Интересни факти за заека: сортове и начин на живот на ушите джъмпери

Зайците са може би най-често срещаните животни у нас. Въпреки факта, че са любим трофей на много ловци, броят им практически не се променя, тъй като поради своята плодовитост тези животни се възпроизвеждат много активно.

Общо има около 30 вида, всички видове зайци се различават донякъде по външен вид и навици.

Външен вид

Ако вземем общо описание на заека (бозайник, семеен заек), тогава трябва да се отбележи, че всички видове имат сходни черти:

  • дълги уши;
  • недоразвити ключици;
  • дълги и силни задни крака;
  • къса пухкава опашка.

Женските са по-големи от мъжете, размерът на животните варира от 25 до 74 см, а теглото достига 10 кг.

Благодарение на дългите си задни крака, това животно е в състояние да тича бързо и да се движи, като скача. Скоростта на бягане на заек, например, може да достигне 70 км / ч.

сменяне на перата

Тези животни се леят два пъти годишно, през есента и пролетта. Началото и срокът на топене са свързани с външни условия. Разтопяването започва, когато продължителността на дневните часове се променя, а продължителността му се определя от температурата на въздуха.

Пролетната моли при повечето видове започва в края на зимата - началото на пролетта и продължава средно 75-80 дни. Животното започва да се хвърля от главата към долните крайници.

Есенната мол, напротив, започва от задната част на тялото и преминава към главата. Обикновено започва през септември, а разтопяването завършва до края на ноември. Зимната козина става все по-гъста и дебела, тя предпазва животното от студа.

сортове

В Русия са широко разпространени четири вида: манджу, пясъчен заек, бял заек и кафяв заек. Нека ги разгледаме по-подробно.

Манджурският

Този вид има много общо с дивия заек, но все още е трудно да ги объркаме, тъй като заекът от Манджу изглежда малко по-различно.

Това малко животно е дълго не повече от 55 см и тежи до 2,5 кг. Дължината на ушите е около 8 см. Козината е твърда и плътна, кафеникаво-буферирана на цвят. Коремът и страните са по-леки от тялото, има няколко тъмни ивици на гърба.

Местообитание на този вид са Далечният Изток, Корейският полуостров и Североизточен Китай. В студено време този вид има сезонна миграция на къси разстояния, по време на която животните се придвижват до места, където има по-малко сняг.

В природата видът не е много разпространен и няма търговска стойност.

пясъчник

Този вид се нарича още толай или талай. Тя е доста малка в сравнение с заека. Дължина 40-55 см, тегло до 2,5 кг. Но опашката и ушите са по-дълги: дължината на опашката достига 11,5 см, дължината на ушите - до 12 см. Тесните лапи не са пригодени за ходене по снега. През лятото този вид има сивокафява козина, бяла на гърлото и корема и винаги остава тъмна на останалата част от тялото. Периодът на разтопяване до голяма степен зависи от местообитанието и метеорологичните условия..

Толей избира за цял живот равнини, пустини и полупустини, но понякога се изкачва високо в планината. В Централна Азия може да се намери на надморска височина от 3000 м. Често този заек живее в дупка, изоставена от други животни, самият той рядко копае дупки.

Толай води заседнал живот и мигрира само в случай на силно влошаване на метеорологичните условия или при остра липса на храна.

Този вид се размножава по-рядко от другите - 1-2 пъти годишно, но тъй като рядко се ловува, не се наблюдава намаляване на числеността.

Толей е широко разпространен в Централна Азия. Среща се също в Забайкалия, Монголия, Южен Сибир и някои провинции на Китай. В Русия толайът живее в Алтай, в района на Астрахан, в Бурятия и в степта Чуя..

Belyak

Описание на белия заек: това е доста голям представител на семейството на зайци. Колко тежи един заек? Средното тегло на заек е 2-3 кг, може да достигне до 4,5 кг. Дължината на тялото е от 45 до 70 см, ушите - 8-10 см, опашката - 5-10 см. Този вид има широки лапи. Благодарение на стъпалата, покрити с гъста вълна, заекът лесно се придвижва през зимата дори и върху насипен сняг. Цветът зависи от сезона. През лятото кожата е сива - тъмна или с червеникав оттенък, с кафяви петна. Главата е по-тъмна от тялото, коремът е бял. През зимата кожата на зайците става чисто бяла. Навеси два пъти годишно, през есента и пролетта.

Къде живее белият заек? В Русия белият заек обитава по-голямата част от територията от Западна Забайкалия и горния Дон до тундрата. Също така големи популации от този вид живеят в Китай, Япония, Монголия, Южна Америка и Северна Европа..

За цял живот те избират малки гори, разположени в близост до водни тела, земеделски земи и открити пространства, места, богати на тревисти растения и плодове. Те водят заседнал начин на живот, заемат площ от 3 до 30 хектара, мигрират само в случай на тежко лошо време и липса на хранителни ресурси. Дълготрайни и масови миграции на заек се наблюдават само в тундра зона, където снежната покривка през зимата е толкова висока, че храната за заека (нискорастящи растения) става недостъпна.

Размножават се 2-3 пъти годишно, в постелята има до 11 зайчета. Продължителността на живота на заек в дивата природа е от 7 до 17 години.

заек

Заекът е по-голям от белия заек. С дължина на тялото 57-68 см, тежи от 4 до 7 кг. Дължината на ушите е 9-14 см, опашката на заека е 7-14 см. Заекът има по-дълги и тесни крака от заека.

Този заек е сив през лятото с охра, кафеникав или червеникав оттенък. През зимата сивият заек, живеещ в средната лента, практически не променя цвета си, а става само малко по-светъл. Животните, обитаващи северните райони, стават почти бели, остава само тъмна ивица на гърба.

Къде живее заекът? В Русия зайците обитават цялата европейска част, региона на Уралските планини, в Южен Сибир, Хабаровската територия и територията до Казахстан, в Закавказието, в Кавказ и в Крим.

Също така популациите на зайци обитават Европа, САЩ, Канада, Мала Азия и Мала Азия..

Какво яде заекът? Тъй като принадлежи към тревопасните, диетата се състои от зелени части от растения: детелина, глухарче, мишки грах, равнец, зърнени култури.

Русакът е степен заек, той избира открити пространства за живот, рядко живее в горски райони и в планината. Животните са заседнали, заемат площ от 30 до 50 хектара. Сезонните миграции се случват само в планинските зайци. Заекът се спуска от планината през зимата, а през лятото се изкачва обратно нагоре по хълма.

Те се размножават, в зависимост от местообитанието и метеорологичните условия, от 1 до 5 пъти годишно. В потомство от 1 до 9 зайчета. Колко години живее заек? Средната продължителност на живота на един заек е 6-7 години.

Среда на живот

Зайци се срещат почти навсякъде. Популациите им са многобройни и обитават всички континенти. Антарктида е единственото място на земята, където тези животни не живеят.

Начин на живот и навици

Това ухо животно води начин на живот в здрач и нощно време. През деня животното почива през деня. Вярно е, че на места, където има голям брой коси, навиците на заека се променят и често той е активен през деня.

За разлика от зайците, косата не копае дълбоки дупки. Дупка на заек е малка депресия в земята, под храстите или корените на дърветата. Тези животни избират легнали места в зависимост от терена и метеорологичните условия. При топло, ясно време те могат да легнат почти навсякъде, ако наблизо има поне малко убежище. През зимата намирането на места за лежане изобщо не е проблем, тъй като зайците спят право в снега.

Косата работи много бързо, докато работи, често прави дълги скокове и може рязко да промени посоката на движение. Този метод на движение помага на животното да избяга от хищниците, които го преследват. Ушите лукави са чудесни в затъмняващите песни. При най-малката заплаха животното замръзва неподвижно, докато не сметне, че нищо друго не го заплашва.

Много хора се чудят дали зайците могат да плуват. Въпреки че не обичат водата и се опитват да стоят далеч от нея, те плуват добре.

Това е практически безгласно животно, дори в сезона на чифтосване се държат безшумно, само от време на време дават глас. И само раненият заек прави силен вик, напомнящ вика на бебе.

