяло. Масата на труповете варира в зависимост от местообитанието им в границите от 1,2-1,5 кг за мъжете и 0,9-1,1 кг за глухаря.

Благоприятни характеристики

По отношение на съдържанието на белтъчини и мазнини, месото от черен равнец се счита за ценна хранителна храна. Калоричното му съдържание е 253,9 ккал на 100 гр. Освен това, с толкова висока хранителна стойност, той никога не е много мазен, следователно може да се припише и на диетична храна.

Хранителната стойност на гъбеното месо се дължи на богатия му витаминен състав. Тя включва почти цялата азбука от витамини: А, Е, Н, РР, група В и холин. В допълнение, продуктът съдържа разнообразие от други полезни вещества и биологично активни съставки като фолиева киселина и пепел. Месото от черна рапица е богато на ценни минерални съединения йод, манган, калий, калций, флуор, магнезий, сяра, натрий, цинк, желязо, мед, хром, кобалт, молибден и други.

Високото съдържание на протеини (22%) с ниско съдържание на мазнини (4,9%) прави месото от ряза идеална храна за диетата. Яденето на тази игра е полезно за деца, спортисти, хора със заболявания на храносмилателната система и метаболизма. Богат набор от ценни хранителни вещества, съдържащи се в месото от черен равнец, поддържа имунната система, сърдечно-съдовата и нервната система на тялото, помага при анемия.

Вкусови качества

Вкусът на гъбеното месо отчасти зависи от сезона, в който се добива. Есенната птица, която се храни основно с горски плодове (червени боровинки, червени боровинки, боровинки и други), е изключително вкусна при всякакъв вид кулинарна обработка. Месото от дивеч, взето през зимата, леко променя вкуса си поради наличието на борови иглички и брезови пъпки в диетата на чернокопия.

Птици от различни възрасти, петели и женски също се различават по вкус. Месото на мъжките косачки е малко по-твърдо и по-сухо от това на глупостите. По-нежното и сочно месо на младите индивиди, особено женските, има вкус на пилешко; такива птици обикновено се готвят с цели трупове. По-старите косачи изискват рязане и продължителна термична обработка на месо, за да се постигне желаната мекота.

Приложения за готвене

По отношение на популярността в готвенето месото от черни кончета, заедно с лешници и яребици, заема едно от водещите места сред дивеча. В кухните на различни нации по света има много рецепти за приготвянето му. Месо от черен глухар:
• използва се при приготвянето на традиционни ловни ястия на открит огън;
• пържени или печени с цял труп;
• пълнени;
• в нарязан вид мариновани, пържени, задушени и варени;
• използва се за приготвяне на първи курсове и оригинални закуски.

Деликатното и сочно ранешко месо върви добре както със зърнени храни, така и със зеленчукови гарнитури. Като пълнеж при пълнене на домашни птици могат да се използват не само традиционните зърнени култури, но и гъби, ядки, диви плодове, плодове, варена царевица, тиква, аспержи и други зеленчуци. Изисканият вкус на ястия с черно ярешко месо може да се подчертае от различни сосове (вино, кремообразен, чесън, сирене, ядки). Особено вкусни и популярни:
• цели печени трупове с хрупкава коричка;
• глухар, варен на открит огън, печен на шиш или изпечен в глина;
• домашна юфка от косач;
• пюре супа с месо от черни рапици и бобови растения;
• основни ястия и закуски от филе от глухар с различни зеленчуци.

Teterev

Грасес се нарича една от най-бързо застрашените диви птици в Европа. Днес повечето представители на това семейство птици са запазени в Източна Европа и Скандинавия, както и в северната част на Манджурия. Така например във Финландия популацията на възрастни чернокожи достига няколко хиляди индивида на квадратен километър. И не толкова отдавна месото на тази птица се консумирало от жители на цяла Евразия. Винаги се е считал за деликатес със свойства, полезни за хората. Но изглежда, че скоро ловът за изчезващи черни глупости може да бъде извън закона..

основни характеристики

Черен тетерук, или черен глутец, е най-голямата птица от семейството на глутеите, принадлежаща към най-древния ред птици - пилета. Но черният глухар или обикновеният, макар че е най-популярният и търсен в света, не е единственият представител на рода. В САЩ, например, се срещат ливадни черни глупости, в северната част на Евразия и на Северноамериканския континент - бели яребици (това е името на черни яребици с бяло оперение), шотландски чубрици се срещат в блатата на Великобритания, в Алпите, Пиренеите, Скандинавията, а в северната част на Сибир - планински групировки. И това са само някои от сортовете.

Женските от най-популярния черен глухар растат до 45 см (размерът на домашна кокошка), мъжките - до 62 см. Размахът на крилата на тези птици може да достигне почти метър. По отношение на теглото, мъжкият труп е очевидно по-тежък от женския. Един възрастен черен глухар може да тежи до 2 килограма, докато женските рядко достигат 1,2 кг.

Но можете да различите мъжките от женските не само по размера на трупа, но и по цвета на оперението. При "мъжете" оперението обикновено е черно със синьо-зелен метален блясък. Крилата са тъмнокафяви с бели петна. Друга определяща особеност на чернокопия е яркочервените петна над очите. Опашката на възрастен мъж прилича на полумесец, огънат във формата си. И колкото по-възрастен е мъжкият, толкова по-широк, по-великолепен и по-извит опашката си. Между другото, именно тази опашка, подобна на лирата, отличава чернокопата от другите представители на фазановото семейство. Подобно на дървесница, сиво-кафявите крака на тези птици са покрити с малки пера. Наблюдателите на птици казват, че тази функция помага на чернокопито да ходи през снега през зимата. Тетерите (женските), както вече беше отбелязано, са с малко по-малки размери от мъжете. Цветът им също е забележимо различен - те не са синкаво-черни, а кафеникаво-червени и пъстри, а опашката им е разделена на 2 части. Между другото, младите мъжки приличат много на женските. И още един интересен факт: в дивата природа понякога можете да видите птици, които много приличат на черни глупости или глухари, но всъщност не са. Биолозите наричат ​​тези птици mezhnyak, те са обичайно хибридно потомство на рабчета и дървояди.

