Голяма бяла акула. Страхотен начин на живот и местообитание на бялата акула

Гръмотевична буря на моретата, бяла смърт, безпощаден убиец - веднага щом не нарекоха това могъщо и древно създание, оцеляло при динозаврите. Името му е страхотна бяла акула. По-съвършен организъм просто не съществува в природата.

Описание и характеристики на голямата бяла акула

Голямата бяла акула (карчародон) е един от най-големите хищници на планетата. Тя заслужи известността си като акула, която яде човек отдясно: има много регистрирани случаи на нападения над хора.

Езикът не смее да го нарече риба, но наистина е така: бялата акула принадлежи към класа на хрущялните риби. Терминът "акула" идва от езика на викингите, думата "хакал", която те нарекли абсолютно всяка риба.

Природата щедро е надарила голямата бяла акула: нейният вид не се е променил през милионите години, които е живяла на планетата. Размерът на мега рибата дори надвишава китовете убийци, които понякога достигат 10 м. Дължината на голямата бяла акула, според ихтиолозите, може да надвиши 12 метра.

Съществуват обаче само научни хипотези за съществуването на такива гиганти, най-голямата уловена бяла акула през 1945 г. е била дълга 6,4 м и е тежала около 3 тона. Може би най-големият в света с безпрецедентен размер, той никога не е бил хващан и прорязва водните простори на дълбочина, недостъпна за хората.

В края на третичния период и по земните стандарти е сравнително наскоро, предците на голямата бяла акула - мегалодони - са живели в огромните дълбини на океана. Тези чудовища достигнали дължина от 30 м (височината на 10-етажна сграда), а 8 възрастни мъже могат спокойно да се поберат в устата.

Днес голямата бяла акула е единственият оцелял вид от многото си родове. Други са изчезнали заедно с динозаври, мамути и други древни животни..

Горната част на тялото на този ненадминат хищник е боядисана в сиво-кафяв диапазон, а наситеността може да бъде различна: от белезникава до почти черна.

Голямата бяла акула може да бъде по-дълга от 6 метра

Зависи от местообитанието. Коремът е бял, поради което акулата е получила името си. Линията между сивия гръб и бялото коремче не е гладка и гладка. По-скоро е счупена или разкъсана.

Този цвят перфектно маскира акулата във водния стълб: от страничния изглед очертанията й стават гладки и почти невидими, когато се гледа отгоре, по-тъмният гръб се смесва със сенките и долния пейзаж.

Скелетът на голяма бяла акула няма кост, а целият хрущял. Опростено тяло с конусовидна глава е покрито с надеждни и плътни люспи, подобни по структура и твърдост на зъбите на акула.

Тези люспи често се наричат ​​"дермални зъби". В някои случаи черупката на акулата не може да бъде пробита дори с нож и ако я нанесете върху зърното, ще останат дълбоки разрези.

Формата на тялото на бялата акула е идеална за плуване и преследване на плячка. Специален мастен секрет, секретиран от кожата на акула, също помага да се намали резистентността. Може да достигне скорост до 40 км / ч, а това не е във въздуха, а в колоната на солена вода!

Движенията й са грациозни и величествени, тя сякаш се плъзга във водата, без да полага абсолютно никакви усилия. Този хитрец лесно може да направи 3-метрови скокове над водната повърхност, спектакълът, който трябва да кажа, е завладяващ.

Голямата бяла акула няма въздушен мехур, за да я държи в плаване и за да не стигне до дъното, трябва постоянно да работи с перките си.

Огромен черен дроб и ниска плътност на хрущяла помага да се поддържа добра плаваемост. Кръвното налягане на хищника е слабо и за да стимулира притока на кръв, той също трябва постоянно да се движи, като по този начин помага на сърдечния мускул.

Гледайки снимката на страхотна бяла акула с широко отворена уста, изпитвате страхопочитание и ужас, а гъзовите кълчища се стичат по кожата ви. И това не е изненадващо, защото е трудно да си представим по-съвършен инструмент за убийство..

Зъбите са подредени на 3-5 реда, а при бялата акула те постоянно се подновяват. На мястото на счупен или изгубен зъб от резервния ред веднага расте нов. Средният брой зъби в устната кухина е около 300, дължината е над 5 cm.

Структурата на зъбите също е обмислена, както и всичко останало. Те са заострени и назъбени, за да откъснат лесно огромни парчета месо от нещастната си жертва..

Зъбите на акула практически са без кости и изпадат доста лесно. Не, това не е грешка на природата, а точно обратното: зъб, заседнал в тялото на жертвата, лишава хищника от възможността да отвори устата си за вентилация на хрилния апарат, рибата просто рискува да се задуши..

В тази ситуация е по-добре да загубите зъб, отколкото живота. Между другото, през живота си страхотна бяла акула замества около 30 хиляди зъба. Интересно е, че челюстта на бяла акула, стискаща плячка, упражнява натиск върху нея до 2 тона на см².

В устата на бяла акула има около 300 зъба.

Страхотен начин на живот и местообитание на бялата акула

Белите акули са самотни в повечето случаи. Те обаче са териториални, показват уважение към по-големите си братя, като им позволяват да ловуват във водите си. Социалното поведение при акулите е сложен и неразбран проблем.

Понякога те са лоялни към факта, че другите споделят храненето си, понякога обратното. Във втория вариант те показват недоволството си, като показват челюстите си, но рядко физически наказват натрапника..

Голямата бяла акула се среща в зоната на шелфите близо до бреговете почти по целия свят, с изключение на северните райони. Този тип е термофилен: оптималната температура на водата за тях е 12-24 ° C. Концентрацията на сол също е важен фактор, тъй като тя не е достатъчна в Черно море и тези акули не се намират в нея..

Голямата бяла акула живее край бреговете на Мексико, Калифорния, Нова Зеландия. Големи популации се наблюдават близо до Мавриций, Кения, Мадагаскар, Сейшели, Австралия, Гваделупа. Тези хищници са склонни към сезонни миграции и могат да изминат хиляди километри..

Хранене на страхотна бяла акула

Голямата бяла акула е хладнокръвна, пресметлив хищник. Тя атакува морски лъвове, тюлени, кожени тюлени, костенурки. В допълнение към едрите животни, акулите се хранят с риба тон и често мърша.

Голямата бяла акула не се колебае да ловува други, по-малки по рода си видове, както и делфини. На последното те засаждат и атакуват отзад, лишавайки жертвата от възможността да използва ехолокация.