хранене

Диетата на косата е много разнообразна. Какво яде един заек зависи от сезона, метеорологичните условия и местообитанието.

лято

През лятото това тревопасно животно изяжда повече от 500 вида растения, предпочитайки зелените им части. Той също обича да пирува с пъпеши, зеленчуци и плодове. Животните често пътуват до ниви и нападат зеленчукови градини и овощни градини. През есента все повече и по-твърди храни се включват в диетата им. Мъртвата трева, корените и клоните на храстите стават основната им храна.

През зимата

И какво хапват зайци през зимата, когато няма зеленина??

Колкото по-голям е слоят сняг, толкова по-трудно е ушите да получат храна. Високите нива на сняг могат да скрият почти всичко, което ханците ядат през зимата. Животните се спасяват от глад, придвижвайки се по-близо до населени места. Стопки, замразени плодове на храсти и плодове на падан, които животните изкопават изпод снега, им помагат в сурови зими.

Кората съставлява голяма част от диетата през студения сезон. Обикновено косата избира меки дървета: трепетлика, бреза, върба и други..

През пролетта

През пролетта диетата става значително по-разнообразна поради пъпки, млади издънки и прясна трева. За да компенсира дефицита на хранителни вещества, ушите ядат камъчета, пръст и дори животински кости.

репродукция

Метеорологичните условия пряко зависят от това кога започва чифтосването на зайци. В топлите зими колекцията може да започне през януари, а след мразовитите зими - в началото на март.

Тези животни общуват по време на сезона на чифтосване, докосвайки определен ритъм с предните си лапи по земята. Мъжките се състезават за вниманието на женските, сближавайки се в ефектни двубои.

Младите индивиди са готови за размножаване вече след година. Повечето видове произвеждат потомство няколко до пет пъти годишно, средно 2-5 кубика на постеля. Въпреки факта, че зайците се раждат развити и зряли, през първите дни те практически не се движат, криейки се в дупка.

Женската напуска породата почти веднага след раждането и само от време на време се връща, за да нахрани малките. Тъй като потомството на женските се появява едновременно, всеки заек, препънал гладни малчугани, със сигурност ще ги храни. Това поведение е лесно обяснимо. Зайците са без мирис, за разлика от възрастните и колкото по-рядко женската е близо до тях, толкова по-малко са шансовете малките да станат плячка на хищник.

На лов

Ловът на зайци е популярен у нас. Това животно е обект на търговия с козина и спортен лов. Голям брой от тези животни се добиват за козина и вкусно, питателно месо..

Ловът започва през октомври преди снеговалежи и продължава през цялата зима. Има много начини за лов: проследяване, седене, на прах, с кучета и "в капана".

Косото има много врагове в природата освен ловци. Ловува се от хищни птици, вълци, рисове, койоти и лисици. Високата плодовитост помага за поддържане на броя на тези животни..

Видео

Препоръчваме да гледате интересен видеоклип за "бърз" и "ушен".

Зайци

Зайците са малки животни, принадлежащи към род Hare. Тези животни са познати на всеки човек от детството като слаби и страхливи животни, въпреки че, тези определения, животните са получили напълно незаслужено. Всъщност зайците не са съвсем слаби и не са напълно беззащитни, както вярват много хора. Смята се, че зайците имат достатъчна сила и в случай на реална заплаха могат да се защитят..

Зайци: описание

Зайците представляват семейство на зайци, което от своя страна представлява ред на Лагоморфите. Тази поръчка трябва да включва не само зайци и зайци, но и пика. Зайците са лесни за разграничаване от другите животни по наличието на сравнително дълги уши, твърде къса опашка и доста дълги задни крака, следователно зайците се движат главно през дълги скокове..

Външен вид

Зайците са малки животни, които нямат мощно тяло. Само някои от възрастните израстват до 67 см дължина и в същото време достигат тегло от около 7 килограма. Тялото на зайци е малко и сякаш е сплескано отстрани, така че изглежда много тънко и тънко. Дългите уши с уникална удължена форма се считат за отличителна черта на тези животни..

Дължината на ушите зависи от вида на заека, но те никога не са по-къси от половината от дължината на главата. Повечето видове имат заострени уши, докато някои видове зайци, напротив, имат заоблени уши. Главата на зайци по отношение на останалата част от тялото е малка, а по форма прилича на овал, който има тенденция да се стеснява към единия край. Устната се характеризира със заоблена форма и е разделена на две части с характерен жлеб.

Важно е да знаете! Зъбите на всички представители на лагоморфите са подобни на зъбите на гризачите, но има някои разлики. Те се състоят във факта, че семейството на зайци има 2 чифта резци на горната челюст, докато предната двойка е много по-добре развита от задната.

Зъбите на зайците, като тези на гризачите, растат през целия живот, така че те трябва да се хранят с твърди хранителни компоненти, за да могат да бъдат смилани по естествен начин.

При големите видове зайци задните крака са почти с една трета по-дълги от предните, но при малките видове те са почти еднакви. На предните лапи на тези животни можете да преброите 5 пръста на краката, но на задните лапи може да има 4. Краката на тези животни са доста дълги, а ходилата им са покрити с вълна. Ноктите са остри и почти прави. Това позволява на зайците да се защитят от хищници и лесно да копаят сняг през зимата, за да стигнат до различни хранителни предмети, под формата на корени.

При почти всички видове зайци опашката е сравнително малка под формата на помпон и в същото време е почти невидима, без значение от коя страна трябва да я гледате. Тялото на тези животни е покрито с гъста и мека козина. Освен това козината покрива почти всички части на тялото. Дори от вътрешната страна на устните има тясна ивица коса. Зайците могат да имат много разнообразен цвят: има сиви зайци, кафеникави, кафеникави, а също и пясъчни. С настъпването на зимата при много видове зайци цветът на козината се променя на бял, което помага на животните перфектно да се камуфлират при зимни условия.

Поведение и начин на живот

Тези сухопътни животни нямат много умения. Те не са плувци и не могат да се катерят по дървета или скали. Те предпочитат да живеят, в зависимост от вида, образувайки колонии, а също така могат да водят изолиран начин на живот. Те остават активни през цялата година, така че не зимуват през зимата.

По принцип те са нощни, лежат през деня в гъста трева, в гъсталаци на растителност или вдлъбнатини в земята. През зимата те могат да лежат в плитка дупка под слой от пресен сняг. Движете се с помощта на големи скокове, като същевременно достигате скорост над 60 км / ч.

Смята се, че зрението на зайци не е остро, но слухът и обонянието им са отлични. Зайците се отличават с голяма предпазливост и използват тактиката за изчакване, като се крият до последния момент. По правило заекът изскочва внезапно от приюта, в резултат на което се задейства фактор на изненада, тъй като ловецът или друг хищник просто няма време да реагира своевременно. В резултат на това заекът бяга, оставайки жив.

Интересен факт! Заекът, бягащ от преследвачите, много умело обърква следите си. Той избягва, прави дълги скокове в страни и също може да бяга в обратна посока по собствените си стъпки..

Хората смятат, че зайците са страхливи именно защото тези животни изведнъж изскачат буквално изпод краката на преминаващ човек и защото има сили те бягат. Всъщност това не е малодушие, а възможност да спасите живота си или с други думи да оцелеете в такива трудни природни условия..

И все пак заекът не е съвсем страхливо същество, както мнозина смятат, и е напълно способен да се изправи за себе си. Ако заекът започне да разбира, че няма да напусне гонитбата, тогава той лежи на гърба си и започва да бие преследвача със задните си крака, които е достатъчно развит и мускулест. Ударите са толкова силни и прецизни, че преследвачът може да бъде смъртоносно ранен. Всеки ловец знае, че е много опасно да вземете жив заек до ушите, тъй като веднага може да получи няколко удара от задните крайници и доста силен.