Може би най-разпознаваемата черта на чернокопия е техният глас. Мъжките издават специален звук, наподобяващ кръстоска между охлаждането на гълъбите и кипенето на вода в тенджера. Отначало охлаждането на черни цепели е сравнително тихо - гласът на птиците може да се чуе на разстояние до 50-100 метра, но след това чернокопката увеличава силата на звука и става чуващ дори за няколко километра. Продължителността на меките и силни звуци може да бъде различна - зависи от вида на птицата "съобщение".

Домът на глухарите са иглолистните гори в Северна и Централна Евразия (от Западна Европа до Източен Сибир). Въпреки че понякога глухарче може да се види в близост до мокри ливади, блата, торфени блата, пустини, ниви (особено тези, засети с елда). Но все пак любимите им места са гори от стари брези, борове или елши, където те изграждат своите необичайни гнезда. За разлика от много птици, чернокожите не строят къщите си на дървета, а изкопават малки ями в земята, но винаги на усамотено място, където не са лесни за намиране. Обикновено за гнездата си птиците избират гъсталаци от треви, храсти или сянката на старо голямо дърво. А през зимата те се „заселват“ точно в снежна скала, като са издълбали малка пещера в нея.

Диетата на възрастните птици зависи от сезона, но във всеки случай се предпочита вегетарианска храна. През пролетта това могат да бъдат листа, пъпки, цветя от различни билки и храсти, например боровинки. През лятото черни глупости "ловуват" за листата на същата боровинка, както и за малини, семена от зърнени култури. През есента в диетата им се появяват различни плодове, а през зимата тези силни птици отново се преместват в бъбреците, както и жълъди, иглолистни игли. И ако възрастните се чувстват отлично на растителна храна, тогава пилетата не могат без малки насекоми и само леко порасналите пилета преминават към вегетарианство.

Това са заседнали птици и по правило през живота си не напускат родните си места. През последните години в света се наблюдава тенденция към намаляване на гъсената популация. Птиците изчезват главно поради промени в околната среда. Някои от видовете вече са изчезнали, други, като кавказкият раб, са на прага на изчезване. В Европа глупостите все още могат да се видят в Белгия, Холандия, Германия, Дания, Шотландия, Финландия, Англия. В Азия - в северната част на Корея, Казахстан, Китай, Монголия.

Благоприятни характеристики

Месото от черна рапица е диетичен продукт. 100 грама филе филия съдържа малко повече от 250 калории. Но в същото време снабдява организма с почти 20 г протеини и въглехидрати. А мазнините в 100 г месо изобщо не са нищо: в рамките на половин грам.

Поради богатото си съдържание на протеини, месото от тази пернат дивеч е много питателно и здравословно. Подобно на пилешкото месо, той се счита за един от най-добрите източници на незаменими аминокиселини. Витамини А, Е и група В, много минерали могат да се получат и от порция настъргано месо. Например филетата съдържат резерви от калий, натрий, сяра, фосфор, мед, желязо, флуор. И всеки от тези компоненти допринася за поддържането на здравословна функционалност на тялото..

Например фолиевата киселина прави филетата от глухарчета особено полезни за бъдещите майки. Други витамини от група В са полезни за нервната система, за функционирането на повечето вътрешни органи, за красотата на косата, ноктите и кожата. Желязото помага за предотвратяване на анемия и повишаване на хемоглобина. Освен това, благодарение на желязото, филетата от глухар са полезни за хора с нарушен метаболизъм и хронична умора. Медта прави този продукт ефективен протектор срещу косопад и ранна сива коса. Освен това, благодарение на същия елемент, глухарят предотвратява дерматозите, подобрява апетита и укрепва сърдечния мускул. В допълнение, този продукт съдържа още един важен за здравето на сърцето компонент - калий. Има благоприятен ефект не само върху сърдечно-съдовата система, но също така полезен за правилното функциониране на мозъка и предотвратяване на алергични реакции..

Може да изненада някои, но месото на тези птици е полезно дори за поддържане на правилния баланс на течности и соли в организма, както и за здравословно ниво на pH. И продуктът ще получи тази способност от натрия, който съдържа..

Как да изберем и приготвим правилния труп

Полезно е да запомните, че старото птиче месо е по-малко вкусно и жилаво от младите филета от черни кончета. За да разберете дори приблизителната възраст на птица, трябва внимателно да погледнете лапите й и да проверите гъвкавостта на гръдните кости. Колкото по-остри са ноктите и колкото по-гъвкави са костите, толкова по-млада е птицата. И ловците забелязали още една особеност: месото на женската винаги е по-нежно от това на мъжкото. Неприятна миризма, излъчвана от трупа, показва, че продуктът не е свеж.

Черен глухар може да се разпознае по цвета на месото на гърдата: отгоре трябва да е по-тъмен (тъмна череша), а вътре - бледо розов. Ако трупът на чернокопия е ловен трофей, а не "култивирана" птица, тогава месото му трябва да съдържа известно количество олово изстрел. Ето защо, преди готвене, повредената част трябва да бъде изрязана..

Месото от черна рапица принадлежи към диетичните продукти. Правилно приготвеното филе е нежно, сочно, вкусно, с приятен бледо розов цвят, донякъде напомнящо на лешниково месо. Много европейски ресторанти включват разнообразни ястия от тази птица в менютата си. А за французите тази птица е традиционно празнично ястие за Коледа и Нова година. Между другото, в башкирската кухня месото на глухаря също е национална гордост..

При рязане на трупове мнозина изхвърлят карантии от черни кончета, но сърцето и черният дроб на тази птица са много вкусни, например, пържени в масло с резен черен хляб.

Обикновено на чернокопия се приготвя около 45 минути. Ако птицата не е млада, тогава ще я отнеме повече време, за да я приготвите, задушите, запържите или изпечете. Още по-добре, следвайте съветите на известни готвачи: пържете и печете млади трупове и по-зрели - гответе или задушавайте.

Но е нежелателно веднага да извлечете варено месо от течността, в която е било варено. В идеалния случай черният глухар трябва да се охлади в купа с бульон. Това ще направи филето от птици по-нежно и сочно. По-добре е да задушите тази птица с вино - ще бъде по-вкусно. Можете да изпечете или запържите или целия труп, или само домашните птици - получавате оригинална алтернатива на пилешкото месо.

