Синият кит

Смята се, че синият кит е един от най-големите и най-масовите бозайници, които някога са живели и живеят днес на нашата планета. Този морски живот има няколко имена освен научния син кит..

Син кит: описание

Този обитател на необятната част на океаните се нарича още сините или мини китовете, тъй като представлява рода на китовете, които са част от многобройното семейство китоподобни. Възрастните китове растат до 33 метра дължина, с маса около 150 тона. Когато кит е във водата, гърбът му изглежда син, поради което това чудовище получи името си.

Кожа и цвят на кит

По тялото на кита можете да видите един вид мраморен модел, комбиниран с множество бели петна. Основният цвят е тъмно сив, с едва забележим син нюанс. По правило има много по-малко бели петна по гърба в сравнение с останалата част на тялото. Монохроматичното оцветяване е по-изразено на главата, брадичката и долната челюст, докато областта на корема прилича повече на наличието на жълт или горчичен нюанс.

Кожата на кит би могла да се нарече напълно гладка, ако не за надлъжните ивици по корема, от които може да има около сто. На повърхността на кожата на кита той предпочита да обитава различни паразити (главно клас на ракообразните), докато крайниците им са прикрепени директно към епидермиса. Кръглите червеи и копеподите живеят в устата на кит, които предпочитат да живеят на китолов..

Когато китовете пристигнат на местата си за хранене, те придобиват нови паразити под формата на диатоми, които обгръщат цялото тяло на кита. След мигриране към топли води тези водорасли изчезват сами..

Размери, структурни характеристики

Синият кит има доста пропорционално и опростено тяло. Главата се отличава с форма на подкова, по краищата на която сравнително малки очи са разположени върху изпъкналата част. Освен това те са разположени повече към задната част на главата и над линията на устната кухина. Долната част е малко по-широка от горната и също се простира напред, спрямо горната, с 25 сантиметра. Това е особено забележимо, когато устата на кита е затворена. Дупката, която позволява на кита да диша (свивка), е защитена от характерен гребен, който се превръща в гребен.

Размерът на каудалната перка е просто невероятен, тъй като ширината му достига 25 процента от дължината на цялото тяло. Грудните перки са сравнително къси, докато те са тесни и заострени в краищата. Спинната перка също не се различава по впечатляващи размери (само 30 см височина), докато може да има различна форма.

Интересно да се знае! Ако син кит отвори устата си, тогава в него може да се побере стая с площ от 24 квадратни метра. Аортата има среден диаметър на кофата, а обемът на белите дробове е около 14 кубически метра. м. Дебелината на мастния слой е около 20 см. Китото има обем на кръвта от 10 хиляди литра, както и тегло на сърцето над половин тон. В същото време черният дроб тежи около 1 хиляда килограма, а езикът е 3 пъти по-масивен от черния дроб.

балена

Устата на син кит се характеризира с наличието на няколкостотин плочи, които образуват китолова кост. Те са боядисани чисто черно, а основният строителен материал на мустаците е кератин. Ширината на тези плочи е в рамките на 30 сантиметра, с дължина около 1 метър и тежат до 150 килограма. Китовете представляват отличителните зъби на тези бозайници..

Горните плочи действат като филтриращ апарат, а в края им има вид ресни. Тази ресни запазва основната храна на синия кит - малки ракообразни.

Китките мустаци по едно време са били с голямо търсене сред търговците на сухи стоки, докато не е изобретена пластмасата. Китовите зъби са използвани за направата на:

  • Различни четки и четки за боядисване.
  • Калъфи за цигари.
  • Спици за чадъри.
  • Различни продукти от ракита.
  • Като пълнеж за мебели.
  • Тръстика и фенове.
  • Бутони.
  • Различни елементи от дамското облекло.

Интересен момент! За да се направи корсет за средновековна дама, беше необходимо да се използват до 1 килограм китолова кост.

Гласови сигнали, комуникация

Когато комуникира между своите конгенери, синият кит издава доста силни звуци, докато честотата им е не повече от 50 Hz, въпреки че основните звуци се разпространяват в зоната на инфразвук, варираща от 8 до 20 херца.

С помощта на такива мощни звуци китовете комуникират помежду си, мигрирайки на дълги разстояния, докато всеки индивид може да бъде на няколко километра един от друг.

Американски учени, които изследвали живота на китовете в Антарктида, открили, че тези бозайници са в състояние да комуникират помежду си на разстояние от 30 км или дори повече..

Някои изследователи твърдят, че звуците на сини китове, чието ниво достига 190 децибела, са били записани на разстояние от няколкостотин или дори хиляди километри..

Колко време живее синият кит?

На този въпрос няма категоричен отговор и до ден днешен, в същото време, учените са по-склонни да дават числа, вариращи от 40 години и завършващи с цифра 90 години или малко повече. Според някои сведения един син кит е могъл да изживее 110 години, въпреки че днес никой не може да потвърди такава информация..

Като косвено потвърждение за основа е взета цифрата от 31 години, което съответства на периода на едно поколение. Специалистите използват тази цифра, за да определят динамиката на растежа на броя на тези бозайници..

Какво яде китът??

Самите китове са признати за огромни бозайници на планетата Земя и това не е изненадващо, тъй като те често достигат дължина 40 метра, а теглото им доста често надвишава 140 тона. С какво се храни този бозайник, който има толкова впечатляващи размери? Нека да разберем какво яде китът.

Основната храна за китовете

Най-важната храна за китовете е планктон - разнообразие от малки организми, които живеят във водния стълб и не могат да устоят на течението. Те се поглъщат от китове, заедно с тонове течност. Именно планктонът осигурява на тези масивни бозайници необходимия енергиен заряд за дълъг период..

Също така, китовете се хранят с други подводни обитатели. Те активно се хранят с октоподи, риба и калмари. Въпреки това, понякога такива бозайници могат да поглъщат птици и да ядат тюлени. Имало е случаи, когато китовете са яли своя вид.

Важно е да се отбележи, че китовете не дъвчат храната си, а само филтрират през китовата кост - зъби, представени от големи плочи. Червата на китовете са многократно по-големи от размера си, а стомасите им могат едновременно да съдържат до 2 тона риба и ракообразни..

За да си набавят храна за себе си, китовете първо се издигат до горните слоеве на океаните и моретата. Ако там няма достатъчно храна, те могат да отидат за храна на дълбочина 1-1,2 км - там, освен планктон, намират гигантски калмари, които моментално поглъщат.