Колко дълго живее един заек

Смята се, че в естествената среда един заек може да живее средно не повече от 8 години. В същото време, дори такива условия не могат да бъдат постигнати от много от животните, тъй като те умират много по-рано, ако не от нападението на хищници, то от изстрелите на ловците. По правило умират много зайци, които все още са беззащитни срещу много, дори малки хищни животни. Ако държите зайци в плен, тогава те могат да живеят повече от 10 години.

Сексуален диморфизъм

Доста е трудно да се разграничи един заек от заек, още повече, че те не се различават по цвят на козината. По правило женската е малко по-малка в сравнение с мъжките. Освен това формата на главата на заека е по-заоблена, а при мъжкия е по-издължена и сгъстена от страни..

Видове зайци

Специалистите посочват, че в света има поне 3 дузини видове зайци, които се различават по размер, структура на тялото и поведение, както и начин на живот. Например в природата има:

  • Заек от антилопа.
  • Син заек.
  • Аляскински заек.
  • Черен опашкия заек.
  • Белоглав заек.
  • Кански заек.
  • Жълтеникав заек.
  • Заяц черно-кафяв.
  • Буш заек.
  • Заяц от пясъчник.
  • Толайски заек.
  • Метла заек.
  • Юнан хан.
  • Корейски заек.
  • Корсикански заек.
  • заек.
  • Иберийски заек.
  • Манджурския заек.
  • Къдрав заек.
  • Старк Харе.
  • Белоопашат заек.
  • Етиопски заек.
  • Хайн хан.
  • Тъмнокожия заек.
  • Бирмански заек.
  • Китайски заек.
  • Яркандски заек.
  • Японски заек.
  • Абисински заек.

Интересен момент! Този списък може да включва и донския заек, който е живял в необятността на Източна Европа, както и в Северна Азия през плейстоцена, но днес се смята за изчезнал вид. Той беше доста голям представител на този род, със силно развита дъвкателна система. Според учените съвременният бял заек се счита за най-близкия роднина на донския заек..

Среда на живот

Заекът може да се намери на всеки континент, с изключение на Антарктида. Дори в Арктика и Аляска се срещат видове като арктическият заек и аляскинския заек. В необятността на страната ни има такива видове зайци като белият заек, кафявият заек, толайският заек и манджурският заек. В зависимост от вида на животните, зайците обитават различни климатични зони, от арктическата тундра до влажните тропици, включително в сухи пустини и полупустини. Зайци се срещат навсякъде, както на равен терен, така и в планината, на височина до 5 хиляди метра.

Белият заек например обитава гората, докато някои други видове предпочитат открити пространства, като степи или полупустини. Зайците, в сравнение с зайците, не копаят дупки за себе си, но в същото време могат да заселят празни дупки, изоставени от други животни. По правило по-голямата част от вида предпочита да води заседнал начин на живот, но ако има проблеми с храната през зимата, те могат да мигрират, но на много къси разстояния.

Какво ядат зайци

Основата на диетата на животни включва растителни храни под формата на кора, млади издънки, билки, горски плодове, зеленчуци и плодове. Зайците, живеещи в умерени ширини, предпочитат детелина, глухарче, осока, равнец и люцерна. През лятото винаги има достатъчно храна за тях, тъй като те лесно могат да опитат леторастите и плодовете на боровинките, гъбите, както и плодовете на дивите ябълки и круши..

Важно е да знаете! Зайците доста често се появяват на земеделски ниви, овощни градини и зеленчукови градини. Особено през зимата те увреждат културните насаждения, като подстригват кората. Ако зеле, моркови и други градински животни останат на полето, зайците бързо ще „вземат“ всичко това.

С настъпването на студеното време зайците трябва да преминат на пасище, ​​така че започват да се хранят с кората на дърветата, както и с едногодишните издънки. В най-тежките зимни периоди зайците получават различни корени и изсушена трева изпод снега..

Размножаване и потомство

В зависимост от климатичните условия на обитаване, зайците са в състояние да възпроизвеждат потомство до 4 пъти годишно. В по-студените региони зайците успяват да размножат само един развод от зайци, но в по-топлите райони това се случва много по-често. В края на зимата, началото на пролетта, започва първият сезон на чифтосване за зайци. Сезонът на чифтосване се характеризира с това, че мъжките организират битки помежду си за правото да притежават женска. Те могат да се изправят и да се боксират с предните си лапи. Този, който спечели победата, започва да тича около женската, търсейки вниманието на женската.

През този период инстинктът за самосъхранение е изключен при зайци и те практически забравят за опасността и може да не забележат приближаването на хищници. Женската ражда бъдещото си потомство в рамките на 26-55 дни. След този период се раждат няколко зайци. Броят им зависи от условията на живот и може да бъде до 11 кубчета.

Интересни факти! Зайците, които живеят в нори, както и в други естествени приюти, раждат зайци без вълна и слепи, а зайци, които живеят на повърхността на земята, раждат зайци, покрити с вълна и зрящи.

Последните се раждат по-масивни и по-подготвени за живот, тъй като след раждането лесно могат да се скрият в тревата. Малчуганите, които се раждат в различно време на сезона, се наричат ​​по различен начин..

Зайците от първата кучилка се наричат ​​nastoviks, а родените през лятото се наричат ​​билкари или летци. Зайците, които са се родили през есента, са широколистни. Доскоро мнозина вярваха, че заекът е лоша майка, защото изобщо не се интересуваше от бъдещото си потомство. Смятало се е, че заекът храни малките само веднъж, след което тя ги оставя да се грижат за себе си.

Естествено, зайците не умират от глад, тъй като се хранят от други зайци, които са наблизо. Не всички специалисти поддържат тази гледна точка и смятат, че заекът е някъде наблизо, докато зайците трябва да бъдат хранени с мляко. В случай на заплаха е малко вероятно тя да може да защити потомството си. Женската храни своето потомство с мляко, докато младите не се хранят напълно с растителност. В зависимост от вида животните стават полово зрели на възраст 2 месеца и половина или 2 години.

Естествени врагове

Независимо от местообитанието, зайците имат много естествени врагове. Основните врагове са лисици и вълци, а зайците, които живеят в по-студените климатични зони, добавят и горностай, рисове и др., Включително хищни птици като орел, ястреб, бухал. Зайците, живеещи в по-топли климатични зони, са нападнати от хиени, чакали и др. За зайци, които обитават района около населени места, опасността представляват кучета, включително бездомни, както и домашни любимци.

Е, и, разбира се, основният враг са хората, под формата на ловци, които ловуват зайци, защото имат доста вкусно месо и ценна козина.

Популация и статус на вида

Повечето видове зайци се справят добре в дивата природа. В същото време има видове, които предизвикват безпокойство сред специалистите. Тези типове включват:

  • Белостранните, черно-кафявите и Яркандски имат статут на "близки до уязвими".
  • Замърът на метлата, Корсиканският и Хайнанският заек се считат за "уязвим вид".
  • Жълтеникавият заек е застрашен вид.
  • Етиопският заек има недостатъчно състояние на данните.

Причината за уязвимостта на такива видове е свързана с редица антропогенни фактори, включително факта, че тези видове се считат за ендемични и живеят в ограничени региони и не се срещат никъде другаде. Етиопският заек води таен начин на живот, особено в отдалечените планини, така че има много малко информация за числеността му.

Търговска стойност

Зайците, въпреки малкия си размер, принадлежат към ценни видове животни. Тези животни имат ценно, диетично и вкусно месо, както и ценна козина, която се използва за шиене на топли зимни дрехи..

Въпреки факта, че зайците имат достатъчен брой естествени врагове, те поддържат числеността си поради високата си плодовитост. В допълнение, те се размножават до 4 пъти годишно. Тези животни се отличават с това, че са непретенциозни нито по отношение на храната, нито по отношение на местообитанието, поради което бързо се адаптират към различни условия на живот. Поради това зайци се срещат във всички условия на всички континенти, с изключение на Антарктида..

накрая

Зайците имат много природни врагове, освен природни бедствия като наводнения и пожари. Проблемът се засилва от факта, че зайците не могат да плуват. Що се отнася до пожарите, имаме достатъчно изкуствени пожари през пролетта, когато се раждат първите зайци. Много фермери изгарят стара трева, а не само фермерите. Често тревата просто е подпалена от „умни“ граждани, които е желателно сериозно да се накажат за това, като същите фермери.