В много европейски ресторанти можете да поръчате супа от глухар, приготвена от филе и настърган боб. На базата на птиче месо и неговите карантии се получават отлични месни супи, които дори начинаещи в готвенето могат да готвят. Черните глупости бяха не по-малко популярни в кухнята на нашите предци. В Русия готвеният церебрий се смяташе за празнично ястие..

И още една тайна. Вкусовите характеристики на чернокопито до голяма степен зависят от сезона, когато е била уловена птицата. Есенните глухари се считат за най-вкусните. По това време се хранят главно с горски плодове (като правило това са боровинки, боровинки, червени боровинки, къпини и други), които придават на месото специален аромат и вкус. През зимата, когато диетата на птиците се състои от игли и пъпки, вкусът на филето придобива и лека иглолистна нотка..

С какво се комбинира

Дивечовото месо обикновено върви добре с сосове от диви плодове. И черният глухар не прави изключение. Като се има предвид, че сезонът на лов на тази птица е есен и зима, тогава се вземат и есенни плодове. Най-често това са къпини. Неговият сладко-кисел вкус перфектно допълва аромата и вкуса на месо от рязане. Също толкова изгодни комбинации са месото на ренде и соса от червени боровинки или липавича Чесън, вино, кремообразен или сирене сос също може да бъде чудесно допълнение. Броколи, тиква, царевица и други зеленчуци се сервират като гарнитура към варени яребчета. Ядки, лимони, аспержи и гъби могат да се използват като пълнеж за пълнене на млад труп. Е, какъв гурман би отказал черен глухар, пържен с ядки или задушен в шампанско със сметана! Тези съставки също отлично подчертават всички вкусови предимства на домашните птици..

Задушен черен глухар

На дъното на формата сложете 2 дафинови листа, 3 скилидки, малко канела, лук, нарязан на пръстени и няколко филийки бекон. Нарежете трупа на черен глухар на парченца и сложете във форма. Поръсете отгоре с подправки и покрийте с бутилка червено вино. Формата се изпраща във фурната и месото се пече на много слаб огън за 4-5 часа. Охладете готовото ястие и го изпратете в хладилника с формата за една нощ. Сервирайте студено.

Много хора отказват дивечовото месо, защото не знаят как да го приготвят правилно или го намират безвкусно. Всъщност, за да може филето от горски птици да се окаже сочно и ароматно, просто трябва да следвате някои правила за готвене. Въпреки че когато става въпрос за групови групи, почти няма правила. Но вкусът на това месо е ненадминат. Въпреки това, като ползите от него.

Черна раковина. Лайфстайл начин на живот и местообитание

С идването на ранна пролет, веднага щом снегът започне да се топи и се появят черни размразени петна, човек може да наблюдава косене на глухар. Чернокопия започва да тече интензивно, да скача и да мърмори силно.

Така се осъществява тяхното съперничество между мъжете. Тези движения и звуци траят около 15-20 минути. След това се чуват избледняващи звуци и първият акт на концерта приключва.

Но минава известно време и всичко започва отначало. Всяка птица в природата е някак оригинална. Птицата птица е интересна за всички, от външния вид до изключително поведение.

Слушайте чернокопия

Видове черни глупости

Има няколко вида на тези невероятни птици. Всеки от тях има своите значителни разлики. Някои в природата стават все по-малко поради дейността на хората, така че в момента те са под надеждна защита..

Прери пиле

Този пернат, както и всичките му други братя, принадлежи към рода на фазаните. В Северната част на Америка можете да видите ливадните глухари. През зимата, с настъпването на студено време, птиците може да не се колебаят да се окажат във фермите. Именно на тези места те успяват да преживеят суровия сезон и да не изпитват проблеми с храната.

Местообитанието на този вид чернокопитни са орехови горички, места с голям брой шипки и брезови гори. В началото на сезона на чифтосване те променят мястото си на разполагане и се придвижват към ливади с високи треви.

За да построят гнездо, птиците избират територии в близост до водни тела и с ниски треви. Наличието на резервоар наблизо е предпоставка за комфортен живот на черен глухар в природата. Този вид е включен в Червената книга през 1967 г. и се смята за застрашен..

Острият глухар

Този вид черен глухар живее на места, вариращи от центъра на Аляска до Юкон, достигайки до Големите равнини. Размерите на тази птица са малки - дължината не надвишава 49 см, а теглото не достига килограм.

Отличителна черта на остър опашкият глухар е опашката му, в центъра на която се наблюдават пера, по-дълги от други. Между очите на птицата се наблюдава тъмна ивица. Няма значителни разлики между жени и мъже. Цветът на първия е малко по-тъмен..

Удобно е тези птици да живеят на поляни с ниски треви, които помагат умело да скрият гнездата си. Ако чернокопият живее в гората, тогава той търси сечище за себе си. Често се среща в земеделска земя и отглеждани блата.

Черен глухар

Тези птици са доста големи по размер. Местообитанието им са горите и горските степи на Азия. Най-вече този вид може да се намери в Русия, Монголия, Казахстан, Китай. Наблюдава се и на територията на Украйна, Беларус, Прибалтика, Полша, Англия.

Мъжките обикновено имат по-големи параметри от женските. Те се различават и по цвета си. Мъжкият е доминиран от черни и зелени тонове. При женската тя е по-пъстра с преобладаване на червени и кафяви цветове. Птиците могат да тежат до 1,5 кг.

Kosach е най-разпространеният вид сред чернокожите

Синя глупост

Този вид черноплодник живее в Аляска, Калифорния, Канада и Колорадо. Оперението на тези птици е боядисано в тъмно сиво със сини и зелени тонове. На фона на тези цветове е гребен от оранжево или червено.

Гръдният кош на птицата е украсен с бяло петно. Размерите на синята раковина са впечатляващи. Понякога теглото на възрастен мъж надвишава килограм. Няма значителни разлики в цвета между мъжете и жените. Те се различават по размер. Те предпочитат да водят заседнал начин на живот в иглолистните гори.

Кавказки раб

Самото име на тази птица говори само за себе си. Местообитанието на кавказкия чернокоп е разположено в Грузия, Азербайджан, Армения и Кавказ. Те избират места с гъсталаци от брезова гора, шипки. Трябва да има малко от тях, но достатъчно, за да скрият птичи гнезда..