Природата превърна акулата в идеален убиец: зрението й е 10 пъти по-добро от човешкото, вътрешното ухо улавя ниски честоти и звуци от инфрачервения диапазон.

Усещането за мирис на хищник е уникално: акула е в състояние да мирише кръв в примес 1: 1 000 000, което съответства на 1 чаена лъжичка за голям басейн. Атаката на бяла акула е светкавична: минава по-малко от секунда от момента, в който устата се отвори до окончателното затваряне на челюстите.

Потъвайки зъбите си като бръснач в тялото на жертвата, акулата поклаща глава, откъсвайки големи парчета плът. Тя може да поглъща до 13 кг месо наведнъж. Челюстите на кръвожадния хищник са толкова силни, че лесно могат да хапят през големи кости или дори цялата плячка наполовина.

Стомахът на акула е голям и еластичен, може да побере огромно количество храна. Случва се да няма достатъчно солна киселина за храносмилането, тогава рибата я обръща отвътре навън, като се освобождава от излишното. Изненадващо стените на стомаха не се нараняват от острите триъгълни зъби на това мощно създание..

Големите атаки на бяла акула срещу хора се случват, най-вече за водолази и сърфисти. Хората не са включени в диетата им, по-скоро хищник атакува по погрешка, бъркайки сърф за слон печат или тюлен.

Друго обяснение за подобна агресия е нахлуването в личното пространство на акулата, територията, където тя се използва за лов. Интересното е, че тя рядко яде човешка плът, често я изплюва, осъзнавайки, че е сгрешила.

Размерът и характеристиките на тялото не дават на жертвите на голямата бяла акула и най-малкия шанс за спасение. Всъщност сред океанските дълбини той няма достойна конкуренция..

Размножаване и продължителност на живота

Лица с дължина по-малка от 4 m, най-вероятно незрели непълнолетни. Женските акули са в състояние да забременеят не по-рано от 12-14 години. Мъжките узряват малко по-рано - на 10. Големите бели акули се възпроизвеждат чрез производство на яйца.

Този метод е присъщ изключително на хрущялните видове риби. Бременността продължава около 11 месеца, след това няколко бебета се излюпват в утробата на майката. Най-силните ядат слабите, докато са все още вътре.

Раждат се 2-3 напълно независими акули. Според статистиката 2/3 от тях не доживяват до година, ставайки жертва на възрастни риби и дори собствена майка.

Поради продължителната бременност, ниската продуктивност и късното съзряване броят на белите акули непрекъснато намалява. В световните океани живеят не повече от 4500 индивида.

Най-големите бели акули

От древни времена човек има остро желание да види всичко най-най-например - снимка, на която се вижда най-голямата бяла акула. Но такава снимка е изключително трудна за правене..
Има много причини. Сред тях са трудностите при откриване на особено голям хищник, избора на оптимален ъгъл, недостатъчна видимост в океанската вода, опасността, която съпътства контакт с акула.

За разлика от морските животни, известни със своето любопитство и контакт, голямата бяла акула ще счита за непознат обект по отношение на своята годни за употреба / неядливост..

Някои големи бели акули растат до размер, недостижим от друг морски хищник, кит убиец (Orcinus orca). Убийците достигат максимална дължина 10 метра и тегло 7 тона (те са "по-дебели"); максималната дължина на белите акули не е точно установена.

Коя е голямата бяла акула?

Размери на най-големите бели акули

Точният живот на големите бели акули не е известен - те не биха могли да бъдат държани в плен и наблюдавани.

Учените смятат, че най-голямата възраст на белите акули е 70-100 години. Ако максималният живот на хищниците наистина е равен на един век, тогава размерът на 100-годишна акула трябва да бъде просто огромен и цифрите от 10-12 метра няма да са никак ограничени.

Оригиналните снимки, на които най-голямата бяла акула лежи мъртво тегло в краката на рибарите, са датирани през 1945 г.: уловената акула е тежала около 3 тона, дължината й - 6,4 метра.

Вярно е, че има един момент - телата на акули, уловени и извадени от водата, бързо губят влага, т.е. свиват се, намаляват по размер и тегло. Следователно, резултатите от измерванията, направени веднага след улавянето на хищника и след известно време, не съвпадат - разликата може да бъде до 10%.

Гледайте видеоклипа - Най-голямата бяла акула:

В добре познатия трилър "Челюсти" мрачният рибар Куинт визуално определя дължината на мъже-ядещата акула на 7,62 метра. Но има много доказателства от рибари, които твърдят, че са срещнали истински индивиди на големи бели акули с по-големи размери - и 10,7 и 12,2 метра.

Колко е вярно това доказателство и ако е вярно, защо досега гигантският бял хищник не е хванат??

Може би всичко е в способността на водата да пречупва слънчевите лъчи, визуално измествайки и увеличавайки обекта на наблюдение - рибарите видяха акули по-малки, отколкото си мислеха.

Този ефект е подобен на фотографското уголемяване - например за снимка "най-голямата бяла акула" можете просто да увеличите самата акула, оставяйки околния интериор непроменен (метод често използван при фотомонтажа).

Характеристики на белите гиганти

Цветът на този опасен хищник е типичен за акулите: гръбната и страничните страни са сивкаво-кафяви, цветът им може да варира от сравнително светъл до черен. Но коремната повърхност, като повечето риби, е почти бяла.

Четириметровите бели акули са все още юноши, които не могат да се възпроизвеждат. Като млади като възрастни, те са самотни и никога не се стичат.

Те ловуват, където може да бъде намерена подходяща плячка: както в крайбрежната зона, така и в централните води на всички океани, с изключение на Арктика.

Много бели акули попадат на моряци в Японското море, в Тихия океан край бреговете на Северна Америка, около Африка, Австралия и Нова Зеландия, централните части на Средиземно и Адриатическо море и в други далеч от пустинните райони.

Предпочита топли води, но може да плува в по-хладни води. Най-често плува близо до повърхността, но се среща и на значителна дълбочина, понякога повече от 1000 метра.

За много популации на големи бели акули има постоянни маршрути за миграция, например от бреговете на Калифорния до Хаваите, от бреговете на Австралия до Южна Африка и обратно, по време на които тези риби преплуват 20 хиляди километра или повече годишно.

Триъгълни 5-сантиметрови зъби с назъбени ръбове, разположени на 3-5 реда и широки челюсти позволяват на това чудовище да ловува голяма плячка, лесно отхапвайки крайници или просто големи парчета от все още жива жертва и веднага ги поглъща.