С други думи, най-голямата опасност за зайците е човек, който абсолютно безмислено унищожава природата..

Зайците са уникални животни, които все още не са напълно проучени, тъй като все още не е известно как оцеляват зайците. Хората отдавна ловуват тези животни заради вкусното им месо и ценното месо. Не толкова отдавна, преди петдесет години, шапки от козина на зайци, както и дамски кожени палта, бяха модерни. В днешно време те излязоха от мода, но ловът на зайци не е спрял, още повече, че има много повече ловци. Доста често можете да чуете оплакванията на ловците, че са отишли ​​на лов, а не че са зайци, дори не са видели следите им. За съжаление те „не догонват“, че сега има повече ловци, отколкото зайци и други животни. Проблемът е свързан и с факта, че човешката дейност лишава животните от източници на храна, както и от места, където животните могат да се скрият от естествени врагове. Човекът разработва нови територии за засаждане на култивирани растения. Освен това той използва отрови и други химикали, което води до смъртта на животните..

Нещо повече, това може да се отдаде не само на зайци, но и на другите ни по-малки братя, които трябва да напуснат местата, обитавани от години, с достатъчно количество храна. Следователно изобщо не е изненадващо, че зайци правят набези на земеделска земя, както и на дачите и градините на собствениците на частни парцели. Често част от реколтата остава в дачите, което помага на зайците да преживеят тежките условия на зимата: моркови лежат наоколо, има глава на зеле и т.н..

Въпреки високата си плодовитост, зайците вече не могат да поддържат числеността си. Това ли е в райони, далеч от човек, както и в труднодостъпни места, където човек не е в състояние да стигне, тъй като почти всеки ловец има SUV. С други думи, технологичният прогрес позволява на човек в наше време да се изкачи много по-далеч в дълбините на гъсталаците, където всички животни са свикнали да се крият..

Това, което заекът яде в природата

Белият заек е доста често срещан вид зайци в северната част на планетата. Основната му особеност е, както подсказва името, уникалната способност да променя цвета на козината си в бял с настъпването на зимата. Въпреки широкото им разпространение в някои райони, на някои места тези животни на практика са унищожени и дори са включени в Червената книга на някои страни, например Украйна.

Произход на вида и описание

Белият заек е бозайник от рода на зайци, от порядъка на лагоморфите. Сега той е често срещан в северните части на повечето континенти. Белият заек с право се счита за един от най-древните видове бозайници на континента. Учените са открили палеонтологични материали, с помощта на които е установено, че местообитанието на предците на тези животни е било на територията на горската степ на Европа. В онези дни горите бяха изместени на юг. Тогава този заек би могъл да бъде намерен на територията на съвременен Крим и Кавказ.

Малки острови от ареала на зайци в части от Източна Полша, Англия и Монголия са живо доказателство за това научно откритие. Краят на ледниковия период, а с него и началото на обезлесяването от хората и намаляването на ледниците принуждават този вид да се пресели в северните райони, където гори все още са останали и те не са застрашени от заплахата от разширяване.

До 10 подвида на тези зайци са изолирани само на територията на Русия. Всички подвидове се различават един от друг в района на пребиваване, хранителните навици, теглото, размера и други характеристики. Въпреки тези различия, те представляват един вид - белият заек. Както подсказва името, отличителна черта на този вид е промяната на козината им в момента на разтопяване до чисто бял цвят..

Външен вид и характеристики

Белият заек е доста голям представител на лагоморфите. Има гъста, мека козина, която променя цвета си в зависимост от сезона. През зимата заекът става собственик на бяла козина, въпреки че върховете на ушите остават черни. През останалата част от годината козината му е оцветена от сиво до кафяво..

Размери на бял заек:

  • дължина на тялото - от 40 до 65 см;
  • телесно тегло - от 1,5 до 4 кг;
  • уши - 7-10 см;
  • опашка - до 7 cm.

Размерите на животните варират в зависимост от подвида и местообитанието. До десет подвида на тези животни са изолирани само на територията на Русия. Женските са с около една трета по-големи от мъжете. Трябва да се отбележи, че белите може да не променят цвета си в райони, където има малко сняг. Те също могат да останат бели през цялата година на места, където снегът постоянно лежи..

Лапите са доста широки, което им позволява лесно да се движат по снега като на ски. На краката има гъста четка за коса. Задните крака са много дълги, което определя метода на движение на заека - дълги скокове. Поради разликата в дължината на задните и предните бели зайци, можете да ги разпознаете по характерните им следи в снега..

През зимата белият заек променя цвета си на бял на по-голямата територия на пребиваване. И само в онези райони, където няма много сняг, това не променя цвета си. Моленето заема специално място в живота на заека, което се извършва 2 пъти в годината. Началото му е пряко свързано с околната температура и променящите се дневни часове..

Има обаче случаи, когато в началото на зимата животните вече са променили цвета си, но снегът не е паднал. Тогава заекът става много забележим на черния фон на земята, не покрит със сняг. Зайците са надарени с много запален слух, но зрението и миризмата им са много по-слаби..

Къде живее белият заек?

Белият заек може да се среща главно в тундрата, горите и горско-степните райони на северната част на европейския континент в северната част на Америка. Включително на островите Скандинавия, Полша, Монголия, Казахстан, Япония и Мексико.

Преди това те са живели много по-на юг и дори са били представени на територията на Крим и Кавказ, но поради затоплящия климат и експанзивните дейности на хората, е трябвало да променят обичайното си местообитание в по-северните райони на планетата.

Белият заек, който живее в Америка, е много по-малък от неговите събратя. Често поради необичайната си козина тя се превръща в мишена на ловците в тази област. Те се наричат ​​капанджии. Заекът предпочита да живее на места, където лесно можете да намерите храна. Миграцията се случва само в крайни случаи, когато заекът не може да намери храна. Това обикновено се случва в районите на тундрата по време на особено снежни зими. Джуджетата брези и аспени са напълно покрити със сняг.

Така белият заек живее предимно в северните части на планетата. Реликтните райони на местообитанието му обаче останаха. Това животно предпочита да води заседнал начин на живот, но трудните условия могат да го принудят да мигрира..

Какво яде белият заек??

Намирайки се в пряка зависимост от района на пребиваване и времето на годината, зайците ядат най-различни храни. С настъпването на пролетта зайци се сгушват в малки стада и заедно ядат млада трева на ниви и тревни площи. След зимата на животните липсват витамини и минерални соли. Поради това те могат да ядат почва, да поглъщат малки камъни. Зайците с охота прегризват костите на мъртви животни и рогата, изхвърлени от лос.

През лятото диетата им се състои предимно от сочни билки. На места заекът се храни с гъби и плодове. На практика е имало случаи, когато заек копае трюфели и се храни с удоволствие. С наближаването на есента тревата започва да изсъхва. Зайците трябва да се справят с по-грубата храна, като клони на храсти, сухи листа и гъби.

През зимата кората на различни храсти и дървета се превръща в основата на диетата на заека. Конкретният вид дървесина зависи от района на обитаване. Най-лесно заеците ядат кората на трепетлика и върба. Те ядат бреза и лиственица по-малко желателно, но са по-лесно достъпни и широко разпространени. Ако е възможно, заекът може да изкопае трева, плодове и шишарки изпод снега.

В търсене на храна, бял заек може да пробяга повече от десетина километра. Често се случва тези търсения да водят заека до мястото, където живеят хората. Там той може да се храни с останките от сено, зърно и други фуражи..

Характеристики на характера и начина на живот

Белият заек е предимно нощно животно. През деня заекът по правило се скрива или почива, а с настъпването на тъмнината той излиза за хранене. Въпреки това, ако е необходимо, той може да води дневен начин на живот. Такава необходимост се появява например с увеличаване на продължителността на дневната светлина.