Хранене на малък кит

Не всеки има представа какво ядат бебешките китове. Кърмят са - малките китове активно усвояват кърмата. Това мляко има специален химичен състав. Съдържа и огромно количество мазнини. Благодарение на това малките растат с няколко десетки сантиметра всеки ден..

За съжаление с всяка година става по-трудно за такива бозайници да си набавят храна за себе си. Причината е, че поради замърсяването на моретата и океаните броят на планктоните - основната храна на китовете - намалява многократно (с няколко десетки тона годишно), така че броят на тези бозайници постепенно намалява. Това се улеснява и от бракониери, които безмилостно убиват хиляди китове годишно. Разбира се, има активна борба с тях, но броят на убитите китове непрекъснато расте..

Кит е риба или бозайник? Видове китове. Какво се хранят китовете и как дишат?

Китът е морско чудовище. В най-верния смисъл на думата. В крайна сметка така се превежда гръцката дума, от която произлиза името на това невероятно животно - κῆτος. Много може да се каже за морския живот, принадлежащ към реда на китоподобните. Но си струва да се спрем на най-интересните факти..

име

Първата стъпка е да се даде отговор на въпрос, който тревожи мнозина. И звучи така: "Китът е риба или бозайник?" Вторият от предложените опции е правилен..

Китът е едър морски бозайник, който няма нищо общо с морските свине или делфини. Въпреки че са включени в реда Cetacea (китоподобни). По принцип се получава много интересна ситуация с имената. Гринди и китове, например, се считат за китове. Въпреки че според строгата официална класификация това са делфини, за които малко хора знаят.

И доверието е по-добро от строга класификация, тъй като китовете в стари времена са били наричани левиатани - многоглави морски чудовища, които могат да погълнат планетата. С една дума, името има забавна история.

произход

Е, по-горе беше отговорът на въпроса "Китът е риба или бозайник?" Сега можем да говорим за типовете тези същества.

Като начало трябва да се отбележи, че всички китове са потомци на сухоземни бозайници. Нещо повече, тези, които принадлежаха към групите на артиодактилите! Това не е измислица, а научно доказан факт, установен след молекулярно-генетични изследвания. Има дори монофилетична група (клад), която обединява китовете, хипопотите и всички артиодактили. Всички те са кетоподи. Според изследванията китовете и хипопотите са се развили от едно и също същество, което е живяло на нашата планета преди около 54 милиона години..

отряди

И така, сега - за видовете китове. Или по-скоро за подразделите. Първият вид са бели китове. Те са най-големите съвременни бозайници. Тяхната физиологична особеност са мустаци с структура, наподобяваща филтър..

Вторият вид са зъбчатите китове. Месоядни, бързи същества. Те превъзхождат беззъбите китове. По размер само сперматозоидът може да се сравни с тях. И тяхната особеност, както може би се досещате, е наличието на зъби.

И третият тип са древните китове. Тези, които вече не съществуват. Те принадлежат към парафилетичната група животни, от която по-късно са произлезли съвременните видове китове..

Анатомични характеристики

Сега си струва да разгледаме описанието на кита от физиологична гледна точка. Това животно е бозайник и е топлокръвно. Съответно всеки кит диша с помощта на дробовете си, а женските хранят малките си с мляко. И тези същества имат коса, макар и намалена.

Тъй като тези бозайници са изложени на слънце, кожата им е защитена от ултравиолетови лъчи. Вярно е, че при всеки вид той се изразява по различни начини. Синият кит, например, може да увеличи съдържанието на специални пигменти в кожата му, които абсорбират радиация (най-просто казано, той "вталява". Сперматозоидът се защитава от кислородни радикали, като задейства "реакция на стрес." Finwhal практикува и двата метода.

Между другото, тези същества поддържат своята топлокръвност поради наличието на дебел мастен слой под кожата. Именно той защитава вътрешните органи на морските животни от хипотермия..

Процес на абсорбция на кислород

Интересно е също да поговорим за това как дишат китовете. Тези бозайници могат да останат под вода най-малко 2 минути и максимум 40. Вярно е, че има рекордьор, а той е кит на сперма, който може да остане под вода за 1,5 часа.

Външните ноздри на тези същества са в горната част на главата. Те имат специални клапани, които рефлекторно затварят дихателните пътища, когато китът е потопен във вода. В момента, в който изплуват, се отварят. Важно е да знаете, че дихателните пътища не се свързват с хранопровода. Така китът поглъща въздуха безопасно, без да навреди на себе си. Дори да има вода в устата му. И между другото, говорейки за това как дишат китовете, заслужава да се отбележи, че го правят бързо. Съкратените бронхи и трахеята допринасят за скоростта. Между другото, дробовете им са много мощни. На един дъх китът обновява въздуха с 90%. А човек - само 15%.

Струва си да се отбележи, че колона от кондензирана пара излиза през ноздрите (наричана още свивка) в момента на появата. Самият фонтан, който е отличителен белег на китовете. Това се дължи на факта, че китът издишва топъл въздух, който влиза в контакт с външната страна (студен). Така че фонтанът е резултат от излагане на температура. Колонната пара се различава по височина и форма при различни китове. Най-впечатляващи са "фонтаните" на едрите бозайници. Те излизат от дъха си с толкова голяма сила, че процесът е придружен от силен тръбен звук. В хубаво време може да се чуе от брега.

Трябва да се разкажат няколко думи за това, какво ядат китовете. Диетата на животните е разнообразна. Зъбните китове например консумират риба, главоноги (калмари, сепия), а в някои случаи и бозайници.

Представителите на мустаците се хранят с планктон. Те абсорбират огромно количество ракообразни, филтрирайки го от вода или с мустаци. Тези животни могат да ядат и малки риби..

Най-интересното е, че китовете почти не се хранят през зимата. И поради тази причина през лятото непрекъснато консумират храна. Този подход им помага да натрупат дебел слой мазнини..

Между другото, те се нуждаят от много храна. Големите китове консумират около три тона храна на ден.

Ярък представител

Синият кит заслужава специално внимание. Това е най-голямото животно, съществувало някога на нашата планета. Дълъг е 33 метра и тежи около 150 тона..

Между другото, синият кит е представител на подлеза на Baleen. Храни се с планктон. Той има добре разработен филтриращ апарат, благодарение на който филтрира абсорбираната маса навътре.

Има три подвида на това животно. Има пигмеи, южни и северни китове. Последните двама живеят в студени кръгови полярни води. Джудже намерено в тропически морета.