Често те ловуват на своите събратя - акули с малък и среден размер, които се поглъщат почти изцяло.

Безспорно, че човек също е в списъка на жертвите, не е за нищо този вид да се нарича човек, който яде акула или „бяла смърт“. Освен това този хищник активно атакува не само хората, плуващи във водата, но и тези, които седят в лодки..

Гледайте видео - Лов на голяма бяла акула:

Защо е трудно да се срещне най-голямата бяла акула?

Вековните изследвания на учените позволяват да се определи една закономерност в еволюцията на видовете: гигантските размери на хищниците са възможни само при наличието на големи тревопасни животни, т.е. трябва да имате много храна.

В противен случай всички големи животни и риби ще умрат от глад - трудно е да се нахрани голямо и силно тяло.

Известно е, че саблезъбите тигри, гигантските вълци и мечките са изчезнали напълно около 10 хиляди години. Може би по същото време огромните мегалодонови акули напълно изчезнаха - някакъв природен катаклизъм лиши големи храни от тревопасни животни и масовата смърт на видовете тръгна по хранителната верига.

Затова снимката, която улавя най-голямата бяла акула, дълга 6 метра, е уникална по рода си. В крайна сметка предишното изобилие от храна в дълбините на океана е силно подкопано от човека: колосални обеми риба и морски дарове, аварии на танкери и петролни платформи.

За хората това е просто загуба или печалба, за морските животни това е реална заплаха от изчезване във всеки случай..

Голямата бяла акула може да достигне големи размери с възрастта и само при благоприятни условия: изобилие от храна, отсъствие на врагове и благоприятна температура на водата. Но тези възможности са все по-малко всяка година..

Страхотна бяла акула: снимка и описание

От всички възможни морски хищници, голямата бяла акула предизвика огромно количество спекулации и клюки. Между другото, около половината от тях не са нищо повече от фантазиите на уплашените хора. Но акулата също не се отказва. През цялото си съществуване тя потвърди титлата си на суперпредмет..

класификация

Голямата бяла акула е класифицирана за първи път от Карл Линей през 1758 година. Той я идентифицира като Squalus carcharias. Тази класификация обаче не се вкорени. Още през 1833 г. друг учен - Смит, идентифицира акулата като Чарчародон. Това родово име идва от гръцките думи charcharos (остър) и odous (зъб).

Голямата бяла акула получи окончателната класификация през 1873г. Международното научно наименование на акулата е Charcharodon carcharias. Както можете да видите, тя се появи в резултат на комбиниране на имената, дадени от Линей и Смит.

Разпространение

Повечето водолази биха искали да знаят къде живее голямата бяла акула. Някои се интересуват от този въпрос, защото искат на всяка цена да избегнат срещата с най-голямата хищна риба в света. Други, напротив, мечтаят поне веднъж да плуват с Карчародон. Принуден да разочарова първия и да угоди на втория: хищникът живее във всички океани на планетата. Единственото изключение са студените води на Северния ледовит океан..

Но голямата бяла акула предпочита тропически и умерени морета, обитаващи открито море около континенталния шелф. Идеалната температура за живот и размножаване на акули е 12-24 ° C. Нивото на соленост на водата също е от голямо значение за нея. Така че, невъзможно е да срещнете хищник в морета с леко солена вода. Това обяснява например факта, че акулата не плува в Черно море, въпреки че в съседното Средиземноморие, тези хищни риби са повече от достатъчни. Среща се и в Адриатическо море, както и около северното крайбрежие на Испания. Въпреки неприязънта си към студената вода, хищникът е забелязан в Атлантическия океан дори край бреговете на Нова Скотия. Що се отнася до басейна на Тихия океан, акулата плува дори до бреговете на Австралия. Необходимо е да се изясни, че хищникът не води заседнал начин на живот. Тя е в постоянно движение и мигрира от един бряг до друг, разстоянията между които могат да достигнат хиляда километри.

Външен вид

От повече от 400 вида на тези хищни риби, най-оборудвана е голямата бяла акула. Физическите характеристики на карчародон са впечатляващи. Тя има отлично развито зрение, слух, мирис, вкус и тактилни сетива и дори електромагнетизъм. Тялото му е с вретеновидна форма със сив или оловно-сив гръб и бяло коремче. Тези цветове са естествена маскировка, която хищниците трябва да се съчетаят със своето обкръжение по време на засада. Трябва да се каже, че колкото по-голям е индивидът, толкова по-светъл е цветът му. Някои може да са напълно оловно сиви на цвят..

Бялата акула е в състояние да определи нивото на соленост на водата, както и нейния химичен състав и да усети промените им. Това е възможно благодарение на специални рецептори, разположени на главата, гърба и по протежение на страните на рибата..

Усещането за миризма на Carcharodon е доста високо. Това се улеснява от малките жлебове около ноздрите на хищника. Те увеличават скоростта, с която водата се влива в ноздрите..

Скоростта и подвижността на хищника се осигурява от висока степен на развитие на кръвоносната система. Подобни естествени данни помагат на акулата бързо да загрее мускулите. Това е особено важно, като се има предвид, че тя трябва да бъде в постоянно движение. В противен случай тя би се удавила, защото хищникът няма плувен мехур..

Размерът на голямата бяла акула е впечатляващ. Достига 4-5 метра дължина. Максималният размер на акула, която учените наричат, е 8 метра. Именно тази цифра е приета сред мнозинството ихтиолози. Някои от тях обаче са уверени, че акулата може да достигне дори 12 метра дължина. Снимка на най-голямата бяла акула, виждана някога от човека, е предоставена по-долу. Дължината му беше 11,2 метра.

Средното тегло на голяма бяла акула е един тон. Това обаче не е ограничението. Рекордното тегло се счита за 3,5 тона. Но най-голямото тегло сред акулите, уловени от човека, беше хищник, уловен преди повече от половин век край бреговете на Австралия (1208,3 кг).

Продължителността на живота на голяма бяла акула е нищожна предвид физическите й характеристики: само 27 години.

Челюсти

Една от най-поразителните системи в тялото на акула е нейната челюст. Те са идеално пригодени да убиват. В даден момент акула откъсва парче месо, чието тегло може да бъде 30 килограма.

Животното има няколко челюсти. Техният брой може да се различава в зависимост от възрастта и начина на живот на хищника. Гигантска голяма бяла акула може дори да има седем реда зъби. Въпреки че има индивиди, чиито челюсти имат само три реда.