Появата на този вид чернокопитни много прилича на чернокопия, само на няколко по-малки параметри. Цветовете на мъжките са доминирани от черни цветове, докато женската е пълна с кафяви и червени тонове..

Черен глухар

По друг начин тази птица се нарича мъдрец черен глухар. Тази голяма птица е родом от Северна Америка и Канада. Както подсказва името, птицата е работила в тясно взаимодействие с пелин през целия си живот..

Семената на растението са нейният любим деликатес на чернокопия, в гъсталаците му предпочитат да строят жилищата си, а също и да се крият от враговете си. Наличието на блата е важно за този тип чернокопитни..

При мъжете на тези птици цветът е много по-богат, отколкото при женските. По принцип, както вече беше отбелязано, този модел се наблюдава при всички видове чернокопитни. В червения пелин, преобладават кафяви тонове, разредени с бяло.

Вратът на птицата е увенчан с бяла яка. Опашката на пернат е уникална, състояща се от много пера, стърчащи в различни посоки и създаващи впечатление за отворена цветна пъпка.

Горната част на перата е украсена с бяло, в основата те са черни. Струва си да се отбележи, че само мъжете имат толкова впечатляваща опашка, за да привлекат противоположния пол..

Появата на чернокоп

Има различия между мъжки и женски черен глухар. Техният сексуален диморфизъм е на най-високо ниво, в това отношение природата положи всички усилия. Всички мъжки черупки имат ярък и богат цвят..

По принцип това е много красива птица, която може да се наблюдава с часове. Птицата има голяма конструкция, малка глава на къса шия. Максималното тегло на птицата може да достигне до 6,5 кг. Дължината му може да бъде до метър.

Женска кавказка черупка

Очите на птиците са украсени с червена, без перна кожа. Клюна на птицата не е особено поразителен. Отгоре се наблюдава издутина. А ноздрите са покрити с пера. Крилата са къси и заоблени.

Атрактивната опашка на мъжките е поразителна. Крайниците на птицата са покрити с оперение. Оперението на женските е малко по-различно от това на мъжките. Той е скучен и не е толкова прикрит като външна среда..

Местообитание и начин на живот на птицата

Черен рак може да се намери в зоните на Палеарктика и Неоарктика. Регионите от Пиренеите на изток от Манджурия, земите на Шотландия и Монголия, страните от Северна Америка, Азия и Европа са обитавани от тези интересни и привлекателни птици. Много от техните видове могат да бъдат намерени на територията на Русия..

Това е заседнала птица, но през периода на гнездене е особено скрупулно къде точно да се изгради жилище. През това време чернокопият се опитва да избегне мрачни и гъсти гори с високи дървета..

За тях е прекрасно и удобно във варовикови и трепетливи гори, където се виждат брезови гори, полета със зърнени култури и ягодоплодни полета. Не толкова отдавна тези птици можеха да се наблюдават в степите. Но с развитието на селското стопанство те постепенно заминават там..

Птиците избират земя за своите гнезда. Директно върху него в гъсти храсталаци или гъсталаци на черна раковина намира убежище за себе си. Случва се те просто да използват дупка в земята за това..

Що се отнася до жилището, цялата отговорност се носи само от женската. Представителят на по-силния пол не участва най-малко в това. Перата и сушената трева се използват за изолация на готовия корпус. Птиците предпочитат да водят пестелив начин на живот. Особено важно е черните глупости да се слепят през зимата. Женската рядко се отклонява от мъжкия си по това време на годината..

През пролетните месеци птиците се движат през дърветата в търсене на свежи пъпки и издънки. Интересно е да ги гледате по това време. Рабът се хваща на клон със силни лапи и може да виси с главата надолу толкова дълго.

Те водят заседнал начин на живот и не са свикнали да променят местожителството си. Това е причината за почти пълното унищожаване на някои от техните видове, защото на ловците не е толкова трудно да ги намерят..

Времето за чифтосване на глухаря пада в началото на пролетта. Ходят по двойки. До есента чернокопият се грижи за своето потомство, инкубира и внимателно го защитава. По-близо до зимата, птиците отново се стичат. По това време те най-често се срещат в дървета, въпреки че чернокопият се счита за сухоземна птица.

Птиците летят перфектно. През деня те летят от дърво на дърво в търсене на храна, а през нощта се спускат на земята. През зимата те пълзят дълбоко под снега, за да прекарат нощта, като по този начин се спасяват от студа. Те могат да прекарат няколко дни там, ако външната температура спадне значително. Но дори и под снега, птиците са изключително внимателни..

Имат идеално развито зрение и слух. Това им помага да предвидят опасност преди време. Струва си да направите едно неуспешно движение по време на лов и можете да изплашите всички черни глупости. Уплашените птици бързо и шумно излитат, причинявайки вълнение наоколо.

Тази птица е с търговска стойност, затова класическият лов на глухари е любимо забавление на много ловци. Подобно масово изтребване доведе до факта, че някои видове са на прага на изчезване и са взети под закрилата на човечеството..

хранене

Храната на чернокопия е много разнообразна. Зависи от времето на годината и местообитанието на птицата. В по-голяма степен в диетата му преобладават растителни храни. През лятото животинската храна може да се присъедини към нея. Само в началото на живота си глухарят се нуждае от голям брой насекоми.

През зимата те дават предпочитание на дървесни пъпки, плодове и игли. Цетерукът, който живее близо до нивите, без колебание или страх пирува с посеви. Това е особено забележимо през есента, през сезона на реколтата. Яденето на малки камъни и твърди семена допринася за нормалното храносмилане на птиците.

Размножаване и продължителност на живота

Човек може да говори безкрайно за глупостите. Това е невероятна и несравнима гледка. Мъжките се опитват да спечелят благоволението на женските. Те са толкова многоженни, че през този период на чифтосване могат да оплождат повече от дузина женски.

След всички ритуали и завършено оплождане женската започва да разкрасява дома. Мъжкият не й помага в това. На избрано усамотено място, невидимо за хищниците, женската изгражда гнездо и снася от 6 до 9 яйца в кафяви точки.