Смята се, че сините китове живеят около 110 години. Във всеки случай толкова много беше най-възрастният индивид, който хората срещнаха.

За съжаление, синият кит не е много често срещан морски живот. През XX век на тези животни е открит неконтролиран лов. До средата на миналия век в целия свят останали само 5 хиляди индивида. Хората са направили ужасно нещо, като ги изтребват. Предприети са спешни защитни мерки. В момента броят на индивидите се е удвоил, но сините китове все още са изложени на риск.

Belukha

Това е представител на назъбените китове от семейство нарви. Китовете Beluga не са много големи. Масата му достига само 2 тона, а дължината му е 6 метра. Китовете Beluga имат отличен слух, силно възприемане на всякакви звуци и способност за ехолокация. Освен това това са социални същества - има случаи, в които тези китове спасяват човек. В аквариумите се разбират добре, с времето свикват с хората и дори се привързват към работниците..

Диетата им е разнообразна. Китовете Beluga ядат треска, камбала, херинга, мекотели, морски водорасли, скариди, светилници, ребърни медузи, розова сьомга, гоби, белина, раци и много други морски живот, които са полезни за храна.

Тези същества, както и много други, също са страдали от човешка жестокост. Китолозите лесно ги закараха до плитчините, а китовете на белуга буквално се разбиха. Но в момента този вид постепенно възстановява числеността си. Дано хората да не съсипят нищо..

Има десетки други представители на китоподобните и всички те са специални и интересни по свой начин. И бих искал да се надявам, че всеки вид, който познаваме, ще оцелее. Морският свят не бива да губи нито един от тях, тъй като всеки от тях е истинско чудо и природна ценност.

Големият син кит е гигантът на планетата Земя. Описание и снимка на синия кит

Синият кит или синият кит е морско животно, което е представител на китоподобния ред. Синият кит принадлежи към китките от рода на норките. Синият кит е най-големият кит на планетата. В тази статия ще намерите описание и снимка на син кит, ще научите много нови и интересни неща за живота на това огромно и невероятно животно..

Как изглежда син кит??

Синият кит изглежда много огромен, но има удължено и стройно тяло. Голямата глава на този кит е оборудвана с малки очи и остра муцуна с широка долна челюст. Синият кит има дупка, при издишване от която изпуска вертикална чешма с вода до 10 метра височина. Забележим надлъжен гребен е разположен на главата пред спиралата на син кит, който се нарича "вълнолом".

Синият кит има дорзална перка, която е силно изместена назад. Тази перка е много малка и има заострена форма на триъгълник. Задният край на китовата перка е покрит с драскотини, които образуват индивидуален модел за всеки кит. От такива рисунки изследователите могат да различат всеки индивид. Тази перка е дълга само 35 см..

Синият кит има тесни, продълговати грудни перки, които достигат до 4 метра дължина. Опашната перка на синия кит достига до 8 метра ширина, има дебело опашно стъбло и малък разрез. Всички тези елементи помагат на синия кит лесно да контролира голямото си тяло във водата..

Синият кит изглежда много необичаен поради надлъжните си ивици. Подобно на всички китове на синьо, синият кит има много надлъжни ивици в долната част на главата, които продължават в гърлото и корема. Тези ивици се образуват от гънки на кожата и помагат на гърлото на синия кит да се разтегне, когато погълне големи количества вода в храната си. Обикновено има около 60-70 такива ленти в син кит, но има и повече..

Синият кит е най-големият кит от всички китоподобни днес. Също така, синият кит е най-голямото животно на Земята. Размерът на синия кит е огромен и впечатляващ. Гигантите, дълги 30 метра и тежащи над 150 тона, са невероятни. При сините китове женските са малко по-големи от мъжките..

Известен е най-големият син кит - женска, която беше дълга 33 метра, с телесно тегло 190 тона. Сред мъжете най-големият син кит е тежал 180 тона, с дължина на тялото 31 метра. Огромни сини китове, дълги над 30 метра, днес са изключително редки. Следователно в наше време дължината на синия кит е намаляла леко. В същото време масата на синия кит също стана малко по-малка..

Дължината на синия кит при мъжете варира от 23 до 25 метра. Дължината на синия кит при женските варира от 24 до 27 метра. Теглото на син кит е толкова поразително, колкото и дължината му. Теглото на син кит варира от 115 до 150 тона. Хората, които живеят в Северното полукълбо, са с няколко метра по-малък размер от тези, които живеят в Южното полукълбо.

Зрението и обонянието при големия син кит са слабо развити. Но слухът и допирът му са добре развити. Големият син кит има огромен капацитет на белите дробове. Количеството кръв в големия син кит е над 8 хиляди литра. Синият език на кита тежи до 4 тона. Въпреки толкова впечатляващи числа, синият кит има тесен фаринкс, диаметърът му е само 10 см. Сърцето на син кит тежи тон и е най-голямото сърце в цялото животинско царство. Освен това пулсът му обикновено е 5-10 удара в минута и рядко повече от 20 удара.

Кожата на син кит изглежда гладка и равномерна, с изключение на наличието на ивици по гърлото и корема. Сините китове почти никога не зарастват с различни ракообразни, които често обитават други китове в голям брой. Синият кит изглежда доста монотонен. Той има предимно сив цвят на кожата, със син оттенък. Понякога син кит изглежда по-сив, а понякога цветът му има повече сини тонове. При син кит долната челюст и главата са най-тъмните на цвят, гърбът е по-светъл, страните и коремът са най-леки по цялото тяло..

Има сиви петна по тялото на син кит, те имат различна форма и размер. По тези петна можете да различите конкретен кит. Благодарение на този цвят синият кит изглежда така, сякаш е направен от мрамор. В опашната част броят на петна се увеличава. Грудните перки на син кит от вътрешната страна са много по-светли на цвят от останалата част на тялото. Долната страна на опашката обаче е значително по-тъмна от останалата част на тялото. Чрез водния стълб този кит изглежда абсолютно син, във връзка с който синият кит се нарича син.

В студените води цветът на синия кит придобива зеленикав оттенък, тъй като кожата на този бозайник е обрасла с микроскопични водорасли, които образуват филм върху кожата му. Придобиването на този нюанс е типично за всички китки на Baleen. Когато китовете се върнат в по-топли води, тази плака изчезва..