Първата, външна челюст има около 50 зъба. Долната служи за задържане на жертвата на място и предотвратяване на излизането му. Предните зъби на горната челюст действат като ножове, с помощта на които хищникът може да отреже огромни парчета месо. Нейното въздействие достига сила от 318 кг.

За да разберем напълно защо акула има втория, третия или четвъртия ред зъби, хищникът вероятно ще трябва да погледне под кожата. Има повече от сто такива зъби и те са свободно разположени под черепа. Специални жлебове и мускули в черепа се задействат, за да разкрият венците и зъбите при ухапване. Докато долната челюст се издига, за да захване следващата жертва, нейното отваряне се увеличава. Масов удар в горната челюст завършва работата. Ловувайки по този начин, акулата е в състояние да изяде повече от 180 килограма месо. И това е само един път! Като се има предвид фактът, че хващането на плячка понякога не е толкова лесно, акулата непрекъснато подобрява механизмите си за убиване. И тя имаше достатъчно време за това - повече от милион години.

Органи на зрение

Очите са друг механизъм, предназначен за лов. Но трябва да направите това в лошо осветена среда. Органите на зрението обаче са и най-уязвимото място, което страхотна бяла акула има по тялото си. Снимките, направени от много аматьори и учени, потвърждават, че хищникът трябва да прокара главата си от водата, за да вижда по-добре света около него. Никоя друга риба в света не е способна на това..

Очите на акула имат специален отразяващ слой зад ретината. Това ви позволява да ловите, дори когато няма достатъчно светлина. Огледало е в очите на акулата и е в състояние да вижда плячката си дори в тъмна вода. Но чувствителността на очите има своите недостатъци. Достатъчно лесно е да ги повредите по време на атака. Вероятно акулата нямаше да може да оцелее милиони години, ако природата не се беше погрижила за този хищник и не му даде идеално средство. Щом Карчародон е готов за известната си фатална захапка, очите му се търкалят навътре..

интелигентност

За да работите с тази машина за убиване, се нуждаете от наистина развит интелект. В крайна сметка тя трябва не само успешно да ловува, за да оцелее, но и да прави дълги пътувания. За да дешифрирате сигналите на всички сетива (а в акула има шест от тях), нивото на развитие на мозъка трябва да бъде на достатъчно високо ниво. В Карчародон мозъкът заема целия череп. Подобно на всички други органи на акулите, тя се формира през милиони години..

репродукция

Бялата акула принадлежи към яйцевиден вид риба. Всъщност не се знае как става чифтосването на индивиди и раждането на малките, тъй като никой от хората не е бил очевидец на това. Сигурно е обаче да се каже, че женската носи мечки около 11 месеца. В допълнение, канибализмът се развива сред тези неродени бебета. Учените го наричат ​​вътрематочно. По природа е установено, че силно потомство унищожава слабите в утробата. Женската може да роди само едно или две малки, но можете да сте сигурни, че те са станали най-силните сред своите братя и сестри. Естествено, бебетата се раждат веднага със зъби. Те също покриват по-голямата част от телата си. Така младите животни оцеляват в суровия подводен свят..

По природа бялата акула е много агресивна. Тя е в състояние да атакува всяка жертва в нейния обсег. Основната му диета обаче се състои от тюлени, тюлени, костеливи риби и лъчи. Освен това бялата акула безсрамно убива своите роднини - акули от други видове, които са по-ниски от нея по размер на тялото..

Младите животни започват да ловуват веднага след раждането. Обаче само малки риби, делфини и костенурки са способни на тях. След като млада акула достигне размер от три метра, тя е в състояние да се справи с плячка, чийто размер на тялото е две трети от нейния собствен.

Случаи на нападение над човек

Трябва да се каже, че хората са второстепенни и не най-любимият компонент от менюто на Великата бяла акула. Случаите, когато акула нападна човек, възникват главно по вина или небрежност на последния. Някои ентусиасти забравят, че е смъртоносно да плуваш до хищник. Безспорно има моменти, когато атака на акула не е провокирана от нищо. Причината за това може да е силен глад в резултат на неуспешен предишен лов. Някои популации от бели акули, например Средиземноморието, са изненадващо приятелски настроени към хората..

Сигурност

Бялата акула е на върха на хранителната верига, така че на практика няма естествени врагове. Единственото изключение е голям кит убиец и, разбира се, човек. Днес акулата е в уязвимо положение. Холивудските режисьори, без да знаят това, направиха ужас на хищника. След излизането на филма "Челюсти" беше голямата застрашена бяла акула. Снимките на хищници не са единствените търсещи трофейни приключения, които искат да се хванат. Челюстите на акулите са изключително популярни и се продават на впечатляваща цена на черния пазар..

Поради факта, че популацията на този хищник намалява всяка година, в много страни той е взет под закрила. Сред тях са Австралия, САЩ, Южна Африка.

Голяма бяла акула

Голямата бяла акула е позната на мнозина като акула, която яде човек, или карчародон. Това животно принадлежи към класа на хрущялните риби и семейството на херинговите акули. Днес популацията на този вид е малко повече от три хиляди индивида, така че голямата бяла акула принадлежи към категорията на хищните животни на прага на изчезване..

Описание и характеристики на бялата акула

Най-голямата от всички съвременни хищни акули е единадесет метра или малко повече. Най-често се срещат индивиди с дължина на тялото не повече от шест метра и маса в диапазона 650-3000 кг. Гърбът и страните на бялата акула имат характерно сиво оцветяване с леки кафеникави или черни тонове. Повърхността на корема е почти бяла.

Интересно е! Известно е, че сравнително наскоро имаше бели акули, чиято дължина на тялото може да достигне тридесет метра. Осем възрастни биха могли свободно да се заселят в устата на такъв индивид, живеещ в края на третичния период..

Съвременните бели акули са предимно уединени. Възрастните могат да се намерят не само във водите на открития океан, но и по крайбрежната ивица. По правило акулата се опитва да стои близо до повърхността и предпочита топли до умерено топли океански води. Плячката е унищожена от голямата бяла акула с много големи и широки триъгълни зъби. Всички зъби имат назъбени ръбове. Много мощните челюсти позволяват на воден хищник без усилия да хапе не само хрущялна тъкан, но и достатъчно големи кости от плячката си. Гладните бели акули не са особено придирчиви към избора си на храна.