Времето за инкубация продължава около 21 дни. При новородени се забелязва гъст пух. Винаги са близо до мама, подчиняват й се имитират й във всичко. След около месец пилетата стават на крилото. Продължителността на живота на тези интересни птици продължава 8-14 години..

Черна раковина

Черен рак е птица, позната от детството. Има много поговорки, поговорки и приказки за този пернат обитател на гората, най-популярната от които е „Лисицата и черният цекув“. Там той е показан като умен, разумен и сдържан, което в крайна сметка го спасява от интригите на лисицата. Само орнитолози, които изучават тази птица и ловци, сред които чернокопият се е считал за ценна игра от незапомнени времена и които, въз основа на навиците на тази птица, са разработили много умни начини за лов на тази горска красота, знаят за същото, кой всъщност представлява черният рак..

Съдържанието на статията:

Описание на черна рана

Грос е голяма птица от фазановото семейство, която е широко разпространена и живее в гори, горски степи и отчасти в степите на Евразия, включително Русия. По принцип черният глухар води заседнал начин на живот, освен това предпочита да се засели по краищата на гората, до гората и в речните долини..

Външен вид

Черен рак е доста голяма птица, размерът му в зависимост от пола може да бъде от 40 до 58 см, а теглото - съответно от 0,7 до 1,4 кг. Главата му е малка, със скъсен клюн. Тялото е доста голямо, но не твърде масивно, шията е достатъчно дълга, с грациозен завой. Краката са силни, визуално, поради покриването им до основата на пръстите на краката, изглеждат дебели.

Интересно е! Характерна особеност на чернокопия е техният глас. По време на периода на чифтосване мъжките издават звуци, които са едновременно подобни на бучене и мърморене. И женските се подвикват като обикновени пилета.

Черният рак има четири пръста на всеки крак, три от които са насочени напред, а четвъртият е противоположен на тях. Ноктите са достатъчно мощни. Крилата са здрави, покрити с доста дълги пера, които птицата не може да направи без полети.

Поведение, начин на живот

Черните глупости са социално активни птици, които предпочитат да се държат в големи стада през цялото време, с изключение на периода на чифтосване, освен това в стадо може да има до 200-300 индивида. Най-често яйценосните стада са смесени, по-рядко тези, където се срещат само мъжки, но стадата, състоящи се изключително от женски, са изключително редки. Тези птици са дневни, а през лятото, когато е особено горещо през деня, те са активни в сутрешните и вечерните часове преди залез слънце..

През деня те предпочитат да седят сред дърветата, сред струпванията на клони: там чернокопият се радва на слънце и там избягат от по-голямата част от наземните хищници. Повечето чернокопитни са заседнали. По време на заниманията те ходят по земята дълго време, дори могат да пренощуват там, в натрупване на гъсти гъсталаци от храсти или в блато на таралеж. Въпреки че главно дърветата са предпочитани като места за спане: там е по-спокойно и безопасно, отколкото на земята.

Те се катерят отлично по дърветата, така че с еднакво оправдание могат да бъдат наречени както земни, така и дървесни птици. Изглежда невероятно, но чернокопките са в състояние уверено да седят дори на най-тънките клони, които трудно могат да поддържат теглото си. Това са предпазливи същества с отличен слух и зрение, докато женските се държат по-благоразумно от мъжете и в случай на опасност те първи дават алармени сигнали, след което цялото стадо се отстранява от мястото и прелита на друго, по-безопасно място.

Интересно е! Grouse, въпреки големия си размер, лети много бързо: скоростта му на полет може да бъде 100 км / ч, а в случай на опасност е способна да лети на разстояние от няколко десетки километра.

През зимата тези птици изграждат подслон под снега, където при силни студове могат да седят почти цял ден. За да направите това, най-често с настъпването на здрач, черен глухар от клон на дърво се гмурва в дълбок, но свободен снежен сняг и, като кълве снега, а също и го прокарва с тялото си, прави тунел в него до 50 см дълбочина.

Това е напълно надежден подслон, особено след като чернокопият, намиращ се в тунелите им, отлично чува стъпките на приближаващия се хищник и има достатъчно време, ако е необходимо, да напусне приютите си и да излети, преди да се приближи до опасно разстояние.

Единствената сериозна неприятност, която може да изчака чернокопия в тунелите му, е временно затопляне и образуването на ледена кора върху снега, което не е лесна задача за пробиване на птица. С настъпването на пролетта стадата се разпадат и мъжките започват да се събират по теченията, където в очакване на женските те се къпят в лъчите на първото пролетно слънце.

Колко са чернокопите

В природата средната продължителност на живота на чернокопия е от 11 до 13 години, в плен тези птици могат да живеят по-дълго.

Сексуален диморфизъм

Сексуалният диморфизъм в чернокопия е силно изразен: женските са не само много по-малки от мъжете по размер, но и значително се различават от тях по цвета на оперението си. Оперението на мъжкия е лъскаво черно, с нюанс на зелени или лилави нюанси на главата, шията, гърлото и слабините. Има дълбоки червени вежди над очите. Гърбът на корема е кафеникав, с избелени върхове на пера. Бельото е бяло, контрастно. Има и малки бели петна, наречени "огледала" върху тъмнокафявите полетни пера. Крайните опашни пера са силно огънати отстрани, поради което формата на опашката прилича на лира. Цветът им е интензивно черен с лилав нюанс по върховете..

Интересно е! Цветът на младите птици, независимо от техния пол, е един и същ: и мъжете, и жените в млада възраст имат пъстро оперение, състоящо се от черно-кафяви, кафеникаво-жълти и бели ивици и петна, редуващи се помежду си.

Женската на чернокопия е оцветена много по-скромно: тя е кафеникаво-червена със сивкави, жълтеникави и черно-кафяви напречни ивици. Тя има и огледала на крилете на полета, но на фона на по-светъл червеникав фон те изглеждат по-малко контрастни от тези на мъжките. Женската има малка резба на опашката и, подобно на мъжкия, нейното бельо е боядисано в бяло.