По време на един период на угояване един заек обикновено обикаля около 2 км. Ако обаче е бил в търсене на храна, тогава може да измине няколко десетки километра. Струва си да се отбележи, че по време на лошо време заекът може да не излезе изобщо. През зимата зайците копаят доста дълги дупки в снега, достигайки 8 метра. Това е едно от малкото горски животни, които във времена на опасност предпочита да ляга в дупката си и да чака, вместо да скочи от нея и да бяга..

Отивайки да се храни, белият заек предпочита да обърка следите и да се движи в доста дълги скокове. За да обърка потенциалните преследвачи, заекът използва „двойници“, т.е. след определен период от време той се връща по своя път и „бърза“ - дълги скокове встрани от пътеката.

Способността за разплитане на заешки следи е много ценна в ловни среди. Въпреки това, дори горски хищници и ловни кучета го правят трудно. Ако заекът е бил намерен, той ще трябва да разчита само на способността да бяга бързо и на дългите си крака. Беляките са самотни животни. Изключение правят двойките по време на сезона на чифтосване и женските с малки. Всяко животно заема площ от 30 000-300 000 м2.... Обикновено зайците не променят местообитанието си, движенията им са незначителни..

Ако поради снежната покривка е невъзможно да се намери храна, зайците решават за далечна миграция. Дължината му понякога достига няколкостотин километра. По време на масовата миграция белите зайци се стичат в стадо от 10-30 индивида, но понякога броят им може да достигне 70 глави. След пристигането на правилното място, зайците продължават да водят самотен начин на живот..

Социална структура и възпроизводство

Заекът е доста плодовит животински вид. Женските имат по 2-3 еструса годишно. Първото се извършва в края на зимата. Последният е в края на лятото. На възраст от девет месеца тези зайци достигат пубертета. Женските достигат максималната си плодовитост на възраст от 2 до 7 години.

Заекът на майката обикновено не проявява безпокойство за своето потомство. Единственото, което женската прави, е да нахрани зайците няколко пъти. Струва си да се отбележи, че не си струва специално гнездо за раждане. Ражда или в малка, непокрита дупка, или сред трева, малки храсти или в корените на дърво.

В едно котило обикновено се излюпват от 5 до 7 кубчета, тежащи около 100 грама, но понякога има 11-12 зайци. Малките зайци се появяват вече с гъста коса и отворени очи. Няколко часа след раждането, те вече могат да се движат, което ги отличава от другите животни.

През първата седмица малките все още са много слаби и не са адаптирани. По това време те могат да се хранят само с кърма, която има високо съдържание на мазнини около 15%. Тогава те могат да преминат към растителни храни. След две седмици зайците стават напълно независими. Въпреки факта, че има строго установени дати за сезона на чифтосване, в природата понякога има очевидни отклонения..

Естествени врагове на белия заек

Белият заек е безобидно и беззащитно животно. Той има много естествени врагове. И младите, и възрастните зайци са лесна плячка за хищниците. В зависимост от конкретната зона на местообитанието им, те могат да бъдат нападнати от лисици, вълци, рисове, както дневни, така и нощни големи птици ден и нощ. Те обаче не причиняват основните щети на населението си..

Основната причина за масовата смърт на бели зайци са различни заболявания:

  • Заболявания на белите дробове;
  • Хелминтни заболявания;
  • туларемия;
  • Coccidosis;
  • Pasteurells.

Понякога поради масивни заболявания в определен район броят на тези животни пада до почти нула. А за да се възстанови населението до предишния му размер, са необходими няколко години. Отбелязва се, че колкото по-голям е броят на зайци, живеещи в заразената зона, толкова по-често настъпва мор и толкова по-бързо се разпространява болестта. В райони, където популацията на животни е малка, последствията не са толкова изразени, а епизоотиците не се срещат толкова често.

Също така, висока опасност за зайците идва от неблагоприятните климатични условия. Редуващи се размразявания и студове, силен студ и студени дъждове убиват зайци масово и поотделно. Този климат е най-опасен за много млади зайци. През пролетта в долините край водните тела зайци се хващат в капан от високи наводнения и преливащи реки. Водата, заливаща всичко наоколо, кара зайците да се сгушват на стотици на малки острови-хълмове. Там те седят гладни, мокри и студени, напълно отрязани от сушата. Те имат късмет, ако водата изчезне бързо, в противен случай те ще умрат.

Въпреки факта, че зайците са много плодовити животни, те не могат да запълнят всички обитаеми места. Те чакат много опасности, с които животното е трудно да се справи. По този начин годишното увеличение на зайците не е голямо и като правило не е по-високо от първоначалната популация..

Популация и статус на вида

В момента са регистрирани около 9 милиона бели зайци. През последните години броят му леко се увеличи поради мерките за защита на това животно. Така тя беше взета под световна закрила, а в някои страни дори беше включена в Червената книга. Размерът на населението пряко зависи от условията на околната среда. При масивна болест в конкретна област, населението може напълно да умре. И колкото по-многобройно е било в момента на заразяване, толкова по-бързо болестта ще се разпространи..

Плътността на популацията в различните местообитания варира значително. Дори в съседните райони размерът на населението може да варира значително. Най-голямата популация на бели зайци в Русия се намира в Якутия, въпреки че само 30% от цялата територия е призната за подходяща за обитаване на зайци. Търговският лов на тези животни е нещо от миналото. На нейно място дошъл спортен лов. От една страна, може да се използва за поддържане на популацията на бели зайци в приемливи граници. Въпреки че, от друга страна, тази дейност пречи на естествената циркулация на населението, унищожавайки дори и малък брой оцелели животни.

Активната активност на хората да трансформират околната среда чрез изсичане на дървета унищожава естественото местообитание на животните, принуждавайки ги да мигрират по-на север. По този начин дори нетърговският лов пречи на естественото възстановяване на обичайния брой бели зайци. И друга човешка дейност, която нарушава обичайното местообитание, само засилва разрушителния ефект.

Така белият заек доста лесно се адаптира към новите условия на живот и дори може да живее близо до хората. Броят на зайците постоянно се колебае под въздействието на различни фактори. Въпреки всички трудности, с които се сблъскват зайците, в някои райони техният брой се е увеличил значително..

Какво яде един заек в гората? С какво ядат зайци през зимата?

Почти всеки ден се натъкваме на такова животно като заек. Любителите нежно се обаждат взаимно с тази дума, децата получават играчки под формата на това сладко ухо животно, а карикатурите с всякакви зайци често мигат на монитори. Но какво да кажем за истинските животни? Къде и най-важното, как оцеляват? Знаем, че в дивата природа живеят в горички, тайги и степи. Но не всеки знае какво харе яде в гората и какво му помага да оцелее в природата. Затова си струва да разгледаме тази тема по-подробно..

Видове и разлики на "уши"

Още в училище, по време на урок по биология, на децата се казва, че на нашата територия живеят два вида зайци - заек и заек. Въпреки че през лятото тези животни са сходни помежду си, те все още се различават по няколко начина. Дори при горещо време се забелязва разлика в цвета им. Белият заек е малко по-лек от кафявия. От снимката се вижда, че последната има кафяво-сива козина, а опашката е черна с бяло надолу, докато опашката на заека винаги е лека. Също така, възрастните зайци обикновено са по-големи от техните колеги. Те имат по-дълги уши и опашки. С идването на зимата те не променят цвета си, а белите зайци придобиват кожено палто цвета на снега.

Среда на живот

Преди да разберете какво ядат зайци в природата, трябва да разберете къде е техният обхват. Ако говорим за бели хагове, те са по-често срещани в тундровата зона и гори, които са разредени с ливади и реки. Разбира се, ако това са непроницаеми гори, гъсто обрасли с дървета, няма да намерите заек, тъй като той избира места, където растат храсти, или близо до селскостопански площи. В такива земи им е по-лесно да намерят храна, независимо от сезона. Едва ли ще ги намерите в южните части на страната. Но заекът избира открити места - покрайнините на нивите, степите и ливадите. Ако се намери в гората, наблизо има голяма площ. Начинът на живот на тези два вида е различен.