Характеристики на морфологията на бялата акула:

  • голяма конична глава има чифт очи, чифт ноздри и доста голяма уста;
  • малки канали са разположени около ноздрите, увеличавайки скоростта на притока на вода и подобрявайки обонянието на хищника;
  • индикаторите за мощност на налягането на големите челюсти достигат осемнадесет хиляди нютона;
  • зъбите, разположени в пет реда, се променят редовно, но общият им брой варира в рамките на триста;
  • зад главата на хищника има пет хрилни прореза;
  • две големи гръдни перки и месест преден дорзален перка. Те се допълват от сравнително малки втори гръбни, тазови и анални перки;
  • перката, разположена в опашката, е голяма;
  • кръвоносната система на хищника е добре развита и е в състояние бързо да загрява мускулните тъкани, увеличавайки скоростта на движение и подобрявайки мобилността на голямо тяло.

Интересно е! Голямата бяла акула няма плувен мехур, следователно има отрицателна плаваемост и за да предотврати потъването на дъното, рибата трябва непрекъснато да прави плувни движения.

Характерна особеност на вида е необичайната структура на очите, която позволява на хищника да вижда плячка дори в тъмното. Специален орган на акулата е страничната линия, поради която най-малкото нарушаване на водата се улавя дори на разстояние от сто и повече метра.

Местообитание и разпространение в природата

Местообитанието на бялата акула са много крайбрежни води на Световния океан. Този хищник се среща почти навсякъде, с изключение на Северния ледовит океан и по-нататък в южната част на брега на Австралия и Южна Африка.

Най-голям брой индивиди ловуват в крайбрежната зона на Калифорния, както и в непосредствена близост до остров Гваделупа в Мексико. Също така, малка популация от голяма бяла акула живее близо до Италия и Хърватия и край бреговата ивица на Нова Зеландия. Тук малките стада са класифицирани като защитени видове..

Значителен брой бели акули са избрали водите в близост до остров Дайър, което е позволило на учените успешно да извършват множество научни изследвания. Също така, доста големи популации на голяма бяла акула бяха открити в близост до следните територии:

  • Мавриций;
  • Мадагаскар;
  • Кения;
  • Сейшелските острови;
  • Австралия;
  • Нова Зеландия.

Като цяло хищникът е сравнително непретенциозен в своето местообитание, следователно миграцията е насочена към райони с най-голямо количество плячка и оптимални условия за размножаване. Епипелажните риби са в състояние да завладеят крайбрежните морски райони с голям брой тюлени, морски лъвове, китове и други видове малки акули или големи костеливи риби. Само много големи китове убийци са в състояние да устоят на тази "любовница" на океанското пространство..

Характеристики на начина на живот и поведение

Поведението и социалната структура на белите акули все още не са достатъчно проучени. Със сигурност е известно, че населението, живеещо във водите в близост до Южна Африка, се характеризира с йерархично господство в съответствие с пола, размера и местожителството на индивидите. Преобладаването на женските над мъжете и доминирането на най-големите индивиди над по-малките акули. Конфликтните ситуации по време на лов се разрешават от ритуали или демонстративно поведение. Битките между индивиди от едно и също население със сигурност са възможни, но те са доста редки. По правило акулите от този вид в конфликти се свеждат до не твърде силни, предупредителни ухапвания.

Отличителна черта на бялата акула е способността периодично да повдига главата си над водната повърхност в процеса на лов и търсене на плячка. Според учените по този начин акулата успява да улови миризми добре, дори на значително разстояние..

Интересно е! Хищниците навлизат във водите на крайбрежната зона по правило в стабилни или дълго оформени групи, включително от две до шест индивида, което прилича на глутница вълк. Всяка такава група има т. Нар. Алфа лидер, а останалите индивиди в "пакета" имат ясно установен статус в съответствие с йерархията.

Големите бели акули се отличават с добре развити умствени способности и изобретателност, което им позволява да намерят храна за себе си в почти всякакви, дори и най-трудните условия.

Храна на водния хищник

Младите кархарадони като основна диета използват средно големи костеливи риби, малки по размер морски животни и средни бозайници. Достатъчно отглежданите и напълно оформени големи бели акули разширяват диетата си поради по-едра плячка, която могат да бъдат тюлени, морски лъвове, както и големи риби. Възрастните кархарадони няма да се откажат от такава плячка като по-малки видове акули, главоноги и други най-питателни морски живот.

За успешен лов страхотни бели акули използват особен цвят на тялото. Светлинното оцветяване прави акулата почти невидима сред подводните скалисти райони, което я прави много лесно да проследи плячката си. Особено интересен е моментът, когато голямата бяла акула атакува. Благодарение на високата телесна температура хищникът е в състояние да развие доста прилична скорост, а добрите стратегически способности позволяват на кархарадоните да използват тактика за печелене, когато ловят водни обитатели.

Важно! С масивно тяло, много мощни челюсти и остри зъби, голямата бяла акула почти няма конкуренти в околната среда на водни хищници и е в състояние да ловува почти всяка плячка.

Основните хранителни предпочитания на голямата бяла акула са тюлени и други морски животни, включително делфини и малки видове китове. Яденето на значително количество мазни храни позволява на този хищник да поддържа оптимален енергиен баланс. Загряването на мускулната маса от кръвоносната система изисква диета, представена от висококалорични храни.

Особен интерес представлява ловът на тюлени на каршародон. Плъзгайки хоризонтално във водния стълб, голямата бяла акула се преструва, че не забелязва животното, което плава по повърхността, но щом тюленът загуби своята бдителност, акулата атакува плячката си, скачайки от водата рязко и почти със светкавична скорост. При лов на делфин страхотна бяла акула засади и атаки отзад, което не позволява на делфина да използва уникалната си способност - ехо местоположение.

Характеристики на развъждане

Възпроизвеждането на бялата акула по метода на ововивипаритет е уникално и е присъщо изключително на хрущялните видове риби. Сексуалното съзряване на женските големи бели акули настъпва на възраст от дванадесет до четиринадесет години. Мъжките достигат полова зрялост малко по-рано, около десетгодишна възраст. Ниската плодовитост и твърде дългият пубертет се считат за основните причини за спада на популацията на голямата бяла акула днес..

Прави впечатление също, че голямата бяла акула се превръща в истински хищник още преди раждането си. По правило няколко акули се раждат в корема на женска акула, но се раждат само най-силните кубчета, които изяждат всичките си братя и сестри в утробата. Средният гестационен период продължава приблизително единадесет месеца. Родените малчета започват да ловуват самостоятелно почти веднага. Според дългосрочните наблюдения на хищника и официалната статистика, приблизително две трети от младото поколение бели акули дори не живеят, за да видят първия си рожден ден..