Вътре в устието на този гигант има плочи от китови кости, дълги около метър, които са съставени от кератин. Най-дългите плочи на китовите кости са в задните редове, а в предната част дължината им намалява до 50 см. Тези плочи достигат ширина около половин метър. Една плоча на китовата кост може да тежи до 90 кг. Общо има 800 плочи на горната челюст на син кит, по 400 от всяка страна. Мустака на син кит има наситено черен цвят. Плочките на китовата кост са оформени като обърнат триъгълник, върхът на който се накисва в подобна на коса ресни, която е доста груба и твърда.

Има три подвида на сините китове - северен, южен и джудже - които се различават леко един от друг. Понякога се различава друг подвид - индийският син кит. Първите два подвида предпочитат студени кръгови полярни води, докато останалите обитават главно тропически морета. Всички подвидове имат почти един и същ начин на живот. Продължителността на живота на синия кит е доста дълга и може да бъде 90 години, най-старият от китовете е бил на 110 години. Средната продължителност на живота на сините китове е 40 години.

Преди това местообитанието на синия кит беше целият световен океан. В началото на XX век броят на огромните сини китове започва бързо да намалява поради активен риболов. Гигантският размер на трупа на животното привлича китоловци. В крайна сметка от един голям син кит бихте могли да получите много мазнини и месо. Така до 1960 г. синият кит е почти унищожен и е на прага на пълно изчезване, не са останали повече от 5 хиляди индивида.

Сега големият син кит все още е много рядък - общият брой на тези животни е около 10 хиляди индивида. Основната заплаха за сините китове е замърсяването на моретата и нарушаването на обичайния им начин на живот. Също така растежът на броя на сините китове се влияе от бавното им естествено възпроизвеждане..

Къде живее синият кит?

Синият кит живее във водите на много щати и територии на цялата ни планета. Преди това местообитанието на синия кит е заемало целия световен океан. Сега синият кит живее в различни води, в зависимост от подвида. Северният и южният подвид на сините китове живеят в студени води. Южният подвид се среща главно в студени субантарктически води. По-топлите води са предпочитани от пигмейските китове.

Синият животински кит се издига доста на север - южните сини китове са забелязани край бреговете на Чили, Южна Африка и Намибия. В Индийския океан синият кит живее в екваториални води през цялата година. Особено често се наблюдават в Цейлон и Малдивите, както и в Аденския залив и Сейшелите. Това са най-добрите места на планетата за желаещите да видят китове.

В Тихия океан сините китове се срещат край бреговете на Чили. Но край брега от Коста Рика до Калифорния те отсъстват. В същото време във водите на Калифорния сините китове стават многобройни. Синият кит живее от брега на Орегон до Курилските острови и до Алеутския хребет, но не отива далеч в Берингово море.

Големи сини китове сега отсъстват от води близо до Япония и Корея, но те се виждаха. Сините китове са изключително редки в руските води. Малки групи и самотни животни бяха наблюдавани край нос Лопатка (крайната южна точка на полуостров Камчатка).

В Северния Атлантически океан сините китове са малко на брой в сравнение с броя на индивидите в Южното полукълбо. В северния Атлантически океан синият кит живее край бреговете на Канада, в районите между Нова Скотия и протока Дейвис.

Сините китове се намират край Исландия и в Датския проток. Преди това синият кит е живял край северозападния бряг на Британските острови, Фарьорските острови и крайбрежието на Норвегия. Понякога сините китове могат да се намерят край бреговете на Испания и Гибралтар.

Известно е, че сините китове мигрират. Китовете прекарват лятото във високите ширини на двете полукълба, но с настъпването на зимата те преминават в по-топли райони с ниски ширини. Зимните миграции на синия кит в Северния Атлантически океан са слабо разбрани. Все още не е ясно защо сините китове винаги напускат Антарктида за зимата и отиват на север към топли води. Въпреки факта, че старото място все още има достатъчно фураж.

Това вероятно е така, защото жените, когато раждат, са склонни да ги отвеждат от студени райони. Тъй като сините китове имат слабо развит мастен слой и следователно не са достатъчно защитени от студа. В крайна сметка, разработеният мастен слой помага да се поддържа телесната температура на сините китове дори в най-студените води..

Как живее синият кит??

Сините китове живеят сами, понякога на малки групи. Но дори и на групи плуват разпръснати. Синият бозайник на кит е дневен. Синият кит живее, като използва гласови сигнали за комуникация с конгенери. Звуците, които синият кит издава, са инфразвуци. Те са много интензивни. Инфразвукови сигнали сините китове използват за комуникация на дълги разстояния по време на миграции.

Сините китове са в състояние да комуникират, като използват сигнали на разстояние до 33 км. Гласът на синия кит е изключително силен. Известни са случаи на запис на много интензивен глас на синия кит на разстояние 200, 400 и дори 1600 км. Също така, синият кит използва сигналите си, за да намери партньор, който да създаде семейство..

Като цяло синият кит живее с най-голямата склонност към самота от всички останали китоподобни. Но понякога сините китове живеят в малки групи. На места, където храната е в изобилие, те могат да създават забележими струпвания, които се разделят на малки групи. В тези групи сините китове се държат отделно. Но общият брой на такива агрегации на сини китове може да достигне 50-60 индивида..

Синият кит може да се гмурка доста дълбоко. Синият кит е способен да се гмурка на дълбочина от 500 метра до 50 минути. Типичните гмуркания за хранене на сини китове са в рамките на 100-200 метра. Тези гмуркания продължават от 5 до 20 минути.

Хранителният кит се гмурка с доста лежерно темпо. След като се появи на повърхността, дишането на кита се ускорява, докато той излъчва фонтан. Когато дишането се възстанови, китът отново се гмурка. Син кит в спокойно състояние диша до 4 пъти в минута. Младите китове дишат по-често от възрастните. След дълго гмуркане в дълбочина, синият кит прави серия от къси гмуркания и плитки гмуркания. През това време китът плува 40-50 метра.

Синият кит изглежда много впечатляващ и впечатляващ, когато изскочи от водата. Най-зрелищните гмуркания са първото след изкачване от дълбочината и последното преди гмуркането. Китът се очертава, показвайки самия връх на главата, след това гърба, гръбната перка и каудалната дръжка.

Когато син кит се гмурне дълбоко, той наклонява главата си надолу. Когато главата вече е дълбоко под вода, на повърхността е показана част от гърба й с перка, която винаги минава под вода последна. Китът потъва все по-надолу, докато се скрие под водата, без да показва опашката си. Синият кит живее под вода 94% от времето..