Видове черни глупости

Понастоящем са известни два вида чернокопитни, които живеят в Европа: това е черният глухар, който се нарича също полски глухар, и кавказкият чернокоп. В същото време учените разграничават седем или осем подвида на чернокопия, живеещи в различни региони на местообитанието му. Външно тези два вида са много сходни, с изключение на това, че кавказкият чернокоп е по-малък: размерът му не надвишава 50-55 см, а теглото му е 1,1 кг.

Различията в цвета на оперението също се забелязват: при кавказкия черен глухар той е тъп, почти лишен от блясък, да не говорим за цветния блясък, а на крилата няма „огледала“. Опашката на този вид е донякъде различна по форма: тя е с форма на лира, но в същото време е разклонена. Опашните пера са доста тесни, но в същото време по-дълги от тези на чернокопия. Женските от кавказкия чернокоп са боядисани в пъстър, червеникаво-кафяв цвят, украсен с по-тъмни ивици.

Този вид живее в Кавказ в Русия и Турция. Открит е и в Азербайджан, Армения и Грузия. Любимите му местообитания са храсти от рододендрон и шипки, а тази птица се заселва и в малки горички, обрасли главно с бреза и хвойна. Кавказки черноплодник се храни с тревисти растения, плодове, насекоми. През зимата ядат брезови пъпки и котки, семена и плодове.

Местообитание, местообитания

Черен рак живее в горите, лесостепите и степите на Евразия, от Алпите и Британските острови на западната граница на обхвата му и завършва с района на Усури и Корейския полуостров на изток.

В същото време границите на обхвата са условни, тъй като те много зависят от броя на птиците и от културните промени в пейзажите. И в някои региони, където чернокожите са били широко разпространени, те до момента са напълно изчезнали поради икономическата дейност на човека, както, например, се е случвало в Източна Судета..

На територията на Русия тази птица живее от полуостров Кола и Архангелска област на север до района на Курск, Воронеж, Волгоград и предпланините на Алтай на юг. Чернокопците предпочитат да се заселват в горички, малки селфита и гори, където има много плодове. Среща се и в речни долини, по границите на блатата, заливните поляни или земеделските земи. Те се опитват да не се заселят в гъсти гори, но могат да избират обширна сеч или място, където веднъж се е случил горски пожар и дърветата все още не са имали време да растат.

Интересно е! Тези птици много обичат да се заселват в брезови гори и ги предпочитат пред всички останали пейзажи. Но в Западна Европа чернокопият отдавна е избран за местообитания от хедърс, а в Украйна и Казахстан - гъсти храсталаци.

Диета с черни глупости

Черен рак е тревопасна птица, поне възрастните предпочитат да ядат растителна храна. През топлите месеци те ядат боровинки, боровинки, червени боровинки или боровинки и тревисти растения като детелина или ястреб. Хранят се и в полетата, където се отглеждат култури, и особено харесват зърното от пшеница и просо..

През зимата черните раци, живеещи в брезови гори, се хранят с брезови издънки, пъпки или котки. А птиците, които живеят на места, където брезата не расте, трябва да се задоволяват с друга храна: смърч и хвойна игли, издънки от лиственица, млади борови шишарки, както и елша или върбови пъпки.
Младите животни на тези птици се хранят главно с насекоми, но по-късно, като остареят, преминават към растителна храна..

Размножаване и потомство

От началото на пролетта мъжките чернокопитни се събират на така наречените течения, за които избират ливади, покрайнините на блатата или тихите горски поляни. На една такава поляна могат да се съберат до две дузини мъжки, а понякога и повече. Върхът на чифтосване в черни глупости е през втората половина на април - началото на май. По това време всеки от мъжките се опитва да заеме място на сегашния участък по-близо до средата на полянката, но най-добрите сайтове, разбира се, отиват на най-силните от тях..

Мъжките внимателно защитават тези райони от нахлуването на съперници, някои от тях могат дори да прекарат нощта точно там, на земята, от опасения, че докато той ще се върне от нощта, друга черна глупост може да заеме района. Около час преди разсъмване мъжките се събират на теченията и започват да излъчват свистящи и след това мърморещи звуци, за да привлекат вниманието на женските, които, пристигнали след известно време, първо остават по-близо до ръба на теченията и след това летят до средата на поляната, т.е. където избират своя партньор.

Течението на чернокопия е изключително интересна гледка. Някои мъжки мърморят нещо, огъват вратовете си към земята и разнасят опашките си с буйни бели опашки. Други по това време скачат и силно клатят криле. Третата от тях, без да разделя вендингът или зоната, се сближават в дуел, скачайки и се втурнаха един към друг. Независимо от това, въпреки факта, че битките между мъжете са чести, чернокожите не нараняват сериозно един друг..

След чифтосване мъжките на чернокопия не участват в съдбата на бъдещото си потомство: женската сама изгражда гнездото, тя самата инкубира 5-13 светлолюбиви яйца с тъмнокафяви и кафяви включвания. Излюпването започва в средата на май, а самото гнездо е малка дупка в земята, облицована с пера, листа, тънки клони и миналогодишна изсушена трева.

Женската инкубира потомството си за 24-25 дни. Гръбчетата се раждат напълно покрити с пух и след няколко часа могат да последват майка си. Първите 10 дни от живота им са най-опасни: в края на краищата, пиленцата все още не знаят как да прелитат и следователно на земята те могат да станат лесна плячка за хищници.

Интересно е! Женската е през цялото това време до своето потомство и ако наблизо се появи хищник, се опитва да го измами, като се преструва на ранен. Тя се прехвърля от място на място, сякаш не може да излита и отчаяно бие крилете си, притискайки се едновременно силно. Това кълване е сигнал към пиленцата да се крият и да се скрият, докато майка им се върне..

Когато рабчето навърши 10 дни, те знаят как да прелитат и след месец започват да летят. През септември младите мъжки, които вече са се разтопили в черно оперение, се отделят от семействата си и живеят отделно, но младите женски все още се опитват да останат близо до майките си. Само през зимата и мъжете, и женските започват да се събират в смесени стада.

По правило на възраст от една година мъжете все още не участват в репродукцията, въпреки че вече са достигнали пубертета: просто не им е позволено да правят това от възрастни черни глупости, преследвайки младите от тока, така че всичко, което остава, е да се сгушат по краищата на поляната и да наблюдават, т.е. как се справят техните по-възрастни и по-силни роднини. Мъжките на 2-3 години вече изземат място за себе си от ръба на течението и могат да участват в размножаването, ако, разбира се, бъдат избрани за партньори от една от женските.