Естествени врагове

Голямата бяла акула няма толкова естествени врагове, колкото може да изглежда на пръв поглед. Понякога този хищник се наранява по време на битки с по-агресивните си и гладни по-големи роднини. Най-грозният, силен и сериозен съперник на голямата бяла акула е китът убиец. Мощността, интелигентността и хватката на кит убиец понякога надминават способностите на акула, а високата организация позволява да атакува внезапно Карчародон.

Освен всичко друго, рибата таралеж е ужасен и жесток враг на акулата. Въпреки факта, че размерът на такъв воден обитател е сравнително малък, често смъртта на голяма бяла акула се свързва именно с таралеж на риба, който при първите признаци на опасност набъбва силно, в резултат на което придобива формата на много шипаста и твърда топка. Акулата не е в състояние да изплюе или погълне рибата таралеж, която вече е заседнала вътре в устата, така че хищникът най-често е изправен пред много болезнена смърт от инфекция или глад.

Страхотна бяла акула и човек

Най-честите жертви на голямата бяла акула са любителите на спортен риболов и неопитни водолази, които губят охраната си и се осмеляват да плуват твърде близо до хищните риби. Намаляването на популацията на бялата акула до голяма степен се улеснява от самия човек, убивайки хищника заради получаването на ценни перки, ребра и зъби.

Независимо от това, тази огромна хищна риба е способна да предизвика не само чувство на ужас у хората, но и истинско възхищение, защото карчародонът е един от най-въоръжените и приспособени за лов на животни в света. Благодарение на много чувствителното обоняние, отличния слух и зрение, развитите тактилни и вкусови сетива, както и електромагнетизма, този хищник практически няма врагове. Днес възрастните големи индивиди са все по-рядко срещани, така че е очевидно, че популацията на голямата бяла акула може да бъде изправена пред пълно изчезване в съвсем близко бъдеще..

Страхотна бяла акула или карчародон

06.04.2015

Голямата бяла акула или каршародон (лат. Carcharodon carcharias) е един от най-древните видове риби на нашата планета. Принадлежи към семейство Lamnidae от порядъка на Lamniformes. Неговите предци се появяват в девонския период преди около 400 милиона години. Почти без да претърпи значителни промени, той щастливо оцеля и до днес.

Изчезналият му роднина, мегалодонът (Carcharocles megaladon), съществуващ в миоцена и плиоцена преди около 25-3 милиона години, нарасна с дължина до 17 м и тежеше до 35-47 тона. Силата на ухапването му надхвърли 10 тона. Хищникът лесно може да откъсне гърдите на кит с острите си зъби и да захапе през прешлените. Дължината им беше 15-19 см, а размерът на челюстите беше около 2 m.

Горната челюст на каршародона е осеяна с остри конични зъби. Долната челюст има тънки, игловидни зъби. С тях хищникът лесно откъсва парчета плът от плячката си.

Скелетът му е направен само от хрущял, а перките му се считат за изящен деликатес. Често само те са отрязани от уловени индивиди, изпращайки осакатени риби в морето и обречени на сигурна смърт.

Атака срещу хора

Голямата бяла акула често напада хора, така че прякорът на акула, която яде човек, се придържа към нея. Всяка година по целия свят се регистрират 5-10 случая на нейното умишлено и непровокирано нападение върху човек. От тях само около 20% са били фатални.

Официално са съобщени повече от 2100 случаи на нападения срещу хора от Carcharodon carcharias.

Най-често се срещат край бреговете на Калифорния, Южна Африка, Австралия и Япония. Акулите често атакуват всеки плаващ кораб, упорито ги блъскат и хапят. Рибите са привлечени най-вече от хора, облечени в тъмни дрехи. Атаките се случват близо до бреговете или при устията на реката.

Хищникът по правило атакува отдолу и отзад, ограничавайки се до една хапка. Обикновено ухапва човек полусърдечно и отказва повторни атаки, което му дава възможност да избяга. Явно тя не възприема хората като достойни жертви, а ги разглежда само като предмет, който да задоволи любопитството й..

Разпространение

Местообитанието е в умерените води на Световния океан. В тропиците представители на този вид са много редки. В Индийския океан те живеят от Южна Африка до Сейшелите и Червено море.

В западните райони на Тихия океан кархародоните са разпространени от югоизточната част на Русия до Австралия. В централната и източната част се срещат от Хавай до Аляска и северните брегове на Южна Америка.

В Атлантическия океан обхватът им се простира от Канада по крайбрежната зона на САЩ до Мексиканския залив и Карибите. Освен това тя се простира по бреговете на Бразилия и Аржентина. В източната част на Атлантическия океан белите акули са забелязани от Средиземноморието до Южна Африка.

Те се пазят главно на дълбочина до 40 м в района на континенталния шелф, в близост до рифове и атоли. Карчародоните могат да плуват в открито море и да се гмуркат на дълбочина до 900 m.

Поведение

Мъжките са склонни към дълги сезонни миграции. Женските са по-често полуседнали. Рибите живеят поединично или по двойки. Понякога те се събират в групи от десет или повече животни. Такива натрупвания са свързани с промени в температурата и посоката на подводни течения..

Хищниците общуват помежду си чрез различни плувни движения.

Те изразяват емоциите си чрез паралелно плуване, взаимно въртене, повдигнат гръб и сгънати гръдни перки. Рибите заплашват близките си, като вдигат опашката над водата, отварят устата си и движат челюстите си.

Тази демонстрация на намерение помага да се установи йерархия в групата, която се запазва, когато се хранят заедно..

Голямата бяла акула е необикновено любопитно създание. Тя обича да си дърпа главата от водата и да гледа лодки и хора. Смята се, че зрението й е способно да различава определени цветове..

Тя има много запален слух. Тя може да чуе сигнал на разстояние от няколко километра. Хищникът безпогрешно намира кука риба или преминаващ човек.

Тя има много добре развито обоняние. Тя е в състояние да вземе най-слабите миризми. Акулата мирише на свежа кръв в концентрация 1/100 000 000, а миризмата, излъчвана от уплашена риба, я вкарва в ярост.

Единственият естествен враг на възрастните риби е китът убиец (Orcinus orca). Бягайки от преследването си, Карчародон развива скорост до 60 км / ч.