На къси разстояния синият кит може да достигне скорост до 37 км / ч, а в някои случаи и до 48 км / ч. Но кит не може да поддържа такава скорост за дълго време, тъй като това е твърде много стрес за тялото. Китът произвежда до 500 конски сили с тази скорост. Храненият син кит се движи бавно, в рамките на 2-6 км / ч. Но по време на миграциите скоростта му нараства до 33 км / ч.

Тъй като китът е с толкова впечатляващи размери, възрастните сини китове нямат естествени врагове. Но младите сини китове могат да бъдат нападнати от глутница китове. Тези хищници карат кита на дълбочина в стадо, където той отслабва от липса на кислород. Отслабените китове на животни убийци ще могат да се счупят и да се хранят.

Понастоящем няма директни заплахи за популацията на сините китове. Но има опасност дългите мрежи от 5 км да представляват за тях. Огромен брой морски живот загива в такива мрежи, въпреки че е известен само един случай на смърт на сини китове в тях. В други случаи, според рибарите, големите сини китове лесно биха могли да преодолеят подобни мрежи. Край бреговете на Западна Канада сините китове имат много следи върху кожата си от различни риболовни съоръжения..

Също така сините китове умират в Тихия океан от сблъсъци с кораби, средната честота е 1-2 случая годишно. Някои животни в района на залива Сейнт Лорънс имат белези от сблъсъци с кораби. Това се дължи на високата концентрация на сини китове, комбинирани с тежко корабоплаване в района на тези води. Днес, въпреки защитата на сините китове, дори в местата на най-голямото им изобилие все още няма ограничения за корабоплаване. Има само препоръки да се забави в тези води, които не се следват от капитаните.

Сега обаче най-голямата заплаха за сините китове е замърсяването на моретата, включително нефтените продукти. Отровните химикали, които влизат в морето, се натрупват в мастната тъкан на сините китове. Особено опасно е, когато тези вещества се натрупват в тялото на женски, които чакат появата на млади.

Човешкото въздействие оказва влияние и върху броя на сините китове, като нарушава комуникацията им. В последно време фоновият шум на морето се е увеличил твърде много и гласовите сигнали на големите китки на бали често се заглушават. В края на краищата шумовете, които корабите издават, са със същата честота като гласовете на китовете..

В тази връзка за китовете става по-трудно да се ориентират и да търсят роднини, което също усложнява търсенето на партньор по време на сезона на чифтосване. Най-големите щети в този случай са нанесени от хидроакустичните системи на военни кораби, които работят в активен режим..

Какво яде синият кит??

Синият кит се храни с планктон, което е типично за китовете на белите. Синият бозайник на кит има отличен филтриращ апарат, който се образува от плочите на китовата кост..

Синият кит се храни с крил, който е основната храна в диетата му. Понякога синият кит се храни с по-големи ракообразни и дребни риби. Въпреки това в състава на храната на синия кит преобладават малки ракообразни. Масовите събирания на тези ракообразни се наричат ​​крил. По-долу на снимката можете да видите натрупването на крил в океана..

Рибата играе второстепенна роля в диетата на синия кит. При поглъщане на маси крил, огромният син кит може случайно да погълне малки риби, малки калмари и други морски животни. Понякога синият кит се храни с малки ракообразни, които не са крил.

Синият кит се храни по същия начин като другите китове. Китът плува бавно с отворена уста и изтегля вода в нея с маса от малки ракообразни. Устата на кита е много опъната поради ивиците по гърлото и подвижните кости на долната челюст. Загребвайки вода с ракообразни, китът затваря устата си. В този случай езикът на синия кит изтласква водата обратно през китовата кост. И планктона, който магарето на ребрата на мустаците е погълнат.

Огромната долна челюст, която е пълна с вода и храна, става много тежка. Понякога теглото е толкова тежко, че е трудно един син кит да движи челюстта си, за да затвори устата си..

Затова синият кит, поемайки храна в устата си, за да улесни затварянето му, се обръща отстрани или отзад. В това положение устата се затваря под въздействието на гравитацията.

Поради размерите си, синият кит е принуден да консумира много храна - син кит може да изяде от 3 до 8 тона крил на ден. Синият кит се нуждае от около 1,5 тона фураж на ден..

Сини китове

Естественият растеж на синия кит е много бавен. Синият кит е животно, при което този процес е най-бавният сред всички кили. Женските сини китове се размножават веднъж на две години. Този период може да се увеличи или намали, зависи от плътността на популацията на сините китове. За съжаление, тя намалява през последните десетилетия. Синият кит е моногамно животно. Сините китове образуват трайни двойки. Мъжът винаги държи близо до женската, както по време на бременност, така и след появата на бебето.

Продължителността на бременността при женски син кит продължава около 11 месеца. Най-често се ражда едно теле на син кит. Роден е малък гигант с дължина 6-8 метра и маса 2-3 тона. Веднага след раждането синя кит може да се движи независимо. Бебето се ражда с опашката си напред. Женските имат много развит майчин инстинкт, те са дълбоко привързани към малките си.

Сините китове, придружени от женски, започват да се срещат от декември до март. Сините китове се доят за около 7 месеца. През това време телешкото синьо китче достига до 16 метра дължина и тежи 23 тона.

Прасецът от син кит консумира до 90 литра мляко на ден. Достигайки възраст от 1,5 години, телешкото синьо китово расте до 20 метра дължина и 45-50 тона тегло. Млякото на женски син кит е много мазно и богато на протеини. Съдържанието му на мазнини варира от 37 до 50%.

Сините китове стават способни да се размножават на възраст 8-10 години. Женските до тази възраст достигат 23 метра и тежат около 90 тона. Синият кит достига пълната си дължина и телесна зрялост до 15-годишна възраст.

Ако тази статия ви е харесала и искате да четете за различни животни от нашата уникална планета, абонирайте се за актуализации на сайта и бъдете първите, които ще получат най-свежите и интересни новини за света на животните.

Сив (калифорнийски) кит

Сивият кит (известен още като калифорнийски) (Eschrichtius robustus) е бозайник от поредицата на китките, единственият член на неговото семейство. Това морско животно е познато на човека от древни времена, защото се държи най-близо до брега. И днес хиляди хора могат да наблюдават сиви китове, плуващи край бреговете на Калифорния..