заек

Възрастен индивид достига 50-70 см дължина и тежи средно 6 килограма. Въпреки че този вид не променя цвета си през зимата, през есента те все още се проливат, за да се "обличат" в по-топло палто. Също така в новото облекло страните му имат леко светъл нюанс, но на външен вид остава същият кафяв заек. Снимката по-горе показва, че въпреки пристигането на зимата „ушите“ запазват сиво-кафявия си цвят. Тази устойчивост на цветовете се обяснява с факта, че зайци се намират в райони, където снегът може рязко да бъде заменен от размразяване. В снежни дни тези зайци обикновено седят навън и се опитват да не изтичат дори за храна, за да не трепнат тъмно пред враговете. В допълнение, това животно принадлежи към нощните видове, така че през деня се крие в храсти или на по-дълбоки места..

Belyaki

Какво ядат зайци?

Струва си да се отбележи, че тези животни с дълги уши са истински вегетарианци - те дори не ядат насекоми. В учебниците по биология зайците се наричат ​​тревопасни, но диетата им включва не само различни видове билки, но и

При обилни снеговалежи или дъждове, животните остават в приютите и не излизат в търсене на храна. За да се хранят с протеин в тези моменти, те подбират собствени изхвърляния, които, попадайки в храносмилателния тракт, се усвояват като обикновена храна..

Някои хора смятат, че зелето е любимият деликатес от зайци и дори се чудят: какво хапва заек в гората, ако там няма глави зеле? Всъщност фактът, че „ушите“ имат специална любов към този зеленчук, е мит. По-скоро заекът ще предпочете цвекло, краставици и картофи. Има дори известни случаи, когато „косите“ опустошават ниви с тези култури.

Зайци

С настъпването на студеното време сезонът на чифтосване започва при зайци, и вече през февруари

Заяц и човек

Някои, гледайки сладки путки, се опитват да ги укротят. Но за да му осигурите правилни грижи, трябва да знаете какво яде заекът в гората на свобода. По-добре е да не давате на животните храна, която е необичайна за природата. Въпреки че е възможно да се тренира заек да яде месо, все още не си струва да се „подигравате“ с тревопасното. Хората, които отглеждат тези животни, са забелязали как хората с дълги уши обичат царевицата. Благодарение на този продукт зайчето расте бързо и не е податливо на болести. Ако държите това животно у дома, през лятото си струва да се запасите с трева, която може да се изсуши на слънце, а през зимата - да подарите на вашия домашен любимец.

Няколко факта за зайците

Научихме за това как живее заекът (заек и бял заек) и какво яде, но мнозина ще го направят

  • Зайците са много обичайни обитатели на нашата планета; те се срещат във всяка част на света, с изключение на Антарктида..
  • Дългите уши на животното му помагат да избяга от прегряване. Чрез този "канал" топлината се отделя от тялото. Също така, по време на дъжд, животното притиска ушите си към тялото, в противен случай, ако водата попадне вътре, ще се разболее.
  • Този звяр е много издръжлив. Той може да поддържа скорост от 50 км / ч за дълго време и в същото време да продължава да прави завои.
  • Общо има 45 вида зайци, които са разделени от зоолозите в три групи: зайци, зайци и истински зайци..
  • Едва сравнително наскоро учените приписват видовете лагоморфи на тези животни. Преди това те са били считани за вид гризачи..
  • Мъжките живеят 5 години, женските - 9. В плен някои могат да станат столетници и да живеят до 13 години. На свобода зайците умират още млади от лапите на хищни животни и рядко доживяват до старост.
  • През зимата животното отглежда вълна близо до носа си - защита от студен въздух.
  • Известно е, че заекът популярно се нарича "коса", но в никакъв случай не е с кръстосани очи. Заекът получи такъв прякор заради начина си на ходене, защото животното непрекъснато обърква следи.
  • Между себе си „наклонените“ общуват чукат с лапите си, пълнят ги като барабанни пръчки.
  • Тези животни разделят територията и дори докато се спасяват от хищния звяр, заекът няма да избяга на нечия друга територия..
  • Тъй като хората с дълги уши постоянно гризат кората, зъбите им се износват, но нови ще растат, за да ги заменят..
  • В историята има случай, когато един заек е имал всички навици на куче, тъй като е бил хранен и отглеждан от куче. Зайчето нападнало кучета на други хора и хапело.

С какво ядат зайци през различни периоди на годината

За да ловува зайче, за да бъде успешен, опитен ловец трябва да проучи навиците им предварително. Намирането на места, където предпочитат да организират угояване и лежане, е изключително вълнуващо занимание, което е ключът към бъдещия ловен успех..

Знаейки какво хапва заек, можете да го ловите по всички известни начини..

Хранене на зайци през пролетта и лятото

Зайците са вегетарианци. Хранят се с трева, млади издънки, плодове, грудки и не заобикалят земеделските ниви. Въпреки това, през лятото, когато има много храна, те предпочитат места, далеч от хората..

Наблюденията показаха, че зайците нямат "любими" видове храна. Те охотно изяждат всичко, което расте в горските и лесостепните зони. По-специално ставрополските зайци дори ядат такива отровни растения като лютици и чучулиги.

От детските книги знаем, че ушните гризачи са лудо влюбени в зелето. Този мит обаче е близък до истории, в които мишките са луди по сиренето, а таралежите обичат ябълки, като ги берат на тръни. По-вероятно е зайците да избират печалба от поле, засадено със зърнени култури, картофи или цвекло..

Местата на ястребите, зайците, толаите се различават в зависимост от местообитанието.

  • Белите предпочитат малки поляни, храсталаци и дерета. Съответно, повечето горски растения са включени в диетата им: от пролетно кисело (известен още като зеле заек), мишки грах, равнец, до горски плодове. Понякога заекът яде хвощ, някои видове гъби.
  • Толай обичат да се хранят на открити места. Основата на лятната им диета е конска киселец, тамариск, осока, пелин, шингил, грудки, луковици от тревисти растения.
  • Русаки са още по-всеядни. Те могат да се хранят както далеч от хората, така и нагло да се приближат към покрайнините на селищата. Те ядат глухарчета, детелина, вратига, цикория и други диви видове. Те лесно се хранят със слънчогледи, зърнени култури, както и всичко, което намерят в градините. Има случаи, когато сиви крадци копаят грудките на младите картофи директно от земята, изгризват издънките на пъпешите.

Какво харесват ханците през есента и зимата

От октомври зайците стават още по-всеядни. Те изяждат кората на дърветата и с настъпването на студеното време те се приближават все по-близо до човешкото обиталище. Най-популярни при тях са пределните полета със зимни култури, които изкопават изпод снега, и далечното сено с готово сено..

При обилни снеговалежи зайци предпочитат да стоят в леглото в продължение на няколко дни, като ядат собствените си сухи отпадъци. Малките зайци се хранят със суха трева, с която майката изобилно облицова гнездото.

  • Бели кочове гризат кора от почти всички дървета: върба, клен, планинска пепел, бреза, хвойна, дъб. Със силни лапи копае зелена трева изпод снега.
  • Толаите мигрират от места с висока снежна покривка към долините, по-близо до населените места. Те се хранят на нивите с остатъци от царевица, зърнени култури, кора на дърветата.
  • Русаките се превръщат в истинска катастрофа за градинарите през зимата, изгризвайки стволовете на овощни дървета до тяхната височина. Хранят се и със семена, сухи съцветия на билки, гризат кората на клени, леска, дъбови дървета.

Зайците (като всички тревопасни) имат недостиг на минерални соли в организма. Следи от зъби от зайци често се откриват върху роговете и костите на мъртви животни, изпуснати от лос..

Затова опитните ловци примамват зайци със солена вода, изсипвайки сняг или почва на местата на бъдещия лов. Според някои рецепти е по-добре да се разтваря сол в отвара от сухи листа от малина..

Примамките включват също тънки клонки от трепетлика, върба (най-добре с пъпки), магданоз (пресен или сух).

Трябва обаче да се помни, че някои видове лов, които изискват стръв, са забранени в райони с нисък брой зайци..

Какво яде един заек в природата?

Лагоморфите са представители от реда на плацентарните бозайници. Животните имат плацента, поради която младите се раждат доста развити, силни. Женските хранят потомството с мляко.