хранене

Голямата бяла акула има сравнително лошо зрение за нощен лов, така че ловува през деня. За да се ориентира в текущата среда, тя обича да наднича над повърхността на водата..

Непълнолетните се хранят с малки костеливи риби. Като достигнат три метра дължина, те ще преминат към бозайници и големи риби. Carcharodons атакуват тюлени, слонове тюлени, малки зъбчати китове и сиви китове. Те охотно ядат мърша и мъртви китоподобни.

Бялата акула може да остане без храна за дълго време. След успешен лов тя усвоява храната, която е яла от няколко дни. Голямото уплътнение покрива разходите за енергия до един месец.

Хищникът предпочита да атакува от засада и ако не успее да вземе жертвата изненадващо, тогава той изплува. Като очерта потенциална плячка, карчародон започва да я ухажва в кръгове.

Атакуващата бяла акула отваря широко устата си и хваща парче месо от предвидената жертва. Ако харесва месото, тя стои наблизо, наблюдавайки кървящото животно. Когато отслабне, храненето започва. Ако тя не беше доволна от вкуса на откъснатото парче, тогава се оттегля в търсене на нова жертва.

репродукция

Голямата бяла акула е една от яйцевидната риба. Сексуалната зрялост при мъжете достига около 9 години, когато дължината на тялото им достига 400 см. При жените това настъпва 3-5 години по-късно след достигане на дължина 450-500 см.

Сезонът на чифтосване се провежда през пролетта и началото на лятото. По време на чифтосването мъжката ухапва женската по шията, като често оставя видими белези като спомен.

Оплодените яйца се развиват в тялото на майката. Всеки ембрион има своя собствена жълтъчна капсула и развитието й става индивидуално. Силните ембриони изяждат отслабените, така че не се раждат повече от 8 малки. Бременността продължава 11-12 месеца.

Акулите обикновено се раждат през първата половина на лятото. Теглото на новороденото достига 30 кг, а дължината - 120-150 см. Акулите са напълно готови за независимо съществуване. Те са в състояние да намерят собствена храна от първите дни на живота. Малчуганите могат да ловуват плячка, която е около 2 пъти по-голяма от тяхната големина.

Големите бели акули растат бавно. Преди пубертета те растат с 20-30 см годишно. Тогава растежът им се забавя рязко.

описание

Дължината на тялото на възрастните е 400-600 см, максимум 680 см. Теглото варира от 670 кг до 3200 кг. Гърбът е оцветен тъмносив, сивокафяв или синьо-сив. Коремът бял.

Дорсалната и вентралната част са ясно разделени от странична линия, която се простира от върха на муцуната до опашката. Отстрани може да има големи тъмни петна.

Главата е доста дълга, муцуната е заострена. Очите са лишени от клепачи и са разположени пред главата. В устната кухина има 3 реда зъби със назъбени ръбове. Хрилете са съставени от 5 чифта хрилни прорези.

Тялото във формата на вретено е покрито с плакидни люспи. Всяка скала е плоча, от която расте трипикален зъб, огънат назад.

Триъгълната първа дорзална перка се намира зад гръдните перки, които са с удължена и полумесеца. Каудалната перка има голям вентрален прорез. Други перки са сравнително малки.

Голямата бяла акула естествено живее 50-65 години. В плен само няколко индивида живеят до 27-30 години.

Най-голямата бяла акула

Най-опасните хищници за водолюбиви птици, които орат огромните океани, с право се считат за карчародони, те също са бели акули. Мнозина биха искали да знаят каква е най-голямата бяла акула и как изглежда..

Тези грациозни хищници плуват във всички океани на планетата, с изключение на Арктика. Те живеят в топли води, така че хората често могат да ги наблюдават близо до брега. Калифорния, Австралия могат да бъдат наречени най-любимите местообитания на опасни бели акули.Тези животни също се наричат ​​"бяла смърт", тъй като те правят повече от една трета от всички нападения на хора от акули като цяло. Те имат от 3 до 5 реда остри триъгълни зъби в устата си, които постоянно се променят. Общо зъбите на бялата акула са около 300.

Продължителност на живота

Учените смятат, че продължителността на живота на белите акули е 70-100 години. Зрелостта им настъпва на около 30 години, след което те започват да се възпроизвеждат. Тези силни мощни животни по природа са създадени да бъдат хищници. Обикновено женска бяла акула носи няколко акули едновременно (от 5 до 10), но ражда само една. Това се случва, защото малките унищожават братята и сестрите си, докато са все още в утробата, така действа естественият подбор..

Размери на бели акули

Невъзможно е да се каже точно каква е най-голямата бяла акула. Обикновено възрастните женски бели акули са по-големи от мъжете и могат да достигнат 4,9 метра дължина, докато мъжките растат до 4 метра. Но има много доказателства, устни и документирани, сочещи други, големи данни за теглото и дължината на най-големите хищници, уловени някога:

  • През 1959 г. бяла акула с дължина 5,17 метра и тегло 1,2 тона е хваната с въдица близо до Големия австралийски залив, наречен Daniel Bay. Смята се, че това е най-голямата уловена и официално регистрирана голяма риба, уловена някога от Елф Дийн.
  • Но е известно, че през 1976 г. е била уловена още по-голяма бяла акула (или бяла смърт). Освен край бреговете на Австралия, Cliven Green хвана акула с тегло над 1,5 тона и дължина 5,24 метра. Вярно е, че няма документални доказателства за това..
  • А в близост до Азорските острови през 1978 г. с помощта на харпуни е хваната огромна бяла акула, според различни източници, от 6,2 до 7 метра. Когато се опитаха да я закопчат, хищникът уби 2 рибари: тя ухапа единия наполовина, а другия избута във водата и счупи гръбнака.
  • Друг документиран случай е улавянето на акула с дължина 6,4 метра и тегло около 3,2 тона. Тази "бяла смърт" е уловена и заснета край бреговете на Куба през 1945 година.
  • Надеждно е също, че през 1988 г. най-голямата измерена женска бяла акула е хваната край остров Принц Едуард. Размерът му беше 6,1 метра, а теглото - 1,9 тона..
  • Има анекдотични доказателства, че акули с размери около 8 и 7 метра са открити и уловени съответно през 1982 и 1987 г..