Описание на сивия кит

Средната дължина на животното е 12 метра, понякога има гиганти, достигащи 15 метра дължина. Подобно на другите китки, женските от този вид са по-големи от мъжките, може би за да компенсират по-големите физически разходи за носене и отглеждане на телетата. Тегло на мъжките 15-16 тона, женските - 30-33 тона.

Главата на животното е сравнително къса и извита. Няма дорзална перка, но има дорзален гребен с 8-9 малки гърбици на последната трета на гърба.

Китовата кост е с жълтеникаво-бял цвят и много по-къса и по-строга от тази на другите членове на подземието: дължината й не надвишава 38 см. Това се дължи на факта, че нашите герои филтрират дънните седименти в търсене на храна (всички останали китове филтрират главно храната във водния стълб ).

На гърлото на сивите китове има 2 надлъжни гънки с дължина около 2 метра, разположени на разстояние 40 см един от друг. Те могат да се разтягат, което позволява на животното да увеличи размера на устата и да вземе повече хранителни продукти..

Кожата на кита е забелязана, от светлосива до тъмносива. Албиноските китове са много редки. Кожата обикновено е покрита с мръсотия от къщи в барака и китови въшки (ракообразни от порядъка на амфиподите); особено обрасла горната част на главата, близостта до духалката и предната част на гърба.

Къде живее?

Към днешна дата са останали само 2 популации на сиви китове: източната (чукотско-калифорнийската) и западната (охотско-корейската) популация. И двамата живеят в Северния Тихи океан.

Преди това сивите китове са живели в Северния Атлантически океан, но до началото на XYIII век те са напълно изчезнали в резултат на китолова..

Сезонни миграции

Калифорнийските китове са световни бозайници за най-дълги сезонни миграции. Всяка есен и пролет те мигрират по западния бряг на Северна Америка между летните зони за хранене в Арктика и зимуващите и гнездовищата в защитените лагуни на Калифорнийския полуостров в Мексико. Всяка година те преплуват 20 400 км от леда в арктическия пакет до субтропиците и обратно..

По време на миграцията животните плуват със скорост около 6 км / ч, но в случай на опасност те могат да развият скорост до 20 км / ч. Те плават непрекъснато, изплувайки на всеки 3-4 минути и пускайки няколко фонтана. Чешмата им е къса, широка и раздвоена, тъй като излиза от двата дихателни отвора. След последния фонтан, когато китът е на път да се потопи, той често показва опашните си лобове над водата..

По време на миграцията китовете се държат поединично, по двойки или в групи до 10-18 индивида. Движението на юг се води от женските в късните етапи на гестацията, водени от инстинктивен порив да раждат в топли води. Следват новооплодени женски, които това лято спряха да хранят предишното кубче с мляко. Тогава има незрели женски и най-последната - незрели мъжки.

Миграцията на север се води от наскоро бременни жени, последвани от възрастни мъже и неплодородни жени, след това незрели китове от двата пола и накрая, жени с новородени телета се движат бавно..

В ранния етап на миграция на юг преобладават самотни животни и на практика няма групи от повече от 6 индивида. Тези китове плуват целенасочено, рядко се отклоняват от предвидения път, бързайки на юг, за да родят своите малки..

През останалата част от пътуването преобладават групи от две животни, но има и групи до 18 кита. Тези китове са по-склонни да се отклоняват от правия път, особено в края на пътеката..

Тъй като мигриращите пътеки се движат по крайбрежието, китовете могат да намерят своя път, просто като останат в плитка вода и държат земята в полето отляво или надясно, в зависимост от това дали се движат на юг или на север. Те често стискат главите си вертикално от водата и след това бавно потъват по хоризонталната си ос. Този елемент се различава от скачането, по време на което половината или дори по-голямата част от тялото на кита се показва извън водата и след това той пада на страната му, повдигайки фонтани от спрей.

Хранене на калифорнийски китове

Диетата на сивите китове е много разнообразна и включва до 70 вида безгръбначни животни - това са червеи, мекотели и ракообразни, както и малки дънни риби. Млад индивид изяжда около 250 килограма фураж дневно, възрастен - от 400 до 1200 килограма. За да си набави необходимото количество храна, китът филтрира няколко десетки тона млечно-песъчлива почва..

Калифорнийският кит се храни в плитки води с дълбочина от 5 до 100 метра. Когато извлича храна, тя се гмурка на дъното, обръща се настрани и засмуква в устата си безгръбначна плячка заедно с тиня и пясъка. Той филтрира хранителни предмети, като прокарва тази смес през плочите на китовата кост, а когато тя се появи, зад нея се изплъзва дълга следа от тиня и пясък. Китът поглъща храна и идва да диша, след което отново се гмурва за храна. В резултат на подобни дейности ямите остават с дни..

Въпреки че сивите китове се хранят главно на дъното, те могат да се хранят и с различни планктонни организми, които живеят във водния стълб, като ларви на раци, яйца на херинга и дори малки риби. Най-интензивното хранене се случва през лятото в зоните за хранене, но понякога те могат да се хранят по време на миграция и дори през зимата в развъдни райони. Обикновено консумират Гамарус в най-големи количества..

създаване на потомство

Половата зрялост при сивите китове настъпва на около 8-годишна възраст. По това време те достигат дължина малко над 11 метра. Интересното е, че пълната им физическа зрялост настъпва едва на 40-годишна възраст.

Сезонът на чифтосване не е ясно изразен като такъв и зачеването се случва главно по време на миграция на юг, с пик в средата на декември. Няколко индивида могат да участват в игри за чифтосване, които се въртят и търкат един срещу друг.

Женските раждат по едно малче веднъж на 2 години. Новороденото тежи около 800 кг и е дълго около 5 метра. Бременността продължава около 13 месеца.

По-голямата част от източното население прекарва периода от май до ноември в арктически води. С настъпването на арктическата зима водата в зоните им за хранене започва да замръзва. Китовете мигрират на юг към закътаните лагуни, където женските раждат своите малки. Новородените имат слой мазнини, прекалено тънък, за да издържат студа на арктическите води, но се справят добре в топли лагуни.

Първите часове след раждането, малчуганът диша и се движи неловко, с трудности, а майката понякога го избутва към повърхността на гърба си или върху опашните лобове, за да може да диша. Докато бебето порасне, плуването по гърба на майката се превръща в игра.