Естествени врагове

В естественото си местообитание черният глухар има много врагове, сред които могат да се нарекат лисици, кутии, диви свине и гошави. За пиленцата на чернокопките са опасни и други мусталиди, включително соболи..

Интересно е! Естествените врагове, въпреки факта, че тези птици имат много от тях, не влияят значително на броя на черните групи: човешките икономически дейности и метеорологичните условия са много по-важни за намаляване на популацията им..

Случва се, че през дъждовните летни месеци поради хипотермия умират до 40% от породата чернокоп, в сравнение с което броят на пилетата, умрели от зъбите и ноктите на хищници, изглежда не е толкова много.

Популация и статус на вида

В момента популацията на чернокопките е доста многобройна, а района, в който живеят тези птици, е обширен. Именно тези обстоятелства дадоха възможност за присвояване на статуса на „най-малкото притеснение“ на този вид. Що се отнася до кавказкия чернокоп, като ендемит, той е класифициран като вид „Близо до уязвимо положение“. Нещо повече, най-голямата опасност за него е пашата на добитък и бракониерството. Животновъдството смазва гнездата и пиленцата, но стадата кучета са особено опасни за чернокопи, които не пропускат възможността да ги ловуват.

Интересно е! Понастоящем кавказкият чернокоп е защитен на територията на няколко от най-големите резервати, сред които кавказкият и тебердинският.

Церебрица е обикновен жител на брезови гори и гори от Евразия. Контрастът между мъжки, боядисани в черно с бели „огледала“, и дрехите с женски в по-скромното им, кафеникаво-червено оперение на женските, е толкова поразителен, че е трудно да се повярва, че са птици от един и същи вид. Тези птици отдавна привличат вниманието на хората със своето поведение и по-специално от тяхното течение.

Хората, които са видели как черният глухар стартира през пролетта призори, твърдят, че това е наистина незабравима и прекрасна гледка. Неслучайно образът на тези птици е намерил широко отражение в народното изкуство: например в алпийските танци се използват движения, които са подобни на скачане и поклони, характерни за сегашен черен глухар.

Teterev

ПОРЪЧКА НА ЖЕНИ (Галиформи)
СЕМЕЙНИ ТЕТЕРЕЙНИ (Tetraonidae)

Черен рак (Lyrurus tetrix) по цвят и размер се различава в зависимост от пола: женските са много по-малки от мъжките и имат камуфлажен, кафяв набразден цвят; мъжките имат синкаво-черно оперение, изразителна яркочервена вежда и опашка, раздвоена в две „плитки“, за които ловците наричат ​​мъжкия косач.

Среда на живот

Черен рак е горска птица, обитава леки ръбове, обрасли изгорели площи и поляни. Особено обича брезови горички.

миграции

Птиците са предимно заседнали. През зимата се събират в малки стада и се държат в брезови гори, като при липса на храна правят групови миграции. Цетерукът е известен с това, че често спи под снега. Птиците се гмуркат в снега от лятото, пробиват „дупката“ и остават под снежното „одеяло“. При силни студове черният глухар може да прекара голяма част от времето под снега, излизайки само за няколко часа, за да търси храна. Птиците имат отличен слух, така че лесно могат да идентифицират скърцането на ските и дори стъпките на предпазливата лисица, излитайки с шум в случай на опасност.

Мъжки черупки (Lyrurus tetrix)

репродукция

Още през март косачите започват да мърморят текуща „песен“ по дърветата и когато се появят размразени петна, те се спускат на земята, където сутринта организират „турнири“. Откритите пространства обикновено се избират за тока, които служат за това в продължение на много години подред. За съжаление ловците използват тази функция. През май, с появата на съединители, чифтосването постепенно престава. Женските правят гнезда на земята, често недалеч от мястото на чифтосване. Гнездото е скрито сред висока тревиста растителност, под храст или дърво.

Женска черупка (Lyrurus tetrix)

Съединителят се състои от 7–11 светли, жълтеникави с кафеникави оттенъци яйца, покрити с кафяви петна. Има различни данни за времето на инкубацията: от 20 до 28 дни. Средно женската инкубира съединителя за 23–25 дни - сама, през деня отсъстваща да се храни само два или три пъти за 15–20 минути, обикновено сутрин и вечер. След излюпването, след изсушаване, пилетата напускат гнездото след кокошката. Още на възраст от две седмици пиленцата летят добре. В случай на опасност бебетата се крият, а грижовната женска, преструвайки се на ранена, отклонява заплахата..

хранене

Подобно на други пилета, чернокопият се храни с най-различни зърна и семена, плодове и други растителни храни. През зимата брезовите пъпки формират основата на диетата. Пилетата в първите дни от живота събират различни безгръбначни.

Подобни видове

Добре дошла плячка за всеки ловец, наскоро черният глухар се е превърнал в доста рядка птица. Сега не се срещате често с близък роднина на чернокопия - дървесника (Tetrao urogallus), който получи името поради своята особеност да губи бдителност по време на изпълнение на текущата песен.

Черен рак: снимка, описание, местообитание, разлика между мъжки и женски

Черен рак е птица от семейство фазани. В Русия са известни два вида от тези птици: чернокопия и кавказкия чернокоп. Тази птица е един от най-желаните трофеи на ловец след лешник глупости и яребици..

Описание на черна рана

Това е доста голяма птица. Има малка глава и къс силен клюн. Grouse принадлежи към реда на пилета и прилича на пиле. Крилата му имат дълги пера, които служат като кормило при полет. Това по-ясно се вижда на снимката на чернокопия..

Женските и мъжките имат напълно различни цветове, така че няма да е трудно да ги разграничите. Нека разгледаме по-подробно техните характеристики.

Как изглежда мъжки черен глухар

Петелът е много по-ярък от женските. Те имат черно оперение, което се различава по блестящ лилав оттенък във врата, горната част на тялото и опашката. Под опашката и крилата има бели вложки, които създават ясен контраст - "огледала". Опашката на петела е повдигната нагоре, нарича се "лира", което ясно се вижда на снимката на чернокопия.