Кратко описание на зайци

Характерната отличителна черта е ушите - дълги, тръбни, не съизмерими с тялото. Ползата от ушите е, че помагат на животните да оцелеят в опасни условия на дивата природа..

Структурата на храносмилателния тракт

Животното се храни с растения, корени, кора на дърво. Те се хранят с тежка храна, така че природата е предоставила на животното голям цекум, постоянно растящи зъби. Няма кучета, има празно пространство между резците и кътниците, наречено диастема. Десният и левият ред молари са свързани с тънък мост, който образува твърдо костеливо небце. Горната челюст на животните има 2 чифта резци: големи отпред, малки с малки резци отзад. Зъбите непрекъснато растат, за да се смила резците, животното е принудено да гризе.

Стомахът се състои от 2 секции, отговарящи за определени функции:

  • фундал - ферментация на храната;
  • пилорна - разпад на храната.

Къде живеят зайци?

Зайците живеят навсякъде: в тундрата, тайгата, степ. По природа са самотници. Те са нощни. В търсене на храна животните излизат в тъмното, така че здрачът ги скрива от естествените врагове. След освежаване животните се връщат у дома преди изгрев. Така че никой не знае за бърлогата, звярът се качва в нея назад, като предварително е объркал следите.

Леговището е избрано внимателно, щателно. Тя трябва да е топла и защитена от вятъра. Животните не обичат влагата и шума. Животните не копаят дупки, те избират готово място: храст, обработваема земя, висока трева. Поради оцветяването животното не може да се види.

Те са дивани картофи, не променят местообитанието си. Ако хората или животните го принудят да се откъсне от познатото си място, животното не отива далеч. Максималното разстояние от мястото на пребиваване е 2-3 км, когато опасността премине, животното ще се върне у дома.

С настъпването на студеното време зайци, живеещи на хълмове, се спускат към низините, за да изчакат зимата.

Трябва да се отбележи чистотата на животните. Често седят и почистват: гребете, оближете козината си.

Какво яде заекът

Зайците са тревопасни. Диетата на животните е разнообразна, в зависимост от времето на годината и региона, в който животното живее. През пролетта животното се храни с млади издънки.

Какво яде един заек през зимата

Зимата е труден период за дивите животни. В студове животните изкопават снега, търсейки суха трева. Те могат да бъдат намерени в зимните полета, където изяждат колони и корени, останали след прибиране на реколтата. Животните гризат кората на дърветата, храстите в гората. Това причинява много проблеми на градинарите, тъй като зайците развалят ценни сортове овощни дървета..

лято

Лятната диета е широка. Животните се хранят с растения, активно наддават на тегло. Предпочитайте горната част на тревата: листа, цветя. Те ядат глухарчета, пиканси, вратига, ягоди, боровинки.

Докато се хранят, животните скачат нагоре, за да оценят заобикалящата ги среда. Ако животното забележи или почувства опасност, то започва силно да чука по земята с лапите си. Чук - предупреждение за опасност.

Размножаване и продължителност на живота

Потропването с лапи се използва от женските по време на периода на чифтосване - те примамват мъжете, живеещи наблизо. В битка мъжките трябва да разкрият достоен претендент за лапата и сърцето на дългооката красавица. Периодът на ухажване е дълъг: започва през януари, завършва през август-септември.

Женската ражда потомство за около 2 месеца, около 43 дни. В едно котило, заекът носи 1-9 меда. През зимата се раждат 1-4 зайчета, през лятото броят се увеличава. Зайците се раждат напълно покрити с вълна, с отворени очи. Женската облизва новородени, леко се разклаща, за да стимулира кръвообращението. След това майката ги крие в депресия, оставя да търси храна. В продължение на три седмици заекът храни малките с мляко, след което преминават към самостоятелно хранене с трева. Ако кърмачка срещне непознати зайци, тя със сигурност ще ги храни. Дори ако майката умре, осиротелите бебета ще получат необходимото мляко, те няма да умрат от глад.

Тъй като хиляди зайци не живеят до зрялост и умират от ноктите и зъбите на хищници, животните имат естествена плодовитост. Животните се характеризират с рядка особеност - супер напасване - женска може да бъде бременна с потомство в различни етапи на развитие. Женските достигат сексуално развитие до 6 месеца. По време на игри за чифтосване женската издава звуци, напомнящи човешкото мърморене.

Външно е невъзможно да се разграничи един заек от заек. Когато изследвате гениталиите, можете да видите, че женските имат коремни и гърдни зърна..

В дивата природа зайците живеят 7-8 години.

сортове

Известни са общо 32 породи зайци, но учените настояват за включване на зайци и зайци в породата, които наброяват около 45.

заек

Това е доста голямо животно, тежащо приблизително 1,5-5 кг. Ушите на животното могат да достигнат 10 см дължина. Кратката малка опашка винаги е снежнобяла, размерите варират от 5-10 см. Лапите на заека са широки и дебели, което му помага да скочи по дълбок, рохкав сняг.

Цветът на заека през лятото зависи от района: от сив с червени ивици до тъмносив. Коремът на звяра е бял. Зайците са по-големи и по-тежки, но не се различават по цвят. През зимата заекът носи снежнобяла козина, заради която получи своето име.

Белият заек може да се намери дори в Аржентина. В Русия той живее навсякъде, е обект на лов, тъй като месото на зайци се слави със своята нежност.

заек

Животното тежи около 6-7 кг, цветът е тъмносив с петънца, очите са тъмнокафяви. Ушите на заека са дълги, могат да достигнат 14 см. Опашката е удължена, дължината й е около 8-14 см. Тъй като този вид живее на места с малко сняг, лапите му са тесни и плътни. Звярът предпочита степ.

Русакът беше въведен в Австралия, където се превърна в национално бедствие. Безконтролното размножаване доведе до смъртта на местната фауна, загубата на огромно количество зърнени култури. Упражнението провежда изследвания, насочени към елиминиране на звяра от Австралия.

Толайски заек

Пустинно животно, свикнало да живее в топла среда. Размерите на звяра са малки. Тегло - 1,5-3 кг. Краката са дълги и тесни. Различава се в дълги уши, опашка. Козината е сива с жълтеникава или кафява омраза. Черни, светли цветове се редуват, заекът изглежда пъстро. Опашката на животното е тъмна, но има отличителна черта - в края на четката на бялата груба коса.

Манджурския заек

Миниатюрно крехко животно с тегло до 3 килограма. Има къси уши и опашка. Козината е пъстра, в центъра на гърба се вижда ивица с черна коса. Понякога има меланисти - зайци с черен цвят на козината.

Заек от антилопа

Не се среща в Русия. Хабитат - Мексико, Аризона в САЩ. Ушите на звяра достигат 20,5 см и служат не само за слуха. Предвид горещия климат, ушите са вид топлообменник, помага за понижаване на телесната температура.

Китайски заек

Миниатюрно животно с тегло до 2 кг, живее главно в Китай и Виетнам. Обича хълмове, ливади с ниска трева.

Къдрав заек

Порода в Тибет, Китай. Животното е с малки размери, тежи около 2 кг. Цветова палитра от черно до почти жълто.

Разнообразието от зайци е невероятно, но навиците им са почти идентични. Животните се ловуват заради нежното си месо и гъстата козина. Често уловено животно умира от страх с разрушено сърце.

Какво ядат зайци

Как изглежда един заек е известно на всеки човек от ранна детска възраст. Зайчета - дрънкалки висят в люлки, плюшени зайци се дават на всички деца без изключение, шоколадово зайче е пожелат деликатес за всяко дете. Карикатури, книги, песни за зайци, репликираното изображение на животното постоянно се намира в логата на различни компании.

Откъде идва тази популярност? Отговорът се подсказва, само ако погледнете очарователното пухкаво създание с дълги уши и помпозна опашка. Въпреки това, малко хора се замислят как любимите на обществеността живеят в природата, какво ядат зайци, особено през зимата, на равнини и гори, покрити със снежни валове? Интересен въпрос, а отговорът се крие в начина на живот на дългооките.