Котето яде майчино мляко за около 7 месеца. В плитки лагуни той се научава да координира движенията, тук връзката между него и майка му се засилва. Тази връзка е от съществено значение, за да останем заедно по време на миграцията на север към зоните за хранене. Докато бебетата пристигнат в Арктика, те са разработили дебел слой подкожна мастна тъкан. В лагуните и край бреговете на Калифорния телетата постоянно се пазят от майките си, но до края на май или до юни, когато стигнат до Берингово море, те вече плуват доста добре и енергично скачат от водата доста далеч от майките си.

Чукотско-калифорнийското население се размножава през зимата в лагуните на пустинния полуостров Калифорния в Мексико. През лятото животните отиват в северната част на Берингово море до остров Св. Лорънс и по-на север през Беринговия пролив до морето Чукчи, почти до границите на леда в арктическия пакет.

Малка част от населението прекарва лятото край бреговете на Северна Америка от Северна Калифорния до Аляска. Единствената известна зона за хранене за западни китове през лятото е близо до остров Сахалин в Охотско море. Само с около 100 останали, това население мигрира на юг всяка есен по източното и западното крайбрежие на Япония към места за размножаване с неизвестно местоположение..

Какви звуци прави кит?

Нашите герои излъчват импулсни звуци, както и звуци, подобни на мърморене, щракане, стонове и чукане. В лагуните на полуостров Калифорния телетата също излъчват нискочестотни импулси, за да привлекат вниманието на своите майки. Учените обаче смятат, че вокализацията на сивия кит не е толкова трудна и важна за комуникацията на животните помежду си, както при другите китоподобни. Значението на повечето звуци, които издават, е неизвестно за науката..

Враговете

Единственият враг на сивите китове (освен хората) са китовете убийци. Те обикновено нападат жени с бебета в опит да се сдобият с относително беззащитно дете..

Убийците обикновено атакуват устните, езика и опашната част на китовете, т.е. местата, които са най-лесни за хващане. Възрастните китове се опитват да затворят малките си от хищници със собствените си тела и плуват до крайбрежните плитки води, обрасли с водорасли, където китовете не обичат да влизат.

Сив кит в Червената книга

Въпреки впечатляващите си размери, сивият кит е много уязвим вид. Той е включен в Международната червена книга, Червената книга на Руската федерация, Червената книга на Камчатка, включена в списъка на IUCN, приложение 1 към CITES, тъй като от 1946 г. е под закрилата на Международната конвенция по китолов.

В продължение на хиляди години ескимосите, аулетите и индийците са ловували калифорнийските сиви китове в северната част на ареала му. През 50-те години на 19 век американските китолози започват да ги ловуват в огромни количества при миграция и в лагуните, където се развъждат..

До 1900 г. населението на Калифорния е намаляло драстично и риболовът на практика е престанал. Тя се възобновява през 1913 г. и продължава от време на време до 1946 г., когато е организирана Международната комисия по китолов. Тази организация забрани търговския риболов на сиви китове, но уловът му в ограничени количества се извършва от ескимосите по квоти в Чукотка. Съединените щати също имат квота за няколко кита годишно, взети от индийците в щата Вашингтон..

След прекратяването на китолова калифорнийското население постепенно започва да се възстановява. В момента броят му се оценява на около 25 хиляди индивида..

Западното (Охотско-корейско) население винаги е било много по-малко от източното (чукчи-калифорнийско), по едно време дори се е смятало, че е напълно изчезнало от лицето на Земята. Днес те са едни от най-малките китове. И причината за това е интензивният китолов през първата третина на XX век..

Как и при какви условия се размножават китовете?

Синият кит е по-голям от всички други представители на фауната на нашата планета. Ако погледнем историята на Земята през последните 90 милиона години, тогава през този период нямаше друго животно, което да заеме мястото му. Затова синият кит с право носи статута на най-уникалното по размер същество..

Удоволствие е да гледате този гигант, невероятният му размер ви кара да се възхищавате и да му се възхищавате. Рекордните китове могат да бъдат с дължина до 33 метра. Теглото на този гигант може да бъде до 190 тона. Въпреки това, в необятната част на океана, такива гиганти са много редки. Много по-често се срещат китове с дължина 29 метра и тегло 130-140 тона. Обикновено женските имат такива размери. Мъжките са малко по-ниски от тях. Те са дълги около 24-25 метра.

Среда на живот

Синият кит се среща в Северното и Южното полукълбо. Жителите на южната част на океанските води на планетата са по-големи от северните им колеги.

  • През лятото те отиват във водите на Антарктида, прекарвайки ги в необятността на Южния океан. През зимата местообитанието им се измества на север, привлечено главно от географските ширини на Мадагаскар, Перу и Австралия.
  • Невъзможно е да ги срещнете във води в близост до екватора, тъй като те никога не живеят в топли води. По-познати им са морските пространства в близост до островите Южен Шетланд и Южните Оркни. Островите Галапагос няма какво да привлекат този гигант. Следователно синият кит с право може да се счита за най-реалните обитатели на суровия арктически регион..

Външен вид

Този красив мъж има удължен и грациозен торс. Той има широка глава, която се разделя на две. Плавниците, разположени на гърдите, са тесни, задните перки не са с впечатляващи размери, височината им не надвишава 1 метър. Той е до опашката. Опашката е широка и украсена с грапав назъбен ръб..

  • Кожата на син кит е тъмно сива със синкав оттенък. Главата и долната челюст се различават от останалата част на тялото по цвят, който е по-тъмен. Коремът е украсен с бледо жълт цвят. На различни части на тялото можете да видите светлосиви петна с различни форми и размери. Зад челюстта могат да се намерят много гънки в гърлото - до 70.
  • Устата се отличава с големия си размер, от страната на горната челюст на която стърчи горящ черен китолов. Съдържа голям брой плочи с ширина 50 см и височина 130 мм. На всяка чиния можете да видите украса с ресни, но може да има около стотина от тях. Те действат като един вид филтър. Благодарение на тях китът може да изтласка вода с помощта на езика си, докато морският живот, който е стигнал до него, остава вътре.
  • Езикът се използва от кита като бутало. Дебелината му е 3 метра, а теглото му е около 4 тона. Сърцето на синия кит има впечатляващо тегло, което е 800 кг. Около 10 тона кръв циркулират в него всяка секунда. Черният дроб, който тежи цял тон, не изостава по тегло. Други органи също имат гигантска маса. Но това не е изненадващо, защото самият син кит е много голямо животно..

Размножаване и продължителност на живота

Женските сини котки носят потомство през зимата, по това време умишлено плуват в топли води. Малките китове тежат 3 тона и са дълги 8 метра. Те се нуждаят от около 500 литра мляко всеки ден. Двамата остават с майка си 7 месеца. През това време те увеличават теглото си до 20 тона и достигат 16 метра дължина..