Над очите на мъжа има забележими дъги, които образуват гребен. Те са ярки алени..

Черен глухар - косачът се различава поради индивидуалните си характеристики. Опашните му пера са оформени като плитки. Това даде името на този вид..

Възрастните мъжки достигат дължина до 60 сантиметра и тежат около един и половина килограма. Издават дълги бучещи звуци. Периодично звънливият писък и съскане се редуват.

Женска черупка

Женските са по-малко ярки, но по-цветни. За да останат невидими през инкубационния период, те придобиха охра оперение с кафяви и червеникави петна.

Тези птици много приличат на женски глухар. Имат същите „огледала“ като мъжете. Бялото оперение присъства и по краката и гърдите на птицата. Достигнете размер около петдесет сантиметра. Тежат не повече от един килограм. Опашката на женската черна раница е по-къса. По-долу можете да видите снимка на черен глухар - женска.

Среда на живот

Черен терен е разпространен главно в Централна Европа и Азия. Предпочита гори, лесостеп и степ. Понякога се установява в блатата. Чернокопият избягва тъмна гъста гора. Предпочита клъстери от дървета да се редуват с открити пространства. Тези птици избират гори, доминирани от брези. На снимката на черния рак можете да видите птицата в естествената среда.

навици

Черните глупости се събират на стада от около двеста индивида. Това са заседнали птици. Те не отлитат към топлите климатични зони за зимата. Те могат да се скитат само в случай на липса на храна.

През деня чернокопият тече бързо по земята или се движи през гъста растителност. Прекарайте нощта под храсти или на болоти.

Когато възникне опасност, птиците излитат бързо и шумно. Те умело маневрират в небето и набират скорост до сто километра в час.

Поведението на тази птица през различни периоди на годината има свои собствени характеристики. През зимата черният глухар прекарва почти през цялото време в дървото. През нощта той се крие в снежна валянка. При силни студове почти винаги е под снега. Имайки добър слух, чернокопият дори на големи дълбочини чува приближаването на опасност.

По-близо до пролетта женските започват да се отдалечават малко по малко от стадото. През март започва периодът на чифтосване, който продължава два месеца. Мъжките пеят, тъпчат и кръжат на място. В същото време те разпереха крилата и опашката си. Налице е йерархия на тока. В центъра има повече възрастни индивиди, а по ръба - млади. Тогава женските пристигат там, за да се чифтосват. Ако птиците не се плашат, те не променят мястото на тока в продължение на много години.

Черните глупости не създават постоянни двойки. По време на размножителния сезон Косачи може да организира битки за женската, което ги отличава от кавказките черни кончета.

След процеса на чифтосване мъжката вече не участва в процеса на размножаване. Женската сама подрежда гнездото и инкубира пилетата. Тя снася около тринадесет яйца на сезон. Инкубационният процес продължава двадесет и пет дни.

Пилетата се развиват бързо. След няколко часа след раждането те могат да напуснат гнездото с майка си. Месец по-късно, пиленцата вече летят перфектно.

хранене

Диетата на чернокопия е базирана на растителни храни. Той консумира листа, плодове, семена и растителни пъпки. Може да се храни с малки насекоми, които хранят пилетата му.

През есента черноплодникът се храни с останките от зърнени култури по нивите. А през зимата се ядат тънки клонки, шишарки от иглолистни дървета и хвойна..

Как да намеря черен глухар

Тези представители на птици винаги са били любимата плячка на много ловци. За да вземете заветния трофей, трябва да знаете къде е открит чернокопият. Вече се запознахме в коя зона тези птици предпочитат да се заселват, изучихме особеностите на поведението им през различните периоди на годината. Въз основа на тази информация можем да направим изводи как да търсим тези птици във всеки от ловните сезони..

През пролетта е най-добре да се ловува на глухар. Русия е родното място на този метод за лов на плячка. Намирането на тока на чернокопия не е никак трудна задача, тъй като гласовете на тези птици се чуват повече от километър. Най-подходящото време е април и началото на май. Времето трябва да е ясно, за да няма дъжд и вятър. По-добре да излезете в търсене на черни глупости сутрин. След нощните студове техният ток е най-активен.

Трябва да се движите тихо, за да не изплашите стадото. Трябва да имате бинокъл със себе си, за да забележите птици отдалеч. След девет часа сутринта токът обикновено спира. По това време трябва да дойдете на това място. Малко встрани е издигната колиба, в която са изрязани вратички за стрелба.

За примамване се използват пълнени черни глупости, които са инсталирани на около двадесет метра от хижата. Привличане на птици и използване на техния глас, имитиращи птичи звуци.

Трябва да дойдете до хижата час и половина или два преди разсъмване. Препоръчва се да се стреля с изстрел на разстояние до четиридесет метра.

През есента кучетата се използват за търсене и лов на чернокопитни..

Ако лятото беше сухо, тогава трябва да търсите птици в блатиста местност. Ако беше дъждовно, тогава се препоръчва да се издига горската птица от черни глухари сред високи треви. През есента те често могат да бъдат намерени по краищата или в храстите..

Куче за лов трябва да се вземе послушно, което няма да се вълнува и да плаши дивеча. Забранено е да се стреля по старата черна раница. Опитен ловец ще остави поне две женски от породата, така че следващата година ще бъдат отгледани нови потомства.

Трябва да вървите срещу посоката на вятъра, за да може кучето лесно да помирише дивеча. Можете да ловите с ченгета през целия септември, тогава породата ще порасне и ще стане по-внимателна. От октомври те се ловуват с помощта на препарирани животни. В късната есен черният глухар се ловува от входа. Избира се кон, който не се страхува от изстрела.

През зимата птицата може да се намери в дупката. Двойна фоса със следи от крила показва, че птицата вече я е напуснала и отлетяла. С помощта на бинокъл ловецът търси места за хранене на птици, тихо се приближава, намира дупки и ги покрива с голяма мрежа. Косач излита и е заловен.

Познавайки всички методи за улов на черни глупости и методи за търсене на дивеч по различно време на годината, всеки ловец ще може да ги прилага на практика и няма да се върне у дома с празни ръце.

Кой е най-добрият червен хайвер

Алерген храни: Основен списък