Харе яде трева.

Какъв вид звяр е заек?

Зайците са представители от ордена на Лагоморфите и семейството на зайците. Интересно е, че до известно време зайците бяха класирани сред подреждането на гризачи, но разделени поради напълно различна структура на зъбите. За разлика от гризачите (катерици, мишки, бомбета, хамстери), зайците имат не един, а два чифта резци на горната челюст, които са разположени един след друг.

Освен това растителната храна - това, което ядат зайци, не привлича особено гризачи, някои от тях са напълно месоядни, повечето ядат насекоми, риба, птичи яйца. А зайците са абсолютни вегетарианци, това е знак за съвсем различна еволюционна линия, която ни позволява да ги разглеждаме като независим ред.

Зайците формират едноименния род, който включва около 32 вида животни, които живеят на всички континенти, с изключение на Антарктида и Австралия. На територията на Русия има 4 вида зайци: добре познатият заек и белият заек, както и толайският заек и малко проучваният, най-потайният вид - манчжурският заек. Тези животни обитават различни биотопи и имат външни характеристики и навици, характерни за вида..

Как изглеждат руските зайци

Русакът е най-големият заек на територията на страната ни, размерът на възрастните варира от 57 до 68 см, а теглото може да достигне 7 кг. Лятната зайчева козина е кафява, кафеникава, сивкава, червеникава с добре видими тъмни ивици и характерна вълнообразност, само коремът е бял. След есенната молинка заекът обрасъл с буйна зимна козина и става малко по-лек. В диетата на заека преобладават надземните части на растенията.

Белият заек е малко по-нисък от заека по размер: зайците растат до 44-65 см и тежат от 1,6 до 4,5 кг, изключително рядко до 5,5 кг. Ушите и опашката на заека са забележимо по-къси, а цветът се променя в зависимост от сезона. През лятото белият заек е червеникавосив или тъмносив с кафяви ивици, а през есента става снежнобял, само върховете на ушите са черни. За разлика от зайците, тези животни копаят земята все повече и по-често се хранят с луковици и коренища на растенията.

Толайският заек е по-малко копие на заек със същите удължени уши и сравнително дълга опашка. Дължината на тялото на възрастен толай е 39-55 см, а животното тежи не повече от 1,5-2,8 кг. Цветът на кожената козина е същият като този на лекия заек, но без вълнистост и също се озарява през зимата. Но диетата на толията е много подобна на тази на заек..

Заекът от Манджу е малък колкото толай, но с къси уши и опашка като заек. За разлика от роднините, козината на манджурския заек е твърда и настръхнала, а този заек носи облекло от същия цвят през цялата година. Гърбът и главата на животното са кафеникави с черни ивици, страните са по-светли, коремът е почти бял, бузите са осеяни със светли петна. Характерна особеност на вида е ивица от тъмна козина, движеща се по билото.

В южната популация на манджурски зайци има меланистични екземпляри, напълно черни отгоре, снежнобяла отдолу с гърло на гърба. Интересно е, че сред това, което хапват зайци от този вид, има леспедески бобови растения и гамата от животни не надхвърля територията на разпространение на тази култура.

Харе яде трева.

Къде живеят зайци?

Русакът е типично степно животно, широко разпространено в Евразия и Северна Африка. В Русия се среща от брега на Ладожското езеро до Хабаровския и Приморския край. Тези животни предпочитат открити пространства - равнини, степи и полупустини и дори в горите избират ръбове, изгорели места и гори.

Беляки живеят в тундра, гори и горски степи от Скандинавия до Монголия, Китай и Япония. На територията на Русия се среща почти навсякъде, особено през лятото, с изобилие от фураж. Това е типично горско животно, но заекът избягва гъстите гори, но е обичайно в блатистите райони с гъсталаци на върба и тръстика, в храстови тундри, в търсене на богата фуражна площ, често се озовава в земеделски земи, в близост до села и села..

Заяцът от толай е невероятно създание, което не се нуждае от гори и ниви. Любимите местообитания на животните са пустините и полупустините на Централна Азия. В Русия обхватът на толаите е фрагментарно разпръснат в сухите степи и планинските райони на Южен Сибир от Алтайските планини до южната част на Астраханска област. Какво ядат зайци, когато са избрали такова странно местообитание? Животните хапят на рядка млада трева, пелин, хамиш, тамариск, клони от пясъчна акация и копаят растителни грудки. В диетата на толай винаги присъстват ефемери и, което е интересно, груби издънки на саксаул.

Манчжурският заек се среща в Далечния изток на Русия, в китайската Манджурия и в северната част на Корея. Тези животни обичат гори с гъст подраст, леска, бреза, влажни низини и рядко се появяват на открити площи. В допълнение към гореспоменатия дървояд, двуцветното животно с радост изяжда зелените части на всякакъв вид растителност. Подобно на всички роднини, диетата на манчуския заек е силно зависима от сезона..

Какво харесват зайци през лятото

Зайците са беззащитни срещу хищници и хора, поради което са активни привечер и през нощта, но по време на сезона на каране те често се забелязват през деня. Зайците са териториални самотници, отделните им парцели заемат площ до 50 хектара. През деня зайци седят на усамотени места: в храстите, гъста трева, празни лисици и язове за язовци, а през нощта излизат в търсене на храна.

През лятото зайците имат достатъчно храна в рамките на личната си територия. Сред това, което ядат зайци, на първо място са най-разнообразните части от зелени растения. Белият заек с удоволствие изяжда златород и покривка, храни се с мишки грах и равнец. Витамини и микроелементи, необходими за здравето, се получават от глухарчета и детелина.

В лятната диета на заека се доминира от детелина и глухарче, люцерна, рапица, много полезна цикория, вратига, богата на етерични масла. В търсене на деликатеси зайци често посещават места, където се отглеждат култивирани растения, където се хранят с всякакви зърнени култури, елда и млади слънчогледи. Те особено предпочитат пъпешите, но няма да се откажат от зеленчуците..

Зайците се размножават по време на обилни фуражи - от март до септември. Тези животни са изключително плодородни и една женска може да даде потомство 5 пъти на сезон, а в пчела има до 9 зайци. С настъпването на есента и преди замръзване зайците започват активно да ядат боровинки от издънки, хвощ, изкопават специален деликатес от земята - еленови трюфели. В диетата се появяват клонки от млади дървета и храсти, а с настъпването на замръзване зайците преминават към твърд фураж.

С какво ядат зайци през зимата

Ако лятната диета на зайци в основата си е идентична, то зимната диета на различни видове е забележимо различна. Русак продължава да търси мека храна, копае мъртва трева изпод снега, посещава зеленчукови градини в търсене на култивирани растителни върхове и прибира издънки на зимни култури в нивите.

Когато снегът падне в дебел слой, заекът е принуден да се придвижи към кората и издънките на дървета и храсти. Особено предпочита леска, метла, дъб и клен. По-рядко гризе върху кората на ябълка, круша и върба.

Белите ястреби не обичат тревни парцали, но копаят сняг в търсене на джудже кедър и горски плодове, ядат сено на купчини. Любимата зимна храна на заека е кората и клонките от върба, лиственица, бреза и трепетлика. Шипките, хвойна, издънките от череши, елша и лешник играят важна роля за оцеляването на животните..

Диетата на заека от манджу е подобна на тази на бял заек и животните отдават особено предпочитание на трепетлика и топола. Толайският заек, подобно на заека, копае много сняг в търсене на тревисти растения и особено уважава заека и тамариска от твърда храна.

Зайците не умират от глад и намират достатъчно храна по всяко време на годината. Те живеят средно 10-12 години, белите са дълголетни и могат да живеят 17 години. В естествени условия обаче зайците са беззащитни срещу хищници и хора, следователно в най-добрия случай те живеят около 5 години. Само поради тяхната рядка плодовитост, всичките 4 вида зайци, живеещи в Русия, са доста многобройни и състоянието на популациите им не предизвиква страхове сред учените..

Ползите и вредите от слънчогледовите семена

Диета при цьолиакия