Продължителността на бременността при тези страхотни животни е 11 месеца, но те носят само едно кубче. Женските раждат на всеки две години. Етапът на пубертета при тях настъпва, когато навършат 5-годишна възраст. Сините китове живеят 40-45 години.

Развъждането на сини китове изглежда много интересно, така че си струва да се спрем на това по-подробно. Тези животни, участващи в тайнството на потомството, спазват собствените си правила и традиции. И в продължение на много векове те са непоклатими за тях. Самата природа казва на сините китове кога да помисли за бъдещите потомства.

Това се случва през декември: именно по това време на годината те започват да плуват сами или на малки групи на юг, за да затоплят географски ширини. С пътуването си към тези далечни ширини те се доближават до момента, в който могат да изпълнят една от основните си дестинации. Наистина изглежда красиво - да срещнеш своята сродна душа на юг, заобиколена от топла вода и горещо слънце, които са идеални за създаване на романтична обстановка.

Съдебни методи

Пристигането на мястото на следващото поколение китове не е толкова трудно. Но тогава те трябва да решат много по-трудна задача: на място мъжките ще трябва да избират за себе си женската, която харесват за възпроизвеждане, и често се случва, когато им се налага да се състезават помежду си според много строги правила.

В крайна сметка остава само най-силният кит, който става победител. От този момент той започва да се грижи за своя избраник. Това действие изглежда много красиво и заслужава да бъде наречено танц на нежност и любов - животните плуват наблизо дълго време, докосват се взаимно с перки, скачат от водата заедно, плесват опашките си във водата...

Тъй като китовете идват в много различни видове, те използват различни начини на отглеждане. Да речем, че гърбатите китове показват любовта си, като пеят красиви песни. Прави впечатление, че тези песни са еднакви за всички мъже. Но догодина винаги изпълняват с нови песни. Веднъж под вода, влюбените животни започват да се издигат вертикално нагоре, докосвайки се един до друг с корем. Този момент приключва любовния ритуал.

Топлите географски ширини привличат както мъжете китове, които са заети да търсят любимия си, така и бременните, които до този момент имат време да раждат едногодишни малки. Самото раждане се извършва под вода: китът се ражда с отворени очи. И утробата на майката, той върви напред с опашката си. Той получава възможността да поеме първия дъх в момента, когато достигне повърхността на водата. Той не остава нито за минута без вниманието на майка си, която му помага да плава, за да може бързо да напълни дробовете си с въздух..

Раждането на бебета

Любовните игри на китове традиционно водят до раждането само на едно кубче. В много редки случаи младите родители могат да зарадват близнаци. Обикновено е около една трета от размера на майката. Повторните раждания не се случват по-рано от две години по-късно. Докато котето навърши 7 месеца, той остава с майка си, като се храни с млякото си.

Въпреки че е погрешно да го наречем така, по-скоро е като крем с високо съдържание на мазнини - до 50%. Малко коте има нужда от много мляко - дневната норма е 580 литра. С такава диета той наддава до 90 кг тегло на ден. Преди той самият да може да участва в създаването на потомство, ще трябва да изживее още 8-9 години.

Сред китовете има представители на бозайници, които остават верни на своята сродна душа до края на живота си. Това е характерно например за сините китове. Но има и други видове, например гърбица, сиво, които са привлечени от късите курорти на курорта. Освен това краят им идва много по-рано, отколкото се случва при хората..

Поведение и хранене

Тези мощни бозайници могат да достигнат скорост от 10-12 км / ч във вода. Това е обичайният им ритъм, при който те ловуват планктон неразумно, попадайки в широко отворени уста. Говорейки за планктон, имаме предвид ракообразни, главно чернооки. Те са с много малки размери и са с дължина не повече от 5-6 cm.

  • Синият кит се нуждае от около 2,5 тона планктон на ден.
  • За да получи достатъчно храна, той често трябва да се гмурка на дълбочина 10-15 метра, оставайки под вода за 10 минути.

Случва се така, че той е толкова увлечен от лов, че може да прекара там още повече до 20 минути. Когато е пълен, той се издига на повърхността и прави до 5-6 скока. Фонтанът, който китът пуска, изглежда много красив. Водната колона, която създава, може да бъде висока до 10 метра. След това той отново се гмурка под водата и продължава да ловува.

Ако син кит види опасност, той може да ускори до 30 км / ч. Ако е необходимо, той може да се гмурка на дълбочина 300 метра. Това обаче правят много рядко. Ако забележат заплаха от китовете убийци, те веднага се опитват да се издигнат на повърхността на океана. Най-често сините китове живеят в малки групи от три до четири индивида. Можете да срещнете голямо стадо само на тези места, където има достатъчно фураж. Въпреки това, след приключване на лова, тези групи веднага се разделят. Начинът на общуване на китовете е интересен. За целта те използват нискочестотни аудио сигнали. Тези бозайници могат да водят разговор, дори да са на разстояние 500-600 километра един от друг..

Враговете

За сините китове в океана само кит убиец представлява заплаха. Тя е привлечена от мекия и вкусен език на този гигант. Ако обаче реши да атакува възрастни огромни животни, тогава ловът й обикновено завършва с неуспех. Кръвожадни същества разбират това, затова се опитват да изберат младите китове за жертва. За целта те се опитват да изгонят неопитно животно на дълбочина, така че да не може да се издигне на повърхността. Постепенно запасите му от въздух пресъхват, в резултат на това той скоро започва да отслабва и вече не може да устои. Въпреки това дори китовете убийци нанасят по-малко вреди на тези бозайници, отколкото хората. Благодарение на неговите неразумни действия популацията на сините китове сега е на прага на изчезване..

заключение

Сините китове са едно от невероятните същества на нашата планета, които са известни предимно на всички със своите гигантски размери. Удоволствие е да наблюдавате как живеят тези гиганти. Планктонът служи като храна за тях, за която те често отиват в дълбините да ловуват. Но те не могат да останат дълго време под водата, поради което периодично се появяват, освобождавайки колона вода. Това е много красива гледка. Сините китове практически нямат сериозни врагове в океана, с изключение на кита убиец. Въпреки това, възрастно животно винаги успява да се справи с него поради размера си..

Къде е омега 3 в храните: таблица

Червена детелина: лекарствени свойства и противопоказания, състав, лекарства в аптеката