В допълнение към лицата, уловени от рибарите, през 2013 г. във води близо до Мексико беше заснет на камерата огромна бременна женска Карчародон, дълга приблизително 6 метра. Въпреки всички тези доказателства, някои учени са съгласни, че бялата акула може да достигне 11-12 метра дължина..
Може би са прави, има вероятност някъде в океанските дълбини все още да живеят огромни представители на този вид акули. Или може би са живели съвсем наскоро, защото размерът на хищниците пряко зависи от условията на тяхното местообитание и наличието на достатъчно количество храна. Напоследък човекът не помага да се подобри ситуацията в световните океани. Улов на риба, причинени от човека бедствия, замърсяване на околната среда (в частност на водата) - намаляват броя и разнообразието на живите организми на цялата планета. А малко количество храна води до намаляване на броя и размера на хищниците, които нямат с какво да нахранят огромното си тяло.

Колко тежи средно акула: кит, тигър, бяла и други видове

За мнозина идеята за акулите като огромни, безмилостни създания се е развила на базата на филми. Но тази гледна точка не е напълно правилна. Средно има повече от 450 вида от тези риби, повечето от които не са опасни за хората. Подобно разнообразие не ни позволява еднозначно да отговорим колко тежи акула. За да разберете, ще трябва да се запознаете с най-големите и най-малките представители.

Най-големите акули

Акулите са едни от най-големите морски и океански жители. Например Световният океан е дом на китовата акула - най-големият жив вид на тези риби. Но Книгата на рекордите на Гинес дава предимство на индивид, живял на Земята в праисторическия период от 23 до 2,6 милиона години. Говорим за Carcharodon Megalodon, чиято дължина е била до 18 m, ширина - до 2 m.Средното тегло на акула Megalodon достига до 50 тона.

Ако видеоклипът ви е харесал - споделете с приятелите си:

Връщайки се към съвременните сортове, няколко големи могат да бъдат разграничени наведнъж:

  • голям кит;
  • гигант;
  • полярна гренландска;
  • голям бял;

Акулите са най-голямата риба във всички океани на нашата планета.

  • тигър;
  • чукът;
  • лисица;
  • largemouth pelagic;
  • sixgill;
  • мако.
  • Ако видеоклипът ви е харесал - споделете с приятелите си:

    Голям кит

    Огромната китова акула, колкото и да е странно, е много безобидна и се храни главно с планктон. Средната дължина е 12-15 м, най-големите представители достигат ширина до 2 м. За да разберете колко тежи китова акула, трябва да вземете предвид средния и най-голям показател за вида. И така, средното тегло е 15 тона, а най-голямото, регистрирано през март 1994 г., е 36 тона..

    Но в историята има много препратки към историите на моряци и рибари, които уж се срещат с гигантски китове с тегло най-малко 40 т. Вярно, всичко това остана непотвърдено.

    Също така си струва да се вземе предвид разликата в средната маса на южните и северните представители. Индивидите, които живеят в топлите води на тропиците и субтропиците, се наричат ​​южни. Тяхната маса се изчислява на 12-17 т. Северните се разбират като представители, живеещи съответно в северните ширини. Те са малко по-малки от южните - теглото им достига 7-12 тона.

    Ако видеоклипът ви е харесал - споделете с приятелите си:

    Други видове впечатляващи размери

    Втората по големина акула - гигантската (гигантска) - точно като кита, е много дружелюбна. Храни се с планктон и дребна риба. Средната дължина на този гигант е 9-12 м, тегло - 14,5 т. Между другото, гигантът е най-тежкият в британските води.

    Най-бавната акула се нарича Гренландска акула, която живее в студените води на Северния Атлантически океан. Много е трудно да я видите, дори когато се гмуркате дълбоко. Средна дължина - 6-7 м, тегло - 1-1,5 т.

    Най-бързата акула се нарича голямата бяла - особено известната представителна акула. Видът придоби славата си благодарение на множество филми, които разказват за агресивността и кръвожадността на тези риби. Въпреки репутацията си, бялото предпочита да се храни с друг морски живот и рядко напада хора. Освен това видът е застрашен, популацията е само 3,5 хиляди индивида. Теглото на такава риба е 1,2-3,3 тона, средната дължина е 4-5 m.

    Тигровата акула се счита за най-опасната за хората. Видът получи името си поради цвета, който наподобява ивиците на тигър. Тези индивиди живеят във всички океани с топла вода. Средната дължина е 5 м. Говорейки за това колко тежи акула тигър, експертите наричат ​​цифрата 939 кг.

    Други представители на акулите са малко по-леки от изброените по-горе. Теглото на акулата с чук е 0,8-0,85 тона, лисицата е 0,5 тона, шестоглавата акула е 0,5-0,6 тона, макото е 0,54 тона.

    Интересно е, че не всички акули изглеждат така, както повечето хора са свикнали да си ги представят. Например, брадатият вобегонг, който живее в плитки води край бреговете на Австралия, има пъстър цвят и характерна ресни, което му осигурява отличен камуфлаж сред коралите. Друг любопитен вид - ангелът, живеещ в умерените води на Атлантика, има необичайно сплескано тяло..

    Ако видеоклипът ви е харесал - споделете с приятелите си:

    Миниатюрни представители

    Изненадващо е, че има повече миниатюрни видове акули от големите, но интересът към малките индивиди е много по-нисък. Повечето учени наричат ​​най-малкия представител Etmopterus perryi (etmopterus perry). За първи път споменаването на това бебе се появява в списанието на Американското дружество на ихтиолозите "Copeia" през 1985 година. Първите екземпляри са открити през 1964 г. от ихтиолозите-изследователи Джордж Бърджис и Стюарт Спрингер.

    Има повече представители на малки акули от големите, но те предизвикват малко по-малък интерес

    Интересно е, че etmopterus има фотофори, което означава, че е способен да излъчва сияние. Дължината на тези мини риби е малко повече от човешка палма, средната дължина на женските е около 15,5 см, на мъжете - 17 см. Теглото на тялото е само 200 г.

    Други миниатюрни видове:

    • джудже бодлив;
    • индийска панделка;
    • джудже коте;
    • светлина опашка.
    Някои от най-малките видове акули не са по-големи от човешка длан.

    По този начин, като говорим за теглото на акулите, е невъзможно да назовем нито една фигура. Тяхната маса може да варира от 0,2 до 36 хиляди кг, което лесно се обяснява с голямото разнообразие от видове на тези невероятни риби.

    Ако видеоклипът ви е харесал - споделете с приятелите си:

    Подготовка на мъж
    до зачеването на дете

    Ефективна и необичайна диета за скариди, примерно меню и вкусни рецепти